Ahojtw, zaujima ma ako to je s tymto.
Svokra so svokrom sa nenavidia, no su stale manzelia. Pred rokmi si zrusili spolocny ucet a maju kazdy vlastny. Svokra si tam nasetrila znacnu sumu. Minule sa so svokrom.hadali, a mu povedala ze nastatsie z jej penazi po smrti neuvidi nic, ze dobre urobila ze ma vlstny ucet. Ale ako to vlastne bude ? Pretoze som jej povedala ze tym ze su manzelia ma narok na polku, ak nie na vsetko. Naco sa arazila, ze isto nie ze to pojde detom.
Lenbtak ma to zaujima ci som jej dobre povedala, alebo ma ona pravdu, ze svokor nezdedi nic z penazi.
Dakujem
samozrejme ze dedi aj manzel
Môže manžela obísť. Ešte teraz za života spísať závet u notára a všetky peniaze rozdeliť deťom
@petamich a vsak sa dedi ako u nehnutelnosti, ze svokor polovica a potom deti a svokor si podelia rovnym dielom tu druhu polovicu ?
Ako nejdem to riesit, pre pokoj v rodine. nech si to pozistuje, pripadne ked sa bud epytat jej poviem. Ale po jej smrti jej uz bude jedno co s peniazmi a vsetkym bude, takze tak. Ale dakujem za odpovede, aspon som zistila ako to funguje.
autorka: ano je to tak, najskor sa totiz vysporiadava BSM kde manzel ma narok najmenej na polovicu a potom ta druha polovica ide rovnym dielom
medzi manzela a deti cize ak napr. je manzel a dve deti, tak kazdy dostane 1/3 zo zostavajucej polovice
A keby mali spolocny ucet, tak ma svokor narok na vsetko ? Pretoze ked zomrel dedko, nepamatam si, ze by mamina dedila nejake peniaze, len cast domu.
Ono to byvalo kedysi tak ze peniaze "zdedil" ten kto ich skor nasiel 🤦♀️, alebo sa v normalnych rodinach dohodli dedicia a vacsinou sa vsetko nechalo zijucemu rodicovi ( napr moja mama ked jej umrel oco tak sa deti vsetky vzdali v prospech mamy, mojej babky a dedili az po babke.)
Ked zomrel tvoj dedko, moxno nemal ani ucet, len vkladnu knizku. A tam mohol byt spoludisponent hocikto zo surodencov tvojej matky. Ten si peniaze po smrti babky vybral a knizku zrusil.
Moj dedko dal kratko pred smrtou jednemu z deti znacny obnos penazi "na uschovu" s tym ,ze ak ich nebude potrebovat kym sa pominie ma sa rozdelit s 1 surodencom (padlo konkretne meno s ktorym ,kedze boli viaceri surodenci). Toto dieta keby je bezcharakteru si necha obnos pre seba lebo nikto iny o tom nevedel,ale kedze mal charakter splnil otcovu volu. Takto ten obnos penazi nesiel do dedicstva
Dedi sa polovica majetku po manzelovi/manzelke a druha polovica sa deli medzi potomkov a manzela rovnym dielom napriklad pri troch detoch na 4 diely.teda by zdedil polovicu vsetkeho a este.jednu stvrtinu k tomu.po smrti druheho manzela sa zase ta jeho polovica plus polka z polky po prvom a ta jedna stvrtina deli medzi zijuce deti.ti su priamym dedicom. Nejaky narok maju aj zijuci surodenci ale tam uz ozaj neviem kolko kde..musela by spisat zavet za zivota a pri zmysloch kde ustanovi vyhradneho dedica majetku ale aj to sa da myslim s dobrym pravnikom napadnut..tak jedine ze dojde babka s obalkou za detmi ze tu mate este kym zijem nech ich nedostane dedo.
Veď nech spíše svokra závet. Dedenie zo závetu má prednosť pred dedením zo zákona. 😉
@oli18 starsi ludia byvali nemajetni ako maji stari rodicia peniaze co mali ako-tak usporene sa pouzili na vydavky na pohreb jedneho druheho na pomnik a kar a bolo vybavene..tych par chechtakov co ostalo sa este minulo neskor na sviecky a vyzdobu hrobu na pamiatku zosnulych vianocne ikebany kahance a podobne.ostali nrjake pozemky co ma prenajate druzstvo a z toho raz.rocne pridu peniaze tie spravuje moja mama a zase to ide len na tie kvety na hroby obtahovalo sa pismo na pomniku a pod..
Svokor urcite nezdedi, len ak to ona este za zivota posle detom na ucty, alebo vyberie a da im to osobne. Tym prestanu peniaze byt jej majetok a tam uz svokor nema narok ziadat z nich nic.
Ine sposoby by svokor mohol napadnut a ziadat z toho svoj podiel (mozno neuspesne, ale s dobrym pravnikom i uspesne).
V pripade, zeby teraz mali spolocny ucet, tak tam by najskor mal svokor narok na vsetky peniaze. Tie by sa nededili, lebo sa neda urcit, kolko z toho je svokrine a kolko jeho.
(Mozno teoreticky, ak by tam vlozila kratko pred smrtou vacsi obnos, dalo by sa urcit, ze to bolo len jej).
manžel NIE JE neopominuteľný dedič, nech spíše závet. Peniaze môže dať deťom aj teraz.
@duracellko To ale nebude mať vplyv na rozdeľovanie BSM - to síce formálne nie je dedičstvo, ale ako vidno, mnohí to tu tak nesprávne chápu.
Ak nemajú zrušené Bsm tak bude dediť aj manžel aj deti. Pred nedávnom zomrel švagor a dedí aj švagriná aj deti.
@hefo nevidim, ze by som spominala bsm, vseobecne som uviedla princip, ze manzel nie je neopomenuteľný dedič, postup vyporaduvania dedicstva je mi znamy, a peniaze nech rozda za zivota
@duracellko Veď ja nepíšem, že sa mýliš ty, ale upozorňujem na to kvôli ostatným - keď si všimneš príspevky vyššie (alebo aj v inej téme, čo bola pred pár dňami), mnohí to vysporiadavanie BSM zmiešavajú s dedičstvom a potom budú mať nereálne očakávania od závetu.
@saxana000 Nededí sa tak, že polovica majetku ide manželovi a druhá sa delí zase medzi manžela a deti. Ak manželia vlastnia spoločnú nehnuteľnosť v BSM, tak manžel tú svoju polovicu nededí, tá je jeho. Ak by nebol vlastníkom domu, ale ten by patril celý manželke, zdedí len rovnaký podiel, ako každé z detí.
Autorka: Svokre si povedala správne. Pokiaľ sú manželia, dedia po sebe navzájom. Nezdedí všetko, ale pomernú časť podľa toho, koľko majú detí. Je jedno, že má každý svoj účet. Aj ona by zdedila časť jeho peňazí, ak by on umrel skôr. Moji rodičia mali spoločný účet, ale majiteľom účtu bol len môj otec. Moja mama bola disponent účtu, mala svoju vlastnú platobnú kartu, ukladala tam svoje peniaze, chodil jej tam dôchodok. Keď otec zomrel, nikoho to nezaujímalo. Účet bol na jeho meno, takže bol "jeho". Zablokovali ho a až do dedičského konania sa mama k svojim vlastným peniazom nedostala!
@h2 ja som to tak myslela ale zle napisala.nemalo tam byt ze zdedi ale vlastni polovicu..
S tym uctom je to pravda sme sa na to s muzom pytali presne v banke ze to uz neni bola iba jedna era ze sa robili spolocne ucty ze mali dvoch pravoplatnych majitelov.inac len jeden majitel a disponent.hold ked umrem muz nebude prve volat pohrebarov ale najprv utekat do banky vytiahnut peniaze kym sa k nim este dostane..
Potom az po dedicskom konani a to asi zase sa tiez rovnym dielom deli manzel s detmi..
Ak by som sa nejako mala do toho starať.tak svokre poviem.nech si svoje peniaze užíva kým môže.kupele a pod....keď už bude ležať v hrobe tak jej nepomôže ani pochvala ani kritika dedičov ani ju nebude trápiť kto čo zdedil
@janinah no len svokra nie je taky typ. Ona je na setrenie, a preto si aj rozdelili ucty s muzom ( okrem ineho) , lebo on nevie setrit a minal peniaze.( a pritom on nie je nejaky rozhadzovac, tiez si setri, ale nie nejak extremne) . Poviem priklad: svokor jw na dochodku ale pracuje a ona mu nevari, tak sa chodi najest do restauracie dakedy a ona mu to vycita ze mina peniaze a nesetri . Lebo ona aj keddostavaju listky v praci a mahu zabezpeceny obed, si vzdy vari a ma z domu aby usetrila. Ale v tomto sa zastanem svokra, naco bude setrit na sebe, ja byt nim tiez na dochodku, tak si zajdem aj do restauracie kludne kazdy den, vsak co s tymi peniazmi, deti zivot uz nemusi, hypoteku nema.
zial zdedi - ak su stale manzelia a nemaju zuzene BSM tak svokrine uspory budu sucastou dedicskeho konania a dedit bude svokor a ich deti (tvoj muz a neviem ci ma nejakych surodencov), to ze je to za zivota len jej ucet a on tam nema disponentske opravnenie jej nijako nepomoze