Ako zmeniť to, akí chlapi sú pre mňa príťažliví?

engbeng
7. apr 2016

Ahojte, mam 30 a par nevydarenych vztahov za sebou. Vacsinou som po par mesiacoch vedela, ze toto nie je z dlhodobeho hladiska to co chcem a vztah som po par mesiacoch ukoncila, za cim nasledovali zvycajne roky alebo aspon viac mesiacov ako single. Naposledy som ale stretla niekoho, o kom som intuitivne po par stretnutiach bola presvedcena az do kosti, ze to je ten pravy, ak ma chapete. Zaujal ma svojou inteligenciou, tym, ze sme sa rovno stretavali takmer kazdy den a uplne si vypustili nejake tie hry na zaciatku randenia a vrhli sa do toho po hlave. Najviac ma zaujalo, ze som o s nim kedysi davno citala rozhovor a po tom ako sme sa viac a viac spoznavali som si to spojila, ze to je on. Viac mi nebolo treba, bola som nadsena tym, koho som nasla. Obdivovala som ho a ja nejako potrebujem k chlapovi vzhliadat. Aj rodicia a kamarati boli nadseni.
Ako dobre sa to zacalo, tak sa to zle po zhruba roku a pol skoncilo. Postupne mi zacal rozkazovat, obmedzovat ma, facka, cele zle, nastastie je koniec. Dvaja nezavisli ludia z opisu situacie odhadli, ze sa jednalo a narcisticku osobu. Nejdem do detailov, lebo to sa nechcem spytat.
Dnes mi jeden velmi mudry clovek, gynekolog co sa venuje rodinnemu poradenstvu, nieco zaujimave povedal. Vela zien mu asi muselo uz vselico rozpravat, lebo je to uplny psycholog. Povedal, ze si mam dat pozor, lebo ocividne su takeho typy pre mna atraktivne, aby som si zasa nepriviedla takeho, lebo to vidi casto. Ze vyber partnera nie je ani otazka casu, teda dlho spoznavat, ale veci, co si clovek vsima.
Ma pravdu, mne sa pacia cielavedomi muzi, robia nieco zaujimave a su v tom dobri. Co je mozno aj dobre, ale asi si nevsimam tie naozaj dolezite veci. Co si vsimate vy? Co boli pre vas varovne znaky, ze toto nie?
Poradte prosim, zaujimaju ma samozrejme vsetky nazory, najma ale od tych, co mali nejakeho hajzlika a potom si nasli pekny vztah, v ktorom su uz dlhsie stastne. Dakujem.

nikuliak
7. apr 2016

Tak ano, to je znama pravda, ze zena ma jeden typ muza, ktory si dokolecka vybera. Psychologovia na to odporucaju spisat si list vlastnosti, kt. ma muz mat a hladat podla toho. Resp. ono by sa ti to malo samo dostat do podvedomia, ze tento sa pozera po zenskych, tak tento nie, lebo chcem takeho, co bude mat oci len pre mna. Napriklad. Alebo nie biznismena, lebo chcem, aby na mna mal cas. Alebo ano biznismena, lebo mam rada ambicioznych ludi. Atd. 🙂 ja som zatial neskusala, lebo som zadana, ale inak by som skusila. :D

nikuliak
7. apr 2016

A inak ja som prave ten pripad (snad), co som mala zleho partnera a teraz mam fajn. Tak to sa ti tak nabali asi. Moj ex ma neustale len zhadzoval, on mal rad zeny kost a koza, ja som bola "normalna" (fakt, velkost 36/38), tak ma furt zhadzoval. Alebo som nevedela dobre hrat na gitare (ucila som sa), nevedela som sa podla neho vzopriet dostatocne rodicom a byt nezavisla (mala som 18) atd., no vzdy si nieco nasiel. Takze napriklad tuto vlastnost kebyze zbadam u niekoho, tak na sto honov od neho. :D

engbeng
autor
7. apr 2016

@nikuliak Vyskusam to s tym listom vlastnosti cez vikend, teraz som uz unavena a mam pocit, ze neviem co chcem. Potrebujem to prehodnotit cele a vyvarovat sa dalsiemu takemuto, lebo uz mam 1 dieta a chcem, nech vidi nieco pekne, nie napr. to zhadzovanie, to urcite nie.

mamutka
7. apr 2016

vsimaj si aj ako hovori o svojej mame. Aky vztah maju jeho rodicia. Bude to pravdepodobne kopirovat. Ak o mame nehovori pekne, tak bacha. Ale zase, aby to nebol maznacik co sa od nej potom neodtrhne 😀 musi mat nejaky pekny, ale normalny vztah s nou. Ine ma nenapada, hajzlika som nemala na krku 🙂
Jo, este jedna vec, taka somarina, asi hlaska z filmu 😀 ze vsimaj si, ako sa chova k casnikovi a pod. Ak rozkazuje, nepodakuje, je nezdvorily a pod, je to kreten, ktory bude casom stekat aj po tebe. Neviem co je na tom pravdy, ale ja si toto u ludi vsimam 😎

lintu
8. apr 2016

@mamutka Na tom čašníkovi niečo pravdy bude 🙂 Je to cudzia osoba, ktorej sa človek nepotrebuje zapáčiť, preto si k nej dovolí byť i sám sebou. Pri partnerovi a partnerových blízkych je to aspoň na začiatku zväčša o niečom inom. Či už to tak niekto robí úmyselne alebo nie.

@engbeng Obdobia bez partnerov sú dobré i na to, že sa v nich dá veľa rozmýšľať. Po tých všetkých vzťahových skúsenostiach už snáď každý musí vedieť, čo mu kvázi vadí a čo naopak vyhovuje. Treba si stanoviť nejaké ciele. Ako tu už bolo raz spomenuté, najlepšie na papier. Čo je napísané je totiž ako keby dané. Vrýva sa to tak lepšie do pamäte. V prípade zabudnutia sa dá k papieru pomerne ľahko vrátiť a pripomenúť si jednotlivé body. Pri myslených myšlienkach to tak nefunguje. Navyše sa od nich veľmi ľahko odbočuje. To je asi ako keď idú dvaja hladní do potravín. Ten, kto si ešte doma pripraví zoznam, je ho asi náchylnejší dodržať, ako ten, kto ten zoznam nemá a prihadzuje do košíka, čo vidí.

tiwyna
8. apr 2016

To,ci niekto hovori,alebo nehovori pekne o mame, nie je signalom nicoho.Moj ex na mamu nedal dopsutit, ale k zenam sa spraval ako hulvat.Skor uz by som povedala,ze chlap kopiruje otca.Aj ked ani to nemusi byt uplne smerodajne.Clovek sa rodi s urcitou telesnou a dusevnou vybavou.To sa len tazko zmeni.Ak je od prirody idiot, sebecky,panovacny so sklonom k agresivite,tak taky asi aj ostane.Niekedy maju rodicia 5 deti a kazde je ine.Z jedneho vyrastie farar,z druheho kriminalnik.Skor by som povedala,ze vsetko je v zlej prezentacii lasky v nasej spolocnosti.Nasa spolocnost, civilizovana si umelo vytvorila nejaky vzor spoluzitia muza a zeny,ktory je asi proti prirode.A tento vzor roky rokuce vnucuje ako jediny spravny do nasic zivotov,ale ludia, v svojom podvedomi,tento vzor nemaju zakodovany.Muzi aj zeny vnimaju vztah inac.Kym zena, od prirody citovejsia a emocnejsia,tuzi po nekonecnej laske plnej dotykov, objati,pozornosti,oddanosti,muz,od prirody racionalne uvazujuci,pudovo konajuci,tu potrebu nema.Na zaciatku vztau je aj on citovejsi,ale ako lovec ma ine potreby a coskoro ho to prejde.Mozno je chyba v nasichh ocakavaniach a trebars naozaj plati,ze stretnut lasku je dar Bozi.Iste niekde na svete je partner, ktoryby dokazal z 80 percent naplnitnase potreby, uz ho len stretnut...a taketo stastie nema kazdy.Kto ho ma, mal stastie, nic viac.

seahorse27
8. apr 2016

V prvom rade si musis upratat sama v sebe- ujasnit si, kto vlastne si, co od zivota a vztahu ocakavas, akého chlapa chces a akého v ziadnom pripade. Mozno u teba cesty k vyberu nevhodného partnera pramenia uz v detstve...mozno zo vztahu s tvojim otcom - hladas nieco podobne alebo uplne odlisne, mozno chces s partnermi poriesit veci, ktore si neporiesila s otcom...na toto je dobra terapia, staci taka light. Je to super na sebapoznanie a ujasnenie si niektoryh veci, ktore ti z tvojho podvedomia zasahuju do vyberu partnera. Ked si spracujes veci z minulosti a zapojis viac racia do vyberu partnera, tak sa ti urcite podari najst toho praveho ;) A este by bolo mozno fajn popracovat na zvyseni sabavedomia, pretoze si podveome vyberas dominantných chlapov - v podstate sa podvedome stavias do submisívnej polohy..."potrebujem k nemu vzhliadat"...no co k tomu dodat? Ja mam tiez rada cielavedomych chlapov, ale nepotrebujem sa citit ako myska pri slonovi 😀

sibare
8. apr 2016

@engbeng V tvojom prispevku su dve veci, ktore pravdepodobne zvysuju riziko, ze si najdes "hajzla". Prva je, ze sa ti paci, ze ste do toho vhupli rychlo a po hlave- vypustili take te otravne zaciatky randenia. Toto je vyslovene rizikovy faktor. Dokonca uvadzany ako jeden z mala signalov, ako odhalit potencionalneho nasilnika- velky zujem, tlak na rychle vhupnutie do vztahovej intimity.
A dalsia vec je, ze potrebujes k muzovi vzhliadat. Muz je taky isty clovek ako aj zena, ako aj ty. Menej rizikove je v prvom rade "vzhliadat" k sebe a az potom k niekomu inemu. Vela sa tu pise o manipulatoroch, psychopatoch, aj ty spominas "narcisicku osobu"- ak by za kazdym nasilnym vztahom mala byt porucha osobnosti, ci ina patologia, tak ako ludstvo uz davno vyhynieme. Za nasilnymi vztahnmi stoja skor rodove stereotypy a vnimanie pozicie zeny vo vztahu. Vnimanie muza vo vztahu ako "hlavy rodiny", niekoho, kto ma viest, ma dominantne postavenie ale i niekoho ku komu sa ma vzliadat a pod. nesie so sebou velmi velke riziko, ze vztah nebude rovnocenny. Naopak tieto nevedome kompasy na oboch stranach smeruju k tomu, ze MOC vo vztahu nebude distribuovana rovnomerne. A zaroven sposobuju, ze to vnimame ako prirodzene - preto je velmi tazke signaly skoro rozpoznat.

engbeng
autor
8. apr 2016

@seahorse27 To s tym mojim detstvom moze byt, asi dam sancu nejakej odbornicke, nech mi da nove pohlady na vec; uskodit to nemoze. Mozno nejake suvislosti co ma pohnu dalej najde. Myslela som, ze mam v tom celkom jasno, potom som mala ale ten zly vztah, tak teraz som si uz neni ista.
S tym ze si vyberam dominantneho, naozaj sa podvedome staviam do submisivnej polohy? Lebo ja nie som submisivny typ, vzdy si poviem, ak sa deje nejaka nespravodlivost, napriklad v praci, ked niekto niekomu neda prednost akoby mal. Skor sme mali problem, ze obidvaja sme boli dost dominantni a isli sme sa "zabit". Na horoskopy neverim, ale celkom by to sedelo, ze dva levy. Ale prave v detstve u nas bol otec ten dominantny typ, tak mozno preto hladam takeho. Taky makky chlap ma velmi nepritahuje, s dominantnym neviem zit. Asi necudo, ze mi to nevychadza. Chcem takeho v strede, ani nie diktatora, ani podpapucnika. Dik, Tvoje slova ma prinutili sa zamysliet.

engbeng
autor
8. apr 2016

@sibare Je to tak, trpezlivost je moja slaba stranka a vtedy som mala pocit, ze to je to co chcem, tak sa mi pacilo, ze to islo rychlo. Poznacim si velkym na ten papier, co idem robit, ze takto nabuduce urcite nie. Fakt si sa trafila, lebo vlastne aj moj najlepsi vztah som mala v 16-19tich. To sme sa ale celu tu 16tku chodili korculovat a spoznavali sa pomaly.
S tym vzhliadanim som sa asi nestastne vyjadrila, lebo ako pisem, potrebujem vzhliadat, ale sama nie som seda myska. V poslednom vztahu sme akoby o moc bojovali, ani neviem, ako sme sa tam dostali, predtym som to nezazila.

engbeng
autor
8. apr 2016

Ako sa muzi spravaju k mame a casninkom si samozrejme vsimam. Keby som videla, ze je nejaky hulvat, beriem nohy na plecia rovno.
Aj na vztah rodicov som sa pytala. Lenze byvaleho otec zomrel, ked mal on 18. Pytala som sa hned na zaciatku, ci sa lubili rodicia. On ze laskou by to nenazval, ale ze sa respektovali. Zosnuleho otca mal uplne zidealizovaneho a k mame mal taky cudny vztah (a hlavne matka k nemu), co ale na zaciatku nebolo hned jasne.

seahorse27
8. apr 2016

@engbeng To, ze si v praci dominanta neznamena, ze taka budes aj vo vztahu...castokrat to byva uplne opacne, co ale nemusi byt tvoj pripad. Ak ste teda s tym poslednym partnterom prisli viackrát do konfliktu a padli aj facky z jeho strany a ty si to dokazala vcas ukoncit, tak to s tym tvojim sebavedomim nebude take hrozne 🙂 Zena, ktora si vazi samu seba, sa nenecha fackovat a zhadzovat 😉 Zelam vela stastia 🙂

engbeng
autor
8. apr 2016

@seahorse27 Dakujem Ti. Aby som bola presna, facka bola iba jedna a dufam, ze uz ziadnu od chlapa nikdy nedostanem 😉

shia
8. apr 2016

ja som si vždy všímala, ako sa kto správa k iným ľuďom, hocijakej kategórie (rodina, priatelia, nadriadení, iní ľudia a pod.), na tom to zbadáš asi najlepšie, lebo pred tebou sa bude chcieť samozrejme (aspoň zo začiatku) zapáčiť. A tiež zistiť, aké ma postoje k určitým veciam (rodina, deti, manželstvo, žena na materskej, úspešná žena atď atď), či sa môžeš na neho spoľahnúť, keď sa niečo dohodnete, či dodrží slovo, či ťa vie utešiť (alebo je mu tvoj smútok ľahostajný), či chce robiť aj veci, ktoré bavia len teba (hoci aj jeho nie,ale pre teba sa obetuje), či sa vie prispôsobiť situácii alebo musí byť len po jeho..atď atď ..treba preverovať na takýchto "tajných skúškach" ;) moja mamina vždy hovorila - nech poviem frajerovi neikedy aj nie, len zo skúšky, ako zareaguje 😀 a moja babka vždy hovorila - všímaj si, ako chlapec na šibačky šibe - na tom uvidíš, či neije násilnícky (či silne nešľahá šibákom, alebo nasilu nehádže dievčatá do vody alebo tak - a jas som ešte "zamlady" čakala, ako ma príde moj (teraz už manžel) vyšibať, ale prišiel pekne hanblivo, jemne ma "pošibkal" a len navoňal,takže testom prešiel haha 🙂)

zuzana76
8. apr 2016

@engbeng ja by som povedala, ze tvojim rizikom je uz to spominane, ze potrebujes k nemu vzhliadat a on sa citi ako maly boh. Aj ty musis na partnera klast naroky a vyzadovat od neho nieco. To ako sa sprava v mnohých situáciách sa zo zaciatku nedá uplne vydedukovat, lebo mnohi manipulatori sa nedaju hned precitat a vedia sa velmid obre pretvarovat, ja nemam nastastie ziadne ine rady, ja som s muzom od 19-tky a je to fajn. Tak drzim palce aj tebe nech to nabudúce vyjde.

janickacrazy
8. apr 2016

@engbeng ja som niekde čítala, že žena si zásadne nemá vyberať partnera, ktorý ju hned okamžite veľmi sexuálne priťahuje, čiže ak žena vstúpi do miestnosti, kde je veľa mužov a zbadá tam JEHO, ktorého by hned brala všetkými desiatimi, práve toho by mala obísť a zásadne si s ním nič nezačínať, potvrdzuje to aj moja osobná skúsenosť, tiež to, že muž by mal ženu milovať o trošku viac ako žena jeho podľa mňa platí, okrem toho nesúhlasím s tým, že by sa mali spoznávať neviem ako pomaly a postupne, napr. ja s mužom sme na to išli veľmi rýchlo, čo nám obom vyhovovalo a na 4.den od spoznania sme už svadbu a deti riešili, čo je síce extrém, ale sme šťastní a poznám kopec tých, čo išli na to náramne pomaly a nakoniec to nedopadlo vobec dobre

mandala77
8. apr 2016

@engbeng mne sa páčilo čo Ti poradia @shia treba si všímať ako sa správa k ľuďom čo vôbec nepotrebuje, aké má postoje, skúšať ho aj v rôznych situáciách ako ona popisovala.

To ani nebola intuícia, ale nejaká Tvoja tendencia, ktorú nasleduješ a vnímaš ako intuíciu. Zaujal Ťa svojou inteligenciou. Inak práve toto býva rys rôznych hajzlíkov (šarmatných, okúzľujúcich, inteligentných) a časom sa ich správanie ukáže.
Hlavne never rôznym článkom o spriaznených dušiach.

Čo sa týka toho, že sa Ti páčia cieľavedomí muži, to vnímam ako dobré. Muž má mať svoje jasné zameranie. Toto má žene imponovať a je to dôležité. Aj to vzhliadanie. Ale nájsť si takého, ktorého budeš obdivovať preto aký je človek a nie aký je dajme tomu inteligentný.
Čiže je dôležité jeho zameranie aby on mal svoj cieľ (ktoré sa aj Tebe bude páčiť, lebo ak jeho smerovanie sa Ti nebude páčiť, podporovať ho nebudeš) ALE na strane druhej si všímaj ako sa správa k ľuďom, aký je človek a či k nemu vzhliadaš ako k človeku, ktorý má určité charakterové rysy, hodnoty a pod. nie ako k úspešnému chlápkovi čo dokázal to a to.

A tiež si všímaj rôzne také kontrolky, ktoré sa objavia. To sú znamenia, len ich zvykneme prehliadať.

Mala som hajzlíka a nemám teraz vzťah. Ale nemám problém byť sama. A ani nečakám, že teraz príde nejaký ten skvelý.

vejula
8. apr 2016

@engbeng mna napriklad tiež nikdy nepriťahovali príliš submisivne typy, napriek tomu ani ja niesom submisivna. Obaja mame určite oblasti v ktorých dominujeme, chvalabohu sa príliš neprelinaju. Občas naše povahy zaškrípu, ale stále je to pre mna lepšie akoby mal môj muž vždy ustupovať, alebo naopak ja. A aj ja potrebujem muža, na ktorého určitým spôsobom vzhliadam a vôbec to nieje myslené tak, že si z neho robím poloboha, sme uplne rovnocenní partneri, ale je pre mna prijemné, ked viem, že môj muž pozná svoje práva, vie sa postaviť za seba za mna a za svoje deti bez strachu z "autority" Proste že mam v nom istotu. Nech sa stane čokolvek, viem, že vie jednať s ludmi ani nie povyšenecky ale sebavedomo priamo. A som pyšná na to, že ho ludia takto vnímaju, že si ho ako človeka vážia.

zuzana76
8. apr 2016

@vejula ale to je podla mna nieco ine, aj ja vzhliadam k muzovi, resp ho obdivujem, ze nieco dokaze, ale tiez mam svoje oblasti v ktorych dominujem ja, ale ked ti ten muz nedovoli dominovat v nicom, ako podla mna u zakladatelky, tak to je potom zle

deltaa
8. apr 2016

ono sa hovori ti spravni chlapi su uz bud zenati alebo zadani alebo su uz mimo SR 😉

mima4
8. apr 2016

@engbeng

podla mna chybu robíš aj v tom, že príliš sa náhliš do vzťahov, ktoré nemajú budúcnosť.
a prečo?
prečo najprv nevytvárať si priatelstvo s dotyčným, a až po dajme tomu aspoň roku kvalitného a dobrého priateľstva nezačať spolu chodiť?
že zdrhne? a? tak nech páli do riti!! 😉

ak stojí o tebe, bude sa snažiť, bude o teba bojovať, bude si ťa získavať, ale nenárokovať si niečo, čo nepatrí do dobrého kamarátstva... a ty zvážiť, či vzťah chceš posunúť iným smerom alebo budete len kamoši alebo radšej nič...

taktiež je fajn mať určité predstavy, ale nič nie je čierno-biele a preto je lepšie nechať veci prirodzene plynúť, spoznávať dotyčného, jeho názory, fungovanie, záujmy..vzťahy k ľuďom, k rodine... čo najviac sa snažiť s ním chodiť do nejakého kolektívu, aby si videla ako funguje... mapovať ako zvláda riešenie stresových situácii... problémov... či ich vie riešiť s chladnou hlavou, alebo je to debil....

a tiež, ak hladas kvalitného muza, musis byt aj ty kvalitna zena, musis byt princezna, nie dedinska dora... ktorej stačí aj málo... Ak žena chce krála..musi byť královná 😉

sandrasstini
8. apr 2016

podla mna sa to neda ovplyvnit, aby sa ti pacili ini muzi ked raz za ti paci urcity typ. nehovorim vsak ze raz nemoze prist niekto kto taky bude. ja si vsimam na chlapoch samozrejme prve je vyzor. je to to prve cim ta proste bud zaujme alebo nie, ak neratam dake stretavanie cez internet. a potom samozrejme ako sa sprava voci mne, voci inym ludom, akych ma kamaratov a tak. ale aj tak si myslim ze to nie je zaruka statneho vztahu, pretoze na zaciatku sa moze kazdy opeknovat a mozes po mesiaci, roku ci nebodaj rokoch zistit ze zijes s clovekom ktoreho ani nepoznas.

charity
8. apr 2016

V prvom rade si dokladne nastuduj narcisticku psychopatiu a varovne priznaky, ze ide o narcisa. Napriklad ta rychlost s akou ste vhupli do kazdodenneho stretavania je varovny znak ze ide o narcisa. Aj ten pocit, ze ten clovek je od zaciatku tym pravym, splnenym snom, je typucke pre narcov.

Dalej pouvazuj, idealne v psychoterapiii, co alebo kto Ta vyformoval tak, ze tolerujes to pri com su ine uz davno na uteku. Niekto Ta naucil kaslat na svoje instinkty, nerespektovat svoje pocity a priania a podriadit sa prianiam inym aj za cenu vlatnych obeti. Existuju aj skryti narcisi. Nie su pre ludi tak zjavni a je pravdepodobne, ze je to niekto v Tvojej povodnej rodine, kto Ta vyformoval na typicku obet narcisov.

Nezacinaj dalsi vztah nez si toto v sebe neporiesis lebo skoncis s dalsim narcisom a s detmi to bude peklo aj po rozvode. Ak vies po anglicky, ba youtube je vela vzdelavacich videi o tejto problematike.

maria1989
8. apr 2016

@janickacrazy žena si zásadne nemá vyberať partnera, ktorý ju hned okamžite veľmi sexuálne priťahuje.... tak si vyberie nejakého, čo ju nepriťahuje a potom je muž chudák, lebo žena ho v posteli nechce - aj takto by sa to dalo poňať - toto je tá odvrátená stránka vyberania partnera nie podľa toho, ako ma priťahuje

tiwyna
8. apr 2016

@maria1989 podla mna je to naopak, clovek, ktory ma strasne sex.pritahuje,v drvivej vacsine nanaplna moj dusevny pohlad na svet a naopak.S chlapom, s ktorym si rozumiem dusevne, nejako mi to nesedi sexualne.

natalym
8. apr 2016

@tiwyna Nepíše ona to isté????

maria1989
8. apr 2016

@tiwyna chápem ťa. hovorím o tom, že keď bude muž sexuálne s tebou veľmi spokojný, dá sa povedať, že si ho vieš vycepovať k obrazu svojmu. 😅

maria1989
8. apr 2016

@natalym néé. naopak píšeme.

natalym
8. apr 2016

@maria1989 No Ty píšeš, že si nemáme vyberať partnera sexuálne a ona píše, že ten ktorý ju priťahuje sexuálne s tým si nerozumie.
Nie je to to isté?

maria1989
8. apr 2016

@natalym nie. ja som napísala (zrejme ako tatár, keď si to tak pochopila), že radšej si vybrať toho, čo ma priťahuje. sex bude ok, chlap spokojný, čo viac treba. s takým to pôjde ľahšie.