Ako vysvetliť mame, že mám svoj život?

18. apr 2023

Ahojte
Mám 23, bývam s priateľom.
Pracujem vo fabrike od pondelka do piatku jeden týždeň 6-14 druhý týždeň 14-22. V sobotu chodím externe do školy.
Ak mám poobednú tak od 7 do 12 robím prax, ak rannú tak od 15 do 20 aby som mala potrebné hodiny, keďže inak nestíham.
S priateľom som tiež len večer. Nedeľu mám voľnú tak chodíme na obed ku nám, na výlet buď s rodinami alebo s kamarátmi.
Mama mi neraz vyhadzuje na oči, že sa vôbec nevenujem rodine. Snažím sa jej vysvetliť, že nemám jednoducho kedy. Keď budem mať hotovú prax a aj školu si dokončím, bude to lepšie. Zamestnám sa v odbore a budem mať pracovný a voľný čas. Toto je ťažšie obdobie.
Čo robím zle? Ako nezanedbávať rodinu?
Priateľ to chápe, on je na mňa naopak hrdý, že to zvládam. Prijala by som tiež podporu od rodiny, keby si dáme počas toho "okna" čo mám s maminou obed alebo čokoľvek..

anjelicek26
18. apr 2023

Tak jasne, ze ti to vycita, lebo sa skutocne vobec nevidite... je to jej sposob ti dat najavo, ze jej chybas. Nic nerobis zle, momentalne to inak nejde. Na druhej strane taky desat minutovy hovor vecer cez whatsapp 1-2x v tyzdni by ta nezabil a casovo si to tam vies naliat... proste povedat mame co sa deje, nech ma pocit, ze je stale v tvojom zivote.

autor
18. apr 2023

@anjelicek26 volať voláme každý večer, písať si píšeme počas dňa. Jedine to osobné stretnutie funguje v nedeľu a už aj v sobotu po škole k nim chodím na večeru..

anjelicek26
18. apr 2023

Tak v tom pripade mate kontaktu dost... nech si maminka najde ine centrum zaujmu, mozno jej treba kupit stena 😅

panelacikova
18. apr 2023

žiješ s priateľom. zarábaš. mamu nerieš. keby chcela, už dávno by to pochopila. ja napríklad nechápem matky, ktoré lipnú tak na deťoch, že napriek ich absolútnej samostatnosti vyplakávajú, ako sa deti nevenujú rodine. akej rodine? ty pochádzaš z nejakej rodiny a je slušné občas navštíviť otca, matku. občas pomôcť, ak je potreba. ale ako sa im venovať? nerozumiem...

panelacikova
18. apr 2023

@anjelicek26 kriste pane, ak mi dcéra chýba, napíšem alebo jej zavolám: chýbaš mi, už som ťa týždeň nepočula.... a nie vyčítať jej, ako zanedbáva rodinu.

panelacikova
18. apr 2023

@anjelicek26 alebo jej nájsť chlapa 😀

kamatopo
18. apr 2023

Ja mám tiež 23 ročné dieťa a som rada že sa tak dobre začlenilo do života a nie aby som mu niečo vyčítala🤦. Mama ma koľko rokov?

zorkahorka
18. apr 2023

Ze rodine... ty uz v tej rodine nezijes, mas vlastny zivot... nic nerobis zle. Ona si casom zvykne a pochopi, neboj

lucik194
18. apr 2023

byvate v inom meste ci v tom istom? je mama na dôchodku ci este robí? pokial v tom istom a na dochodku, tak jej povedz ze nestihas varit, ci by Ti nemohla 1x do tyzdna napr veceru doniest,obed doniest?

bude sa citit dolezito,ty budes mat navarene a jedlo...... no
rodicom nevyhovies... nikdy .....

autor
18. apr 2023

40 a má manžela, ďalšie dieťa - sestra má 10

autor
18. apr 2023

Býva v inom meste, 20 min. ona robí ale stará sa o babku, takže je v podstate doma

ivik4
18. apr 2023

Ved si s nou raz do tyzdna 🙄
Och a este vyvolavat denne .. mama je dost upnuta asi na Teba. Vobec ju nezanedbavas

kacernakokse
18. apr 2023

Neboj sa, zvyknú si. Ja som chodila jedného času dva krát ročne. Po dvoch rokoch výčitky prestali a zvykli si na to.

panelacikova
18. apr 2023

ty máš 23 a ona 40? a vyčíta ti? to sa mi nechce veriť... to otehotnela v 16?

autor
18. apr 2023

@panelacikova ja som mala teraz 23 a ona bude mať tento mesiac 41. Áno otehotnela skoro a otec nás nechal, neviem či to môže byť dôvod prečo je na mňa tak závislá

panelacikova
18. apr 2023

ak má ďalšie dieťa, ktoré má 10 a ďalšieho manžela, nemyslím si.

maxalla
18. apr 2023

Nevysvetluj, ved ona si zvykne. Kontaktu mate dost, takze si to ani nevycitaj.

maminkadeticiek
18. apr 2023

Tak jej to povedz narovinu,nie v tichosti vypocut a nasypat si popol na hlavu.- Mami,naozaj by si mala uvedomit,ze mam 23 rokov,som dospela.Nielenze pracujem ale popri tom aj studujem,ucim sa a to vyzaduje extremne mnozstvo mojho casu.Cakala by som,ze budes na mna pysna,ako sa snazim,ze makam,zarabam si,studujem aby som sa mala v zivote dobre a nie mi robit neustale vycitky,ze zanedbavam rodinu.Okrem toho je tu aj moj priatel,s ktorym skratka chcem travit cas,lebo je to normalne.S tebou si denne volam,naozaj nemam pocit,ze by som ta ignorovala a zanedbavala.Tieto tvoje vycitky ma nielenze mrzia,lebo su od teba fakt nefer,ale hlavne ma strasne vycerpavaju a trapia.Velmi ta lubim,ale momentalne ta viac potrebuje moja sestra a tvoj manzel.Mala by si to prijat.Viem ti slubit,se ked bude priestor a cas,budem ta navstevovat ale nebude to tak casto,ako by si chcela ty.-takto jej to povedz,narovinu.Neboj sa,ona to spracuje.Treba si urcit hranice.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
januska12323
18. apr 2023

Mala ťa príliš mladá, partner zmizol tak si spravila partnera z teba. Opakuj ako papagáj ona si časom zvykne.

zorkahorka
18. apr 2023

@autorka ty brdo, tvoja mama je o rok mladsia ako ja 😮

ivangeline
18. apr 2023

Napíš alebo jej to povedz ako si to tu napísala a ked nepochopí, drž si svoje hranice. Aj kontakt každý den a osobný raz za týždeň je veľa! :D

mirkava
18. apr 2023

Myslím že si rozumná a cieľavedomá mlada baba. Držím palce, len tak ďalej. A mamke sa venuješ dosť 😉😊

svetlonos
18. apr 2023

Autorka,
cele zle, mama prilis mlada, akcna, je doma, kopa casu na debilne myslienky a terorizovanie ta, hruza.
Normalne jej pived:
Mila mama akvs tym od zajtra neprestanes, nebudem ti volat, pisat, zmenim cislo a koncim s navstevami! A pokojne jej to pivedz nas.ane!
Ja som v tvojom veku zila v mimo SK a ked som nemala naladu, neozvala som sa aj dlhsie.
Od 24 rokov som byvala s priatelom v inom meste (40 min vlakom).
A tom robila v kancli, ziadna skola, vikend volny. Boli sme spolu s nim alebo som bola cez vikend sama a robila, co ma bavilo.
Nikdy som nebola nalepena na rodicoch. A to jeby mam mat tak minimum casu ako ty, vyskocim z koze pri takom psychoterore! A pazricne by som to odkomunikovala.
Tiez sa mama kolkokrat pytala, ci pridem na vikend - no nepridem, nam svoj zivot, zaujmy, hoby. Prisla som ked sa mi chcelo akebo o aj ona k nam. Ake kazdy vikend a kazdy den telefonat???
Taku zefa nehrali.

madeline1
18. apr 2023

snaz sa stretavat s mamou, otcom aspon raz za tyzden, pripadne k nim len tak odbehni nachvilu vecer, ukazat sa, nemusis byt s nimi dlho...ak ste z jedneho mesta, tak s nimi mozes byt castejsie...

danulicek
18. apr 2023

Mozes vysvetľovať, ako chceš, ak to mama nebude chciet pochopit, nepochopí. Ja si tiež myslím, že kontaktu máte dosť a tým, že spolu denne voláte, až celkom dosť. Ty máš aktualne veci, ktoré nevies odložiť, ak chceš čosi urobit aj pre svoj rozvoj. Už je na nej, ako sa k tomu postavi - či sa bude opúšťať a nechá sa ovládnuť “syndrómom prázdneho hniezda” alebo si volny čas užije podľa seba. Je mlada, skoda sa opúšťať a sediet doma na zadku s tým, že kedy a či prides. Moji rodičia to pochopili, len som musela trvať na svojom a nepustiť tu hranicu - nie vždy sa mi dá ísť k ním cez vikend kvôli tomu, že pracujem a nie vždy sa mi chce, keďže niekedy som rada, že ten vikend strávim doma s mojimi chalanmi (mam 36, mama 55). Viem, že by boli radi za častejší kontakt (sme osobne spolu 3x mesačne, voláme si párkrát týždenne a piseme si v podstate každý den aspoň, ako sa mame), ale rešpektujú to a tiež si robia vikendy podľa seba. Inde to ale tak nefunguje a tie citové vydieracky (prepacte, ja to inak neviem vnimat, ak sa jeden rodič nevie odlepiť od dospeleho dieťaťa a hovorí mu, ako mu straaasne to 20-30r dieta chyba, pričom sú spolu 2xtyzdenne) su proste povinná jazda. Vždy to je na tom dieťati, či to dokáže zvladnut alebo ho premôžu výčitky svedomia. Jeden blízky v mojom okoli je natoľko z toho chory, že aj by nechcel ísť k rodičom aspoň jeden vikend, lebo ma pracovne toho naozaj veľa, ale výčitky svedomia mu to nedovolia. A aj keby mal ísť s “infúziou”, tak tam leti “cviknut”, aby sa rodicia nahodou nehnevali alebo neboli smutni. Takze mame nevysvetlíš, je to na tebe - si dospela, pises, ze ste spolu raz týždenne a voláte každý den. V rámci toho, ze máš už svoju domácnosť, mi vycitka, ze sa nevenujes rodine, príde skôr “na city” ako objektívna. Drzim ti palce