Ako získať späť dieťa zverené ústavnej starostlivosti?

kisska
11. júl 2010

Ahojte, viete mi prosím niekto povedať ako vybaviť a čo všetko obnáša poručníctvo(alebo niečo podobné zákonnému zástupcovi)? Mám 7-ročného synovca (syn mojej sestry), ktorý je bohužiaľ úplná sirota a k tomu autista (nepotvrdený) zverený do ústavnej starostlivosti. Jeho najbližšou rodinou je moja mama (babka), sestra jeho otca (teta) a ja ako sestra jeho mamy. Mám len základné info, že poručníka poveruje súd. Ale, možeme sa na niekom dohodnúť aj my ako rodina? Alebo to musí byť niekto cudzí. Má takýto "určený" poručník nárok na odmenu? Myslela som, že najlepšie by bolo, keby to zverili jeho babke (mojej mame), ale tá sa už na to necíti, kedže vzhľadom na diagnózu by nešlo o poručníctvo do 18ky ale o celoživotné. Takže sa budeme musieť asi dohodnúť s ostatnou rodinou. Poraďte prosím, ako to urobiť, aby malý neprišiel o dedičstvo po rodičoch?

kisska
autor
11. júl 2010

Ešte ma napadlo - môže byť poverený niekto z ústavu, kde teraz býva?

lucka123
12. júl 2010

A vy chcete, aby bol v ústavnej starostlivosti? Lebo tam sa dá požiadať o zverenie do náhradnej osobnej starostlivosti, alebo do pestúnskej, tzn. že bude bývať u vás, budete sa o neho osobne starať, zabezpečovať jeho potreby, v podstate nahrádzať rodičov, pri pestúnskej starostlivosti dostanete aj príspevky. Po rodičoch o dedičstvo nepríde, súd mu ustanoví zástupcu, automaticky, bez ohľadu na to, či je v ústave, alebo u vás, to sú dve rôzne veci.

kisska
autor
16. júl 2010

Lucka - nie som si ista, ci by som zvladla starostlivost o neho. Je to 7-rocne chlapca s mentalitou na urovni cca 1,5 rocneho dietata + zaostava aj v pohybovom vyvine. Potrebuje celodennu opateru. Ja sama mam teraz dve male deti a vobec netusim, ako by som to zvladla. Ide o to, kto moze byt jeho zastupcom, ci moze o to poziadat niekto z rodiny. Niekto, kto by rozhodoval v jeho prospech, kto by mohol rozhodnut o suhlase s liecbou, o pripadnej nadstandartnej liecbe, zmene prostredia, ak by mu to zlepsilo zivot.

andzi
17. júl 2010

@kisska Takže ak tomu správne chápem, ty sa o to dieťa nechceš osobne starať, ale príspevky od štátu by si brala, že?
Poručníctvo je inštitút spočívajúci v tom, že poručník sa o dieťa osobne nestará, len dieťa zastupuje pri právnych úkonoch, na ktoré nie je spôsobilé. Len pokiaľ sa o dieťa aj osobne stará, má nárok na príspevky. Toto je však bezpredmetné, pretože dieťa je už zverené do ústavnej starostlivosti, ktoré vykonáva osobnú starostlivosť o dieťa, aj ho zastupuje. Ústavná starostlivosť je v prípade detí, ktorých obaja rodičia zomreli, výnimočným inštitútom, ktorý pred tým, než súd nariadi, skúma, či by dieťa nebolo možné zveriť do náhradnej osobnej alebo pestúnskej starostlivosti niekomu príbuznému, takže iste skúmal súd túto možnosť aj u teba keďže si sestra jeho mamy a ty si to odmietla. Tak teraz nechápem, o čo ti ide, keď je už chlapček v ústave. Ja viem, že starať sa o postihnuté dieťa nie je malina, zvlášť ak nie je tvoje, ale prečo sa zaujímaš o príspevky? Toto ma akože dorazilo. Nemusíš sa báť, ústav robí všetky zásadné rozhodnutia o dieťati v súlade s jeho záujmom. A o dedičstvo malého sa tiež neboj, dedič nemusí byť spôsobilý na právne úkony. A majetok, ktorý chlapček zdedí, bude tiež spravovať ústav.

kisska
autor
17. júl 2010

teraz som trochu v soku 😕 Zrejme som sa zle vyjadrila, ale nemam zaujem o prispevky. Otazka o "odmenach" patrila k "porucnikovi" urcenemu sudom, ak to je niekto mimo rodiny. Terminom "porucnik" som si tiez nebola ista... ci zakonny zastupca? Neviem, ako sa vola osoba, ktora je zodpovedna za cloviecika, ktory nikoho nema, ale moze rozhodovat o jeho pripadnej liecbe, ak sa zisti, ze by mu nejaka terapia pomohla naucit sa aspon zakladne ukony, aby bol trochu samostatnejsi. Ci (ak na to ma) moze mat osobnu vychovavatelku, ktora ho uci nad ramec standartnej vychovy. V ustave (Ustav socialnych sluzieb, nie detsky domov - byval tam este ked zili jeho rodicia...) robia co mozu, ale je malo vychovavateliek na prilis vela deti. Kto moze rozhodnut, ze z penazi, ktore zdedil po rodicoch moze cast pouzit ako sponzorsky prispevok pre ustav... Moze rozhodnut ustav o tom, ci sa nehnutelnosti predaju alebo prenajmu? Alebo co s nimi? U mna sud, ani nikto zatial nic neskumal a preto sa pytam, ci sa niekto zaujima o to, ci ma rodina zaujem, ci sa dohodla alebo ako to funguje...
Andzi dufala som, ze sa ozves aj ty, prave preto, ze viem, ze sa vyznas v pravnickych veciach...ale asi si si to precitala prilis rychlo....

kisska
autor
20. júl 2010

hmmm tak ziadna rada? Hlavne, ze sprdnut cloveka ste vedeli velmi rychlo ☹

andzi
22. júl 2010

@kisska hneď v úvodnom príspevku si písala otázku, či má ustanovený poručník nárok na odmenu? Veľmi dobre vieš, čo je poručník, je to osoba, ktorá dieťa zastupuje pri právnych úkonoch na ktoré nie je spôsobilé. Pestún je naopak osoba, ktorá sa o dieťa osobne stará. Z toho usudzujem, že tieto pojmy veľmi dobre rozlišuješ. Na odpoveď lucky123, ktorá ti odporučila požiadať o zverenie dieťaťa do pestúnskej alebo náhradnej osobnej starostlivosti si odpovedala, že by si jeho výchovu nezvládla. Takže je jasné, že ty sa o to dieťa nechceš osobne starať a to je práve to, čo ten chlapec potrebuje najviac - lásku, opateru a blízkych ľudí, nie bledé múry ústavu. Toto ma akože nehorázne vytočilo, vieš, lebo ty si bola tá, ktorá sa pýtala na odmenu! A za čo by si chcela odmenu? Neboj sa, zákon neplnoleté deti, ktoré vlastnia majetok (napr. získaný dedením) chráni tak, že na akékoľvek nakladanie s majetkom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia je potrebný súhlas súdu. Takže sa nemusíš báť, že by ústav urobil za chlapca rozhodnutie, že daruje časť svojho majetku ústavu. O to sa báť ty nemusíš.

kisska
autor
26. júl 2010

andzi vol slova, ktore pouzivas!!! Nepoznas vsetky okolnosti, nepoznas mna ani moju rodinu na to, aby si tu naznacovala, ze sa snazim vytazit z maleho nestastia!!! Ak vies a chces poradit, tak si poriadne precitaj otazku a potom zareaguj. Vacsina tvojich odpovedi tu je skvela a pomohla si uz vela ludom. Aj medzi tvojimi utokmi som si nasla par rad, ktore mi pomozu. Za tie dakujem. Ale inak som velmi sklamana, ako keby si tu radila nejakej vypocitavej mrche, ktora len hlada sposob ako zo smrti vlastnej sestry chce vytlct nejake peniaze 😠

maznacik007
26. júl 2010

kisska u nas to vacsinou je tak ze sa nerobia tzv. rodinne konferencie.. ak sa stane ze dieta sa ocitne v situacii ako tvoj synovec.. a teda sa neoslovuje blizka rodina... to je realita.. preto sa ani necudujem ze vas neoslovili...

ustav nemoze nakladat s majetkom maloleteho a ani ho nezastupuje... rozhoduju iba o beznych veciach... nakolko mu bola nariadena ustavna starostlivost ale v ziadnom pripade nerozhoduju o jeho majetku a pod. poverenou osobou by mal byt prislusny UPSVaR a teda odd. socialno pravnej kurately... atd.

v pripade ze ide o dedicstvo tak tam mal by mat malolety porucnika... je mozne poziadat aj aby bol porucnikom niekto z rodiny /to nevylucuje ze chlapec bude umiestneny v ustave/
osobne by som poradila aby si zasla na UPSVaR na odd. socialno pravnej kurately... a oni ti pomozu spisat navrh na sud aby ste si mohla byt porucnikom maleho... s tym ze ti poradia aj s nakladanim jeho financnymi prostriedkami a potom mozes v zaraidit preradenie do ienho zariadenia /a priplatit mu nadstandart z jeho penazi

kisska
autor
27. júl 2010

@maznacik007 dakujem velmi pekne. Toto som potrebovala vediet, ze mozem pre neho urobit nieco aj ja sama a na koho sa mam obratit. Keby sme cakali, kym nas oslovi sud, predpokladam, ze by to trvalo velmi dlho. Dakujem este raz.

kaktusik007
27. júl 2010

@kisska sorry, ale aj tak mi to pride ako to vidi @andzi ... synovca nechces, ale kedze je to dedic po tvojej sestre ( a logicky buduci dedic tvojej mamy) tak to ta zrazu zaujima.... co s tymi peniazmi, na ktore ma ako dedic narok....

smutne

kisska
autor
28. júl 2010

@kaktusik007 a zase zle - podla nasich zakonov bohuzial po mojej mame nezdedi nic(teda aspon kym zijem ja a moj brat). A mas pravdu, som krava... ked sa dam na vybavovanie, hladanie, behanie po pravnikoch, sudoch, ked sa necham lustrovat, ci som vhodny kandidat a kontrolovat, ci nahodou neurobim nieco, co by mu mohlo poskodit....a este to bude stat nemale peniaze mna... mohla by som sa na to vykaslat... Ja to vidim tak, ze ked mu uz nemozem pomoct inak, tak toto je to najmenej, co mozem pre neho urobit. Takych mudrych ako ty, co vedia len odsudzovat, ale pomoc ziadna, je plny net 🙄

kaktusik007
28. júl 2010

@kisska ja ta neodsudzujem, ja som len vyslovila nazor, ako na mna posobi tych par viet hore co si napisala...

ohladne toho dedenia po tvojej mame - obavam sa, ze nemas pravdu.... tvoja matka mala tri deti, a kazde ma pravo dedit rovnym dielom - akurat s tym, ze kedze tvoja sestra je mrtva, nastupuje pravoplatny dedic po nej, nastupca, a to je tvoj synovec

andzi
28. júl 2010

@kisska @kaktusik007 dávam za pravdu katusik, je to presne tak, ak nededí dieťa poručiteľa, pretože sa nedožilo smrti poručiteľa (teda sestra), jej dedičský podiel dedia jeho deti - teda ten malý chlapček bude dediť aj po svojej starej mame!

kisska
autor
28. júl 2010

ja mam inu OSOBNU skusenost: moj nevlastny brat mal dedit po jeho babke. Kedze otec mu zomrel az po smrti babky, tak dedil. Jeho bratranec to stastie nemal, lebo jeho otec zomrel skor ako babka... Bolo by fajn, keby ste mali pravdu...

andzi
28. júl 2010

@kisska no ale my určite pravdu máme, pretože my na rozdiel od teba zákony poznáme a máme na to aj diplom. 🙂

kisska
autor
28. júl 2010

😎 to je super,... skoda, ze prax je ina...

andzi
28. júl 2010

asi si to zjavne nepochopila, vieš, ak on bol potomok zomrelého potomka po poručiteľovi tak nedelil preto, lebo nebolo čo dediť. Ale v každom prípade platí, že v prvom rade dedia deti poručiteľa, ak ich niet, tak ich deti, t.j.vnuci poručiteľa a ak ani ich niet, tak pravnuci poručiteľa. Dedia len takí potomkovia, ktorí sú buď biologickými deťmi alebo osvojenými deťmi, čím je založený príbuzenský vzťah.

kaktusik007
28. júl 2010

@andzi zakony poznam, diplom nemam 😀 a nechajme @kisska tak... vsak skor ci neskor k dedeniu dojde a potom bude vidiet sama, ako to vlastne je.... v podstate vdaka tomu, ze nam neveri, tak mozno aj bude mat ten chlapcek co dedit a neobidu ho 😀

na druhej strane, kedze bol v ustave aj za zivota svojich rodicov, tazko sa cudovat, ze si ho kisska nechce vziat domov... ale toto ja sudit nejdem, nie som v takej situacii nastastie, nevieme ake ma chlapcek diagnozy a o com ta ustavna starostlivost je... mozno je priputany na lozko a nevie vobec o svete..... alebo je len trosku zaostalejsi, ako sa vyjadrila, ma 7 ale myslou 1,5rocne dieta.... a ono je narocne sa starat o 1,5 rocne dietatko, zvlast, ked viem, ze z toho nikdy nevyrastie.... nie kazdy sa na to da...

andzi
28. júl 2010

@kaktusik007 jj presne tak, úplný súhlas. Nesúďme ju, keď nevieme, v akom stave to dieťa je a to, že sa o neho nechce alebo nemôže osobne starať jej nemám za zlé. Mňa len zarazilo to, že prečo chce byť zákonným zástupcom dieťaťa, aby vraj "neprišiel o dedičstvo". A ešte sa pýtala, že či by mala nárok na "príspevky od štátu". Výslovne napísala: "Má takýto "určený" poručník nárok na odmenu?"
Nuž, ale nechajme to tak, my si o tom aj tak myslíme svoje.

kisska
autor
28. júl 2010

dakujem

kikaba44
11. apr 2013

@kisska Podľa mňa sa dá všetko urobiť veľa aj pre to, aby malý neprišiel o dedičstvo po rodičoch tak to, že ak ho o dedičstvo neoberie podvodník, tak ho oberie vlastná rodina 😕