Ahojte, mám na Vás otázku, ak ste si niekto týmto prešiel a vedel mi poradiť, ako sa z toho nejako nevinne vyvlečiem.
Ide o to, že s priateľom som rok, poznáme sa 3, predtým sme boli veľmi dobrí kamaráti.
Ide o to,že jeho bratovi sa narodil syn, a on aj so ženou chcú, aby som ja aj môj priateľ išli za krstnych rodičov tomu malému.
Pre mňa je to také divné 😀 lebo s jeho bratom a ženou sa poznám ani nie rok, ale ako vychádzame fajn spolu. Ako cítim,že priateľova rodina si ma obľúbila, aj ja ich.
No stále sme len priatelia, aj keď sa rozprávame o spoločnej budúcnosti a aj si riešime svoje bývanie.
Priateľ mi to včera oznámil,že sa ma to má tak nenápadne spýtať, aby som nebola vo veľkom šoku,keď sa ma to opýtajú oni.
Ale vážne, príde mi to také divné, sme stále len priatelia, môže sa dačo stať, rozideme sa a potom čo? Keby som bola jeho brata kamarátka,je to iné, veď aj niekto mimo rodiny môže byť krstný rodič, tiež mám maminu kamarátku ako krsnu ale toto je také.
Ako to mám teda nejako zdvorilo odmietnuť, aby som ich nejako nenahnevala, alebo nezranila,alebo sa ich nedotkla alebo čo?
Ďakujem za rady
@ivetta1234 dobre, a myslíš,že je to v pohode? Keby som napríklad tebe niečo takéto povedala, nedotklo by sa ťa to? Alebo by si neostala smutná alebo niečo také? Nechcem si s nimi nejako naštrbiť vzťah 😀
vies, to ze ta volaju za krstnu, svedci o tom, ze asi s tebou rataju, maju ta radi a beru ta do rodiny a asi aj od teba citia signal, ze ich vnimas ako blizkych ludi. ak citis, ze krstnou byt nechces, tak samozrejme, treba im to povedat presne tak ako to citis. mozno by som vynechala "co ak sa cosi stane, rozideme sa..", lebo to moze zranit aj partnera. a okrem toho rozchadzaju sa aj dlhorocne manzelske vztahy. ja byt krstnym nevnimam ako povinnu jazdu s retiazkou ako darcek, ale ako vyzvu do celeho zivota. aj keby ste sa nedajboh rozisli alebo by sa cokolvek stalo, ty mozes byt skvelou krstnou stale 😉
hej, tiez mam takeho krstneho, z momentalneho "silneho" vztahu, ktory sa rychlo rozpadol a vdaka tomu som si krstneho nevidela uz desatročia 🙂
@danulicek no jasné 😀 to o tom rozídení by som nehovorila. Ale hovorím, fakt ma to dosť šokovalo,lebo som to nečakala, je to na mňa také... ja neviem to opísať slovami 😀
Proste stať sa môže hocičo, a potom to dieťa sa bude pýtať,kde ma krsnu, no možno ani nie.
Priateľ sa vyjadril,že on by bol rád, ale tým pádom sa aj bojím,že ak poviem nie, tak by som ich sklamala všetkých a tak no
Tak nech je krstný len brat a ty ako priateľka, keď budeš manželka, budeš automaticky krstná potom. Môže byť aj len jeden krstný rodič, my to tak máme, presne brat bol slobodný a nezadaný v čase krstu a nechceli sme mať dvoch ľudí, ktorí k sebe nepatria ako krstných. A po rokoch už máme aj zákonitú krstnú mamu ;) a čo, že na "papieri" napísaná nie je, nikto nerieši, aj tak je krstná.
@falbala132 :/ no tak to je blbé. Nehovorím,keby sme už teda zobratí, alebo už sa ideme brať by som to možno brala inak,no takto je to pre mňa také. Neviem 😀 som prvýkrát v takejto situácii takže veľmi svoje pocity opísať neviem
Ahoj, tak nech ťa nenapíšu ako krstnú mamu, ale iba ako svedkyňu krstu. Niekde farár nechce zapísať krstných rodičov, keď nie sú zosobášení. Jeden je krstný a druhý svedok krstu.
Podla mna je to uplne v pohode aj z tvojej strany, ved nechces nic zle a myslis to uprimne 🙂
Podľa mňa je to absolútne normálne, rozumiem, čo tým chces povedať a nemyslím si, že by to nepochopili. Osobne by som to najprv vysvetlila priateľovi, povedz mu presne to ako sa cítiš a spoločne to naformulijte aj pre zvyšok rodiny. Inak, tiež máme len jedného krstného pre syna - môjho brata 🙂
@skusihu dnes už z toho nerobia vedu ani farári.
Autorka je rodina veľmi pobozna či to berú len tak, že chcú dieťa pokrstiť?väčšinou to býva zaužívané, že krstný rodič je súrodenec a preto sa pýtajú aj teba.Moj muž je krstný chlapcovi a s priateľkou sa rozišiel dodnes majú pekný vzťah s chlapcom.
Nie je to až taký záväzok ako si myslíš
Ale, ak sa na to necitis odmietni
@uriva veď aj ja mám len krstnu mamu, nemám aj ó ca krstného. A dokonca táto krsna je mamina kamarátka, nie sú ani rodina, čiže to,že by ten malý nebol z mojej rodiny mi vôbec nevadí. Len je to také blbé pre mňa 😀
No čas na rozmyslenie mám asi tak 2-3 týždne ale 🤷
inac neraz mnohi clenovia rodiny nesplnaju podmienky byt krstny rodic. tak mozno aj ty si taka volba. a tiez by som nesla
no ja by som to prijala v pohode, proste by sme sa o tom porozpravali a ak sa nato necitis zo spominanych dovodov tak by som Ta nenutila, potom by to aj tak nemalo zmysel 🙂
Ak nie si ty, ani oni, nejako extra veriaci, že každú nedeľu chodíte do kostola a že budú očakávať tvoju veľkú angažovanosť, aby si malého viedla k viere, tak by som do toho išla. V rámci zachovania dobrých vzťahov. Budeš pri krste, kúpiš retiazku a hotovo.
Aj ja tak mám brata krsného a odvtedy sa aj oženil tak syn má aj krsnú toto som ja riešila totiž ako 19ročná ma manželová sestra volala za krstnú a mala som tiež túto dilemu a keby vtom čase viem,že je možné mať aj jedného krstného bola by som to odmietla a mala pár rokov kľud :D ale čo už krstný syn bol vtedy 5ročný teraz už má 21rokov. A my budeme v septembri 15rokov oslavovať 🙂
Krsny bude brať, ty ak sa zaňho výraz budeš krsna. To že chcú užiť o dva roky dieťa aby ťa volala krsna by ma teraz netrapilo
Úprimne, ja by som neodmietala ak naozaj plánujete zostať spolu, krsná budeš tak či tak...
Ja si neviem predstaviť napr. To, že by si odmietla a ako by sa brat a švagriná tomu postavili...
Isto sa porozpravaj s priatelom a uvidis... pozna ich lepsie. Mam krsnu a krsneho surodrnci mojich rodicov, jedrn bol aj s priatelkou, krsna bola sama a vydala sa az ked som mala 8-9 rokov... vsetci 4 su krsni rodicia...
Ahoj jeho si mozu dat ako krsneho, a ked sa vezmete automaticky budes krstna aj ty. A po dalsie, nemozete byt krstni pokial zijete na divoko.
Podľa mňa by si mala priateľovi povedať ako to cítiš a on nech to vyrieši s bratom. Ja mam 2 krstných synov, v dobe krstu som mala tiež priateľa, ale ja sama som nechcela, aby im bol krstný otec niekto s kým neviem ci zostanem, sestre som to takto povedala.. . Takže som išla za krstnu mamu len ja sama 😊 teraz už som vydatá, chalani majú 12 a 14 a ako krstného berú môjho manžela, aj keď to tak oficiálne nie je 😊
Aj keď sa rozidete, môžeš byť naďalej dobrou krstnou mamou. Rozísť sa môžete predsa aj keby ste boli boli už zobratí, takže keby bolo keby by som neriešila... buď chcem alebo nechcem byť krstná ich dieťaťa.
Moju dceru ked som krstila tiez mala len krstneho otca on vtedy tiez zil s partnerkou na divoko a nevolali sme ju za krstnu uz len z toho dovodu ze co ak sa rozidu a napokon sa to aj stalo. Takze nech ide len tvoj priatel.
Neviem, či sa toto da nejako diplomaticky odmietnuť. Tu sa baby sťažujú, že ich partnerova rodina neznáša, tebe dáva jasne najavo, že si u nich vítaná a i tak nie je dobre. Byt krstným rodičom je výhradne morálna záležitosť, podľa mňa je od veci odmietnuť.
Mna celkom prekvapuje, ze chcu dat za krstnu niekoho, koho poznaju len rok a neriesia presne toto, co ty 😀. Je super, ze si ta oblubili ale tiez im musi byt jasne, ze sa este kadeco moze udiat.A co ty vies, mozno to vnimaju rovnako ako ty ale je im to blbe dat niekoho ineho a nie partnerku brata/švagra. Mozno je pre nich krstny/krstna len "pro forma" zalezitost. Pre mna ma byt krstny rodic blizky clovek...ten, komu doverujem a ktory by sa postaral o moje dieta/deti, keby sa nam s muzom nieco stalo. Niekto, kto moje dieta lubi, pozna ho, rozumie mu a bude mu vzdy oporou.
Neviem, ako by si sa z toho "vyvliekla", Skus sa o tom uprimne porozpravat najprv so svojim priatelom. Alebo uz si mu to hovorila?
U nás platí,že aj keby cigán/rom ,cudzi človek prišiel a požiadal ma, aby som bola jedna jeho dieťaťu (aj keď ich nepoznám) krsna, nesmieš povedať nie.Mozno je to len povera,ale vždy to tak u nás bolo.Krsnou môžeš byť aj keby ste neboli spolu...
Nečítala som komentáre, ale myslím, že práve preto poslali tvojho priateľa, aby sa ťa nenápadne opýtal. Takže jemu to povedz rovno, že sa na to necítiš, on to povie im a tým pádom sa ťa to oni už neopýtajú. Možno je to aj im blbé, že by si mala byť ich dieťaťu krstná, keď si len bratova priateľka, ale asi chcú jeho za krstného a keďže ty si s ním, tak ich to napadlo.
Poznám prípad, kde za krstnú mamu išla len jedna slobodná baba, krstného otca nemali. Ona sa neskôr vydala a jej krstniatka majú jej manžela za krstného (hoci ním oficiálne nie je).
ahoj, este je otazka, ci mas birmovku a ci zijes sviatostne. zijete s partnerom v spolocnej domacnosti? ak ano, tak by ste za krstnych ist nemali.
Ak sa na to proste necitis, tak by som povedala, proste ze sa na to necitis a hotovo. Ak by ste boli snubenci, manzelia ako ani tam nie je nejak istota, ze sa nemoze nieco stat a vase cesty sa proste rozidu, ale toto je veru fakt kratko
na tvojom mieste by som im povedala presne to, co si napisala tu. Povedz im proste pravdu ako sa citis 🙂