Ako viac zapojiť otca do starostlivosti o dieťa?

1. feb 2024

Síce uz mám väčšie deti školácku a škôlkara. No čím sú väčší tak aj viac starosti.
Ako manžel pomôže mi keď treba, so staršou sa občas učí, s mladším sa občas zahrá keď má čas. No tým to zhasne.
Ostatné veci robím ja sama, príklad vozím deti do škôlky a školy, manžel ani nepozná učiteľky koho majú deti. Ja chodím na rodičovské a riešim všetko ohľadom škôlky a školy.
Alebo keď sú choré ja chodím s nimi k lekárom, ja plánujem kedy k akému lekárovi ísť, takisto ja si vybavujem voľno z práce a idem s deťmi k lekárom. Muž ani nevie ku komu kam chodíme. To mi povie že má strach z lekárov. Dobre beriem lebo aj jeho je problém dostať k lekárovi ozaj má strach tam chodiť. Ďalšia vec nikdy nezoberie deti von bezo mňa, von myslím ako na ihrisko na prechádzku alebo na výlet proste nikam ich nezoberie. Všetko ostáva na mne.
Argumentuje že on robí na tri smeny a má rozhádzane smeny že nevie sa s tým stotožniť, nevie kedy si oddýchnuť po nočnej dospat sa že to má ťažšie ako ja. Ja robím iba na rannú smenu aby som poobede mohla byť doma s deťmi.
Ja som povaha že sa prispôsobím keď jemu to robí problém to a to spravím to ja. Alebo cez prázdniny keď je doma dobre postráži deti, no vždy ja musím rozmýšľať ako si naplánovať prázdniny aby stále bol niekto doma s deťmi, takisto kam ísť na výlet čo všetko zaobstarať atď. Mňa to aj baví, no občas ma to aj vyčerpáva. Všetko, možno je to aj tým že starnem už menej vladzem neviem. Občas by mi pomohlo keby som nemusela ráno o 5tej vstávať a chystať deti do škôlky alebo keby ich zobral von len tak aby som si trochu oddýchla.no nechce sa mu. Ako ho k tomu nahovoriť aby mi viac pomáhal alebo aby som mala viac času na seba?

hederamonstera
1. feb 2024

🙈 smutne toto. Poradit ti neviem lebo zjavne ked ma na nieco vyhovorku, ustupis. A zmen myslenie: on ti NEPOMAHA!!! On je ich otec a ma sa rovnako podielat na starostlivosti ako ty

anjelicek26
1. feb 2024

Ale on je rovnocenny rodic ako ty... pokial bude mat mentalitu "ona to aj tak urobi", tak sa nikam nepohnete... treba mu dat niektore funkcie, ktore bude zvladat a stihat a robit ich pravidelne...ci v domacnosti, ci varenie, ci vozenie deti v dni, kedy nema rannu smenu...

maranta_leuconeura
1. feb 2024

Tvoj muz sa doslova zasiva v praci, asi s vami nemusel byt a nemal ziadne povinnosti a ty mu to este ulahcujes. To nie je vyhovorka, ze robi na tri zmeny, ved nie je jediny na planete a predpokladam, ze keby zmenil pracu na jednozmennu, tiez to prezijete. O tom ste sa nerozpravali? Ked ma poobede volno, aky je problem, aby vyzdvihol deti zo skoly, naucil sa s nimi a navaril veceru? Alebo isiel na rodicovske?

katica06
1. feb 2024

Môj robí tiež na smeny a nikdy nemal problém odviezť/vyzdvihnúť deti , ísť k dr či navariť , podľa toho ako mu vychádzali služby. Na rodičku bol jeden jediný krát na to nenahovorím, ale učiteľov pozná, podľa možnosti chodí na školske akcie.
Poradiť je ťažké asi priveľa si ustupovala

lily246
1. feb 2024

Tak ho zapojíš, že mu prestaneš stále ustupovať. Bojí sa ísť s deckom k doktorovi? Dobrá výhovorka, čo je malý chlapec? Veď mu postupne pridávaj aktivity, čo má urobiť s deťmi a hotovo.

janinah
1. feb 2024

Veď človek v 3 zmenenej prevádzke má viac času ako jednozmenar.Ked je on po nočnej prečo by si ty musela brat voľno z práce a ísť s deťmi k lekárovi?A pred nočnou môže porobiť doma kopu roboty.Ale ako si ho naučila.tak máš.Dovolila si.aby bol tvoje ďalšie dieťa.To akože dospelý chlap sa boji ísť k lekárovi.ak to potrebuje jeho vlastné dieťa? Rodičovské chápem.moj muž bol raz v živote a nijaké info si nezapamatal.to ozaj chodím len ja.Ale ostatné veci robíme kto ako kedy má čas a môže.Ked nezmeniš svoj prístup nezmení sa nič.len to treba urobiť diplomatický.

ibrunova
1. feb 2024

Asi si ho nezapájala od začiatku, to si urobila chybu obrovskú. Prestaň mu ustupovať a bude.. Ak má napríklad nočnú, nevidím dôvod, prečo by pred nočnou nemohol ísť s dieťaťom k lekárovi.

deedol
1. feb 2024

vyber z tych veci, co si napisala, tie, ktore by si rada "delegovala", vysvetli mu, ze uz nevladzes, daj mu vsetky potrebne informacie a nechaj ho "plavat". inak sa to "nenauci".

lauriik
1. feb 2024

Nemas doma dve deti ale tri. Ja by som sa s nim urcite dohodla, ze bude chodit pre deti alebo ich rano vozit. Obaja ste rodicia, musi sa aj on zapojit. Nemoze byt vsetko len na zene. Dalej to, ze nejde k lekarovi lebo sa ich boji, to myslis vazne? Akoze aby sa jeden dospely chlap bal ist s dietatom k lekarke neni normalne. To, ze sa boji on berem. Ale snad ked ide ako doprovod tak by to mohol zvladnut.
Problem je, ze si nezasiahla hned s prvym dietatom ked boli este male. Lebo teraz sa mu uz bude tazko zvykat, ze ma nieco robit okolo deti. Ale asi tak postupne na neho skus aspon nejaku zodpovednost preniest.

sense
1. feb 2024

Beriem ze sa boji lekárov, beriem aj to ze rytmus je pri 3jzmenej práce viac rozhádzany ako pri jednozmenke. Ale keď ma dovolenku alebo volno tak by ste sa mali pri deťoch pre striedať. Alebo po nočnej odviezt deti do školy školy a nech si ide potom ľahnúť, byt má prázdny tak kľud.

0kristina0
1. feb 2024

Nuz, sama si za tento stav mozes, ako ti baby pisali, ako si si ho naucila.

milanemila
1. feb 2024

Musis si uvedomit, ze ked je muz s detmi, tak ti nepomaha ale travi s nimi cas, je rovnaky rodic ako ty. Ak ho ta praca tak vycerpava a podla neho kvoli nej nemoze byt otec svojim detom, tak nech sa pokusi najst inu 🤷🏼‍♀️ zivot, kt opisujes nie je normalny, tebe sa to asi casom zacalo zdat normalne, ale nie je. Ty vlastne si ako rozvedena matka, vsetko je na tebe, ale nemas ani ten volny vikend, kedy byvaju deti s otcom 🙈
Ja nikdy nepochopim chlapov, kt si narobia deti a potom vlastne zena staraj sa, ved on nechce mat s nimi nejaky vztah. Ja ked vidim muza ako sa venuje detom, no miluju ho a ja ho tiez milujem este viac, ked vidim aky je otec.

rozkvet1
1. feb 2024

Ja som pri čítaní na toho chlapa nadávala až kým som si neprečítala že má trojzmenky. Kto nezažil trojzmenky (dlhodobo) tak to nikdy nepochopila. Všetko je rozhádzané, cez deň sa človeku chce spať, v noci nie, z roboty príde unavený,... Ja ho chápem podľa mňa by mal zmeniť prácu

ropucha6
1. feb 2024

Smutne, ze to riesis az teraz, ale lepsie ako vobec. On ti nema pomahat, on je plnohodnotnym rodicom. Prepac, ale aby chlap nevedel, kde ma dieta doktora? Hned na dalsie ockovanie, vysetrenie ho vysli, aspon sa zabehne. Ani mojho neviem poslat sameho so sebou, to sa osiva, ale s malou teda musi a aj chodi. Program detom nech vymysli on, isto je nieco, co ho bude bavit. Normalne by som mu assignla casy, dni, povinnostiba bolo by to na nom. Ak mu nevyhovuje pracovny cas, moze zmenit robotu, deti su male len chvilu, co maju z otca, co vidia len doma oddychovat.

autor
1. feb 2024

@anjelicek26 Okolo domu a s varením pomoze keď mu poviem že nieco treba spraviť
@maranta_leuconeura Ale rozprávali, no on je taký typ povahy že nemá rád miesta kde je veľa ľudí preto ani nikam nechodí.
@lily246 Keď mu pridávam úlohy povie mi že ale on robí na tri smeny. Že ja neviem aké to je náročné. Čoby som nevedela aj ja som voľakedy robila na smeny aj na 12tky no vtedy som ešte nemala deti.
@janinah Po nočnej spí a pred nočnou si oddychuje a máločo spraví doma. Hovorí že nočná je zabijak. Keď má poobednú ráno spi aj do 8smej.
@ibrunova Zapájala som ho od bábätka, chodil kocikovat na dvor, aj s kúpaním mi pomáhal. No vtedy ešte nerobil na tri smeny ale na jednu.
@deedol Najviac by mi pomohlo keby som nemusela o 5tej budiť a chystať deti do škôlky a školy. Lenže menší vymýšľa nechce sa mu ráno obliekať, zuby si umyť, nechce sa mu ísť do škôlky. Manžel by to nedal, nemá na to trpezlivosť. Alebo zobrať ich von na výlet alebo na ihrisko. Nemá rád miesta kde je veľa ľudí tak ani s tým mi nepomôže.
@lauriik Ja keď idem s deťmi k lekárom tak vždy čakáme, nedá sa stále objednať sa načas, niekedy čakáme aj hodinu dve. Potom deti už vymýšľajú dlho im to je. Práve to nemá manžel trpezlivosť a nemá rád miesta kde je veľa ľudí. Príklad ako u lekára plná čakáreň.
@0kristina0 Ja som ho nenaučila, veď som bola na RD tak automaticky som mala všetko na starosť ja lebo som bola doma. Potom jak som nastúpila do práce tak už vidím že je toho veľa a vôbec si neoddýchnem nemám kedy.
@milanemila Hľadali sme aj inú prácu no väčšina je na zmeny bohužiaľ. Aj mne to príde ľúto keď vidím ako niektory otcovia trávia čas s deťmi berú ich von a nechajú pre manželku voľný čas aby si oddýchla.
@rozkvet1 Aj ja ho z časti chápem tiež som robila na tri smeny ešte keď sme nemali deti. No on odrobi si 8 hodín dôjde domov a doma má čas na seba na oddych alebo čo len chce. Ja od rána sa nezastavim, ráno chystať deti potom rýchlo do práce, po robote zas pre deti doma úlohy, domácnosť venovať sa deťom. A večer som unavená.
@ropucha6 Program pre deti on sa a nimi chvíľu zahrá potom im pusti telku

lily246
1. feb 2024

Mne je to až smiešne. Nemá rád doktorov, tak tam deti neberie. Nemá rád miesta s veľa ľuďmi, tak nezoberie deti von, na ihriská, na výlet. Nemá trpezlivosť ich ráno chystať tak nechystá. Veď tie aktivity nemá rád nikto a robíme ich lebo sme snáď dospelí ľudia. Nenosí do škôlky, ani ich nevyzdvihuje. Vo všetkom si mu ustúpila, lebo on má na všetko nejaký smiešny argument prečo nie. Jediné čo by som mu dopriala- spať po nočnej 8 hodín. Ináč by som po ňom nahúkala a vyhádzala aj polku porcelánu ak by sa o decká nestaral kvôli takým somarinám. Veď sa vzchop a uprac ho, čo chceš skolabovať? Už teraz si žije svoj život a ani nevie čo obnáša starostlivosť o deti, strašne sa ti ten tvoj ústupčivý prístup vypomstí.

deedol
1. feb 2024

@lily246 presne to som chcela napisat, dakujem, ze uz nemusim 🙂

autor
1. feb 2024

@lily246 Ale keď nevie a nechce robiť tie činnosti tak čo mám robiť? Nemôžem ráno nechať deti spať a odísť do roboty že manžel sa postará, veď by ich nechal doma keďže ich nevie vychystat. A deti samé tiež sa nevychystaju ešte ich treba korigovať.

deedol
1. feb 2024

a manzel ma nejake ochorenie? lebo podla mna kazdy zdravy dospelak to zvladne, ci sa mylim? ci ked ho poprosis, ze uz fakt nevladzes, tak sa na teba aj tak vykasle? ak ano, tak mate problem vo vztahu, ze ti nie je oporou :(

lily246
1. feb 2024

Ale veď som ti napísala. Ty asi nie si typ čo vie spraviť doma vietor, či mýlim sa? O to viac by ho prekvapilo ako veľmi vieš byť nasratá, čo po ňom nevieš navrieskať? Ja s mojou talianskou náturou toto nepochopím. Ale ok, ak nie si schopná tohto, tak mu ukáž že nepomohol s deťmi? Ok, neoprala si mu nič, nespravila jedlo pre neho, atď, bohužiaľ bola si unavená z toho ako ťa zavalil všetkou starostlivosťou o deti.

stanulienkat
1. feb 2024

@rozkvet1 miliardy žien robi na dve na tri smeny- mnohé z nich sú samoživiteľky. Majú odložiť dieťa ku kontajneru, alebo ako? Keby bol vdovec, čo by robil? On je proste hnily.

vilma7
1. feb 2024

Môj tiež robí na tri, takže tiež viem aký je to zaberá a tieto hrdinky ako vždy na MK by som chcela vidieť, ako sa po nočnej službe starajú o deti, idú s nimi k Dr. A ešte aj podvečer navaria atď.
@janinah Teba by som chcela vidieť, ako to všetko dávaš ľavou zadnou a potom samozrejme ideš opäť do služby. Super nie? Radosť pracovať a ťahať ako čo, 48-čku bez spania?
Môj niekedy ledva vstane okolo 15.00 keď má nočné. Z poobednej príde o 23.30, kým si ľahne je a zaspí je už dávno po polnoci a ráno musí vstávať k deťom, ak mám ja ranné... Našťastie ja pracujem tiež na dvojsmenku, takže sa do starostlivosti o deti zapája takmer rovnocenne, ale vidím ako *padá * z toho niekedy na h....

Môj tiež nerád chodí s deťmi sam, lekárov tiež riešim len ja, kvôli cudziemu jazyku atď.
Ale sama pracujem na 80% takže keď som v práci, manžel musí fungovať. Či sa mu to páči alebo nie. Ako ho donútiť ťažko povedať, keď je prevažne unavený.

autor
1. feb 2024

@deedol Nemám žiadne ochorenie.
@lily246 Nie nie som taký typ.
@vilma7 Áno aj môj je stále unavený.

janinah
1. feb 2024

@vilma7 môj muž robil roky rokuce 32,33 aj viac hod. Služby ,teda odišiel ráno o 6, 30 a vrátil sa na druhý deň okolo 16_17. NIKDY po službách nezalahol a dajte mi pokoj 8 hodín spim.Mozno preto ma pred 70 a je stále aktívny a relat.zdravy.Ja som tiež zvládala podstatne viac ako dnešné ženy co tu už dlhšie pozorujem,to sa nechvalim,konštatujem.
Ale autorkin chlap je lenivec,tiež som robila nočné,aj 12 aj 24 keď som musela a nechápem ako niekto musí toľko oddychovať PRED nočnou,že nezvláda nič urobiť ani v domácnosti ani okolo vlastných detí.

0kristina0
1. feb 2024

To ze je zena na RD neznamena automaticky, ze vsetko bude robit ona. To bola z tvojej strany velka chyba.

autor
1. feb 2024

@janinah V domácnosti mi niečo pomôže, príklad keď ráno nachystám veci na varenie nakrájam mäso zemiaky a pod tak on to dá variť a navarí. Ale príklad riad neumyje, kuchyňu neuprace, kupelka a záchod tiež ostáva na mne upratovať. Povysáva celý dom ale prach neutrie ani nepouklada veci do skrine prádlo nevyvesa a pod. Ako píšem niečo pomôže nie každá činnosť ho baví. S deťmi sa zahrá pokiaľ ja niečo robím doma, ale keď dorobim idem ja deťom sa venovať zoberiem ich von alebo sa hráme. No tým pádom ja si neoddýchnem vôbec lebo stále niečo v kuse robím.

autor
1. feb 2024

@0kristina0 Vtedy keď som bola na RD on mal reči že ja som doma nechodím do práce tak môžem robiť domáce práce ak okolo detí lebo nie som unavená z práce keďže nepracujem.

0kristina0
1. feb 2024

Rodicovska dovolenka neznamena dovolenka. Ak toto vypoti nejaky muz zo seba, ze zena na RD je oddychnuta, tak je to riadny pako a hned by som poslala na RD jeho nech si teda vyskusa.

fairyy
1. feb 2024

a co ti povie, ak mu povies, ze to uz nezvladas fyzicky ani psychicky a potrebujes pomoc? (a hlavne sa nenechaj odbit vyhovorkami typu nemam rad doktorov, vela ludi a nemam rad ja neviem nejakdu dalsiu cinnost...to kopec ludi ale ma deti, tym momentom prisiel o moznost vyhovarat sa na take sprostosti) aj keby ti na to vlastne odpovedal, ze aj on je na pokraji sil, tak si musite spolu sadnut a najst cestu, urcite ale necakaj od neho, ze mu mozes dat vseobecnu vetu pomoz mi viac s hocicim... jemu to budes musiet presne nadefinovat, kedze doteraz sa nepodielal na chode domacnosti resp minimalne sa podielal

autor
1. feb 2024

@fairyy Keď mu o tom poviem že potrebujem pomoc tak začne rozprávať že máme smolu keďže babky nám vôbec nepomáhajú a musíme sami si pomôcť. Že on viac mi nevládze pomôcť lebo si musí aj oddýchnuť po/pred ťažkou prácou.