Ako vystáť nezhody so svokrovcami?

buzz5
11. jún 2020

Ahojte, v nás ženách je to asi nejako zakódované, že sa zo svokrou nemusíme. Od začiatku nášho vzťahu zo snúbencom som s nou nemala nejaké extra problémy, a aj keď mala nejaké blbé poznámky nevšimala som si to. 😁 V dome bývame sami už rok aj keď ešte nieje celý dokončený, mame to hlavne co treba (kúpeľňa, kuchyňa, 1izba). Odkedy som zistila ze som tehotná je to stále horšie a horšie. Môže to byť aj mojimi hormónmi, ale neviem. Som momentálne v 3mesiaci s dvojičkami. Svokrovci zošaleli, každý víkend sú u nási a snažia sa dokončiť dom ja si pritom vôbec neoddychnrm, musím vyvárať pre majstrov jedlo a kavičky. Nehovorím ani o hluku co si neviem ani pospať, som veľmi unavená dosť aj zvraciam. Svokra ma stále blbé poznámky, že ona také tehotenstvo ešte nevidela že jej vôbec nebyvalo zle a ze ona všetko robila. Ze načo chodíme tak často na kontrolu, (1x za mesiac) že za ich čias to nebolo,popritom nemá ani 50rokov. Minule už chcela kupovať nejaký kočík v bazáru, nechcem byť nevdacna ale kočík si chce každá mamička vybrať sama. Posledná kvapka u mňa bola minule keď som nebola doma, pretože tu zase prerabali a bol tu hluk, ona mi chcela okopat záhradku a vy trhala mi z nej aj kvety a všetko skopala, ledva tam ostali 2 ci 3 kvety.

ivangeline
11. jún 2020

Dala by som hranice a ujasnila pravidlá, a pred tým sa dohodla aj s manzelom/snúbencom. Však on asi tiež robí na dome, tak nech rozhoduje on, kedy sa čo bude robiť...určite to nie je len tak, že nabehnú a hotovo... Čo sa nedohodnú s vami alebo aspoň s ním?

pink_lady
11. jún 2020

@buzz5 tak takto. ty si pani domu a ty stanovujes pravidla. Nieco podobne robila moja svokra - ta dokonca prisla tak ze sme neboli tu a robila. Povedala som dost, museli odovzdat kluce. A taku pripec svokru mam aj ja, ona odrodila dve deti, nic jej nebolo, no jak to ze ja som grcala a že som si ovbec dovolila potratit, ona take nieco nezazila a druha "nevesta"mala bezproblemove tehotenstva a dokonca robila...😢

buzz5
autor
11. jún 2020

@ivangeline @pink_lady veľakrát je to tak ze nás sa ani nikto nepýta, len sa povie ze prídu a snúbenec len pritakava. Veľakrát by aj on robil iné veci no radšej je tam s nimi aby to aspoň bolo spravené tak ako chceme my. Kľúče od nášho domu chvalabohu nemajú to sme stopli, keď sem chodili keď sme neboli doma. Ja sa nebojím povedať aj pohadat, včera tu bol tiež svokor doniesol nejaký materiál o ktorom sme sa ani nedohodli že v sobotu prídu robiť, ja som ho hneď odstavila že s tým nech nepočíta. Snúbenec ako by sa bal povedať. Na jednej strane som rada ze pomáhajú, ale zase my vieme co je pre nás najlepšie a najviac teraz keď som tehotná vôbec nepotrebujem mat stresy na stavbe.

silviazlat
11. jún 2020

@buzz5 Určite si stanov hranice - potom, keď si zvyknú to bude ťažšie. Pozvi ich na kávu a v slušnosti im vysvetli ako sa veci majú. Buď to pochopia po dobrom, alebo po zlom.

amienne
11. jún 2020

Blbe poznamky ignorovat ( viem ide to tazko) a nereagovat na ne. Co sa tyka navstev stanovit si jasne pravidla. A odporucam sa o tom belmi rychlo porozpravat so snubencom lebo postoj, ktory tu je vykresleny je predpriprava na budece mozne hadky a problemy. On sa musi jasne vyhranit a povedat svoj nazor na vec. Nemusi ho mat rovnaky ako ty i ked je to ziaduce 😄 ale ak sa to ani jemu nepaci, nemoze byt ticho. Bude sa to len stupnovat a svokrovci urobia len tolko, co akceptujete. Bolo by dobre ak by ste s manzelom vedeli najst spolocny kompromis a ten aj spolocne odkomunikovat svokrovcom. Ale ozaj spolocne, nie ze ty monolog. Normalne argumenty, slusne. Ak sa urazia, ich problem.

laila22
11. jún 2020

@buzz5 snažia sa Vám pomôcť, som zvedavá aká budeš oddýchnuta pri dvojickach a zerava vytvárať majstrom... 🙂 potom ti aj svokra bude dobra.. 🙂

sasesoe
11. jún 2020

@buzz5 ahoj, chapem, ze si unavena a je toho na Teba vela, ale vies si predstavit takyto hluk a pracu popri malom babu? To len potom by si nadavala. Ako dieta rastie, je zvedave a vsade, je lepsie ak je priestor dokonceny a vies ho zabezpecit, aby si neublizilo. Je dost mozne, ze budete mat dalsie a tak by sa dokoncenie domu na kedy odsunulo? 5-6r ked pojde starsie do skoly? Ja chapem, ze si chces sama, ze kazdy ma iny nazor a urcite je dobre stanovit si hranice, nech Ti nevykopava kvety v zahrade ard, ale zas nezabudaj byt v prvom rade vdacna. Nam tiez chceli kupit kocik svokrovci, ale ja som bola s manzelom vybrat v obchode a nadledne nam oni poslali peniazky. Kazda zena ma ine tehotenstvo plus funguje aj spomienkovy optimizmus, tak niektore vety je dobre brat s rezervou, ale myslim, ze aj hormony hraju svoju rolu, tak snaz sa neeeagovat prilis rychlo v emociach. Ono s rodicmi / svokrovcami je casto tak, ze sa deti stazuju na nic, ze a) sa staraju b) sa nestaraju. Je narocne najst rovnovahu medzi tymito dvomi cestami, ale neznamena to, ze musite mat zly vztah. Pri detoch je kazda pomic vzacna a obdivujem mamicky, ktore to zvladaju uplne same, aj ked jasne, ked musis, tak to das, len vzdy je to na ukor niecoho. Drzim palce a prajem krasne tehulkovanie 🙂

sunny8
11. jún 2020

Je to tvoj dom nech sa svokra hnevá akokoľvek ty si pani domu a platia tvoje pravidlá. Buď ich bude poslúchať alebo nech viac nechodí

buzz5
autor
11. jún 2020

@laila22 chceš tým povedať ze im mam radšej vyvarat teraz a dorobiť dom aj cez stres, aj keď môžem riskovať zdravie detí ktoré sú spojené so mnou?

janickacrazy
11. jún 2020

@buzz5 tak chápem, že si tehu a hormony lietajú, ale možno to robia len preto, lebo chcú, aby ste mali dom dokončený celý, kým sa deti narodia? asi to myslia dobre, možno by pomohlo, keby si odišla na nejaký čas k rodičom, tam sa v klude vyspíš, oddýchneš a neskor prídeš domov, kde už bude viac vecí dokončených? hlavne si to treba vydiskutovať s manželom, aby sa nebál otvoriť ústa

laila22
11. jún 2020

@buzz5 nechcem povedať nič povedať. Ale myslím, že svokrovci to nemyslia zle.. Skôr sa porozprávajte, dohodnite... Lebo keď máš teraz stres z dokončovanie domu, po pôrode bude asi ešte väčší...

buzz5
autor
11. jún 2020

@janickacrazy predtým ako som nebola tehotná nás nechali nech si robíme ako my chceme, to len teraz bláznia a dom aj tak dokončený nebude keďže chcem financie použiť na deti, keďže sú dvojicky všetko potrebujú dvojito. Už som zvažovala aj tu možnosť odísť k mojim rodičom no snúbenec ma nepusti.

ckatka
11. jún 2020

@buzz5 akože...ja by som bola rada ze sa starajú...keď ty nemôžeš..ved nech sa so stavbou pohne...
Ved nech navarí svokra...popros ju milo...A máš o robotu menej a ona sa zabaví. Povedz jej ze ti je zle ze ti doktor kázal ležať ze ti hrozí potrat...barsco...nohy vyloz a užívaj tehotenstvo...

amienne
11. jún 2020

@sasesoe Ako ja ju chapem lebo mat dokonceny dom prv nez sa narodia je super a je zjavne, ze svokrovci chcu pomoct ale akosi su premotivovani a prekracuju uz iste hranice. Tie hranice ma nastavene kazdy inde. Ja si myslim, ze je slusne sa opytat ked chcem nieco urobit a nie iniciativne ist okopavat zahradu a popritom narobit skody. Nebol to ich zamer ale sak sa spytam. Pomohlo by keby ti zrylujem zahradu? Alebo ako by sme ti vedeli pomoct? A ja napriklad rad0sej budem v nedokoncenom ( co vlastne aj stale som aj ked tp uz su nabutkove zalezitosti len) ale podla svojich predstav ako hr br a budem mat sice hotovo ale nie tak ako som chcela. Su to moje financie co do toho davam, ja tam budem zit a je snad dolezite aby som sa tam ja citila dobre. Moj otec je tiez iniciativny, dojde na navstevu a berie motyku ze ide mi pomcot. Tak mu ju pekne zoberiem z ruk lebo ta pomoc by sa skoncila dalsimi x pokazenymi vecami. Sprvu bol dotknuty ale ja som mu vysvetlila, ze chcem aby ku nam rpisiel oddychovat, na navsetvu na vnucakmi a nie robit. Ze mu dakujem za ponukanu pomoc a ked budem potrebovat tak sa ozvem. A ozaj ked potrebujem cosi konkretne, tak mu zavolam a poprosim ho ci by mohol pomoct. Ale aj tak je s nim vzdy muz aby sa vopred dohodli bo moj otec je sice zrucny ale zbrkly a potom je viac skody ako uzitku.

zooeynka
11. jún 2020

To chces s dvojickami a muzom zit v jednej(urobenej)izbe? Bud rada ze kmitaju a makaju, ty si chod na vikendy oddychnut k rodicom. Lebo prerabat s dvoma malymi detmi je otras...

buzz5
autor
11. jún 2020

@amienne úplne si ma pochopila, diky

h2
11. jún 2020

@buzz5 Ahoj, možno sa Ti nebude páčiť moja odpoveď. Ty si teraz tehotná a necítiš sa dobre, privítala by si kľud, nech Vás nikto neotravuje, nech sa nič nerobí, lebo sa na to necítiš. Písala si, že odkedy si tehotná, svokrovci "zošaleli" a snažia sa silou-mocou, aby ste mali čím skôr dokončený dom. Takže predtým asi takí neboli. Nuž, neviem, aké to je mať dvojičky, ja mám len 1 dieťa. Ale aj tak si myslím, že svokrovci vedia, čo robia. Keď sa detičky narodia, bude to extrémne náročné obdobie. A ak Ti teraz vadia majstri, ktorí robia hluk a treba im variť a obskakovať ich, s dvoma bábätkami Ti to bude vadiť 100x viac. Lebo zatiaľ si tehotná, ale deti nemáš, takže si to ešte nezažila, myslíš si, že teraz Ti je ťažko, ale garantujem Ti, že keď sa malí narodia, budeš na tehotenstvo spomínať, ako na úžasné obdobie pokoja a slobody.
Prosím Ťa, ešte si to premysli a ak si si istá, že nechceš, aby sa u Vás angažovali, tak im to treba povedať. Ale ver mi, že ja by som radšej teraz zaťala zuby, lebo dorábať dom s novorodenými dvojičkami, to nebude vôbec zábava.

panelacikova
11. jún 2020

@buzz5 môj názor sa nebude páčiť mnohým, ale musím ho napísať. súhlasím s
@amienne ktorá to napísala veľmi jemne. plus dodám, že keď to nestopneš teraz, tak ti budú organizovať celý život, lebo budú zvyknutí na to, že sa robí to, čo oni povedali alebo čo si zmysleli. najväčší problém vidím v tvojom chlapovi - vlastne to nie je chlap. sú to jeho rodičia a on sa mal dohodnúť v prvom rade s tebou, že odkiaľ pokiaľ ich "pustíte" a potom im to dať jasne najavo. obávam sa, že o rok-dva tu budeš nešťastná vypisovať, ako ti svokra organizuje život, ako manžel na to nič nepovie, ako sa hádate kvôli tomu a bla bla bla.... takže najprv poriadky (dohody) s mužom, potom to predostrieť svokrovcom. ak muž nebude súhlasiť, nuž neviem. buď sa prispôsobíš, alebo potom čakaj časom ešte väčšie problémy

zooeynka
11. jún 2020

@panelacikova ked sa narodia dvojicky to bude taky zahul ze bude svokre nohy bozkavat ked jej ich vezme na 2 hodiny denne prec pokocikovat. Ak bude teraz husta a rozvadi sa so svokrovcami tak sa jej moze lahko stat ze zostane na dvojicky uplne sama v neurobenom baraku v jednej izbe. Super. Hlavne ze si stanovila hranice.

panelacikova
11. jún 2020

@zooeynka ak jej chce svokra už teraz reptať do života, bude jej chcieť reptať aj do výchovy detí. takže nič nestratí tým, že kontakt bude minimalizovať. prešla som si tým. síce iba s 1 dieťaťom, ale mala som nervy na to, že chlap ani nebol chlapom a svokra stále organizovala život. mám svoje skúsenosti a veru, neboli veľmi dobré

lucmirka124
11. jún 2020

Ako kym si nebola tehotna nechali vas robit si podla predstav. A teraz sa zblaznili lebo Vam chcu pomoct??dokoncit co najviac.no oni su v obraze ze popri malinkych detoch vela nespravis. Vy asi nie.. deti este nemas... pockaj ake to bude s dvojickami robit izby dom dorabat,,, este budes svokrovcov aj prosit o pomoc...co budete vystaveni nevyspati a radi ze si sadnete na rit... podla mna spravit 2x za den svokrovcom kavu neni tazka stresujuca praca..popros svokru nech ti pomoze vyvarat,, nebude robit co ti netreba... a ked si potrebujes pospat stople do usi a nepocujes ani vrtacku.. mali by ste byt radi ze vam chcu pomoct a nie byt hrda na seba ako si ty svokra stopla ze no no lebo ty to tak nechces,,, vsak mu povedz aku mas predstavu co ma zhanat za material ake veci chces urcite sa bude snazit zariadit tak

h2
11. jún 2020

@panelacikova Ale podľa toho, čo píše autorka o svokrovcoch, tak to nebude až také zlé, svokrovci nemali tendenciu im do ničoho zasahovať, kým sa nedozvedeli, že sú na ceste dvojičky. Keďže vedia, aké to je s deťmi, chcú pomôcť. Takže by možno stačilo ich trochu usmerniť, aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá. Lebo naozaj by to potom mohlo dopadnúť aj tak, že sa s nimi rozhádajú a už na ich pomoc budú môcť zabudnúť.

tilko
11. jún 2020

joj...keď sa ti takto do všetkého miešajú teraz, rýchlo narob poriadky s mužom aj s jeho rodičmi...keď sa narodia bábätká, tak sa k tebe svokrovci aj nasťahujú...tvoj dom...tvoj hrad...aby ti neskôr nepraskli nervy a oni ti potom nenaservírovali to, že koľko veľa ti pomohli vtedy a vtedy...

amienne
11. jún 2020

@h2 ja nie som zastanca hadok a vyhrotenych vztahov v rodine ale zaroven ani nie za pretvarku kde jeden alebo mensina drzi hubu aby dobre bolo. To uz o com je take divadielko. Som za uprimnost aj keby to malo znamenat obmedzenie kontaktov. Tym nechcem povedat, ze tuto autorka ma prerusit kontakty so svokrovcami a dohadat sa do krvi. Ak su obe strany rozumne, pri kave sa pekne porozpravaju, kazdy povie svoje pocity, navrhy a najde sa kompromis. A niektore komentare mi pridu take zvlastne az vypocitave. Ako byt vnutorne nespokojna len preto, ze do buducna by mi mohol niekto pomoct? To je co za uprimny vztah? Deti su zahul a veru pomoc sa zide ale takto kalkulovat, to je pre mna nemyslitelne.

h2
11. jún 2020

@amienne Písala som dva príspevky. V prvom som písala, že ak autorka nechce, aby im svokrovci pomáhali, nech im to povie. V druhom, že svokrovcov treba usmerniť, aby keď chcú pomáhať, nech je to tak, ako mladí potrebujú. Takže ja som určite neradila nikomu držať hubu a pretvarovať sa.

amienne
11. jún 2020

@h2 pardon omylom som takto napisala odpoved s odkazom na tvoj prispevok.

zooeynka
11. jún 2020

@amienne vypocitavost? Ved to je elementarna slusnost - niekto mi dokoncuje dom, lebo vidi ze zijeme v jednej izbe a dvojicky su na ceste, a ja budem hubovat ze tu mam cez vikendy hluk a musim navarit robosom??? A stanovovat hranice ze nechodte mi sem, lebo si to nezelam a chcem oddych? Svokrovci si podla mna vedia urobit aj krajsie vikendy ako makat na synovom neurobenom baraku, vedia ze ked sa narodia deti tak to bude 1000x horsie cokolvek prerabat. Ak ich nevesta teraz zastavi, lebo si dupkajuc stanovuje hranice tak bude za uplnu kravu. Ale ved nech sa paci, mozu zit aj v neurobenom dome. Preto je moja rada taka ze sa ma proste na vikendy vyparit prec k rodicom a tam oddychovat - hrozi potrat a bla bla, teraz ma fajn vyhovorku preco ma mat klud. V nedelu vecer si pride pozriet co vsetko stihli porobit. Vypocitave? No a co, potrebuje klud - a presne toto je stanovenie hranice, ze proste urobi po svojom aby bola spokojna. Ajtak im tam ako tehotna velmi s pracou nepomoze, tak nech oddychuje inde ako na stavbe kde jej kazdy vadi.

janage
11. jún 2020

@buzz5 predstava o pracach po narodeni deti je velmi skreslena. Ja som mala len jedno, ale extremne narocne dieta. Nespalo skoro vobec, v kuse revalo, no na hubu som padala. Som sa rozhodovala ci sa mam ist napit vody, ci na wc ci zavriet oci na tych 15min. Ona bola za trojicky😉
Ako radia baby zbalit sa odchod k rodicom. Snubencovi povedz ze lekar nariadil klud.
Upokojite sa vsetky strany.
Svokrine reci ze ona toto nezazila okomentuj, ze moze byt rada. Poznam takych co vykrikuju, ze oni take nepoznaju, za ich cias toto a hento a dnesne mlade nic nevydrzia, kym sa v ich rodine nieco neprihodi. Potom su ticho.A cuduju sa ako sa to mohlo stat a preco. Toto by mal tvoj partner matke povedat, ze take reci nech si vedie s kamoskou nie u vas doma.

dzupi898
11. jún 2020

@janage súhlasím ako sa hovorí bude aj vlk sýty aj ovca celá a to je v tomto prípade dôležité 🙂

bmuller
11. jún 2020

@laila22
@buzz5 neviem, ci som divna 🙄 ale ja napriklad nerozumiem slovenskemu zvyku z cias svojpomocneho stavania za byvaleho rezimu "vyvarat majstrom". Kava, voda, keksy, je jedna vec, ale varit jedlo pre dalsich 5 chlapov okrem obeda rodine je cez ciaru. Dostanu majstri zaplatene za pracu? Tak pridat navyse par eur, nech si zadovazia stravu sami, alebo objednat jedlo a donasku.