Ahoj zienky!
Mam taku otazku a mozno niektora z vas riesila rovnaku vec 🙂 Budem mat babo a rodina sa tesi, no a minule sme hutali nad jednou vecou... Viem, ze je este na to kopec casu, ale predsa. Ako bude moje dieta oslovovat moju mamu? Ide o to, ze mna mala mama dost mlada a aj ja mam teraz menej ako 25, no a jej mama este zije a ona je taka ozajstna BABKA, co pecie a hackuje 🙂 Moja mama by este aj sama mohla mat babo, je to mlada zena, pracujuca... Nie ze by jej oznacenie babka vadilo, to vobec, ale skor by som to chcela nejak odlisit a vyhnut sa "prababkovaniu" 🙂 ako je to u vas? Ake mena maju babky?
@lesana88 u nas sa pri viacerych babickach a prababickach (co je inak super🙂 osvedcila kombinacia babicka+krstne meno .. tak je jasne o koho ide 🙂
akurat sme este nevyriesili co s tym, ked sa dedusko a pradedusko volaju rovnako 🙂
ale deti zvyknu byt v tomto velmi tvorive, urcite aj vasim starym rodicom vymyslia nejake nove mena
U nas je to babka 🙂 Ale mne by nevadilo ani keby mojej mame hovorili krstnym menom. Ja osobne by som dost zle prijimala oslovenie stara mama alebo starka (alebo nebodaj starenka). To je u mna tak 80-rocna pani 🙂 , kedze vsetky starke, stare mamy a starenky, ktore som osobne poznala, boli hoooodne stare damy.
Ked by oslovenie krstym menom vyhovovalo aj tvojej mame, tak preco nie? A zo zacudovanych pohladov pri osloveni si nic nerob, kazde cudo trva tri dni a potom je klud 🙂
u nas vsetky zaradom volame starka 🙂 v nasej rodine sme vsetci postihali deti tak okolo dvadsiatky, takze moj syn mal dve starke, tri prastarké a jednu praprastaru mamu 🙂 a odlisujeme to potom pridavnymi menami. starka julka, starka etelka, starka z dediny xy...
Babicky jsou babicky at uz chodi na Diskoteku nebo pecou doma buchty..
Pokud si oznaceni Babicka zaslouzi svou laskou a respektem ke vnouceti...muze byt babickou temer "kdokoliv"-
Nekdy se stava, ze se stane "babickou i sousedka"...
p.s. MOJE deti nerikaji sve prababicce - prababicko..ale normalne Babi.. 🙂
No ony sa obe volaju rovnako 😀
ja so mala prvu v 19 rokoch. a od zaciatku deti volaju nase mamy babka.aj on su pracujuce a do dochodku pojdu ked moje deti budu dospele ale su to babky 🙂 a nase babky volaju tiez babky . prababka moc dlhe slovo 🙂
moja mama je pre deti starka, muzova mama je oma, a moja starka kym zila bola starka starucka, to vyjadrilo to, ze to nie je ich starka ale moja.... bolo to jasne. Aj mlada babka je babka, ci sa jej to paci ci nie a preco teda vymyslat ine pomenovania???
moje krstna vola jednu babku babka a druhu babinka - a ta babinka je fakt rozkosne ked to povie, taka mala babka
tak toto sme riešili aj my- tiež su obe babky mlade a máme ešte aj prarodičov z oboch strán- takže sme sa jednoducho spýtali ako ich ma malá volat- jedna chcela babičko( české korene rodiny) a moja mama( my sa doma všetci voláme prezývkami) chcela krstným menom. a tak sme to aj zaviedli- mala si to však upravila postupom sama- všetkých volá krstými menami. sem tam pridá aj funkciu- baba, dedko 😀
moja mama sa vola jana,ked sa mali ucil prve slova vsetci bolipre neho teta.raz mu povedala ze ona neni teta ale janka a odvtedy je to -jaja- a volame ju tak uz vsetci(dovtedy som ju volala mama a partner,teta)
mozno casom babo problem vyriesi za vas,tak ako u nas 😎
my sme to rozdelili- svokra je starká, moja mama je nanny, nannyka a moja starká je babka 😉
@lesana88 tiez mi nie je po chuti ze babka je babka, aj ked je mlada. pre niekoho je to samozrejmost, pre niekoho nie. ja som tiez nad tym premyslala. lebo mne samej nesedelo, aby mojej mladej mame hovorili deti babka. takze viem, ako to myslis. u nas je prababka babka a mojej mame hovoria vsetky vnucata babina. 🙂 🙂 znie to lepsie na nu, nez babka a pritom je to normalny vystizny vyraz. 🙂
babina - babulka - nanka - nany 😀
suhlasim s anjelikom. babka je babka, ved hadam nie sme ako v americkych filmoch, kde sa zeny brania osloveniu babka, lebo ich to akoze "zostarsi" a nechavaju sa oslovovat menom! ja som mala agatku v 25ke moja mamina mala vtedy 38 normalne bola proste babka. a tesila sa. tiez mam este zijucu babku, ktora mala vtedy 68 je teda typicka babka so strikovanim a pecenim atd a tu volame stara babka. mimochodom maminina sestra mala v 38ke tretie babo, (4roky po agatkinom narodeni).
inak kludne sa moze stat situacia (poznam z nasho okolia) ked dievcina mala dieta v 16ke a jej mama kedze ju mala v 15ke sa stala babkou takmer na prahu 30ky...
@lesana88 Moja mama je tiež mladá, atraktívna žena, moja babka je už babka viditeľne a mama sa na to doslova teší, že ju malý bude volať babina, ale s tým, že sme mu to na začiatok skrátili na BB - čítaj bíbí, lebo Babka s krstným menom na B... švagrove decká oslovujú babky, že Babka Eva, Babka Dada a tak sme si to trošku upravili a budeme používať. Ale malý aj tak časom povie čo sa mu viac páči, ešte na to má času dosť 😀
@lesana88
U nás sa rozhodli babky, ako sa chcú volať. (Dedkov už nemáme. 😢 )
Moja mama má síce cez 60 ale nechcela, aby jej malá hovorila babka, starká atď.... že nech jej hovorí po mene, tak máme Dadu (Dada od mena Danka) 😎 , ale mužova mama (je staršia od mojej skoro o 10 rokov), tak tá chcela byť babička, tak je babička. 🙂
Mali sme aj prastarých rodičov, tých sme volali, aj malá volala - starký a starká. 🙂 Ale už ich nemáme. ☹ ☹
@lesana88 u nás bola zo začiatku moja mama "veľká mami" (bývali sme spolu)- tiež mladá, keď zobrala malú von, tak si mysleli, že jej dcéra 😀 a potom to tak nejak plynulo prešlo k "babke", aj keď stále na babku nevyzerá a ani sa tak nespráva (teda miesto pečenia a háčkovania chodí na angličtinu a cvičiť 😉 ) a moja babka, čiže malej prababka, je u nás odjakživa "babina" - aj ja som ju tak volala ako dieťa a volá ju tak aj moja dcéra
@mareli
Ty keď si mala v 25 dcérku, tak mama mala 38 ? Som sa pristavila pri tvojom príspevku, lebo aj ja budem mať 38 a malé deti 😅 (ja budem babka v 70tke, ak sa toho dožijem), ale nesedia mi počty, mama ťa nemala hádam v 13tich.. 😕 😕
autorka pise ze ma menej nez 25.moze mat 20
@kikatko to je nejake divne to vyjadrenie. tak ale kazdy sme nejaky. my volame tiez, ze babka milka, babka vierka, dedko michal,...ale to skor na rozlisenie ked sa o nich rozprava, ked mala oslovuje oslovuje normal babka a dedko.
moja mamina vyzera tiez mlado, ked malu kocikovala, mysleli ze kocikuje vlastne, vela situacii v detskych kutikoch ci obchodoch, ked mala oslovila maminu babka, tak neverili. ale teda na oslovenie babka, bola vzdy pysna.
@lesana88 - babka je babka bez ohladu na vek, po mene ju asi dieta volat nebude 😅 A ver mi, tych ozajstnych babiek s kopou casu, pecenim a varnim s odhadovanym dochodkovym vekom 67 rokov bude v buducnosti po certoch malo 😖