Ako zo syna vychovať chlapa?

26. nov 2023

Som matkou dvoch synov 19 a 9 ročných. S ich otcom som už dlho rozvedená.
ŽIjeme sami, priateľa nemám.
Ex sa synom málo venuje, staršieho prakticky ignoroval a ignoruje, veľmi zriedkavý kontakt majú. Ja som si naivne myslela, že ja všetko zvládnem. Deťom som sa venovala ale vidím, že na všetko nazerám ako žena a riešim veci ako žena.
Starší syn to ťažko znášal, nezáujem otca, navonok nedal nič vedieť ale vidno to. Mám s nim dosť problémov hlavne s jeho sebavedomím, je až prehnanený citlivý, boli obdobia ked mi tvrdil, že nie je chlap že sa cíti skôr ako žena. Toto už neriešim, ale vidím na ňom ako naše manželstvo na ňom zanechalo veľa následkov a aj to, že s otcom má fakt minimálny kontakt. Otec s ním prehovorí ako so synom raz za rok, zbytok roka ho nezaujíma ani ako sa má, ako v škole a podobne. J
Mladší bol obľúbenejší u ex ale ako si ex našiel zasa novú frajerku, zasa sa jeho záujem presmeroval niekde inde. Týždne sa neozve a ked mladšieho zoberie, tak je tam jeho nová frajerka a má tam syna ale venuje sa frajerke. Už to mladší syn vidí a komentuje to, že viacej sa zaujíma o frajerku ako o neho.
Nemá význam rozprávať sa o tom s ich otcom, mala som s ním niekoľko rozhovorov, naposledy zasa v lete kvôli staršiemu synovi, áno že sa mu bude venovať, bolo z toho 1 stretnutie a už pol roka nič. Proste on sa nezmení.
Ja vidím, že toto nebude dobré ani pre mladšieho syna.
Ja nemám v rodine žiadneho muža, nemám ani brata, ani švagra, ani frajera, otec je už veľmi starý, nemám fakt nikoho ako mužský vzor pre deti.
Potrebujem fakt praktické rady.
Dakujem

pribinak
26. nov 2023

Chlapa nevychovas tak že je tam prítomný nejaký muž. Muž totiž = chlap.

Chlapa vychovas tak že ho naucis hovoriť pravdu, stat si za svojim slovom, byt ochotný pomáhať, brániť slabších

Kopec žien má v rodine muža aj otca aj bratov a švagrov a ich synovia skončia ako alkoholici fetaci kurevnici gembleri ….

Chlapa chlapom robia činy, cestu ako byt správnym človekom mu vieš ukázať aj ty ako žena

kvietok2012
26. nov 2023

Síce ti konkretne neviem poradiť, len ti chcem povedať, ze si dobrá mama a určite si robila a stále robíš všetko preto, aby z nich boli skvelí muži a ľúbiš ich nadovšetko. ❤️

0silvia0
26. nov 2023

Tak ten starsi uz je dospelak, tam uz vela toho nezmenis. Mozno by som u mladsieho skusila v lete aspon nejake vojenske tabory, podporovat chalanov v priatelstvach s kamaratmi, dovolit chalanske prespavacky. Proste budovat to muzske v nich aspon cez kamaratov.
A nerob si z toho nejake vycitky, robis ako najlepsie vies.

drake122
26. nov 2023

S tým nič neurobíš, ak nemá mužský vzor naučí sa to potom na vlastných chybách ako dospelý. Len pôjde do života s nevýhodou v tomto, ale dá sa to dohnať, ak mu na tom bude záležať.

pralinka25
26. nov 2023

identifikovat sa s muzskym vzorom moze aj ak by mal nejakeho schopneho ucitela, trenera, niekoho na nejakom zaujmovom kruzku.

jana_eyre_2
26. nov 2023

Ja len, že nie je nič zle na tom ak je muž citlivý.. je hrozne že ľudia to berú ako nedostatok a nie výsadu..

anna777115
26. nov 2023

@pribinak Tak, s tým sa nedá veľmi súhlasiť, lebo pre psychomotoricky vývoj má veľký význam zastúpenie oboch pohlaví vo výchove a vývine dieťaťa. Ono, ten mužský vzor sa dá nahradiť aj nejakým blízkym mužom v rodine, nemusí to byť vždy biologický otec.

taga
26. nov 2023

@pribinak mylis sa, chlapci velmi potrebuju pri vychove muzsky vzor, je zenou nenahraditelny.

Autorka: asi by som nasla nejaky kruzok s kvalitnym trenerom, skauting,nieco taketo, kde je ta pritomnost muza, ktory vie aspon scasti dat chlapcovi muzsky pohlad na svet

pribinak
26. nov 2023

@taga ja nikde nepíšem že nepotrebujú, dosť si nepochopila môj príspevok. Ja píšem o tom, že to že je priotomny muž, neznamená že výchova zo syna chlapa
Podľa mna muz sa chlapom nestáva len preto že má penis, ale chlap je skôr o charaktere

pribinak
26. nov 2023

@anna777115 nie celkom si pochopila môj príspevok, ale nevadí. Ja píšem o tom, že to že je priotomny muž, neznamená že výchova zo syna chlapa
Podľa mna muz sa chlapom nestáva len preto že má penis, ale chlap je skôr o charaktere

obkladac
26. nov 2023

Chlapec potrebuje ako vzor muža ako dievča potrebuje za vzor ženu, naučí ho nielen dobré ale aj zlé, chlap sa nedá vychovať ale sa musí stať.

pipistrel13
28. nov 2023

@pribinak myslim,ze sa mylis,samzorejme nie je pravidlom,ze ak vychovava muz vychova "muza",ale vzor je nesmierne dolezity.Hoci sa zena snazi ucit k vsetkym popispvanym hodnotam,stale je to zena a ci uz niekto chce alebo nechce,existuje muzsky a zensky princip,muzske a zenske spravanie,ktore vychadza z prirodzenosti a kedze deti napodobnuju,je vhodne,az potrebne,aby videli vzor kazdeho pohlavia