Ako vydržať kým sa odsťahujeme?

21. júl 2023

ahojte, prisla som sa trosku vyzalovat a precitat si nejakery rady a tipy co mozno pomoholi vam 🙂)) .... ako ste to zvladali ked ste boli v zahranici alebo v cudzom meste a cakali ste na to kedy sa vratite domov?
....s manzelom planujeme babatko a zaroven navrat domov, kde si chceme kupit uz vlastny byt na ktory si setrime, chceme byt pri rodine ked by sa narodilo dieta a zit tam, obaja mame taky nazor... manzel tu ma skvelu pracu, preto sme tu aj odisli a chceli sme skusit zivot v cudzine, ja relativne tiez mam dobru pracu, sme tu 3 roky a ja uz citim ze mi stacilo, no este take 1-2 roky tu musime vydrzat a dosetrit, tu sa nam to dari asi viac kedze sme sami a naozaj sa sustredime len na pracu.... zijeme v CZ v Prahe a je to narocne pre mna psychicky som sice viac introvert, no chyba mi rodina ..............snazim sa mat aktivny program cez volno, no chyba mi velmi rodina, sestra a neterkou a svagrom, hlavne ked vidim, ako su vsetci spolocne na chate a my s manzelom nemozeme vtedy ist...... mame z Prahy daleku cestu, neda sa stale cestovat a brat dovolenku, aj rodina tu chodi za nami, no tiez sa neda stale, pravdupovediac uz len trpim v tomto meste, ale co pomohlo v takej situacii vam?? ako to vydrzat? dakujem za rady a tipy 🙂))

babulkomale
21. júl 2023

Och Praha ❤️❤️❤️ z mojho pohladu - radsej byt smutna v Prahe ako vesela na chate s rodinou 😃
Tak ti poviem, neber to ze tam musis "vydrzat". Vydrzat to museli ludia v plesnivych podnajmoch, kde sa pod oknami strielalo (Dublin) a nie v prekrasnej europskej metropole, kde mas tolko krasy na kazdej ulici, tolko historie, galerii, koncertov, budov a vsetkeho mozneho, ze to nestihnes ani prejst vo volnom case co mas po praci.
Prijemny pracovny pobyt este prajem 🙂

queen_mary
21. júl 2023

Lol, toto ma pobavilo. Praha teda nie je nejak daleko, a hlavne rozdiely v mzde nie su nejake velke, oproti bratislave alebo kosiciam. Cize v klude najdite robotu v BA, a budete blizsie.

syslik81
21. júl 2023

no cakala som ze budes niekde viac daleko ale cechy? ved sa da na predlzeny vikend , na prazdniny sviatky ... ja chodim raz do roka a nefnukam.. hold dcera tu ma lepsi zivot ,buducnost a ja som sa prisposobila... ty mas len rok -2 to zbehne ani nevies ako ...

mia781312
21. júl 2023

Ver mi keď sa vrátite nastalo domov budeš plakať ze ste mohli ostať tam žiť

solange7
21. júl 2023

Ja som si tiez myslela, ze ste niekde v norsku alebo UK.

medyna
21. júl 2023

och, neviem si predstaviť byť smutná v Prahe 🙂 .... Praha a Budapešť sú moja povinná jazda každý rok, srdcovky. Nemysli na to, že musíš vydržať, čo by iné za to dali, keby tam mohli rok-dva žiť ....

toskanka
21. júl 2023

V Praze je blaze 🙂. Ozaj budeš veľký introvert, keď sa s blízkym človekom cítiš sama v tak nádhernom meste. Ja som všade doma, kde mám pri sebe toho najbližšieho človeka a ostatná rodina mi veľmi nechýba, tak ti neporadim 🤷. Ale neboj, 2 roky ubehnu veľmi rýchlo.

rembura
21. júl 2023

Myslim, ze to takto vnimas preto lebo to nemas, mozno keby si s nimi doma by ti to aj liezlo na nervy. Takto ste si vzacni.
Ja tiez ked som bola iste obdobie vonku nevedela som sa dockat navratu, ale ked som sa vratila, tak uz mi niektore veci, co mi predtym chybali potom zacali extremne vadit.

messalina
21. júl 2023

Ja ti to napíšem takto, žila som v Sydney v Aus, mala som super job, veľmi slušne zarábala, precestovala polku sveta ale nevedela som si tam predstaviť natvrvalo žiť, vydať sa, mat deti a naši by ich vidavali cez skype a naživo možno raz za 2-3 roky. Mali sme dobre vzťahy, chýbali mi, aj brat, tak som posledný rok/dva tam už bola len kvôli prachom aby som mohla vyplatiť hypo na byt v BA, + niečo do zálohy. Dalo sa to, veľa som cestovala, mala kamošky...
A čo sa stalo po návrate? Brat sa medzičasom oženil, narodilo sa im dieťa a ten vzťah už nebol taký ako predtým, proste už mal svoju rodinu. 2 roky som mala depky ze prečo som sa vrátila, akú chybu som urobila.
Naši žijú 300km od BA čiže tiež som s nimi bola tak 1 víkend v mesiaci. Nasla som som si priateľa, otehotnela a v 7mom mesiaci dostala mama porazku. Tak veľmi sa na moje dieťa tešila, ako mi bude pomáhať atď... Je už cez 4roky ležiaca, ani obraz ani zvuk, ocino sa o ňu stará, tým pádom je ako väzeň, 4 roky nikde nebol. Kamoši si tiež založili rodiny a riešia svoje veci.
Proste dopadlo to cele inak ako som čakala ze bude, keď sa vrátim domov.
Radila by som, neupinaj sa tak na svoju rodinu, si dospelá, ži si svoj život s mužom. Naozaj nevieš aké to bude keď sa vrátite..

vroni
21. júl 2023

Máte z Prahy daleku cestu????? Ty si z Vladivostoku? Si za rohom, v meste v veľmi podobným jazykom aj mentalitou a fnukas, ako keby ti niekto ubližoval. Prestala by som sa ľutovať a nasla si ešte jednu prácu. Chcete našetriť, ty sa evidentne nudíš, tak aspoň nebudeš mať čas myslieť na svoj svetabol.

heidi4
21. júl 2023

no, ja by som s tebou hned menila 😂 uzivaj si to tam 🙂

dupinka
21. júl 2023

Neprežívaj, ale ži! Neber to len ako prechodnú stanicu ale ako fakt, že teraz žijete v Prahe, spoliehajte sa sami na seba. Nebuď tak upätá na rodinu.. Áno, máte sa radi, lebi ste si vzácni keď sa vidíte príležitostne. Ale určite by tie vzťahy boli tak úžasné, kebyže ste stále spolu? Podľa mňa nie. Snaž sa spoznať mesto, ľudí okolo, užívajte si možnosti, ktoré vám toto mesto ponúka. Máte vlastné bývanie? Vytvorte si domov a tešte sa tam.

klarolinne
21. júl 2023

Človek by čakal, že žijete minimálne na inom kontinente, podľa toho nešťastného opisu 🙈 kultúra, jazyk takmer totožné, veď to je ako byť doma. Česká republika pre mňa nie je zahraničie 🙈 Dievča, užívaj si Prahu. Ak máte dobrý prácu, načo máš potrebu sa vracať, keď to máš relatívne na skok?

sidicek
21. júl 2023

Mne prídeš nezrela na dieťa, sama si ešte dieťa zavisle na rodine ,to ste si za ten čas nenašli žiadnych priateľov, keď len domov ta to ťahá?

mamelka
21. júl 2023

@messalina toto je to čo každému hovorím. Keď povieme ,,o týždeň sa vraciame na SK, manžel bude pracovať ešte v DE,, tak hneď,,chápeme, rodina,, 🙈 tak hneď usmernim,že kvôli rodine to nerobíme. Je to preto lebo to my chceme. Rodina, priatelia majú už svoje životy. My sme si počas 10r tiež zvykli na náš život. Ale chceme sa vrátiť a potom sa vráti aj manžel aby sme mohli byť ako rodina spolu

olimuc
21. júl 2023

Tiez som cakala nejaku exotiku … ja som neostala v Ecuadore, preto, ze je to daleko, z Barcelony to bolo daleko ale kym lietal Sky Europe tak som to mala za 2 hodky aj s MHD cez BA, z DE som videla rodinu kazdy tyzden … s Prahy dohodis kamenom … na Prahe by mi tiez trochu vadilo, ze je tam ludi ako hadov ale citila by som sa doma (este za CSSR som mala tu cest) Uzivaj si Prahu, krasne mesto s vela moznostami … zavidim.

tenerifka
21. júl 2023

Zeny, neviete to pochopit, ale to su ludia uplne inak nastaveni, nie je ich vela, ale su taki. Ja som zazila kopec buranov tu v Spain, ktori nevystrcia paty z krajiny kvoli vlastnej pohodlnosti. Ti ludia by mohli precestovat svet, zazit neskutocne dobrodruzstva,maju prachov, ze to ani ich deti neutratia, ale su tak obmedzeni, ze jednoducho pre nich ist niekam, kde nekupia jamon serrano je nemyslitelne. Vsetko vidia ako problem a prekazku, bez rodiny sa ani nevy..ru, doslova.
99% ludi co poznam tu na ostrove travia dovolenku na svojej rodnej hrudi, s rodinou. Mña by mrdlo. Ked chce rodina prist, kupia letenky a pridu, ale neviem si predstavit travit drahocennu dovolenku pod ceresñou u babky, alebo v rozpalenom45-stupñovom andaluszskom meste.
Nic za tym nie je, to su take povahy. Byt v Prahe, tak si to uzivam ako sa najlepsie da, resp.by som sa aj snazila zarbit na byt tam. Ale respektujem, ze su ludia, ktori to vidia inak.

simca06022011
21. júl 2023

ved si v prahe a nie v afrike, skoc do auta a chod na navstevu, telefony existuju... :D som cakala ze ked to docitam, pridem na tom, ze si minimalne 2000km daleko... da sa cestovat, aj brat si dovolenku. Vikendy su, sviatky su.
Naozaj sa zamysli trosku, uzivaj si zivota, este budes mat rodinneho po krk. A navrat domov? kvoli par chatovackam za rok? :DDD pockaj aka budes nadsena s muzom, s dietatom doma, ked sa ti bude rodina do vsetkeho starat.

bluka2
21. júl 2023

Ja si myslím, že keď sa po 5 rokoch vrátite, zrazu vám z tej Prahy bude doma niečo chýbať. Preto, berte to ako šancu, že tam máte dobre joby a vytazte z toho mesta, čo sa dá. Sústred sa na tie jeho plusy. Dávaj si do odchodu ciele. Chceš v meste vidieť a zažiť ešte to a to. Cez víkend spraviť malý výlet tam a tam. Koníček, ktorý v tvojom pôvodnom meste sa nedá praktizovať. Skus jazykový tandem s niekým, koho nájdeš v Prahe a doma nie. Normálne si nápis zoznam, čo už nebudeš mať a z toho sa odraz. 1-2 roky prejdú brutálne rýchlo.

anne_mary2
22. júl 2023

Ak mas z prahy “daleko” neviem asi si z vychodu? tak si striehni tir par eurove letenky do Kosic, a mozes aj castejsie…

Ja si z toho nejdem robit “srandu” ze ti je smutno aj v Prahe, ved aj v ba kopec ludi si nevie zvyknut aj ked ide stale len o svk, a pod…

Ja som zila 10r v ba a vratila som sa na vychod.. Ano mam uz dieta, rodinu na blizku.. hm je to fajn. Ale ten zivot panecku je celkom iny, mne chyba zase to…..ale ok zvykla som si, uz to neriesim.

Ale kazdy sme iny, a pre kazdeho je dolezite nieco ine…
A ze niekto chodi na vylety do prahy ci londyna a “miluje to tam” , azda nebudeme porovnavat s tym ake je to niekde zit 🙃😅….

Inak, kam sa z prahy vraciate? Ak nechces byt konkretna daj aspon okres 🙂)

palicka
22. júl 2023

.ilá autorka! Aj ked mi asi nalozia, ako Tebe, len Ti chcem napísať, ze Ti rozumiem a mám to podobne. Neviem si predstavit žiť v cudzom štáte, aj keď ČR sa chápe ako partnerký. Som Bohu vďačná, ze mám blizko sestru, s ktorou môžem do 10 minút sedieť a porozprávať sa. Iste. Všetci potrebujeme istú dávku súkromia....ale mne rodina, tá širšia, dáva istotu. Možno by sme s manželom zarobili v zahraničí o dosť viac, možno by dieťa malo väčšie možnosti...no ja som doma tu. A tu chcem, aby žilo, aby malo poblizku bratrancov, sesternice, aby hrali futbal, šantili v bazéne. Aby malo také detstvo, aké sme zažili my!

autor
22. júl 2023

ahojte 🙂 mozno moj prispevok vyznel ako zufaly, vsimla som si ze ste si viacere mysleli ze zijem daleko od SVK.... ale ide o to ze som pochodila od strednej skoly viacero krajin, bola som aj na erazme v Spanielsku, bola som s rodinou aj v Australii na par tyzdnov a naozaj som precestovala nejake mesta, krajiny uz len ako dovolenkovu destinaciu a teda aj VS som studovala v inom meste, nie tam kde som sa narodila.... no chyba mi uz ten pocit hlavne teraz, ked sme si s manzelom povedali, ze by sme si chceli zalozit aj rodinu..... Praha je krasna, to vobec nepopieram, pochodila som tu dost aj sama, aj s kamaratkami, aj s manzelom, no kamaratky dve uz odtial odisli, ktore mi boli velmi blizke a skratka uz aj vekovo citim, ze by som chcela byt nablizku rodine 🙂 naozaj som chcela len nejake rady a tipy, ako si to tu este uzit, lebo domov mi chyba.... je to tu rusne a cim dalej tym viac vyhladavam pokoj....
s manzelom sme si blizki a travime dost casu, ale naozaj citim ze sme tu uz len dvaja, taky je moj pocit, aj ked par znamych tu este mame 🙂))