Ahojte.
Odkedy som tehotná sa náš vzťah s mamou pokazil. Jednoducho nevie pochopiť, že už žijeme inú dobu, pokročilejšiu. Stále ak mi niečo vysvetľuje (po svojom, ako to bolo pred skoro 30r.) a ja ju opravím, tak som najhorší človek na planéte, urazí sa, nerozpráva sa so mnou, hystericky plače a nadáva mi. Presne to je to, čo každej tehotnej chyba. Samozrejme nemám potrebu jej zakaždým všetko vysvetliť, ale chodieva za mnou, že ako to vlastne je, ako keby hľadala dôvod na hadku. Napr. mám tehotenskú cukrovku, diétu dodržiavam prísne a meriam si cukor každý deň. Podľa nej som šialená, to sa kedysi nerobilo a ženy rodili zdravé deti, že to mám len z tej cukrovej vody. Keď som jej začala vysvetľovať rizika tak som len tá tupaňa ktorá si to "prečítala na internete". Len tak mimochodom mám vyštudovanú VŠ a to biológiu... Po každom vyšetrení je doma cirkus, lebo to načo, to kedysi nebolo treba atď. Najviac ma hnevá, že do leta to ešte s nou musím vydržať pod jednou strechou a silou mocou che moje dieťa vychovať podľa vlastných predstáv. Ďalší príklad. Svoje dieťa nechcem kúpať každý deň, ale každé 2(kvoli citlivej pleti v rodine a ekzému). Dostala som odpoveď, že to jie lebo moje dieťa bude smrdiet. Ja sa s ňou hádať nechcem. Nemam na to silu uz. Ale strašne ma tento prístup deprimuje. A k tomu otec ma rovnaký niekdy ešte horší. Nevládzem. Neviem ako jej vysvetliť, že už žijeme v inej dobe a tie informácie su všeobecne dostupné. Nechcem tu mudrovat, ale prečo sa nemôžem sama realizovať ako svojpravny dospelý človek?
@dskjhfdlkdjhl stavba bude hotová v auguste, dovtedy hľadám riešenie
Tá posledná veta je úsmevná, chceš sa sama realizovať, ale vyhovuje ti bývanie s mamou 🙂 ja ti rozumiem, čo píšeš, určite je to na slučku a tvoja mama mi z opisu príde ako dosť nevyrovnaný človek, ktorý vyslovene hľadá zámienky na hádku a vadilo by mi to úplne rovnako. Lenže ono je to žiaľ tak, že keď s niekým bývaš, ruka v ruke s tým ide aj akceptovanie jeho povahy. Nechceš povahu akceptovať= nájdi si samostatné bývanie. Do tej doby jedine tak mlčať a nepovedať mame o tehotenstve a rodičovstve ani pol slova.
Naco jej vesias na nos vsetky absolvovane prehliadky a naco s nou preberas kupaci rezim este nenarodeneho dietata? Toto zas nechapem ja.
Rozpravaj sa s nou o neutralnych temach, tehotenstvo ste uz prebrali. Preberajte farbu nabytku, stien, kvetinky, kriky, travnik.
riešenie je nevysvetľovať, "nemudrovať", vypočuť si, urobiť si po svojom
PS: nepohádaj si to s mamou lebo možno ešte budeš prosiť nech ti príde po pôrode pomôcť 😉
@thoughtfulweirdo to si ja nemôžem dovoliť nepovedať ani pol slova. Z toho by vznikla ešte väčšia hádka. Dobre ze sa vyslovene nepcha so mnou k doktorovi 😁 nepozná inu tému a aj keď, aj v iných si nájde svoje. Mňa stve len to, ze stále som ja ta hlúpa a ona ta perfektná. Ja sa s ňou nehadam, len jej pekne hovorím aby s tým prestala, samozrejme som za to ta najhoršia. A som vďačná ze sa stará, len by sa mala oveľa menej 😊
Ked si vedela aka je (lebo neverim, ze ju takto zmenilo tvoje tehotenstvo), tak ste si mali hladat ine byvanie. Teraz uz len vydrz do augusta a potom budes mat sukromie.
Inak ma napadlo, ved ju zober na poradnu so sebou, nech jej tvoj lekar/ka vysvetli aj tu cukrovku a par dalsich veci, aby ti tolko nevyrabala stres.
Uplne ta chapem. Ja som tiez ten typ, co tietoL veci neznasa a nedokazem to pustat jednym uchom dnu a druhym von. Ja by som hladala asi podnajom, hoc aj na par mesiacov, ak je to pre teba take neznesitelne.
toto co opisujes nie su generacne rozdiely, to su zaostale nazory nevzdelanej zeny
ako radia vyssie, vezmi mamu so sebou na poradnu, nech jej lekarka co to vysvetli, nemozete do augusta ist radsej k svokre ci do podnajmu?
Nejako sa.obrn a vydrz do augusta. A dufam ze nwbudete byvat hned za rohom.
nerieees, jednym uchom dnu a druhym von. Ja by som jej ani nehlasila ze som niekde bola na vysetreni, ani nic a neriesila s nou citlive temy vobec. Ak by prisla lamentovat a riesit, povedala, by som dobre mama a odisla inde a nechala ju nech si vravi co chce. Umyvanie a pod, to nie je vychova, koniec koncov dieta si umyvas sama, takze jej to tiez vesat na nos nemusis. A o pol roka byvate vo svojom, cize ani nic "inak vychovavat" nestihne... Ja by som ju ani nikam nebrala, proste by som povedala, ako mam vo zvyku, nech sa laskavo do toho nestara.
Prečo sa uz teraz, keď si len tehotná naťahujete čo bude, ako bude.. Veď keď porodíš môže sa jej pohľad či tvoj úplne zmeniť a všetko môže byť úplne inak ako to teraz vidíte vy obe.. Môžeš mať aj náročnejšie dieťatko a budeš rada,že ti mama pomôže. To, že máš vysokú školu s tým nič nemá.. Do augusta to tak rychlo zbehne, budeš vo svojom a zariadiš sa podľa seba🙂
Povedala by som: "Mami, riadim sa tým, čo mi povedal lekár. Či myslíš, že ty to vieš lepšie?"
Chapem ta,ja mam tiez tehu cukrovku a niektori ludia si myslia ze to pozostava z: nedam si 300g milku na veceru… Vobec to nevysvetlujem, ale teda ked by som byvala s mamou a v klude by som jej to vysvetlila a ukazala co to vsetko moze sposobit. Lenze vies to je tazko,su aj zeny co tu cukrovku maju a vravia si ze ved a co, dam si… potom je to tazko vysvetlit starsiemu cloveku🙄😒
Vyriesi sa to z casti ked odides byvat prec a nebude vidiet kazdy tvoj pohyb 24h denne,dovtedy len vydrzat- nie je to o generacnych rozdieloch ale skor o tom ze ona si mysli ze je neomylná. Ja mam nastastie uplne ale uplne inu mamu, ja jej nieco vysvetlim a ona si sama o tom cita atd. Syn ma alergiu na mlieko a ja tu cukrovku a napiekla nam tak ze sme to obaja mohli😂 Ale tak moja mama byva 500km a vidime sa malo.. ale tym som chcela povedat ze nie je to o veku ale o chcení porozumiet
Obmedzuj prísun informácií. Bav sa s ňou len o niektorých témach, nemusíš jej vešať na nos všetky informácie a výsledky vyšetrení..
Inak úplne ťa chápem, aj my máme v rodine staré školy a čokoľvek povieme, často vidím v ich tvárach prekvapenie, gúľanie očami a pod. A to len povieme, že ideme niekam ďaleko na dovolenku, máme nejaký špeci program na víkend alebo sme si kúpili niečo drahšie (rozumej novšiu verziu mobilu a pod.).
Musíš vydržať do augusta a potom si nastavíte svoj režim a svoju domácnosť...
Jezisi, to ako keby som svokru pocula a to s nou nebyvamKym si tehotna, neries to, rob si po svojom a ked budu mudrovat aj s otcom, kasli na nich, mne pomohlo len take hmm a ist si svoje dalej. A nerozoberaj nic o dietati. A ked sa narodi, tak si rob po svojom. Ja som bola nekompromisna, proste ak sa niekomu nieco nepacilo, jeho vec a normalne som si robila po svojom. Svokra napr zabalila maleho pri 8 stupnoch do fusaku a 4 diek, tak som to pred nou vybalila a nech si to necha. Potom ona ze take dieta nezabalene nebude kocikovat, ok, ja si pokocikujem. Predomnou nepovie nic na deti, ako co mame robit. Ale podla tych vsetkych reci viem, ze ma nerespektuje ako matku a ani ako zenu, ona vie vsetko naj a ja som hlupana co nic nevie a chudaci deti a muz pri mne. Predomnou uz nic nevravi ohladne toho, ale muzovi to vravi vsyko zas. A preto jej nedoverujem co sa tyka starostlivosti o take male deti, moze byt s nimi jedone v nasej pritomnosti.
Neviem ake ma nazory o vychove tvoja mama, ale kupanie to by som neriesola napr az tak. Ale mne osobne napr vadilo podsadzanie deti, chodak, davat pit malemu babatku sladke caje , somariny jest ked len zacalo s prikrmamy, babusenie dietata a ine svokrine vymysly.
Nechapem,preco sa s nou o tom rozpravas. :D Proste pokyvam hlavou,ak nieco ohladom tejto temy hovori a inac ignoruj. Najdi si kamosky,s kt budes o tom rozpravat plus partner a nie doma.. :D A tiez jedno je si teraz predstavovat a ina bude realita,ked sa narodi dieta... ;)
Naozaj ma bavi citat tu ako sa ludia ohanaju skolami, selskym rozumom a pokrokovym pristupom a udivuje ma, ze byvate u tvojej mamy, ze sa nevies povzniest nad to, ze je stara skola a ze jej to vsetko vesias na nos. Tvoja mama asi vSeobecne nie je pokrokova a ak s nou byvas cely zivot, tak si sa za ten cas mala naucit mat na haku a mat na haku do augusta 💁♀️ a potom tiez 🤭
Ved sa a nou o tom nebav. Ja by som na taketo predpotopne nazory nemala nervy. Ja vzdy odpoviem, ze ano, kedysi sa chodilo do drevenej latriny ale teraz si za splavovaci zachod rada, ze?
nerozprávaj sa s ňou o takých témach, keď v tom idete do krížku, nechaj takéto témy tak a radšej riešte len neutrálne, vypytuj sa jej, čo robila, čo plánuje na záhrade a neviem čo, aby hovorila o sebe, o svojich plánoch a nemala čas riešiť teba
Zijeme v inej dobe, preto nechapem, ze nezijes niekde sama s manzelom/partnerom a k rodicom by ste isli obcas na navstevu.