Ako volá váš manžel vašu neter?

11. júl 2021

Ahojte zeny mam otazku ako predstavuje vas manzel vasu neter teda v mojom pripade sestrinu dceru. Moze ju tiez predstavit ako neter?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
macekovam
11. júl 2021

Véd je to aj jeho neter keď ste. Manželia.. Nie?

kkovacovak
11. júl 2021

No veď je to jeho neter takže neter 🤷‍♀️

tenerifka
11. júl 2021

ja tiez volam dceru manzelovho brata "moja neter"

autor
11. júl 2021

Dakujem za odpovede takze aj moje krsniatko on moze nazvat krstniatkom aj ked nie je krstny otec?

natyreggae
11. júl 2021

@autorka Táto posledná otázka zaujíma aj mňa takže sa pripájam🙂📌📍

marseillefan
11. júl 2021

No ja teda neviem ženy.. pre mňa teda deti manželkinej sestry nie sú netere a synovcovia... a ani manželkine krsniatka nie sú moje krsniatka.

natyreggae
11. júl 2021

@marseillefan a ako potom ich voláš? 🙂

jana_eyre_2
11. júl 2021

@marseillefan a čo su ti potom? Veď je to pre teba vyženena rodina, čiže deti súrodencov tvojej ženy sú tí tiež netere a synovcovia, tak isto naopak.. veď si ich strýko, alebo len manžel ich tety? 😉

angel993
11. júl 2021

Nie je jeho neter, ani krsniatko. Ja normálne poviem, manželov synovec, alebo manželova neter. Ale oni ma predstavujú ako krstnu, hoci ma tak nevolaju.

komplikovana
11. júl 2021

podla mna sa sobasom stavas ujom/ tetou pre tu opacnu stranu. Krstnym otcom ale uz nie, kedze nebol pritomny pri krste ako krstny rodic.

ajka0207
11. júl 2021

Ja si tiež myslím že je to aj jeho neter. Prípadne je ešte zvyknem hovoriť švagrinina dcéra.

ajka0207
11. júl 2021

Krstný rodič je niečo iné, to je ten čo s ňou bol pri krste. Taký titul nezíska tým že si ťa zobral, ale kľudne ju tak volať môže, cudzím ľuďom je to jedno

evkamotka
11. júl 2021

@komplikovana presne tak. Suhlasim. Aby si bol krstny rodic, musis sa ním naozaj stat (krst daneho dietata, zapis v knihe krstov atd). Co sa tyka neteri a synovcov, ked sa vydas za svojho muza, stavas sa jeho neteriam a synovcom tetou a oni sa stavaju tvojimi neterami a synovcami.

syslik81
11. júl 2021

ja sice muza nemam ale ked predstavujeme neters ci synovca poviem to je dcera od sestrya jej meno ... rovnako to maju aj ostany clenovia rodiny .. slovo krsna tiez nepouzivame .. naconiekomu vraviet ze som niekoho krsna ...

katkati
11. júl 2021

Nie je to jeho neter. Veď to so pokrvné pribuzenské vzťahy. Keď sa manželia rozvedú, tak už zase nebude jeho neter? Je taky problém povedať, že je to manželkina neter?

masinka
11. júl 2021

@katkati ked si to vezmem opacne, otcov brat so zenou a mamina sestra s muzom boli vzdy moja teta a ujo.... takze podla tej pokrvnej logiky to mal byt len ujo a ujova zena/ teta a tetin muz?

dzina007
11. júl 2021

volat ju moze ako vy sa dohodnete v rodine...
moj syn ma krstneho otca ktory nam je vlastne len kamarat ziadna pokrvna rodina. a syn sa rozhodol ze jeho syna bude kazdemu predstavovat ze je to krstny bratranec (lebo vlastneho nema), no tak mame u nas aj krstneho bratranca. 🙂

marseillefan
11. júl 2021

@jana_eyre_2 no neviem.. ja som možno ich strýko, ale nepovažujem ich za svoje netere/synovcov. Rovnako ani manželkiných rodičov si neviem predstaviť, že by som volal otec/mama.

jana_eyre_2
11. júl 2021

@marseillefan synovec/neter predsa nie je na úrovni rodičia/svokrovci.. nechápem to porovnanie.. tak ako je manzelkina sestra sa ti stáva švagrinou keď sa oženis, jej deti sú ti netere a synovci.. ak ich nemáš tak rád ako deti tvojich súrodencov to je už iná vec.. ja všetky svoje netere a synovcov či už od mojich súrodencov, alebo od manzelovych sestier, považujem za moju rodinu a mám ich všetky rada - aj bratov nevlastný syn mi je synovec.. v rodine mám 11 neteri a synovcov a najstaršia neter už má tiež synčeka.. to som zatiaľ nezistila či sa nejako oficiálne nazýva..

juliet86
11. júl 2021

@jana_eyre_2 prateta? ;)

ajka0207
11. júl 2021

@marseillefan prečo by si svokru a svokra mal volať mama a otec, veď je ti to svokor a svokra a stali sa nimi tým že si si zobral ich dcéru, a rovnako keď si vezmeš niekoho tetu tak on sa stane tvojim synovcom/neterou.

andrejka1974
11. júl 2021

Jednoducho poviem meno dietata a ze su to deti sestry alebo brata a meno sestry brata a je to vyriesene alebo ak mate deti tak hovoris sesternice bratranci nasich deti

katkati
11. júl 2021

@masinka Tak starších ľudí, aj cudzich bežne mladší ľudia volajú ujo a teta, málokto povie pane, pani. Ale neznamená to, že je to ich teta.

makova333
11. júl 2021

Je to neter/synovec na zaklade sobasa. Ani svokra a svokor ti nie su pokrvna rodina, napriek tomu pravne rodina ste. Rovnako pravne su rodina pre tvojho muza deti tvojej sestry/brata.

1mata
11. júl 2021

Ano. U nas: krstna mama mojej dcery bola slobodna, takze len ona bola na krstnom liste. Bola som za fararom ze teraz ma priatela a idu sa brat, ze chcem dodatocne dopisat do krstneho listu a povedal mi zr ak bola slobodna a len ona je zapisana, tak on sa Automaticky berie ako krstny otec. Ale zapisat mi ho nechcel, vraj to sa nerobi ked nebol pri krste

ukulela
11. júl 2021

Neter je volať môže. Ale skutočnou neterou mu nie je. To je pokrvny vzťah.
SYNOVEC, NETER
bratov syn, dcéra, sestrin syn, dcéra; príbuzenský termín pokrvnej bočnej vetvy prvej zostupnej generácie. Používaný referenčne. Títo mladší príbuzní sa spravidla oslovovali len menami. V súčasnosti na Slovensku prevláda popisná terminológia: bratov syn, chlapec, bratova dcéra, dievka; sestrin syn, chlapec, sestrina dcéra, dievka. V 1. polovici 20. storočia pod vplyvom čechizmov v jazyku súdov, neskôr spisovného jazyka sa začali používať synovec, neter. Zo starších názvov sa miestami dodnes používa aj bratanec, bratanica, sestrenec, sestrenica, ktoré prežívajú ako termíny príslušníkov rovnakej generácie podľa mužských a ženských línií. Väzby medzi príbuznými tohto stupňa sú v príbuzenskom systéme dôležité, a preto vyžadujú aj presné referenčné označenia.

didi2102
11. júl 2021

V manželovej rodine to majú takto že aj prizeneni zdedia ako keby pomenovanie 😄 muž má krstného a krstnu a ich partneri sú tiež krstni,ako ujo sa uzrnil jeho manželka je tiež muzova teta , čiže aj on je jej synovec ard

lilke
11. júl 2021

Áno, manželovi je dcéra tvojej sestry neter. Neexistuje špeciálne pomenovanie pre tento vzťah, ako v prípade svokra-svatka, teta-stryna,... Aj po rozvode ostáva manzelovou neterou, rovnako ako po rozvode ostáva vzťah babka-vnucka.

jana_eyre_2
11. júl 2021

@juliet86 vidíš, to môže byť 🙂