Ahojte stala sa mi strasna vec :( v skratke pri stahovani som zanedbala pozornost na oblecenie ktore bolo v krabiciach este v nie suchej pivnici. Dnes som nieco hladala a takmer kazda skatula bola plesniva aj oblecenie v nej niektore viac ine menej najviac ma trapi ze detske. Varianta vyhodit neprichadza do uvahy je toho aspon pol tony 🙂 poradte aky je najvhodnejsi cistiaci prostriedok a na akom stupni v pracke prat aby som to co najmenej nedonicila ? Dakujem za kazdu radu
Dobry je sanytol dezinfekcia na pradlo mne sa osvedcil, ale nemala som moc plesnive len par bodiek, ale mozno to zaberie aj na viac...
@marcelkaemmka ja mam doma sanitol na dezifekciu pradla ktory sa pridava normalne do pracky. Mozes skusit.
ja by som to oprala tak, ako peries bezne, v kvalitnom prasku plus flasu octu priamo do bubna a antibakterialny pripravok (avivaz) ... ale skusenost nemam
@matilda1990
@alena04
@bianca
@moonglow dakujem vam dievcata za rychle odpovede a kde sa da kupit ten sanitol ?
A ocot mozem pouzit na vsetko oblecenie ? Ci biele ci farebne jemne detske ? Nic by som nepokazila ?
No, ci to na stav oblecenia, ako popisujes, pomoze, neviem :/
https://cistiace-prostriedky-na-spotrebice.heur...
https://ekologicke-pranie.heureka.sk/sanytol-de...
Ja tie pripravky pouzivam pri kazdom prani kvoli nizkym teplotam prania.
Vrchnak Calgonu Hygiene+ k praciemu prasku a vrchnak Sanytolu namiesto avivaze.
Mozno ak toho pouzijes viac, prip. vo viacerych cykloch......
@marcelkaemmka mali by to mat aj v ochodoch, ale da sa kupit aj na internete
@butyha
Dakujem a aby prasok znacky odporucas ?
@marcelkaemmka Za malo, snad to zaberie... Oboje kupis napr. v DM.
Kupujem na striedacku Persil a Ariel.
Podla mna to je viac menej jedno - teraz nic poriadne neperie, lebo sa vsetci hraju na "eco" - fakt sa to neda porovnat s tym, ako prali prasky kedysi...
@marcelkaemmka ocot urcite neublizi ziadnemu pradlu ... a ten antibakt. pripravok ma aj DMka (denkmit, 2 druhy, sensitive bez vone a potom s vonou)
Ja som ten sanytol na prádlo videla bežne v drogerke. A myslím, že aj dm-ka má nejakú svoju alternatívu dezinfekcie na prádlo.
Ja by som to (detské) oprala v tom dezinfekčnom, potom v octe a napokon ešte raz v čistej vode. Na prášku myslím nezáleží. Nemusí byť ani vysoká teplota, dôležité je, aby sa to odplavilo - čiže na viac ráz pláchať. Držím palce, nech sa podarí!
... ešte mi napadlo, že ak máte niekde v blízkosti práčovňu alebo niekoho so sušičkou pradla, to by mohlo byť ešte "upgrade" k tej dezinfekcii 😉
@marcelkaemmka mne sa na toto osvedčil výrobok od českého výrobcu eko šetrnnej drogérie eurona /konkrétne to bola zabudnutá utierka na riady nedopatrením hodená do prádelného koša/, foto u mňa v skupine, skupina je súkromná pošlem vám pozvanie a je na vás či nakuknete 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/9636/
@marcelkaemmka ešte som zabudla, vzorku toho zázraku vám rada pošlem zdarma na vyskúšanie 😉
@butyha
@moonglow
@alena04 dakujem este raz ! Ja vobec niesom ten tip co vie vsetko o prani periem roky vsetko na tom istom programe a ten isty prasok. Asi na truc od mojej mamy ktora bola do prania max zazrata a vsetko muselo byt tip top 🙂 takze tieto prostriedky aj tato plesnova situacia su pre mna novinka a mozno sa mi moj praci zivot otoci o 180stupnov a budem pedant ako ona 🙂 takze zajtra moj program prosim skuste sa nad tym zamysliet ci to bude OK chcela by som co najvacsi ucinok lebo poniektore veci su hroza ...
1* roztriedim veci podla farby
2* a podla materialu
3* extra znecistene vopred namocim do vane nalejem sanytol
4*dam do pracky do bubna dam prasok + calgon + ocot do nadobky na avivaz pridam ten sanytol
Co vy na to ?
Este som zabudla staci prat na 40???
@marcelkaemmka myslím, že 40st bude isto málo, potom to ešte len začne byť problém keď sa vám tie fľaky zaperú dovnútra do vlákien ak sa ich nepodarí hneď dať dole...
@mijka88 a aka by bola najidealnejsia?
@mijka88 dakujem pozriem tu skupinku
@marcelkaemmka normalne si to vyslusaj na 2-3veciach namoc to do toho sanytolu aj na dve hodiny a potom to hod do pracky daj prasok a oper ...no a uvidis co z toho bude 😀
My sme takéto veci vyhadzovali, lebo vraj to nie je dobré potom nosiť keď na to použiješ tieto prípravky proti plesniam ale tiež som už počula o tom sanytole, vraj to celkom pomáha len by možno nebolo na škodu potom to prádlo viackrát po sebe oprať a čo na najvyššiu teplotu
No, ja osobne by som z toho skusila co najviac tej plesne odstranit vonku - zahradnou hadicou, jemnou kefkou... Viackrat po sebe, vykrucat, znovu kefkou precistit - fakt sa zbavit toho co najviac.
Cim menej toho "prinesies" do vnutra, tym lepsie - specialne plesne siriace sa sporami :|
A aj nejaka ruska cez usta/nos by asi bola fajn...
Nasledne by som to namocila (roztriedene podla farby) do vane al. velkej nadoby do zriedeneho Sanytolu na par hodin, vykrucala, v druhom kole napr. aj do toho zriedeneho octu (latky a farby by nemal poskodit, aj ked clovek nikdy nevie...). V tom octe by som to predsa len dlho nenechavala...
Ten Sanytol je podla mna aj na dlhsie casy ok - bezne nechavam pracku zastavit s poslednou vodou v bubne (t.j. so Sanytolom), ked odchadzam a perie sa mi - normalne to tam byva aj 5-6 hodin kym to dam odstredit a vyberiem.
Potom by som to dala prat - namiesto prasku iba ten Calgon Hygiene+, tak 1,5dl na jedno pranie a namiesto avivaze 2 vrchnaky Sanytol.
Druhe pranie prasok 1dl + 0,5dl Calgon a do nadobky avivaze Sanytol 2 vrchnaky.
Teplota prania - problem :| Dnesne latky a farby moc neznesu :|
Takze asi najviac ta 40-tka klasika program (nie zrychleny). Aj to uz vela latok "nema rado", povacsine je na visackach 30-40 setrny program :/ No ale jedno dve prania to snad prezije.
Samozrejme ak tam mas oblecenie, ktore podla visaciek mozes prat na vyssej teplote - istotne daj vyssiu teplotu.
Prajem uspesne cistenie 👍
P.S. Este som nasla aj takyto Sanytol (na biele a na farebne), ale ten odskusany nemam - podla mna to bude to iste, ako ten tekuty
https://odstranovace-skvrn.heureka.sk/sanytol-d...
@moonglow
Mozno ako pises - pri pouziti octu naozaj sporadicky to problem tesneniam sposobit nemusi.
Vela ludi v diskusiach pise, ze ocot pridavaju do kazdeho prania a este aj raz za mesiac zo dva litre naleju do pracky a spustia najdlhsi program s najvyssou tepotou - a vraj tiez nemaju problem.
Ja som to len uviedla ako info od technika - neodhovaram od pouzitia octu, len upozornujem na mozne riziko 😎
@marcelkaemmka
opravaaa:
Ten Sanytol co som poslala vyssie nebude istotne to co ten tekuty - vsak to sa dava k praciemu prasku, ten tekuty namiesto avivaze 🙂
Takze by mohol byt vhodny namiesto toho Calgon Hygiene+....
Vsetko pekne poskusaj - ako pises "testovacich vzoriek" mas dostatok - a daj nam vediet, co sa najviac osvedcilo 😎
@butyha
@moonglow ani mne sa to nezdá s tým octom....tiež ho používam takmer pri kazdom praní,a aj vyváram práčku s otcovou vodou....práveže by som vravela,že napomáha práčke proti usadzovaniu vodného kameňa,tým pádom šetrí súčiastky a iné príslušenstvo v nej😉servisak sa asi bojí toho,že bude mať malo práce😀pretože vyvaracie špirály sa tak nezanasajú vodným kameňom,tým pádom ich nie je potreba menit
@snehuuulienka
Nemyslim, ze mi to hovoril kvoli tomu, co pises - specialne som sa ho na to pytala - ci pouzivat ocot, sodu alebo co na cistenie pracky.
Ocot povedal razantne ze nie, soda ze to je tak "akoze", odporucil mi prave k praniu pridavat Calgon a raz za mesiac to preventivne vycistit pripravkom na dany ucel urcenym - prikladam obr. ake pouzivam raz mesacne ja (striedam ich).
Takze istotne nie kvoli tomu, aby "mal viac prace" - naviac ten servisak je znamy mojho manzela...
@snehuuulienka
@butyha
@pelian
@alena04 baby bola som na nakupy 🙂
Ahoj existuje sanytol sprej proti plesniam určený na textil. Potom by som este riadne oprala na vyssej teplote