Ako vysvetliť svokre, že nesmie ľuďom ordinovať lieky?

25. júl 2024

Su tu nejaki lekari? Potrebujem radu
Ahojte prosim Vas...ked je niekto chory z mojej rodiny tak svokra nam nosi hocijake antibiotika vraj sirokospektralne...ona si ich nechava peedpisovat ked je chora a odklada si ich...muz chytil siedmu chorobu od rocnej dcerky a nato sa atb brat nesmu...vyvolava a nuka mužovi nejake atb ze ich musi brat....ja potrebujem nejake odborne ARGUMENTY ako jej vysvetlit ze nesmie davat ludom hocijake lieky bez toho aby o tom vedel lekar a ze to moze byt nebezpecne....dakujem

doriiis
25. júl 2024

A manžel je nesvojpravny,čo spraví všetko,čo mu maminka povie?

autor
25. júl 2024

@doriiis nie...nikdy ziadne lieky od nej nevzal....len pride stale nervozny od nej...a chcem jej dnes povedat na rozum

martinmmartin
25. júl 2024

Presne takto vznikaju rezistencie na atb. MRSA nakazy dokazu v nemocnici zlozit zdraveho cloveka. Pripadne mame vdaka tomuto aj rezistentnu kvapavku ktora sa zacina sirit a neda sa liecit. Nastuduj si wikipediu o rezistencii na atb

simsalabim
25. júl 2024

Ved si ich vezmi a doma odloz.... ak si neda inak povedat. A snaz sa jej vysvetlit ako ATB na vsetko nie su prave najlepsia vec.

petruldo
25. júl 2024

Povedz svokre, že ak neprestane s nukanim atb kadekomu, tak zavoláš jej obvodnému lekarovi a povieš mu, čo stvara, aby jej on vyčistil žalúdok

nadush
25. júl 2024

Veď poviem, že lieky nechceme, siedma choroba je virus, nie baktéria. Slušne by som jej povedala, aby sa nehnevala, ale zdravotný stav celej našej rodiny nechávame v rukách lekárov. Ona nech si dáva krížom-krážom čo chce. Je dospela, rovnako ako aj my a nech teda rešpektuje.
Ak nie, tak proste nezdvihnem telefón a nepôjdem k nej, aby som nebola nervózna z jej nátlaku 🤷🏼‍♀️

viestta
25. júl 2024

Staci jej jednoducho vysvetlit, ze lieky, ktore VAM nepredpise lekar nebudete brat. A svokrusu treba poucit, ze ked jej lekar predpise ATB ma ich dobrat cele balenie, lebo takto si zaraba na vypestovanie rezistencie na ATB.

patus_2
25. júl 2024

Stačí len to, že keď si bude kedy vtedy ordinovať širokospektrálne ATB, tak v momente keď ich bude naozaj potrebovať bude mať vybudovanú takú rezistenciu, že nezaberú a môže mať trvalé následky alebo aj zomrieť na chorobu, ktorá sa dá jednoducho liečiť, len jej tie ATB už zaberať nebudú. A to je iba jeden prípad toho, čo všetko sa môže stať.

barbie2023
25. júl 2024

Klasický príklad vysokej školy života na Slovensku... 🤦🤦🤦 Jedna pcha ľuďom ATb a ani netuší čo obsahujú a na čo sú a druhá sa voči tomu ani nedokáže rozumne ohradiť.

autor
25. júl 2024

@viestta ano tak ...dakujem...nestretavame sa moc...ale tak dozvie sa ked je napr mala chora...a tiez mi hned volala ze preco jej doktorka nepredpisala atb....no lebo je to virus...teraz to chytil manzel a uz telefonat ze mu donesie antibiotika :D proste chcem jej dnes uz povedat poriadne na rozum lebo uz ma sere s tym

kikala15
25. júl 2024

a ona keď je chorá a dáva si ich predpisovať ich prečo neberie?

0kristina0
25. júl 2024

A co tak od nej ATB zobrat a vzapati aj vyhodit? Takejto to nijako nevysvetlis, pojde si svoje.

oblecenie99
25. júl 2024

To nevysvetlíš. U nás doma to isté, ešte keď zistia, že berieš antibiotiká, tak sa na teba URAZIA, že keď je ti už lepšie, prečo si neodložíš zvyšok, a neponúkneš im na škrečkovanie.
Vysvetľovať, že účelom je, aby sa aj dobrali všetky tablety, nemá zmysel. Mávnu rukou, si slniečkar, oni vedia lepšie.
Vysvetľovať, že pchaním tých antibiotík do seba, navyše bez vedomosti lekára, vedia vyrobiť veľký prúser pre seba a je to obrovský risk, nemá zmysel.
Mama takto začala hrať ruskú ruletu s antibiotikami v decembri, pozbierala nejaké zvyškové, lebo kašle. Keďže sa jej stav nezlepšil, tak išla k lekárovi, komu by sa aj prečo priznávala, čo urobila, tak jej predpísal ďalšie. Dobrala, nepomohli. Ku konci júna brala štvrté.
A aby ste vedeli, prečo je stále chorá: lebo zlý zlý farmabiznis, a zlý lekár, a sypú na nás veci z lietadla. Nechcú ľudí naschvál liečiť, aby sme zomreli.

deti95060810
25. júl 2024

zober , vyhoď - máš pokoj.
svokre sa zmenší "zbierka" .

lucka_ke
25. júl 2024

tiež mám v rodine podobný exemplár, ale tá má ešte po svojej zomrelej mamke lieky, ktoré nevyhodí lebo sa zídu

1mina
25. júl 2024

7dma choroba dobre vravite je virus, teraz som to mala ja aj deti, atb su nato uplne zbytocne. Treba skusit vysvetlit svokre presne co je rezistencia na atb, a co to moze sposobit. Ozaj takto si ludstvo zaraba na zbytocne velke problemy, ked nevylieči choroby ktore by sa inak hned dali s atb. Len ci si da svokra povedat ze atb nie su riesenie na vsekto. A inak aj ten jej dr asi nebdue bohvieco ci ? To predpise atb na vsetko ked si povie alebo co ze ich tolko ma doma ?

lilitela
25. júl 2024

Argument:
- Obavam sa, ze keby doslo k zhorseniu zdravia a trebalo by ist do nemocnice, z vysledkov krvi zistia, ze sme uzivali nejake lieky a budu zistovat, ze odkial, ci od lekara. Nebudem klamat aby som neurobila nasmu lekarovi zle, (ale ani sebe, pretoze nasledovna liecba moze byt v rozpore s uzivanim liekov od vas) tak budem musiet povedat, ze lieky su od vas a potom budu zistovat, odkial ich mate vy a ked sa nakoniec zisti ze su az od vasho lekara, tak budete mat vy zle ale moze mat aj vas doktor zle. A to predsa nikto nechce.

autor
25. júl 2024

@kikala15 fakt dobra otazka....dakujem...🙂

autor
25. júl 2024

@lilitela super !!!!!! Taketo som chcela pocut !!!! Dakujem

babulkomale
25. júl 2024

V letaku k liekom to ma vysvetlene.
Nedavajte inym ludom lieky ktore vam boli predpisane, aj ked maju rovnake priznaky. Zvacsi to, vytlac, zvyraznovacom zvyrazni a zaramuj jej to do obyvacky.

ahhola
25. júl 2024

Vsetci pacienti klamu😂(doktor House)

kikahub
25. júl 2024

Pre pokoj v rodine - si ich vezmi a odlož. Možno sa ti doma ešte zídu 😅

domka222
25. júl 2024

Narovinu by som povedala,že pokiaľ mne, alebo môjmu dieťaťu nepredpíše lekár po dôkladnom vyšetrení ATB, tak žiadne iné lieky brať nebudeme. A môže sa urážať koľko chce

autor
25. júl 2024

@domka222 to su take veci co jej povieme zakazdym....chcem take skor odborne argumenty, aj ked viem, ze to bude zbytocne...

ivanakal
25. júl 2024

Hovoris o mojej svokre? 😀 Nam teda nasilu nic nenuka, vzdy len povie, ze mam brat to a to a este to, vypocujem si a dovi... Ale ja ked pocuvam co si ona naordinovala popri liekoch od lekara, cudujem sa ze este zije. 😀 A napriklad teraz boli moji chalani u nej na prazdninach, mladsieho syna bolelo brucho (to ma ale skor psychickeho povodu o tom potom)... a ona mi hned volala, ze mu dala cierne uhlie, este nejake kvapky, este hento toto...... no dovidenia, skoro som odpadla..

domka222
25. júl 2024

Aké odborné? Poviem,že ešte raz mi bude ponúkať ATB, tak volám jej lekárovi, že nedodržiava svoju liečbu a posúva lieky ďalej

alickapusinka
25. júl 2024

Ak by ponukla niekomu lieky a stane sa dotyčnemu niečo môže ju vyšetrovať aj policía. V prípade že sa stav tej osoby zhorši musí vyhľadať lekára nemocnicu oni sa vždy pýtaju že čo si človek užil za lieky a ak by ju náhlasil tak má poriadný problém. Lieky sa druhemu nemajú dávať.A súhlasim aj z názorom že náhlasila by som ju lekárovi čo robí obvodnemu.Vôbec ju nenapadlo že v prípade otraví môže mať riadne problémy.Nie je lekárka je laik niekomu uškodí a potom neskoro plakať.A nehoovriac o tom že lieky ktorým skončila zaruka môže narobiť viac škody ako užitku.

mell27
25. júl 2024

Nadužívanie antibiotík zvyšuje riziko rakoviny.

oslo1
25. júl 2024

Zdvyhnut Telefon a zavolat svokrinej lekarne, nech uz nepredpisuje ziadne ATB. A vysvetlit dovod.

kiki68
25. júl 2024

Ako chapem, ze ma clovek doma jedno balenie nejako, ale kto jej to stale predpisuje? Lebo mne ATB dali naozaj iba ked bolo treba. Posledne Dali zas antivirotika, nakolko to bolo potrebne. Inak by mi asi zisli aj nechty. Ale mimo toho tie veci nemam doma tak, ze by som to rozdavala ako cukriky