Ako vysvetliť niekomu, že sa nedočká pomoci od starých rodičov?

20. dec 2022

Ako vysvetliť niekomu že sa nedočká pomoci od starých rodičov? Prečo si niektorý ľudia myslia že starý rodičia automaticky pomôžu s deťmi? Na to sú rodičia aby sa postarali nie. Prečo sa ľudia hnevajú na starých rodičov ze nepomôžu nezoberú im deti aby si rodičia oddýchli? Neviem si to vysvetliť,len vidím že sa sťažujú hnevajú sa a nevedia sa nad to povzniesť. Aj ja som človek čo je sama na všetko,nepomôžu mi babky. No berem to tak že v prvom rade ja som rodič a ja sa mám postarať. A babky keď chcú pomôžu ,keď nemaju záujem tak nemajú. Čo sa mám na to hnevať sa na nich ako ľudia v mojom okolí. Darmo dám argumenty že starý rodičia si už svoje vychovali a na starobu chcú mať pokoj,nechapu.

simsalabim
20. dec 2022

Preto, ze v rodine si treba pomahat, s vnucatami travit cas a budovat vztahy, aby sa o starych rodicov obzreli v starobe. A hnev je prejavom lutosti a bezmocnosti. Moje 3 deti si nezaujem babky a dedka odplakali. Ja pomoc ozeliem, no to citove puto chyba.

dskjhfdlkdjhl
20. dec 2022

Kto chce, pochopi, kto nechce, nepochopi. Toto je uplne zbytocne vysvetlovat viac ako raz.

denden77
20. dec 2022

ked moji rodicia vezmu moju dceru von, ci k nim, neberiem to tak, ze mi pomahaju ale tak, ze chcu travit cas so svojou vnuckou 🤔

baluinka
20. dec 2022

Tak v prvom rade je dost smutne,ak stary rodic nema zaujem travit cas so svojimi vnucatami a pomoct s nimi svojim vlastnym detom. Neviem si to predstavit a dakujem za moju mamu,ktora miluje cas straveny so svojou prvorodenou a zatial jedinou vnuckou a rada mi s nou pomoze a sama sa ponukne. Ja chapem,ze to niekoho hneva,aj mna by hnevalo,resp mrzelo,keby som ten zaujem zo strany starych rodicov nevidela.

A ze ty ten hnev nechapes, to je tvoj problem,ty predsa nie si povinna nikomu vysvetlovat,ze sa takej pomoci nedocka,ak nema takych ochotnych rodicov.

ada309
20. dec 2022

Tiez sa priklanam k nazoru, ze ide skor o citovu zalezitost.. to co daju starí rodicia vnucatam,im neda nikto.. ak nie su dobre vztahy medzi rodicmi a detmi,zrejme to nebude fungovat ani s vnucatami..

petamich
20. dec 2022

neviem ale mne to pride uplne normalne, ze stary rodic snad ma mat zaujem byt so svojim vnucatom a budovat si k nemu (blizky) vztah 🤷‍♀️ ja tiez neocakavam pomoc (hoc som za nu velmi vdacna) ale pride mi tak nejako automaticke, lebo to tak v rodine mame, ze stary rodic sa zaujima a chce so svojim vnucatom travit cas a ano tiez tak trochu nechapem, ked to tak nie je

andreakotesova
20. dec 2022

Tak niekto nemá starých rodičov blízko seba. Moji rodičia by aj boli ochotní pomôcť, no bývajú od nás 100 km. Svokrovci už nežijú. Takže deti vychovávam a starám sa o ne len ja a manžel 🙂

ttonicum
20. dec 2022

Zamrzi, ak mate dobre vztahy v rodine a babka s dedkom nejavia zaujem o vnucata...Sudrzna rodina je o tych vztahoch medzi pribuznymi. Skratka zaujem a komunikacia je zaklad.

beronsche
20. dec 2022

Ludia maju roznu emocnu vybavu a teda nasledne aj vztahy roznej kvality...
Pre mna nepochopitelne si nepomahat.. Ved teraz by som urobila cokolvek pre svoje dieta a v dospelosti ma uz nebude zaujimat? To asi tazko.. A mam aj rodicov, kt. nastastie maju uplne rovnaky nazor Ako ja.. (alebo teda moj bude zrejme zdedeny od nich.. 🙂) a vzdy su tu pre mna a moje deti. A my pre nich.

Ale ked su raz vztahy plne chladu a nezaujmu, s prichodom vnucat sa to nema preco zmenit, co Ako je to smutne.

A ak to, ze jeho vlastny rodic nema zaujem, niekoho trapi a hneva, musi sa s tym vyrovnat sam. Uvedomit si, ze lasku a Ani pozornost si nevynuti. Ty teda zbytocne vysvetlujes, to aj tak nepomoze.
Len aby ten start rodic, co si ledva vnuca vidi, raz nefnukal, Ako na neho vsetci kaslu.. vztah bez kontaktu velmi rychlo vyprcha..

beronsche
20. dec 2022

@andreakotesova ak som Dobre pochopila, autorke ide Skor o tych, co su sice blizko ale zaujem nemaju..
Nasi su tiez od nas takmer 3h cesty, ale vztahy mame strdecne, Lebo to chcu one strany. A obcasna pomoc je uz Len taky bonus navrch.

gdulskadarina
20. dec 2022

v kazdej rodine je to ine, kazdy to vnima inak, mnohokrat je to celkovo o tom ako su v rodine zvyknuti, nastaveni, poviem ti tak, ze osobne nejako necakam, ze mi s malym bude niekto neustale alebo tak, rada som s nim sama, ale teda su dni kedy svokrovci zavolaju, ze by chceli aby maly isiel na prazdniny k nim a teda nemam nic proti, ale necakam ze to bude kazdy vikend, chapem, ze chcu mat aj oni svoj klud

autor
20. dec 2022

Naši starý rodičia sú blízko,moji rodičia 20 km od nás no ešte pracujú tak chápem že majú menej času a keď majú voľno tak si chcú oddýchnuť. Svokrovci sú od nás 5km,na dôchodku,no nemajú žiadny záujem. Manželovi to dosť vadí a myslela som hlavne naňho keď som písala o tom vysvetľovaní,keď nemajú záujem tak nemajú. No dosť ľudí poznám aj z okolia čo starý rodičia nemajú žiadny záujem.

cecilia29
20. dec 2022

Moje najkrajšie roky života bolo tie ktoré som stravila s babkou a dedkom doma kým ostatné deti boli v škôlke. Moji starí rodičia bývali s nami na jednom dvore , vždy sme sa k nim nanominovali. Nikdy sme neboli odmietnutí a nikdy nedali našim najavo ze im pomáhajú. Ja som nechodila do škôlky a babka mala okolo 75r a.dedko o 3 r viac a bolo nám skutočne dobre. Ostalo medzi nami silné puto. Babka zomrela u nás dom ako 96r, držala som jej ruku a cítila posledný uder srdca. Starí rodicia dnešnej dobe sú iní.

bavaria007
20. dec 2022

Áno sú aj takí dedkovci čo záujem nemajú. Len potom by ani oni nemali očakávať nejakú pomoc na staré kolená.

kleopatra114
20. dec 2022

Neviem , čo by mi muselo byt , aby som nechcela byt si svojimi vnucatkami . Ja sa na to veľmi teším .

ianovec
20. dec 2022

Je normálne, že sa niekto cíti sklamaný alebo frustrovaný, ak starí rodičia neposkytujú takú podporu, akú by si niekto želal. Avšak je dôležité brať do úvahy, že starí rodičia sú tiež len ľudia s vlastnými potrebami a pocitmi, a nemusia mať schopnosť alebo ochotu poskytnúť takú úroveň podpory, akú by niekto očakával.

Môže byť ťažké pochopiť, ale môžu mať rôzne dôvody, ako napríklad fyzické alebo mentálne omeškanie, vlastné finančné alebo osobné problémy alebo len želanie mať viac súkromia a pokoja v neskoršom veku.

Je sebecké cítiť sa preto frustrovaný, je dôležité mať na pamäti, že každý je zodpovedný za svoju vlastnú starostlivosť a za to, aby získal podporu, ktorú potrebuje, aj keď sa to nemusí dať vždy získať od starých rodičov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
henta
20. dec 2022

Záleží aké sú vzťahy. Niekto supne deti naozaj len aby sa mohol flákať, inde zasa pomoc vyhladaju keď je to naozaj potrebne a nechcú zaťažovať a neotravuju. Niekde zasa stay rodicia majú záujem taky,ze ,,vy k nám príďte každý víkend,, a inde zasa je tak,že sa snažia nájsť čas a prísť pozrieť vnúčatá, nechať rodine priestor byt spolu.
Všade je to inak

bavaria007
20. dec 2022

@elizabet173 videla som príspevok, mamička písala, že hľadá do domácnosti niekoho na stráženie, ale bolo to tak pekne napísané, že hľadajú náhradnú babičku s ktorou by si vytvorili dlhodobý rodinný vzťah. Ozvalo sa jej dosť ľudí. Jej matka to videla a následne na to sa urazila

oliva276
20. dec 2022

Postupne sa posúva vek rodičiek k štyridsiatke. Keď deti z takýchto pôrodov pôjdu v rovnakej stope - čiže tiež budú mať deti okolo štyridsiatky, starí rodičia budú mať pri narodení vnúčat okolo osemdesiatky či viac a je otázne, či budú dostatočne vitálni a mať dostatok energie na to, aby strážili vnúčatá, či šli neskôr s osemročným vnukom do ZOO.

Nemyslím, že je to veľmi vzdialená budúcnosť.

maryetta
20. dec 2022

Mne rodicia/svokrovci pomahaju vynimocne. Ani v prvom rade som ja ako rodic. Teda my.
Ak sa uz nieco vynimocne vyskytne tak ano. Aj oni su na rade. Ale zase nechcem zneuzivat ich pomoc a ochotu. Su esre pracujuci a tak maju kde svoj cas a energiu venovat.
Zase mame isty cas kedy ked k nim prideme tak si aj dovolenku vezmu aby sme boli spolu. Kym boli deti mensie to by som im ozaj same deti nenechala-niekedy su aj na mna vela nie to na takmer dochodcov.
Ine to bolo ked sme my boli deti a babka uz ako 50-rocna bola v dochodku. Teraz 60-rocna este pracuje. Je to ozaj rozdiel

zafir01
20. dec 2022

@denden77 toto by som si aj ja priala.. Moja mama býva 40 km od nás, ešte pracuje. Keď prídu k mam, môžu u nás spat. Väčšinou teda aj spia tak raz za rok na 2 ci 3 dni. Vtedy idem aspoň na gyndu vybaviť si preventívku, pripadne do mesta nákup väčší urobiť.... A mama s jej mužom zatiaľ tie 2 ci 3 hodiny co som preč su pri mojich deťoch.

Keď idú domov... Tak vždy povie " aspoň trochu som ti pomohla, si si oddýchla"
Neznášam tu vetu. Väčšinou aj tak varím viac, je tu viac neporiadku, keď sú tu, takže upratujem viac....

A mrzí ma, že oba to berie, ako silno mi pomohla. Pritom napríklad tento rok tu bola na jar, a vtedy moju 5 mesacnu kocikovala po dedine, kým som si odbehla nakupit a k Dr.
Ale všade rozpráva ako mi pomáha. Raz ročne.. Na pár hodín.

A zabudla by som tento rok som jej navrhla nech si vezme 4 aj 9 ročných chalanov na prázdniny.. 6 dní boli u nej.. Mali zážitky, takže to zas som bola šťastná, že s ňou trávia čas. Ale mama to zas pre krútila, že ako mi to isto pomohlo, keď som bola doma len s polročnom dcérou... Pritom mne nejde o tu pomoc.

ljzozv
20. dec 2022

@zafir01 tak jej to takto jemne povedz. Že si vážiš, že chce tráviť čas s vnúčatami, ale to nie je pomoc pre teba. Naučme sa hovoriť o svojich pocitoch, lebo potom zbytočne vznikajú komplikácie v rodinách.

beataxxx
20. dec 2022

Kazda rodina ma svoj model pomoci, u nas to bolo cele generacie, ze stari rodicia pomahali, mna najviac vychovavala stara mama, moja mama moje deti a teraz zase ja pomaham moje dcera-ale nikdy to nebolo z povinnosti, je to z lasky a robim to rada

mandzula
20. dec 2022

Treba si uvedomit jednu vec, a to, ze nie kazdy stary rodic chcel byt rodicom - necitil potrebu mat deti, no pod tlakom spolocnosti podlahol alebo sa mu proste "smyklo". Vec vychovy deti teda bral ako svoju povinnost, ktoru si splnil, ked mu dieta vyletelo z hniezda, a teraz si uziva taky zivot, po akom vzdy tuzil - zivot bez deti, a teda aj bez ich deti. Neberme ako automaticku vec, ze naplnenim zivota su prave deti.

titla
20. dec 2022

Moji rodicia ziju 500km daleko. Nemaju mi realne ako velmi pomoct, ale zaujimaju sa. Volame si, posielam im fotografie a tesime sa z kazdej prilezitosti, kedy sa mozme stretnut.
Keby sa nezaujimali, tak by ma to sakra mrzelo.
Ja som zazila absolutny nezaujem zo strany jedneho stareho otca, ale dalsi 3 stari rodicia nam to so sestrou bohato kompemzovali. A bola by som velmi smutna, keby moj syn nemal pekne puto so starymi rodicmi. Asi by som sa tiez hnevala.

blancheporte
20. dec 2022

Moji stari rodicia pomahali mojim rodicom,ked sme boli so sestrou chore,tak sa postarali.Pomohli aj financne,dedko vzdy vravel,ze tie peniaze na druhy svet nevezme.Moja mama to "podedila" od nich.Dakujem Bohu,ze ju mam.Postara sa,ked potrebujem,navari mi,pozehli a aj financne pomoze.A ja budem robit to iste mojim synom,pokial to budu potrebovat.Myslim,ze o tom je rodic!!!Dokonca mam manzela,ktory je onko pacient.Moja mama sa viac onho zaujima,ako jeho vlastna.

autor
20. dec 2022

@titla Manžel hovorí že darmo majú záujem,to nám nepomáha vôbec. keď nedôjdu a nepovenuju sa vnúčatám prípadne nezoberú ich niekam von.
@blancheporte To máš super, máloktorý starý rodič tak pomáha a ešte aj finančne.

andrejka1974
20. dec 2022

Len že keď nemajú záujem ťažko to vysvetlia deťom u nás bolo to isté svokrovci nemali záujem skoro žiadny a moji rodičia ti by s nimi chceli byť aj každý deň a to bývame od seba moji rodičia 15 minút pešo svokrovci 30 minút pešo a to boli moje deti u mojich rodičov na striedačku skoro každý víkend pretože to oni chceli nie my a deti to chceli tiež takže je to v rodičoch či chcú vnúčence alebo nie a stvr to každého keď ich nechcú aspoň obcas

zafir01
20. dec 2022

@ljzozv ja som až príliš otvorená... Mama odišla od nás, keď som mala 15 a mala som ešte mladších súrodencov, vtedy som sa o nich začala starať ja . Keď sa mi narodil prvý syn o 10 rokov neskôr, sa vrátila akoby nič... Ale dala som jej šancu byť aspoň dobrou babkou. Keď už ako mama zlyhala. Mam pocit ze keď aj pomôže, tak nie preto, že úprimne chce, aby ma odbremenila. Ale aby sama seba uspokojila, lebo to potom všade naokolo rozpráva. Ide skôr o jej potešenie.
Hovorila som jej to už. Nie úplne priamo, aby sa náš už beztak krehký vztah nepokazil. Už si s manželom len o tom povieme len svoje.
Len mi občas príde ľúto, keď vidím po okolí, ako sa môžu spoľahnúť moje rovesnicky na rodičov či svokrovcov. Moja svokra žiaľ už nežije, ta bola s najstarším vždy rada. Ale nikdy sme nechceli nejaké dlhé stráženie, alebo pri časté. Skôr ozaj koli potrebným veciam. A keď sme šli na svadbu sa spája ponúkla, že večer nám ho vezme k sebe... Bolo to neskutočne parádne.
Mame 3 deti. Muž na 4 dní chodí do zahraničia na kamióne. Keď idem k zubárke, či nedávno na gastro vyšetrenie, platím si opatrovateľku 🤷🏻‍♀️.
A vtedy moja mama povie, ako bolo dovre ta komunizmu. Od 50tky by bola na dôchodku A starala by sa o vnucence. Ale už maká aj dlhodobé 3 týždňové dovolenky a ani neprišla. Beriem to, že ma svoj život. Len som jej už hovorila, že najstarší ma už 11 preč.. Ani sa nenazda a deti budú veľké. "Pomoc" už nebude treba