Poradte prosim ako mam vyriesit svoju situaciu.Dlhodobo niesom stastny, nic ma nebavi, sem tam su naznaky ze mi je lepsie ale to len na chvilu, vacsinou sa trapim som bez prace uz dlho lebo mam fyzicke problemy ako tocenie hlavy, navaly tepla, slabost..som bez zivota citim sa ako hovno slabe..prvy panicky atak som mal pred 3 rokmi odvtedy to uz niesom ja..vzdy vesely clovek, flegma co ho nic nerozhodilo, naladeny do zivota, co chcel zarobit orniaze v zahranici a teraz fakt nikde sa mi nechce chodit, som unaveny, bez zivota bez nalady, vyhoreny..v praci som zazil vela atakov v zahranici, zacal som sa bat chodit do prace lebo pocit ze zomieram(pri ataku)ma ovladol..cize teraz je zo mna troska..AD sa bojim brat fakt si nechcem pripustit ze som blazon, aj ked to teraz pisem uvedomujem si to ze asi niesom ok a ze to moze byt psychika no ja uz 3 roky(od prveho ataku)patram po fyzickej pricine..liecim sa na vysoky tlak, ktory mozno mam len zo stresu kedze som prestal ovladat aj stres a stresuju ma aj blbosti..najhorsie mi je rano, vecer zas som celkom ok..mam zaludocne problemy hlavne posledny pol rok akoze dost, travenie zle atd ale to uz zaludok nezvlada ten stres.kozne problemy tiez cize tiez mi tiez davaju zmysel hladat po fyzickej pricine a ze to spolu suvisi potom aj psychika..prosim dajte mi radu ako sa z toho dostat..viem ze je lahke povedat ze ber lieky sak si blazon, ale ludia ja vam hovorim ze dovtedy kym som nemal prvy atak som bol uplne iny clovek ☹ a preto neverim ze mi to mohla psychika zmenit takto zivot..
@earlgrey k psychologicke som chodil, vzdy pomohlo tak na pol dna ale nie na dlhodobo.Ona vravela ze bez liekov mi nevie pomoct, cize som stratil zaujem k nej chodit
moja skusenost vzdy po vysadeni antidepresiv sa to vratilo, nepomohlo nic, ani detox, ani terapie, niekedy proste potrebujes dvihnut hladinu hormonov v mozgu liekmi
psychológ lieky nepredpisuje
@zobaka ved to ze vela ludom to viac uskodi ako pomoze a to ze by to pomohlo nachvilu sa mi neoplati ani skusat brat aby som bol potom na tom zavisly
@rozculena viem
Tak ak nechceš lieky, tak sa ďalej tráp...čo iné mám napísať? je očividné, že potrebuješ odbornú pomoc a keď ju odmietaš, tak smola no...
Nepotrebujes psychologa ale psychiatra a AD- to vsak neznamena, ze si blazon
Resp si ak zijes takyto zivot a neriesis to
@taktotedanie ked ja sa ich bojim..ale asi nemam na vyber..skusal som aj sportovat lenze idem si zabehat a srdce mi bucha ako sialene hned a pocit na odpadnutie, slabost..echo som mal robene a to bolo ok, cize asi aj v tomto uraduje psychika alebo ja uz neviem co somnou je..predtym som hraval futbal, aj ked som sa zadychal nikdy som nemal take pocity..a to mam 25 rokov
Choď za psychiatrom, nie je to hanba, ani znak toho, že si blázon. Treba brať lieky, ináč to bude len horšie.
Ahoj, ak si si ešte nedal vyšetriť štítnu žlazu (TSH, protilátky, T4,T3, sono) išla by som asi tým smerom. Psychické problémy sú často úzko spojené s týmto orgánom. Takisto problémy s trávením, kožné, točenie hlavy a iných XY príznakov môžu byť spôsobené tým. Aj gastroenteorologické problémy môžu prispievať k problémom ktoré popisuješ a môžu byť vzájomne prepojené. Viem to z vlastnej skúsenosti, pretože som si to prežila minulý rok, s tým že ma u obvodnej po základnych krvných testoch odbili s tým, že to je psychosomatické a všetko je v poriadku. Výsledok, veľmi výrazný zápal štítnej žlazy, laktózová intolerancia. Mne to síce netrvalo toľko rokov, ale ja som typ človeka čo rieši svoje problémy ihneď všetkými dostupnými možnosťami, takže som sa ako samoplatca objednala na všetky vyšetrenia kde sa dalo (vrátane psychológa). Teraz sa cítim po všetkých stránkach veľmi dobre, beriem lieky na štítnu žlazu. Držím ti palce aby si prišiel na príčinu svojho problému a mohol ďalej žiť naplnený život. Antidepresívam by som sa v tvojom prípade (veľmi dlho pretrvávajúce problémy) až tak nebránila, dnes už ich berie obrovské množstvo ľudí.
Možno by ti pomohla aj dočasná radikálna zmena stravovania.
A keby si mal vážnu cukrovku, odmietol by si inzulín?
lieky ti da psychiater
Tak zi takto dalej, mas 25 , je mi ta luto
@caar_oliine suhlasim s tebou, treba kompletny rozbor na vsetky parametre stitnej zlazy, vratsne anti TPO a anti TG
Smer psychiater, pomôžu jedine lieky
Ahoj, skus to otocit, nehladaj pricinu vo fyzickych problemoch, ale ber fyzicke problemy ako nasledok. Patraj, zistuj. Suhlasim s vysetrenim stitnej zlazy. Plus vsetky potravinove testy. Napriklad histamin, ak mas problem so spracovanim, moze narobit problemy (mne vyvolaval uzkostne stavy...). Po uprave stravy a vyluceni (pre mna) najnevhodnejsich potravin sa mi zacalo lahsie dychat. Skus sa zamysliet nad psychosomatikou.
K psychike - jej hygiena a starostlivost o nu je dolezita ako o cokolvek ine. Ked ta boli zub, ides k zubarovi...nemusis hned brat lieky, ale porozpravaj sa s niekym kompetentnym, idealne, ak k nemu najdes doveru. Ale, musis sam chciet (ako pri comkolvek), nikto za teba pracu neodrobi. Hlavne skus nespadnut do vzdavania a lutovania sa. AK uz tam si, aj odtial sa da (idealne s odbornou pomocou) vratit. Nechci zazraky na pockanie, ale rob krocik po krocku. Stanovuj si male ciele, snaz sa ich splnit a tes sa, ked sa podaria. Je jedno ake budu. Kroky sa casom budu predlzovat, vytrvalostou ziskas kondiciu, az sa nakoniec mozes rozbehnut. Drzim palce
Prepač musím sa smiať, nechcem brať AD - nie som blázon. Tak si najprv o tých AD niečo naštuduj a aj na čo všetko sa používajú, nie je to len psychiatria. Sú rozne druhy AD na rozne problémy. Len teda spoločnosť má stále za to, že AD jeden liek pre všetkých bláznov. Tak isto sa liečiš liekmi na chrípku, tak isto s AD liečiš hormonálnu nerovnováhu. Ale spravidla si treba dať skontrolovať najprv telo (chrbtica, kardiolog, endokrinolog, hematológia, neurolog) aby sa vylúčili fyzické zdravotné problémy a potom sa pristupuje k dopamínu a serotonínu. Nie nadarmo sa hovorí, že duša bolí.
Neviem co všetci sú proti psychiatrovi a liekom., tak sa trap lež doma vo vani, prespi celý víkend, začni to zajedat ešte zmrzlinou. Priber 30 kíl, potom plač ze si sám a tučný a život ťa nebaví a bude príspevok ze nevieš čo so životom.
Mne návšteva psychiatra a 2 mesiace liekov zmenili život. Ale ne, ty predsa nejsi blázon trap sa doma, pohode.
Odkiaľ ste môjmu 10 ročnému synovi pomohla kaniosakralna terapia u fyzioterapeuta a bachove kvapky špeciálne namiešané pre neho .
Môžete mat nespracovane traumy skúšali ste regresnu terapiu ..
Skúste reiki terapiu,prípadne si urobte kurz reiki,zmení vám to život
Nepatraj po fyzickej príčine,za skoro všetkými ochoreniami stojí psychika.Ked dáš hlavu do poriadku,aj telo sa vylieci.Opreto nemusíš byť hneď blázon,že potrebuješ psychiatra.
@rorino snazim sa dat hlavu do poriadku uz 3 roky, ale nedari sa mi to, bez liekov to skusam.
Pokojne choď do tých AD... Úprimne budeš nakoniec rád že si to skúsil, a čím skôr začneš tým lepšie.. Ešte si budeš hovoriť, že si mal začať skôr 😄 "Závislý" na nich nebudeš aspoň nie tak ako si to asi predstavuješ, AD v podstate ani necítiš že ich berieš... Vôbec to nefunguje tak že začneš brať AD a nič ti nebude, zázračná tabletka po ktorej budeš úplne iný človek a bez nej už nikdy nebudeš môcť fungovať..Takto to nefunguje (kiežby 😀)
A ešte odporúčam ti opýtaj sa na Tianeptín - je to najslabšie najjemnejšie AD s najmenej vedľajšími príznakmi 100% nebudeš ľutovať a naozaj nebudeš ani cítiť že niečo berieš uvidíš
Ktoré vyšetrenia po fyzickej zdravotnej stránke máš za sebou? píšeš že máš tráviace ťažkosti, bol si na gastre alebo u svojej lekárky?
Telo a psychika sú prepojené, dobre na to ideš ale čo si už v rámci riešenia Tvojho problému absolvoval? Dobre Ti vyššie píšu s tým ako treba pátrat cez zdravotné problémy k tým psychickým. Napíšem ti moj prípad.
Začalo to únavou, silnými panickými atakmi , tetániou , vyzeralo to na lahkú depresiu.. po všetkých krvných a iných testoch , ktoré nič neukázali ma lekárka poslala na neurolóiu, tam mi potvrdili tetániu.. a z krvných testov zistili že sa mi netvorí serotonín.. lekárka ma odporučila na gastro, kedže serotonín sa tvorí v čreve.. po ďalšich vyšetreniach mi bol zistení zápal žalúdka a tenkého čreva.. rok cca som si ten zápal liečila stravou a doplnkami a minerálmi sama tak že som si naštudovala všetko od stravy a vitaminínov, a dodržiavala som striktne protizápalovú stravu.. všetko som si dala do poriadku, od vtedy som nikdy nemala žiadne ataky, tetániu ani únavu..
Pri zápale žaludka sa nevstrebávajú do tela vitamíny a minerály, čiže sa netvorí serotonín, a možno aj iné telu chýba.. tu bol moj problém, ktorý som dlho hladala , a našla a vyriešila..
Prepáč, ale toto bez ad nedáš. Viem o čom hovorím. A nie si blázon. Bláznom sa stanes,ak nebudeš liečiť. Už 3 roky to tahas. Môže to mať nezvratný stav. Beriem ad, mám aj deti. Nie je to hrozné. Aj keď lieky nie sú dobré, ale žiadne nie sú. Na začiatku som mala veľa liekov, potom sa ti bude uberať, ale zrejme na nejakej malej dávke ostaneš.
Po prečítaní iných, ešte skús diétu scd. Ale začiatkom asi ad
Ja som na tom bola podobne. Neboj; zvládneš to aj bez liekov. Máš niekoho na rozpravanie? Niekoho, kto ťa podporuje?
Ono to všetko začína a končí u teba v hlave. Keď zmenis myslenie; tak sa po čase aj ostatné vráti do normálu.
Takže ako na to: 1. Nájdi si rutinu: vstávaj o napr. 8:00; potom máj plan: umyjem si zuby; najem sa ...idem nakúpiť alebo niečo také, obed o 12tej...plan dodrzuj; ale nebicuj sa; ak to do minúty nezvládnes...
Dolezite; zarad do plánu pohyb...aspoň nejaký...keď toto už budeš zvládať; pridavaj aktivity.
Dalsie- spis si zoznam co rad robis. Ak ta atak alrbo blbe myslienky zasiahnu; tak citaj ....a skus nieco vybrat a robit ...mozes aj zoznam co chces dosiahnuť. Nos to stále so sebou...a keď budeš potrebovat; tak čítaj.
A neboj, zvládneš. Nie si jediný, na koho toho bolo viac ako dokáže uniesť. Je nas veľa. Nemusíš sa preto hanbiť.
A nabudúce daj pozor a nenaloz si toho viac, ako vieš uniesť...ja sa tiež snažím.
Uvidíš, pôjde to 😊
Ja som mávala panicke attacky na základnej škole. Do prvého úplne ok človek, po prvom totálna zmena. Lebo som sa bála, že príde ďalší. Žila som v strachu. Už som sa bála takmer vychádzať na ulicu. Už ani neviem ako dlho to trvalo, cca 2 roky. Vzali ma aj k psychologičke a tá mi hneď naordinovala lieky ale nebrala som ich. Sama som sa z toho dostala. Prešla som na vegetariánstvo, snažila som sa každý deň hľadať aspoň niečo malé čo ma poteší.. proste každý deň malý krôčik. Rodičia mi kúpili psa. Malé radosti a nepoddat sa strachu z ďalšieho attacku. Bolo toho viac ale to len tak v skratke, že 2 roky som sa bála ísť ešte aj do obchodu. Nič ma nebavilo, nechcela som žiť. Ale zvládla som to. Dá sa to aj bez liekov. Dnes milujem život, žiadne attacky, mám úžasnú dcéru, veľa cestujem. Zvládneš to len treba chcieť.
Psychika ti život zmení. Panický atak je psychického pôvodu, nemusíš byť blázon, aby si navštívil psychologa. Tak šup šup k lekárovi.