Ano, viem, znie to hrozne, ale kazdy ma niekde v hlbke ukryte nejake svoje temne stranky. Mame syna nadovsetko radi, ale predsa nas s muzom skrie, ze je menej inteligentny ako by sme cakali. Je v tretej triede. Skola mu velmi nejde. Nosi dvojky stale, ked sa s nim ucime, vidime, ze pomaly chape. Logicke myslenie nema vrodene. My mame obaja vyssie vzdelanie a cakali sme to iste od maleho. Znie to hrozne snobsky a povrchne, ale som uprimna, je to tak, niekedy som z toho ozaj sklamana. Vam sa niekedy stalo, ze ste nejaki s muzom a dieta nepodedilo z vas nic? Napriklad ste obaja sportovo nadani, kedysi ste pretekali a dieta je uplne nemotoricke? Ako ste sa s tym vyrovnali?
A čo má inteligencia spoločne s tým,že máte VS?
Dvojky sú super. Každý má iný dar či talent. Nemusí Ťa trápiť, že nebude mať top VŠ vzdelanie. Môže byť neskutočne manuálne zdatný a ocenený v tomto smere. Podľa mňa vôbec nie je problém váš syn, ale vaše očakávania, ktoré sú dosť mimo. Kam by dospel tento svet keby sme mali len právnikov, len logicky mysliacich. Sú potrební ĺudia empatickí, zruční, hudobníci, iní majú talent na jazyky, niekto sa vie krásne starať o zvieratá a prírodu. Váš syn je zdravý, už to je dar. Všímajte si v čom bude dobrý a v tom ho podporujte a k tomu ho veď, namiesto pozerania sa na to, čo podľa Teba nebude.
je tretiak,omg,aké vyššie vzdelanie od neho čakáš?
Čo je zlé na dvojkách???
Ja mam "nadpriemerne" len 1 dieta a tri úplne normálne,co musia makať, učiť sa a nosia úplne priemerne znamky😅🤣A aj to údajne nadpriemerne sa učí priemerne, lebo nie je schopný sa sústrediť a dat to na papier. Ja som už rezignovala. Teda nerzignovala. Gratulujem všetkým,ktorým deťom to ide samo,my si to odmakame🤣🤣Ale život není len o škole,hrajú hadzanu,plávanie, gymnastika,zbor,spev, vytvarka, poziarnici... z kazdeho z nich niečo rozumneho vyrastie a na to nepotrebujú samé jednotky..
@syslik81 ved ano, samozrejme. Ani ma netrapi, ci to niekam dotiahne, ale len to, ze je pomalsi a my sme to vobec necakali. Vela sa s nim ucim a som strasne frustrovana, ako zakladne veci nechape. Ja chapem, ze moj pristup nie je spravny, preto chcem zistit, ako to robit inak. Ale nebudem klamat, ze mi to nevadi. A tiez neverim, ze som jedina na svete s tymto problemom.
Dieťa bude nadané v inom smere než sú vaše očakávania. Každé dieťa je v niečom lepšie a v niečom horšie. Hlavne nezúfajte a nechajte sa prekvapiť. 😉
daj ho otestovať,možno má nejakú dysgrafiu,dyskalkúliu....
moja bola tiez nechapava .. nemala som nervy sa s nou ucit .. a ona sa ucila sama-je najlepsia z triedy ... je uzasna samostatna.. miluje ludi deti,zvierata .. stacilo ju nechat a dat jej priestor.. netlacit a nenutit .. a ona sa prejavila ...daj mu sancu aj ty - on este len ukaze co je v nom ..
. Jednoducho príjmy dieťa také aké je... Ja som mala na základnej takmer samé jednotky bez učenia, "žiaľ" moje dieťa také nie je.... Tak co mam ju ist niekam vymeniť? Ma nadanie na iné veci ako som mala ja...
@doriiis tak my to obaja mame zmerane, nie je to vysokou skolou, ze si to myslim. Ale ani jeden nie sme nejako specialne uspesny, ani sme nic nevynasli, mame priemerne manazerske a IT pozicie. Nezalezi, kam to dotiahne, ale sme necakali, ze mu to takto slabo pojde, to je vsetko.
preto je vhodne sa zamysliet nad tym dopriat mu surodenca 😉 Aj moji synovia su uplne ini ako som ja mal vysnivane a starsi je kopia jeho matky, takze ak dokonci zakladku bez prepadnutia, tak asi otvorim sampanske a o tom, ze skonci aspon nejaku ucnovku si moc nadeje preistotu nerobim, ale zato sa da najst ina pozitivna vlastnost u neho, ktora ho verim, ze v zivote udrzi na priemernej urovni kolektivu i zivota. Mladsi zasa je presne starsieho opak, on knihu ani nemusi citat a vie si presne zapamatat ucivo, alebo vzajomne pochopit suvislosti ale zasa je zaroven aj bitkarsky grazlik s anjelskym usmevom a pohladom 😁 Ak sa mu bude aspon trosicku chciet, zvladne VS bez problemov. Ja a ex sme tiez boli protiklady.
Rozumiem ti, čo si chcela povedať.... Tiež to mám podobné doma. Snažím sa pracovať sama na sebe, aby som to vedela prijať. Je to celé len o mne a mojom nastavení.
Ja som bola nadané dieťa a aj keď sú rodičia na mňa doteraz hrdí, ja som to v detstve videla skôr ako príťaž. Nechcelo sa so mnou veľa detí kamošiť, dokonca ma aj šikanovali za to, že som mala samé jednotky atď. Tak som potom v puberte naschvál flákala školu a div sa svete mala som veľa kamošov a bola som spokojnejšia 😀
@sense ano, mas pravdu. Vlastne vsetci mate, je mi to jasne, len ked mu uz piaty krat nieco vysvetlujem, uz to pochopi a o minutu sa ho opytam a nic z toho nevie, je mi az do placu.
a ty si ako tretiacka tak vynikala? vela dospelych zabudlo, ze aj oni boli detmi, a neboli taki lumeni, ako si o sebe myslia
Ahoj. Ja mám ešte ste malé deti, nemáme skúsenosť s MŠ ani ZŠ. Len pri čítaní tvojho príspevku som si spomenula na kolegu, ktorý na ZŠ nosil 2-3, na gymply dokonca 4, potom sa dostal na dosť náročnú VŠ technického smeru, a skúšky končil na A. Neviem či dokonca neskončil s vyznamenaním. V práci, čo sme spolu riešili, tak bol chápavý, vedel fungovať, len bol niekedy chaotak. Ale každý sme nejaký. Ja si pri mojich deťoch stále hovorím, že sa vyvíjajú. Možno o rok bude iný, alebo možno skúsiť zmeniť prístup k učeniu? Držím palce
To je proste život. Každé dieťa sem prichádza
za istým účelom...ostáva už iba veriť, že je dôvod pre to, že sa toto dieťa narodilo práve "vám" s vyšším vzdelaním a istými očakávaniami.
Žeby vás malo naučiť veci prijímať také sme sú? Alebo bezpodmienečne láske?
Alebo upustiť od svojich predstáv a vzorcov?
Ktohovie...
Za seba môžem dodať, že asi chápem čo tým myslíte, mala som takú mamu.
No i napriek tomu musím povedať, že ma naučila kopec vecí a za veľa veci, ktoré dokázala v živote so svojím nižším intelektom ju budem navždy obdivovať a vážiť si ju.
Prajem veľa síl a prijatia.
@liz_lemon ved prave. Ja som mala ciste jednotky celu zakladnu a strednu, bez ucenia, chodila na olympiady. Na vyske som sa uz ucila. Manzel to iste. Automaticky sme cakali, ze aj syn bude taky. V tretej triede dvojky mat sa mi zda ozaj skoro. A v siedmej bude trojkar?
@cajomila no, trafila si urcite vacsinu, co pises.
Každý je dobrý v niečom inom, niekto sa dobre učí, niekto vie kresliť, iný dokáže počúvať a byť empatický. Známky nie sú všetko. Nechaj ho nech zažiari v tom svojom keď bude jeho čas. Pomôž mu s tým, čo mu nejde, pochváľ aj snahu. Môj brat na základnej škole prepadal, strednú dal s trojkami-štvorkami a vysokú skončil s červeným diplomom.
Ja mám nadané dieťa s príšerným pravopisom, talenty má skôr na iné, než bežné školské veci, využíva ich úplne niekde inde... Známky nič nehovoria o budúcich úspechoch. Hlavne nech dieťa pozná svoju hodnotu, je vyrovnané, vnútorne motivované, treba ho podporovať v záujmoch. Ono to možno príde neskôr.
moja sesternica je ucitelka, jej manzel je auditor, obaja VS teda... maju 2 synov - jeden prave ide studovat VS do cudziny, kde ho prijali a dali mu aj stipendium pre vyborne vysledky, je ako chodiaca encyklopedia, druhy s orezanymi usami jej prelieza do maturitneho rocniku prave. Proste deti nemusia vzdy opisovat rodicov, to je zivot. 😉😋
kolko slavnych ludi a vyznamnych osobnosti to dotiahli ovela dalej a zapisali sa i do dejin na rozdiel od teba a manzela? to ze dieta nesplna vase poziadavky neznamnea ze je hlupy .. ma iste na nieco talen,v niecom vynika... to ze nieje vas obraz neznamnea,ze vy ste dokonaly a on hlupy -skor mi to z tohto vyplyva naopak .. sorry ale hlupy rodicia a mudrejsie dieta -aspon je same sebou