Ahojte, zaujima ma hlavne tie co ste na materskej ako travite volny cas myslim ako rodina spolu s manzelom a detmi? Ja uz som vyse 4 roky na md, a neviem ci mi uz ztoho prepina alebo chcem len normalne zit...moj muz robi len na dve smeny, byvame v panelaku cize ma cas sa nam venovat ale on je cisty domased, ja som zas presny opak. Stale by som niekam chodila nie sama ale s detmi a snim, chcem az maju aj decka nieco zo zivota nie len doma sediet. Ok cez tyzden to chapem, starsi ma skolku on ma pracu tak ideme len tu na okoli vonku ale pride vikend a ja by som rada niekam vypadla cez den, uz tu mam toho plne zuby. A moj muz len ocami prevraca, a ked ho aj presvedcim vidim ze ho to nebavi snami. Uz nemam chut sa mu strkat do zadku, uplne mi lezie na nervy ja neviem co robit, ci ja som ta zla ze nieco chcem alebo on je pohodlny...preto ma zaujima ci vy chodievate na nejake vylety mensie a ako casto, dakujem za pochopenie😉
@sirena91 zial toto musis vydiskutovat s tvojim muzom... moj je pravy opak tvojho - jeho by zabilo sediet doma. Cize u nas kazdy vikend je program, velakrat aj cez tyzden, vela predlzenych vykendov, detto dovolenky - planovane aj spontanne plus stretavanie sa so znamymi, vecere vonku, u nas....
Uprimne🙂 mna to niekedy unavuje ale teda som rada ze mame zivot zaujimavy.
Tvoj muz bol vzdy taky ci len teraz? Lebo cloveka podla mna tazko zmenis☹ mozes akurat zacat ty planovat ale ci sa jeho postoj k aktivite zmeni je tazko povedat...
Ja naložím deti do auta a ideme. Plány s ním jasné dopredu konzultujem, niekedy sa mu chce, inokedy nie, nenútim ho, som tak zvyknutá, decká sa vždy tešia na výlet, tiež nejak neriešia že prečo tatino nejde. Väčšinou poviem že má nejakú robotu doma (on si aj vymyslí nejakú keď má voľné pole pôsobnosti) a hotovo. Ja som v pohode, či s ním či bez neho, neriešim to. Tým že to neriešim ja, neriešia to ani deti. Už sme boli aj na víkend bez neho aj na dovolenke, vopred sme sa o tom pobavili a obaja sme boli s tým ok, ani jeden z nás to nevnímal ako problém alebo nedajbože nejakú krízu. Závisí od nastavenia. Je to vec názoru a vzájomnej dohody. (Muž si ale na začiatku trochu musel zvyknúť, v ich rodine chodili vždy všetci spolu, takže sme sa hodne o tom bavili, že fakt naňho nie som nas*tá ani sa nechcem rozísť alebo čo, keď idem na babskú jazdu - to sme ešte len spolu chodili). Držím palce nech nájdete nejakú spoločnú reč 🙂.
Tvoj muz je proste mozno rad konecne doma po celom tyzdni, ze si moze oddychnut. Teraz mate ine potreby, lebo zena na materskej priam prahne po zazitkoch a spolocnosti, lebo sedi cely cas doma na zadku. Muz to tak nema, zas treba sa chapat navzajom a najst vhodny kompromis. Ked zacnes znova chodit do prace, tiez budes asi rada sediet doma cez vikend. 🙂 Ked tak vymysli nieco ty, alebo vybehni k niekomu s detmi na navstevu a on nech je chvilu sam doma v klude...a potom ti to dalsi vikend mozno dvojnasobne oplati. Bud ustretova, a on sa to tiez nauci. Okrem toho k tym zazitkom - uplne male deti podla mna zas tolko zazitkov a vyletov nepotrebuju, to zacnu vnimat a ocenovat az casom. Aspon ked hovorim zo svojich skusenosti z detstva...starsie dieta mas asi 4-rocne? Ake zazitky si ty pamatas zo svojich 4 rokov? Ja si pamatam v dobrom hlavne ked sa mi niekto venoval a hral sa so mnou a boli sme doma a bola pohoda, pripadne este ihrisko...nejake vylety by som nemala v tom case ani v pate. Bol by to pre mna len stres niekam lietat hore dole, stacilo mi vstavat do skolky kazdy den. Ak sa teda bavime o frekvencii cca kazdy vikend a vekovej kategorii do 5 rokov.
Deti v tomto veku nejaké extra výlety nutne nepotrebujú,raz,dvakrát za rok naplánuj víkend pobyt /Bojnice,Orava,Tatry..../ ,ale to v pohode deťom stačí až budú staršie.Kto však výlety potrebuje si ty.Preto sa dohodnite a jeden deň v týždni vypadni sama niekam/s kamoškami na kávu,ku kozmetičke,na nákupy,do bazénu../,rob to pravidelne a uvidíš ako ti to pomôže,si sama doma nonstop z deťmi a už ti to lezie na nervy.Muža neľahaj na výlety,je tam nasilu,tak načo je to dobré,on potrebuje cez víkend vypnúť,stačí,ak bude s deťmi doma človeče hrať alebo futbal na dvore,nemusí výlety absolvovať.
My mame nieco podobne. Muz s nami nechce nikam chodit. Mame dve krasne deti a nechce sa mu venovat im. Som z toho smutna. Je pohodlny ,malo akcny,stale by len sedel doma. Aj ked je doma s nami tak pozera televizor a lezi na gauci. Ja som doma na RD a hladam si pracu. Chapem ze zivi rodinu financne ale to nie je vsetko. Nechce sa mu s detmi hrat. S dvoma naraz nikdy nebol ani na prechadzke...sam od seba.
ja mám doma to isté - ale ak je tvoj muž z tých, čo radi sedia doma a žiadne výlety - nepohneš ním... a prečo by si ho mala meniť, veď ani ty si sa nezmenila a chceš po tých výletoch chodiť... na mieste je kompromis - buď ten že budeš chodiť s deťmi na výlety sama ako mikadoo - ale to predpokladám nechceš, chceš tráviť čas s ním spoločne - alebo sa dohodnite na pravidelnosti - možno raz za mesiac že niekam pôjdete - ale program bude vždy na tebe, s tým počítaj...
@mikadooo sama nehrozi aby som sla nemam ani vodicak a zblaznila by som sa pri nich lebo su akcny obaja, chodim max ku nasim snimi sama
@vespertine chodim s deckami ku nasim a casto je aj doma sam co sa omne povedat neda vezme ich len ked mu poviem aj to je ofucany...starsia ma vyse 4 roky rada by niekam chodila tesi sa preto mi je to aj tak luto😕 inak doma sa detom povenuje to nemozem povedat ale ja som snimi rada vonku a je mi do revu ked chodim casto sama a on si doma lebedi
.
@lutam12 presne ako unas😕 vies ma pochopit... ked si chcem nieco porobit co sa s deckami neda a poviem mu az ich vezme von na chvilu tak je oduty tyzden
Moj muz robi mimo bydliska, takze prec je vacsinu tyzdna. Doma by som sa zblaznila, vzdy som nalozila deti a urobili sme so program. Podotykam ze vsade chodim busom, vlakom. Mam vodicak, ale muz ma auto ao sebou, takze mi je vlastne nanic. Mala som stastie ze sme boli kamosky s rovnako starymi detmi a ked uz pocasie nedovolovalo,tak sme sa navstevovali navzajom. Mam tri deti a vela ludi vratane mojej mami si tuka po cele,ze s nimi idem kamkolvek. Treba len chciet a ked sedim doma alebo na dvore s deckom do 10 rokov, nemozem sa cudovat,ze sa to decko nevie spravat v spolocnosti, v restauracii a pod.
Dala som návod, ako som to vyriešila ja. Tak aby bola spokojná celá rodina. Chodiť sa dá aj bez vodičáku - MHD, vlaky, busy - deti majú z toho ešte väčšie vzrúšo. Aj bez muža sa dá - ak sa chce. Som typ, ktorý hľadá kompromisy, nie chodí so smutným pohľadom po dome a čaká že ten druhý niečo vydedukuje. Alebo dokopem muža na výlet a on s nami ide celý odutý - aj to už bolo. (A niekomu tak dokonca vyhovuje a nerieši že muž je odutý, mne to vadí keď viem že niekto nie je s tým ok).
Táto situácia, ktorá u nás vládne nebola zo dňa na deň, nebojte... Všetko je o komunikácii a o skúsenostiach. Tiež som sa na začiatku bála. Moje šoférovanie? Katastrofa, od autoškoly som volant nedržala v ruke. Tak samozrejme som nešla hneď z ba do Tatier... pekne šup večer o desiatej na prázdne cesty a niekam do hypermarketu, aj tak som došla celá dokakaná a spotená domov. Keď si niekam netrúfam autom, ideme verejnou dopravou, len tam treba viac detí zabávať - čítame, dávame si hádanky, kukuričné chrumky vždy nabalené, v prípade najhoršej núdze vytiahnem mobil a pozeráme fotky.
K deťom - deti takisto neposlúchajú. Koho dieťa poslúcha? Nepoznám... A ešte keď sú dve a rozhecujú sa navzájom? No čo, pár krát sa stalo že prestrelili a šlo sa domov. Ja som v tomto dosť rázna. Desať krát upozorním, potom už navrieskam, jedenásty krát sa ide domov. Bez protestov, respektíve tie ignorujem. Nasratá mamička čo ťahá dve deti za sebou to som ja.
Na margo mojich detí musím povedať, stáva sa to stále zriedkavejšie. Naučili sa kde je hranica. Aj teraz sa stane že sa z výletu vrátime predčasne, alebo poviem že sem už viac nepôjdeme lebo neposlúchajú a ja jednoducho na ne nestačím. Keď sa ukľudním, vysvetľujem im to (väčšinou až doma) - som na vás sama a mám len jedny nervy a bojím sa že sa vám niečo zlé stane a to nikto z nás nechce. Nadšené nie sú, ale verím že niečo sa v tých makoviciach do budúcna ukladá.
Nie som dokonalá, ani sa o to nesnažím. Hľadám cestu ktorá ma ako tak uspokojí a ako tak aj toho druhého. Ak toto nie je cesta pre vás, treba hľadať inú....
;)
@sirena91 ako co Ti pomozeme, zalezi na nom a na Tebe ako sa dohodnete. Ano chodievame, dovolenky, vylety, ale su aj dni ked chceme byt doma, vsetko zavisi na dohode. Planujeme vsetko spolu.