Ako stopnúť takéto návštevy?

6. jan 2022

Ahojte,
len strucne nacrtnem situaciu. Otcova krstna dcera s jej priatelom a detmi k nam vedia prist na navstevu v tej najnevhodnejsej chvili. Casto sa ohlasia uz na ceste, alebo tesne pred domom, takze ich je uz v takom pripade tazko odmietnut. Problem je, ze su schopni prist s malymi uplakanymi detmi vraj na navstevu - pridu rano, ostavaju cely den, az im uz vecer nejde ziadny spoj do ani nie hodinku vzdialeneho mesta a tak sa votru, ze zostanu spat. Pritom ich netrapi, ci dalsi den vstavame do prace, ake mame povinnosti, proste zostanu a starajte sa. Vrcholom bolo, ked nedavno prisli a sesternicin priatel sa pred nami vsetkymi spytal sesternice „Ostaneme tu aj spat?” ako keby nas sa netreba spytat, zavisi to len od nich.. Takychto nevhodnych navstev je od nich uz velmi vela, blizky vztah nemame, aj to je cudne. Pride sesternica na navstevu, vraj pozriet nas, ale cely cas je ticho a rozprava len ten jej priatel, ktory kazdemu v rodine lezie na nervy. Nezelame si tak caste navstevy a hlavne taketo nevyziadane prespavacie a aj ked im uz bolo naznacene a aj povedane, su ako bez chrbtovej kosti a stale sa takto dovalia a ostali by aj spat. Co by ste robili v takejto situacii? Ako to stopnut?

hederamonstera
6. jan 2022

Povedala na rovinu.

liljana
6. jan 2022

Ked sa na buduce ohlasia necakane na navstevu, okamzite sa obliect a vypadnut niekam na vylet. Pridu, dom prazdny a mozu ist domov. Par krat zopakovat a mate pokoj.

ivkazba
6. jan 2022

Ja tomuto asi nikdy nepochopím. Ako môžu mať dospelí ľudia takýto problém. Normálne slušne im povieš, že návštevy prijímate občas a vždy s niekoľko dňovým predstihom. A ak sa vopred ozvú a nebudete mať vtedy čas, tak povieš nie. Ak sa ozvú že už sú na ceste, povieš nie. A keď už budú na návšteve a budete chcieť ísť spať, tak ich slušne požiadaš o ukončenie návštevy pretože idete spať. My k nikomu neprídeme tak, že zavoláme že sme na ceste a nikde nie sme do neskorého večera. A preto to netolerujem ani naopak. Fakt nechápem ako môže byť dospelý človek takto nesvojprávny, že nevie byť asertívny. Zapracuj na sebe, aby si aj z detí nevychovala rovnakých ľudí.

dadulamamula
6. jan 2022

Úprimnosť a otvorenosť , alebo pri ďalšej neželané návšteve povedať ze bud ste chorý v horúčkach, alebo jednoducho neotvoriť, kde je problém?

Ale vždy je lepšie byť úprimný a povedať na rovinu, nemáte blízky vzťah, tak by ta nemalo trápiť to, čo si myslia

arriana29
6. jan 2022

Keď nazabera dohovor tak normálne by som im nedzvihla ani telefón. Alebo zdvihnúť a povedať že už máte iný program nie ste doma a pod. Vybavené. Ale povedzte že na obmenu idete vy knim

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. jan 2022

V prispevku som pisala, ze im bolo povedane, nie raz, ale robia to nadalej. A ked sa uz takto nasackuju, alebo pridu necakane tak na vecer a neohlasia sa, ze chcu zostat spat, jednoducho zostanu, tak co ich vyhodime s malymi detmi na ulicu? Aj ked vedia, ze su nezelani, proste im to nevadi.

hederamonstera
6. jan 2022

Im neviete teda neotvorit/nezdvihnut telefon?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
judar
6. jan 2022

Sama si si odpovedala, na jednej strane ti to vadi ale na druhej strane ty ich este aj lutujes a prijmes len kvoli detom...mas sa zatat, branu zamknut, ked zavolaju ze su na ceste povedat im ze niesi doma, proste ignorovat a hotovo , tam nech si idu do hotelov sustavne prespavat a nie vyzierat ta ...

mauduska
6. jan 2022

ak je s nimi problém, že nepočúvajú, tak by som ich jednoducho nepustila do domu. Prípadne aj ty si vieš pozrieť, kedy im ten "posledný spoj" ide, tak keď sa bude blížiť ten čas, jednoducho ich vyhodíš, povieš, že ide vám autobus, dovidenia. Jednoducho im povedz, že si neželáš aby u vás spali a že ak chcú nasilu ostať, tak ich najbližšie už do domu nepustíš alebo to budeš riešiť s políciou.

Akože ja by som sa neondila s nimi. Rodina, nerodina, nemajú ti čo spať v dome, ak to ty nechceš a rovnako nemajú chodiť na neohlásené návštevy. Hotovo.

druhá vec je, prečo k vám chodia, lebo dôvod nejaký nevidím, ak sa ani nebavíte. Žijú u rodičov? Možno majú problémy tam, skús sa na to spýtať, možno zistíš, čo je vo veci a nakoniec sa ich pomerne úspešne zbavíš. Ale proste buď úprimná a neľutuj ich deti.. takto ani vlastným deťom nedávaš dobrý príklad toho, čo sú to hranice a ako si ich strážiť.

zuzikak
6. jan 2022

ak su na ceste a ohlasia sa, ze haloooo ideme, tak jej povedz do telefonu, ze rovno nech sa otocia lebo ste chori a urcite od vas ochoreju lebo dieta ma teplotu a kycha a vtedy neprijimas navstevy. A zopakovat, ze sa neohlasili. Ak pridu a ostanu do obeda, narovinu im povedat, ze chces tuto navstevu ukoncit a rovno ich poslat domov. Ak sa jej muz spyta, ci tam spia skocit do toho a povedat "halooo toto je nas byt, a bolo by treba sa spytat mna nie ???" A nie neostanete tu spat lebo sme sa vopred nedohodli a uz mame vlastne plany, takze mozte byt u nas max do 11 alebo do 15 hod a sledovat cas. Musis byt viac tvrdsia ak im len reci nepomahaju a evidentne nerespektuju to, co si uz viac krat povedala. Maju deti ? No a co - aj ty. Tak ich posli domov najneskor o 15 hod (aj tak boli u vas cely cas) a vedia si najst spoj domov ak nechodia autom.

lucia147852
6. jan 2022

Nerešpektujú? Nepustiť 🤷🏽‍♀️ Nedvihnut telefón, alebo povedať že Vám to bohužiaľ nevyhovuje teraz a mali sa ohlásiť skôr. Koniec, dovidenia, vybavené

malinka158
6. jan 2022

No ak nemaju spoj domov, ja by som im povedala nech si vezmu taxik. Tvoj problem to nieje ze prepasnu posledny spoj. K niekomu ist na neocakavanu navstevu a este im tam aj prespat 🤦‍♀️ co su to za ludia? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

pribinak
6. jan 2022

Hm, ak to nevedia normálne pochopiť, asi potrebuju tvrdo ťažiť, že rovno medzi Dverami im poviete, že práve odchádzate na návštevu vy a smola

diewcatqoo
6. jan 2022

Ono aj ked je clovek asertivny, tak sa mu toto s navstevami moze stat. Ak je druha strana v poriadku, tak pochopi, ak im clovek niekolkokrat napriamo povie, ze nie, dnes sa mi to nehodi, nie som doma, som chory a pod. Ale potom este existuju ludia, ktori su uz uplny extrem a asi to bude autorkin pripad a mame v rodine takych aj my.
Hranici to s obtazovanim. Clovek im x krat povedal, nech nechodia, ze sa nam to nehodi, ze nie sme doma, ze sme chori... ak som nezdvihla telefon, aj tak prisli a vyzvanali na zvoncek. Ak som povedala, ze nie som doma, prisli aj tak, uvideli, ze sa svieti a vyzvanali. Potom volali donemoty na telefon, samozrejme, nezdvihala som, a tak volali sirsej rodine, co s nami je.. keby sa to stalo len raz, tak by som to prezila. Ale bolo to niekolkokrat
Nepomahalo vysvetlovanie, ignoracia, nic. Neverila som, ze taki ludia existuju, kym som toto nezazila. Pomohlo, ze sme sa odstahovali do zahranicia.

solange7
6. jan 2022

Ja nikdy nepochopim ludi, ktori nevedia odmietnut navstevu alebo vyprevadit dlho sediacu navstevu. Proste dnes nam to nevyhovuje bodka. Ziadne vyhovorky. Kludne aj medzi dverami. Mna nezaujima, ze je niekto tak drzi a neohlasi sa. A ked uz je niekto u mna, tak nemam problem povedat ze to balime, sme hnaveni atd. Ale co sa tyka rodiny, u nas vsetci vedia kedy sa maju pratat. Navyse k nam maximalne chodia len ak ich pozveme na oslavu. Keby mal u mna kazdy tyzden niekto vysedavat, tak by som sa zblaznila. Mame radi svoj klud a sukromie, hoci to mozno pre niekoho znie prilis radikalne.

mamina0078
6. jan 2022

Povedala by som narovinu nemame cas, nie sme doma, mame iny program a keby to nepomohlo a zvonili na dvere neotvorila by som alebo povedala, ze nemam cas na navstevu ideme niekde prec alebo cakame inu alebo hocico.

dada125
6. jan 2022

Nie sme doma, čau 😉

nikyball
6. jan 2022

Veľmi ľahko, opýtať sa ich pred posledným spojom, či idú domov autobusom alebo taxíkom. A keď povedia,že spia, tak to zatrhnut, že nie lebo vám to nevyhovuje. A narovinu povedať, že vždy keď k vám pôjdu , nech sa ohlásia skôr, lebo vám to občas nevyhovuje.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jenny224
6. jan 2022

@diewcatqoo preboha, veď to je čisté psycho. Ľudia naozaj nie sú normálni

ivkazba
6. jan 2022

Tak zopakujem. Áno, keď zavolajú že si na ceste, povieš že "nie, dnes návštevy neprijímate". Toto je skôr tvoj problém ako ich. Ty si tá, ktorá je submisívna. Buď budeš asertívna a povieš nie alebo trp. A čo že majú dieťa. V hoteli ubytujú aj deti keď chcú prespať v meste. Čo máš 15 rokov aby si nevedela uriadiť cudzích ľudí vo svojej domácnosti?

babulkomale
6. jan 2022

Mate okna? Kukatko? Nepustit. Nemozem uverit ze takito bezchrbtaci mozu existovat 🤦

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karhu
6. jan 2022

mate usta, ruky, dvere a kluce, ak by bol aj fungujuci mozok, tak by to bolo super

0kristina0
6. jan 2022

Asi si im to nepovedala dostatocne jasne, keby to spravili este raz, otocim ich na pate, bez srandy. Urazia sa a tym sa ich aj zbavis.

karolinakr
6. jan 2022

Neznášate ich a sú tam ako doma super 👏 A keď idete ráno o 7 do roboty,ostávajú u vás,najedia sa pozrú telku osprachuju a o 15.00 idú domov? Nie sú oni nejaký sociálny prípad?že nemajú čo jesť? A ešte s deckami,super.Neviem si to reálne predstaviť,žeby u mňa predal niekto o koho nemám záujem.Vacsinou som ja ľudí prosila niektorých či tu nechcú prespat ..asi by som im nikdy v živote neotvorila,takto to vidím Však vyberte sa vy celá rodina manžel s deckami tvoja mama otec sestra s deťmi A jej kamarátkami s manželmi ku nim na návštevu s kufrom a 4 dní tam ostaňte 🤣👏👏

janewithane
6. jan 2022

Ano vyhodite ich aj s detmi na ulicu, idealne nie uz v noci ale este v rozumnom case. Ved vy im tam chystate to spanie. A kedze ste si nie blizki tak by som ich radsej tak casto ani neprijala, skratka vam to nevyhovuje.
Rozumiem ze je to narocne, mozno to spusta rozne programy, ze treba byt dobry a pohostinny, musíte byt vsetci jednotni, ale zivot je prilis kratky na to stravit ho tak ako nechces. To fakt to obetujete peknemu vyletu? Drzim palce!

macikovaiveta
6. jan 2022

@solange7 súhlasím 👍