S mojím priateľom sa poznáme už dlhé roky,chodili sme spolu na výšku.Pol roka sme spolu.On ma z predošlého vzťahu jedno dieťa.Päť ročnú dcérku.Rozviedli sa,jej ex bola hysterka.Opijala sa a vystrájala.Neraz v opitosti napadla a zbila priateľa.Maju spolu trojizbový byt na hypotéku.Byva tam jeho ex,on býva momentálne u rodičov.Dceru majú v striedavej starostlivosti podľa súdu.No v reále to vyzerá tak že dcéra je viac u otca ako u mamy.Matka musí mať náladu a byť triezva,ona má rada voľnosť a zábavy tak menej sa venuje dcére.Priatel platí hypotéku na ich spoločný byt aj keď tam nebýva, platí na dcéru všetky výdavky v škôlke aj oblečenie a stravu na ňu.Ex si vždy pýta od neho peniaze.
Chceme ísť spolu bývať do podnájmu.Kedze podnájmy sú drahé plus priateľ platí nemalú hypotéku.Chceli by sme do budúcna svoje bývanie.Len peňazí je málo.Priatel by chcel predať trojizbový byt čo majú spolu s ex a zvyšné peniaze si rozdeliť medzi nich.Lenze ex s tým nesúhlasí.Nevieme ako vyriešiť túto situáciu?A takisto chcel by aby dcéru mal iba on vo svojej starostlivosti.Tiez ex s tým nesúhlasí.
dat to na sud ten rozhodne o predaji a vyriesene...
No ak sa ex nechce dohodnúť, tak to podľa mňa pôjde len súdnou cestou...
Ani s tym suhlasit nebude a tvoj priatel ju zrejme na sud tiez nebude chciet dat.
Ked sa nedohodnu, tak to pojde na sud a ten urci, co a ako ohladom nehnutelnosti. keby bola taka jeho ex, ako tu opisujes, nikdy v zivote by nedostala striedavku. Lebo alkoholicke decko nedaju.
Keď sa nevedia dohodnúť tak jedine cez sud
Je taká ako píšem,lenže ona nepije každý deň.Ona si dáva na to pozor aby vonku pred cudzimi ľuďmi ostala dobrá.Priatel chcel dcéru do svojej vyhradnej starostlivosti už pri rozvode,lenže ex ho ukecala a robila scénky že ona malú chce ona sa jej bude venovať a dieťa potrebuje v prvom rade matku.Tak a tým súhlasil a aj súd uznal striedavku týždeň u jedného týžden u druhého rodica.No po čase prekukli ju,ona chcela dcéru kvôli tomu aby mala zámienku ostať v ich spoločnom byte lebo teraz žije tam s dcérou aj keď má ju pri sebe z mesiaca z 30 dní menej než 10 dní.Toho bytu sa drží zubami-nechtami nechce to predať lebo nemá kam ísť.Keby sa byt predal a peniaze by rozdelili medzi sebou mohla by kúpiť menší 1 izbový byt no sama by to asi neutiahla.Neviem je to zložité.
to už je problém jeho bývalej aby byt utiahla... musí sa snažiť tak ako aj ostatní ľudia.
v tom trojizb. sa asi naháňa..
autorka, do 3 rokov od rozvodu je potrebné podať na súd žiadosť ohľadom vyriešenia BSM. ak už prešlo viac než 3 roky, smola... ak nie, tak na ťahu je tvoj partner, aby podal na súd o rozdelenie BSM. pokiaľ on tak neurobí, tebe do budúcna ostanú len oči pre plač.... on platí hypotéku a jeho bývalá nič? čo je debil? ja viem, má dieťa, je mu ľúto, bla bla bla..... no nie. on nech platí len 1/2 hypotéky, ak doteraz neprebehlo vyrovnanie BSM. a ona 1/2. ono BSM a zverenie dieťaťa nemajú nič spoločné. sú to dve odlišné záležitosti.
kedy sa rozviedli?
@soldi pri nehnuteľnosti áno.
v každom prípade on je hňup, že platí celú hypotéku od rozvodu. prečo? nechápem.... autorka to nebude mať jednoduché. iba preto, že je tam dieťa, sa jej partner správa ako debil. okamžite od dátumu rozvodu mal uhrádzať len 1/2 hypotéky. on je gentleman, na úkor svojej novej partnerky. ja na jej mieste, kašlem na taký vzťah... ono vzťah s čerstvo rozvedeným a ešte s dieťaťom, neprinesie nič dobré, pri všetkej úcte. autorka urobila chybu, že si s ním vôbec začala za týchto podmienok. veď ten jej ex nemá nič doriešené....
Z takéhoto vzťahu radšej vycúvať.Ak budeš tlačiť aby to riešil ,zostanes akurát zlá. Pretože ja si myslím,že jemu to vyhovuje,tak ,ako to je .Keby to riešiť chcel,už to dávno urobil .A ak budeš naňho tlačiť,ešte Ti to bude nakoniec vyčítať.Byvanie môžte riešiť aj bez toho ,aby musel predávať byť
Autorka
Načo si komplikujes život s takými ľuďmi? Zabite roky...
Nech ju vyplatí z bytu a byt ostane vám. Keď je alkoholička a viete to dokázať, že sa nestará, tak nech požiada o zrušenie striedavky.
@lonely66 lenže ak je hypotéka písaná na neho tak keď bude platiť len polovicu hypotéky môže sa dostať do úverového registra a do budúcna si urobí problémy keď bude chcieť kúpiť s partnerkou druhú nehnuteľnosť
Najlepšie riešenie by bolo keby TY vyplatiš ju a ona prepíše jej polovicu na teba..
@deti95060810 V trojizbovom jej to nevychádza,preto platí priateľ hypotéku aj energie lebo býva tam aj ich dcéra.Lenze je to dosť blbé že on to tam platí a nebýva tam.My teraz chceme ísť spolu do podnájmu a platiť 2 domácnosti je dosť.
@lonely66 Rozvod bol pred 2 rokmi.Ano priateľ platí hypotéku lebo ex to nevychádza finančne.Ona ho prosila že kvôli dcére aby jej ostalo zázemie kde býva nech tam môžu ostať,povedala aj to že potom v dospelosti byt môže ostať dcére keď už bude splatený.Len platiť to je to náročné.My by sme do budúcna tiež chceli svoju hypotéku a svoje bývanie.No takto neviem.
@jasminka548 On ten byt chce predať len nemá na to srdce kvôli ex keď tam zije a ona sa toho bytu drží zubami-nechtami.
@lienka.7 Jeho dcéra mi nevadí,stretávame sa myslím si že ma má rada.Ako s ním chcem fungovať,no najprv spolu bývať dajme tomu v podnájme vyskúšať si či by nám fungovalo a po čase kúpiť si svoje.On teraz býva u rodičoch s dcérou a tam sa ja odmietam nasťahovať sa.Ani toľko miesta tam není.
@anketkarka Nemá toľko peňazí aby ju vyplatil z bytu,on ten byt nechce si nechať kvôli spomienkam a všetko chce to predať.A kúpiť si nový svoj spolu so mnou.Nie hneď ale do budúcna.
@matullienka Hypotéku aj byt majú spoločné písané na oboch.
Lenže keď ju nebudú splácať tak aj do úverového registra sa dostanú obaja, banke je jedno z koho kasy idú peniaze.
@autorka prepac, ale 2 osoby nemusia bývať v 3 izbaku.
Jaj, tak tvoj jej bude velkoryso platiť bývanie, ale pre Vás už neostane, hej?
Ci tam býva alebo nebýva jeho dcéra by mi bolo srdečne jedno. Nie je povinný platiť ex bývanie (ktorá sa iba schováva za dcéru samozrejme). Ma povinnosť platiť stanovené vyzivne, plus ďalšie náklady na dcéru.
Cize bud ho jeho ex vyplatí a byt ostane jej alebo sa preda a peniaze z predaja si rozdelia. Kam pôjde ex ti môže byť jedno. Keď nie je schopná s starať o dcéru, dajte si ju zveriť vy a starajte sa o ňu vy a ex nech si býva pre mňa za mňa aj pod mostom.
Platí však čo som už napisala, nestrácala by som čas čas takýmto chlapom, lebo budeš mat len a len problémy. Toto je naozaj vadný kus (ako tu zvyknú baby hovorievat)
autorka, tak nech to dá partner na súd jednoducho. riešenie sa nájsť musí. súhlasím s
@lienka.7
že ty, autorka, by si bola hlúpa zotrvať s chlapom, ktorý si nevie v tomto prípade dupnúť. tebe môže byť ukradnuté, ako si poradí pani ex s deckom. ak budeš zhovievavá a budeš zo seba robiť matku terezu, nedopadneš dobre. chlap bude platiť hypotéku, jeho ex si bude žiť ako v paláci a tebe o pár rokov ostanú len oči pre plač. ešte ty budeš tá, čo budeš financovať váš vzťah, lebo predsa len, hypotéka niečo stojí a ak máte fungovať spolu, tak to pôjde z vašich peňazí. obzvlášť ak sa vezmete. nie. ak chceš s týmto mužom mať vzťah, alebo on s tebou, radím ti, trvaj na tom, nech toto okamžite rieši. neodkladaj to. keď budeš čušať, jemu to bude prakticky vyhovovať. a ty na to doplatíš.
@matullienka v poriadku. to mi nenapadlo. ale asi sa zhodneme v tom, že byť na jej mieste, trváme na okamžitom riešení situácie alebo cúvame zo vzťahu. ja osobne, stará raketa, by som do tohto vzťahu nešla. nerozvíjala by som to ďalej. nechala by som toho pána, nech platí svojej ex a dcérenke hypotéku. je to mäkkýš a neverím tomu, že kvôli autorke sa dá dokopy a stane sa z neho chlap.
@lonely66 presne si to zhrnula. Z toho, co @autorka napisala mi to pripadá tak, že muz jej to ma financovať do aleluja? Alebo dokedy? Kým bude dcéra mala? Keď odíde študovať tak potom v 50tke ju už konečne vyhodí? Alebo ako?
@autorka píšeš, z ex veľkoryso "ponukla", ze byt bude potom dcérin. To by bol tak ci tak. A ked náhodou bude mat ešte ďalšie dieťa, to bude tiež po nej dediť, netreba zabúdať... a ex bude donekonecna sama myslíš? Keď si tam niekoho nastavuje, tak tvoj bude platiť ďalej už im obom?
Ex keď nemá peniaze, tvoj frajer byt nechce, je uplne zbytocne ho ďalej "zivit". Predať ho, peniaze nech si rozdelia a je to.
Zober si hypoteku na byt sama a priatel nech ti plati symbolicky podnajom. Btw.kolko mate nasetrene ked planujete vlastne byvanie? Lebo pises, ze ani podnajom vam moc nevychadza a to ste na to dvaja. Pracujete obaja?
Dokedy chce tvoj partner toto utiahnut? Na ukor dalsieho vztahu?
On nie je povinny zivit ex, nech sa byt preda, vyplati sa z neho hypoteka a co ostane, to nech si rozdelia rovnym dielom. A tieto argumenty, ze treba byt platit, lebo zostane dcere. Ked na to nema, tak nezostane.
A vobec to nie je tak, ze dieta musi ostat v tom byte, lebo ma k nemu citove a neviem ake vazby.
Moju kolegynu exmanzel vyhodil z bytu aj s 3-rocnou dcerkou na ulicu, lebo si nasiel frajerku a nastahoval si ju do ich bytu. To, ze mal sam dalsie 2 nehnutelnosti, to bolo nepodstatne. Ona musela odist a platit si do rozvodu podnajom.
Dobre si premysli,ze ci si ochotna fungovat vo vztahu, kde tvoj partner financuje kompletne dalsiu domacnost a nemoze si to dovolit. Cize vsetko vo vasej domacnosti bude na tebe. Kolko mas nasetrene k dispozicii, aby si si vedela zobrat hypoteku? Kedze musis mat aspon 20 percent z ceny nehnutelnosti?
@autorka ak by som si vypočítala, že nový byt preplatim o dosť veľa, tak by som kaslala na spomienku a radšej by som si nechala ten byt a po kúsku ho pretvarala na nový, aby sa vymazali spomienky. Možno tak skoro nič vhodné nenájdete a budete radi, že máte aspoň to čo máte. Navýšiť hypotéku a vyplatiť ju z toho bytu možno zvládne. Iste to vyjde lacnejšie ako nový. Ak si zoberie dcéru do vyhradenej starostlivosti, tak alkoholičke nemusí platiť ani výživné a bude mať na splátku vyššej hypotéky. Aj tak jej prispieva len na alkohol tým svojim finančným zabezpečením. Nepomáha svojej dcére peniazmi. Pomáha alkoholičke mať viac peňazí na chľast.
@lienka.7 So všetkým súhlasím čo píšeš.Lenze to by musel priateľ buchnúť po stole a byt predať.Vyzivne na dcéru neplatí lebo majú striedavu starostlivosť.Plati ex len na stravu dcére a keď niečo treba kúpiť oblečenie lieky do školky obedy a tak.
A na čo ti je taký vzťah? Celý život chceš niekoho dotovať a brať ohľad?
@muchotrafka298 ale vieš, že manžel tvojej kolegyne na toto nemal nárok? že keby aj bol byt výlučne jeho, do rozvodu ju tam aj s dieťaťom mal nechať žiť?
Keby, bola matka, taká nemožná, ako ju opisuje tvoj priateĺ, určite by nedostala dceru do striedavej starostlivoosti. Treba, dať žiadosť, na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a zvlášť, na vysporiadanie BSM. Určí súd a žiadne také chcem, nechcem.