Ako zabrániť rozpadu manželstva?

8pete9
11. apr 2014

Ahojte
Mozno nie som ten spravny clovek, co sem pise a moznoze ja nebudem moct nic zmenit, ale keby sa nieco dalo, tak by som to urobil.
Ide o to, ze jedna znama z rodiny, matka 4 deti, 10 rokov v manzelstve, si pise a stretava sa s cudzim chlapom. Svojho manzela uz nechce. Ten chlap je rumun, rozvedeny, vraj aj celkom bohaty a mozno toto na nom vidi. Ziadala moju manzelku aby ju zobrala na stretnutie s nim, ale ona odmietla, ze nebude rozbijat manzelstvo. Inak nam vela pomohli, lebo sa nam narodil maly a dali nam vela oblecenia, kocik, co sice oni uz nepotrebuju, ale nic za to nechceli.
Situacia je taka ze ani manzel v tom neni uplne nevinne. Ziju so svokrou v starsom dome, ktory postupne rekonstruuju, ale uz vyzera celkom dobre, nova kuchyna, nova kupelna, ochvilu bude aj druha kupelna spravena ked sa podari. Jej manzel ju asi dost zanedbava, a nesnazi sa plnit jej tuzby...uz vyse roka (mozno aj viac) nespia spolu v posteli ale inych izbach. Cela ta rekonstrukcia mohla byt hotova ovela skor, keby jej manzel sa trocha snazi. Pravda je taka ze moj svokor k nim chodil a vela im pomohol, keby jeho neni, tak doteraz nemaju spravenu len polovicu.
Ked to zhrniem - zena mala vela starosti s detmi, manzel chodi do roboty a asi jej malo pomahal, malo sa o nu staral a malo sa snazil...
ona si na facebooku a cez sms dopisuje s neznamym chlapom, ktory jej asi nasluboval horydoly, uz sa aj stretli, dokonca sa priznala ze sa aj bozkavali. Bojim sa toho ze sa zoberie a pojde za tym muzom, ale neviem co bude so 4 detmi vo veku 3-11 rokov. Je uplne zmenena, zalubena a nechce sa bavit o tom, ze by na toho chlapa mala navzdy zabudnut.

Neviem ci na toto existuje rada, a neviem ci by som mohol nieco urobit, ci je vobec vhodne starat sa do cudzieho manzelstva, a nie som psycholog, ale je mi luto tych deti. Ona je teraz proste uplne mimo, uplne sa zmenila a vobec to nevyzera ze by triezvo rozmyslala, proste ako v puberte.
Na vine su obaja manzelia, nestarali sa o svoj vztah a teraz to takto dopadlo, len nechcem aby prisla uplna katastrofa.
Dakujem za vase rady

sisaha
11. apr 2014

@8pete9 asi jej kolena spolu neudrzis a myslim, ze ani nemas moznost a nejake pravo do toho vstupovat. Ona sa musi poucit sama na sebe. Tam musia chciet oni dvaja, nie treti..

simata
11. apr 2014

Súhlasím v prvom rade ty im asi ani nemáš ako pomôcť. Toto sú veci ktoré si musia vyriešiť oni dvaja a ak je zaslepená láskou k inému mužovi....no neviem či je tam ešte dáka pomoc....

sissy27
11. apr 2014

@8pete9 nerieš... kým niekto z nich nechce od teba pomoc či radu, tak do toho nevstupuj... samozrejme, aj potom máš právo povedať nie, ale v tomto štádiu nemáš ako pomôcť...

8pete9
autor
11. apr 2014

Chapem vas len mi to pride nezodpovedne vidiet ako dochadza ku katastrofe a nic pritom nerobit ...

lorela
11. apr 2014

@8pete9 Tak to riskni, pre pokoj svojej duše a skús jemne zasiahnuť. Dohovorom k tej žene. Možno vykypí, tresne dverami. A možno sa o nejaký ten deň zamyslí nad tvojimi slovami...
Alebo tvoja žena, keď sú kamarátky.
Jej manžel o tom vie? O poblúznení svojej manželky k inému mužovi?

8pete9
autor
11. apr 2014

@lorela Myslim ze nieco tusi ale podrobnosti myslim ze nevie.
Od svojich deti sa dozvedel ze stale sedi pri pocitaci, ked je on v praci.

luvika
11. apr 2014

@8pete9 Je síce pekné, že Ti hlavne tých detí je ľúto a ver, že aj mne, hoci ich nepoznám, lebo deti sú vo poväčšine tie, ktoré na všetko doplatia, žiaľ 😒 ale moja rada je, radšej sa do toho nemiešaj. Nech by si sa aj na hlavu postavil a snažil sa v dobrom, nakoniec Ty ostaneš ten zlý. Maximálne, čo môžeš urobiť je, pokúsiť sa o rozhovor s tou ženou, ale aj to len v prípade, že bude ochotná sa s Tebou o tom baviť, ak nie, tak to nechaj tak. Skús ísť na ňu s témou "jej deti"...ako to vidí ona, skús jej povedať rôzne možnosti, ako to celé môže skončiť a nechaj ju zamyslieť sa nad tým, čo ak to nevyjde, čo ďalej, čo bude s ňou a čo s deťmi. To je naozaj jediné, čo môžeš Ty urobiť, zvyšok je už na nej, na nich...

kaktusik007
12. apr 2014

@8pete9 ja chapem, ze vidis problem tam kde oni nie a chces im pomoct, ale to oni su ti, ktori si maju uvedomit, ze maju problem a ze maju deti a ze toto nie je riesenie...
hold, niektori ludia musia kompletne padnut na hubu, aby si zacali vazit, co mali a stratili...

pre tvoj pokoj v dusi sa skus porozpravat s nou, alebo tvoja zena alebo obaja a apelujte na deti -skuste tam tahy ze nik jej nebrani ist za svojim stastim,ale ze ci toto domyslela - ze ma tri deti.
ale podla mna nepochodite, iba sa odcudzite a bude ohen na streche -- ja neviem ci by som to riesila, ale asi by zaviselo od toho ze kto by sa do tejto katastrofy rutil -- su kamosky, ktorym by som to splechla medzi oci lebo viem, ze ani toto by nas neodsudzilo a mozem si to dovolit, a su "kamosky" kde by som si to nedovolila, pretoze do toho ma fakt nic nie je, ked si niekto nici svoje manzelstvo (evidentne to inak ona vidi inak, nie ako nicenie -- a toto je ten dost podstatny DETAIL 🙂

jahodka8
12. apr 2014

@8pete9 Možno jej ten rumun, ten priateľ za to platí a tak si mohli dovoliť tú prerábku. A koľko jej muž zarába? Niečo tam bude prečo už nespia spolu v posteli. Možno on nechce, že nechce ďalšie deti, možno ona nechce ďalšie deti, aby im to finančne vychádzalo, lebo ked máš 4 deti, tak máš aj veľa zodpovednosti a ona potrebuje asi nejaký úlet od toho. No ked si len píše, tak sa možno potrebuje porozprávať. Po 10 rokoch a pri toľkých starostiach ani nie je niekedy chuť rozprávať sa, hlavne u mužov je to tak, že nechcú hovoriť a potom si píše s iným. Ty môžeš každému osobitne niečo tak jemne povedať, iba že či majú ešte čas na svoj vzťah, že si len zvedavý.

jahodka8
12. apr 2014

@8pete9 Inak nepáčia sa mi tu vaše mužské príspevky, že žena si nájde milenca. No ved ked sa jej manžel nevenuje ako píšeš? To mi nehovor, že on nikoho nemá, že rok je bez sexu. Len ty o tom asi nevieš. Lebo to vaše mužské správanie po príchode dieťaťa / tu viacerých deti si viem predstaviť. Vy si asi myslíte, že ak má žena 4 deti, tak má len prať, variť, upratovať až do zodratia. To je typický slovenský prístup.

oslo1
12. apr 2014

ad 1, Zaraza ma fakt, ze 4 deti, kde ta zena berie cas?
ad 2, Niektori ludia si musia natrieskat hubu, aby pochopili ze zivot nie je iba Hi hi hi
ad 3, Aj keby s tym chlapom uz chrapala, teba do toho nic, nevidis im doma do hrnca
ad 4, Niekedy nie su veci take, ako ich vidime
ad 5, Ak si jej ozajstny priatel, tak bud tam pre nu ako priatel a nie ako sudca. Suhlasit s nou nemesis, ale respektovat jej rozhodnutia by si mal.

8pete9
autor
14. apr 2014

@jahodka8
A mne sa zase nepacia te vase zenske emancipovane prispevky ze za vsetko moze muz a ked zena nieco zle spravi tak automaticky aj muz musi mat milenku atd! Pride mi to take... hmm.... typicky feministicke.

Ja nechcem nikomu nadrzat a nikoho obvinovat alebo sudit. Myslim si ze chyba je na oboch stranach. Snazil som sa vam napisat co viem a s pokorou poprosit o radu. Vidite ze som otvoreny, nechcem sa do toho miesat ak to nie je vhodne, a naopak, ak to niecomu pomoze tak chcem pomoct.

A uvedomujem si ze nie som sucastou ich rodiny a nevidim do toho co je vnutri a ze niekedy to je uplne inak ako to vyzera.
Dakujem za vase rady.

jahodka8
14. apr 2014

@8pete9 Tak sa jej opýtaj že či to je pravda, ako si to ďalej predstavuje a prečo to robí, ja myslím, že pre peniaze, lebo vám mužom nevadí, ked sa vaša manželka s niekým vyspí pre peniaze, vám to vadí iba vtedy ak zadarmo. On o tom asi vie a asi mu to vyhovuje, mohlo by to byť aj horšie. A čo deti? No pokiaľ je o ne dobre postarané, tak je to pre ňu len taký únik. Ked s tebou partner nekomunikuje, tak čo má asi robiť? Možno spolu nespia, možno sa len rozprávajú a píšu si a to nie je hriech. A o niektorých veciach sa človek ľahšie porozpráva s cudzím ako s vlastným, lebo vlastného to niekedy môže raniť. No asi najlepšie nechať to tak, lebo to môže urýchliť rozpad ich manželstva, ked budeš do toho rýpať. No vieš ako do osieho hniezda.

8pete9
autor
14. apr 2014

Este si to dobre premyslime, co spravit a ci vobec, pojdeme s nimi na chatu koncom aprila, tak tam mozno bude prilezitost sa o tom porozpravat.

@jahodka "...lebo vám mužom nevadí, ked sa vaša manželka s niekým vyspí pre peniaze, vám to vadí iba vtedy ak zadarmo..." no s tymto ako muz a manzel vobec nemozem suhlasit!
"Ked s tebou partner nekomunikuje, tak čo má asi robiť? Možno spolu nespia, možno sa len rozprávajú a píšu si a to nie je hriech." no je to hriech ked sa stretavaju a bozkavaju...s tymto nemozem suhlasit.
"A o niektorých veciach sa človek ľahšie porozpráva s cudzím ako s vlastným, lebo vlastného to niekedy môže raniť." toto je pravda ale problem je v tom, k comu to potom vedie!

bordor
14. apr 2014

@8pete9 Som skor zastancom toho, ze treba jemne zasiahnut. Na Tvojom mieste by som sa jednoznacne porozpravala s muzom - ste obaja chlapi a skor Ta mozno pochopi. Ak budes nieco hovorit zene, mozno je to aj zbytocne, lebo je zalubena, nastvana na svojho muza, zda sa jej , ze uz bola dost zodpovedna. Ale muzovi by som nevravela konkretnosti, len nieco take, ze si si vsimol, ze zena je dajaka smutna, ze vidis, ze ani nespia v jednej miestnosti a jednej posteli a ze to nedopadne dobre. Nech si ju zacne viac vsimat, okamzite vyriesi to spanie obaja v spolocnej spalni, nech jej donesie kvety,..pozve niekam .... Proste nech robi vsetko tak, ako ked praskne chlapovi nevera a zena sa zacne viac snazit aby ho ziskala ... akurat toto je opacne garde!Ja som raz tak bola svedkom ako sa nasim kamaratom pomaly ruca manzelstvo a zdalo sa mi ze ten chlap by mal viac zapracovat tak som sa nas...ala a poslala som mu mail (robil v zahranici) s tym rizikom, ze ma posle do teplych krajin ale ze za pokus to stoji (maju 3 deti). A na pocudovanie sa mi potom este podakoval! ... a su spolu.