Ako ste sa dostali do zahraničia?

cinamood_
23. feb 2024

Ahojte ako ste sa dostali do zahraničia? A ak ste si tam založili rodinu, ako to prebiehalo? Myslím hľadanie bývania, materská, neskôr návrat do zamestnania atd. Viem že v každom štáte je to iné, tak by ma zaujímala vaša skúsenosť.
A posledná vec, uvažujete nad tým vrátiť sa niekedy na Slovensko?

stellarstar
23. feb 2024

Ako 19 r som si zbalila kufor a šla do AT do rodiny ako au pair cez agentúru. Potom som si už sama hľadala prácu ( cez rodinu kde som bola, kamarátky, internet ) už som pomaly 25 r tu v AT veľa si toho prešla zažila, urobila tu kurzy aj vodičák, spoznala partnera s kt sme už ehm 12 r spolu, prednedávnom sme sa sťahovali do nového. A nie na sk neplánujem sa vrátiť. Co by som tam mala? Chodím každé 2 m domov k rodičom na týždeň

egonsk
23. feb 2024

@stellarstar a ostal surodenec co sa postara o rodicov na SK? Alebo ked sa jeden z nich pominie, tak ho coskoro bude druhy nasledovat, lebo sa bude citit sam ako kol v plote s myslienkami, ze vychoval dieta a ostal na stare kolena sam... ? Len sa pytam, ako si sa k tomuto postavila, lebo ci je zrazu stary rodic sam, alebo v domove, kam ich rqdi deti odlozia to byva castokrat pre nich prakticky rovnake, az na vynimky sa kazde rano zvyknu prebudzat s pocitom, ze skoda, ze sa zobudili...

stellarstar
23. feb 2024

@egonsk k tomuto sa tebe vyjadrovať nebudem

egonsk
23. feb 2024

@stellarstar uz si odpovedala, dakujem 🙂

stellarstar
23. feb 2024

@egonsk vieš teba do toho nič nie je 😉

cinamood_
autor
23. feb 2024

@egonsk Tak to je riadna hlupost. Moja mama odisla do AT ked som mala 15, pretoze uzasny slovensky system tak velmi praje rozvedenym matkam. ina moznost nebola, to nikoho nezaujmalo ze matka musela nechat deti rodicom a ist do zahranicia?!
Mama opatrovala zo zaciatku starych ludi, myslis si ze niekto za nimi chodil? A myslis ze ked volali mojej mame tak ich zaujimalo ako sa ten pacient ma ? 🙂 Tazko, to je vsade, nie len na Slovensku.
Ja sa pytam na skusenosti so zivotom v zahranici, a nie kto bude opatrovat nasich rodicov.

stanielka17
23. feb 2024

@egonsk Deti ma clovek s vedomim, ze mozno si zariadia v dospelosti zivot inak, ako byt mi fyzicky po ruke 24 hodin denne, a ked to neviem akceptovat, nemam deti. Rodica by malo predovsetkym zaujimat stastie dietata ako vlastny komfort, a ruku na srdce, zivot na Slovensku a osobne stastie sa pre vela ludi vylucuje, vratane mna. Kolko deti na Slovensku nenavstevuje rodicov vo vedlajsej dedine ani ten raz za dva tyzdne? Navyse nikto nehovori, ze sa nestara - v roku 2024 vies vsetko vybavit kedykolvek na dialku.

egonsk
23. feb 2024

@cinamood_
@stanielka17 ok, neberem vam vas postoj, ale rad som sa s nim zoznamil. 🙂
Ja neviem, ci moje deti ma raz doopatruju, ale ak si zalozim dalsiu rodinu, tak budem dufat, ze pri tolkych potomkoch nebudem umierat sam ako stary pes v stodole a aspon jeden mi vrati lasku a opateru, ktoru mali oni v detstve...

bessie12
23. feb 2024

@cinamood_ odisla som do NL, ked som mala cerstvych 23 rokov. Nevedela som si najst pracu na Slovensku, tak som inu moznost nemala. Rozhodnutie nelutujem, aj ked zaciatky boli velmi tazke. Teraz by som sa chcela zacat ucit holandsky jazyk a urobit si nejake kurzy. Ale to sa este uvidi. Teraz mam trochu ine veci na plane. K mamine chodim 2x do roka. Castejsie sa bohuzial neda.

tundra
23. feb 2024

@stellarstar a kde si zakotvila?Ja som bol 5 rokov v Štajersku a rok v Burgenlande😁.

stellarstar
23. feb 2024

@tundra OÖ, 2r som bola vo Vorarlbergu, pred 15 r som plánovala sťahovať sa do Viedne ale napokon som ostala tu v Linzi

syslik81
23. feb 2024

isla som sem pred 16 rokmi cez agenturu kt davala pracu aj ubytovanie (anglicko) ako ziadna slava to nebola byvaly sme 3 v jednej izbe ale nastastie v pohode baby a aj na pracu som mala stastie do pol roka som si nasla byvanie s kamosmi a normalnejsiu pracu na zmluvu ... po 6 rokoch som porodila a vybavila si domcek pribudli zvierata platenie uctov a klasicky zivot praca domacnost ucty ... a nie nevratim sa uz na sk

vilma7
23. feb 2024

1.nasla som inzerát b Novom Čase a išla som.
2.spoznala som Slováka, prišiel po svadbe za mnou, našli sme si nájom, išiel na kurz jazyka...A otehotnela som.
3 materská 16 týždňov, potom do 6.mesiacov dieťaťa neplatené voľno a potom som išla do práce, manžel bol doma s dieťaťom. Keď si nasiel prácu aj on, pri deťoch sme sa striedali.
4. Ja o tom ani nesnivam, manžel by asi aj rad. Zatiaľ ostávame vo Švajčiarsku.

tundra
23. feb 2024

@stellarstar Pred rakuskom som bol par rokov v Nemecku-Mnichov a nakoniec sme zakotvili vo Švajciarsku.Cez Linz cestujem😁,ked idem pozriet na Slovensko.

tundra
23. feb 2024

@vilma7 v ktorom kantone zijete?

vevesh
23. feb 2024

@cinamood_ klasicky- brigada cez kamosku, potom som spoznala muza, vycestovala za nim a zalozili sme rodinu. Na sk sa neplanujem vratit. Ale uz som bola aj na studijnych pobytoch roznych v roznych krajinach predtym, len to bolo take, ze som sa vzd, domov vracala. Od partnera uz nie....

jamimo
23. feb 2024

@stanielka17 súhlasím. Všetci sa oháňajú rodinou a deťmi, vzťahmi... Veď aj mnohí rodičia v DSS majú potomkov a predsa tam skončia. Tak kde sú toľko ospevované deti?
Áno, nikto tam nechce skončiť a zbaliť svoj život na jedno lôžko a nočný stolík... Niekedy však nie je možná domáca starostlivosť. Takých moralistov poznám, celé roky plné ústa toho ako by NIKDY nedali rodiča do DSS a keď na to prišlo, šup do zariadenia. Lebo hypotéka 180. tisíc €, lebo nevládali rodiča dvíhať, manipulovať s ním, strážiť, lebo boli väzni vlastného obydlia, lebo starostlivosť si vyžadovala byť v pozore 24/7 365 🤷‍♀️
Ja sama by som sa napr. fyzicky nedokázala postarať napr. o mamu (ak by potrebovala), má nadváhu, na manipuláciu s ňou by som potrebovala zaplatiť body buildera.

vroni
23. feb 2024

Na služobnke v Turecku som stretla nádherného Nemcuriska a stratila hlavu. Z mne nepochopiteľného dôvodu on tiež. Po dvoch rokoch pendlovania/spolužitia sme sa vzali, aby som o dva roky zistila, že mentalitu a počasie severného Nemecka proste nedám, presťahovala som sa do Mníchova a po pár turbulentných rokoch spoznala pána úžasného a presťahovala sa za ním do At. Kto raz hľadal byt v Mníchove a vybavoval materskú v at, ten sa nestratí nikde 🤣🤣🤣. S robotou som problém nemala nikdy, všade som robila len kvalifikovanú prácu, vzdelanie mám uznane, síce pracujem v inom odbore, ale som bilingválna, takže problém jazykovej bariéry odpadol. Na Sk sa vrátiť neplánujem, som tu doma, mám tu muza a deti, ktoré tu vyrástli, kamarátov, známych a kontakty, ale zase netvrdím, že "nikdy by som sa nevrátila", mám v ba byt, sestru, mamu, kamošku...Ale ten návrat nepredpokladám. Máme ťahá na 90, býva u sestry, občas sa pri nej vystriedame alebo vezmeme mamu k sebe, aby segru nekleplo ešte pred ňou a teda snažíme sa aj finančne prispieť, aby netahala všetko sama, ale kriticky uznávam, ze toho má s mamou na starosti viac segra ako ja.

cinamood_
autor
23. feb 2024

@vilma7 Svajciarsko na to ze je neutralna krajina som nikdy ziadny neutralny nazor nepocula. Bud ho ludia miluju, alebo neznasaju nic medzi tym 😅 Bohvie preco🙂

vilma7
23. feb 2024

@tundra baselland

tundra
23. feb 2024

@vilma7 my zijeme v kt.Glarus🤗

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
egonsk
23. feb 2024

@walentina7 vsade v modernom svete sa vychovali a vychovavaju egoisti.. to si rovno tak mogla napisat. ... sa potom necudujem, ze je tolko slobodnych mamiciek a aj porodnost zapadneho sveta klesa.

beronsche
23. feb 2024

@egonsk ty mas deti, aby si nezostal sam?
Ja som sa sice vratila, ale svojim detom hovorim, nech raz idu, spoznaju svet a aj nech tam niekde zostanu. Ak budem osamela, vzdy mozem ist za nimi..

vevesh
23. feb 2024

@beronsche ako ja tu musim suhlasit s @egonsk , deti som sice nemala preto, aby sa o mna starali, ale dufam, ze ich vychovam tak, aby sa o mna na stare kolena postarali, ak to bude potrebne. Samozrejme, ze sa budem snazit najskor sama o seba postarat a zabezpecit starobu tak, aby som im nebola na obtiaz a nebudem detom neuvazene hadzat bremeno na plecia, ale nie vsetko v zivote sa da naplanovat a nie vsetko sa da vyriesit obcasnou opatrovatelkou. Ja napriklad, pokial su moji rodicia a surodenec sebestacni, su na sk. Ale ako nahle bude jeden z nich potrebovat opateru, budem ich stahovat k sebe, lebo ja na sk nepojdem. A o mojho surodenca sa budu musiet postarat este moje deti (je ztp), ked ja uz nebudem moct....

minenkak
23. feb 2024

@egonsk ja dúfam ,ze moje decko si zariadi život podľa seba ,bez ohľadu na mňa,k čomu bolo aj celý život vedené a už teraz žijeme v rozdielnych krajinách ,tak isto ako žijem ja v inej krajine ako moji rodičia

minenkak
23. feb 2024

@vevesh a rodičia budú súhlasiť s odstahovanim sa za tebou

minenkak
23. feb 2024

@cinamood_ najprv šiel muž a za jeden a pol roka ja, všetko sme nechali na Slovensku a začali v zahraničí od znova.Doma sme neboli už tretí rok a ani sa nechystáme a ani na dôchodok

beronsche
23. feb 2024

@cinamood_ ja nepatrim tak celkom do skupiny, ktoru si oslovila, lebo som sa po rokoch vratila..
Do Uk som isla rok po vyske, lebo mi tam zdrhol frajer. Kym som vymakala jazyk robila som rozne nekvalifikovane prace, az mi raz vtedajsia kolegyna doniesla inzerat, ze aha, toto si studovala, posli cv.. 😂
Skusila som, vzali ma na "graduate" odbornu staz, po roku ponukli stale miesto, zostala som dalsie 4r.
Medzitym sa rozisla s frajerom, stretla ineho slovaka, vydala sa, porodila. S navalom hormonov prislo rozhodnutie, ze ideme spat, tak sme tu (ano, vela zavazil fakt, ze manzel sa vzdy chcel vratit).
O nieco som navratom prisla, nieco ziskala.
Ale skoda, mohli mat moje deti lepsiu startovaciu ciaru..

A k praktickym veciam - pomohlo mi, ze ma po prichode mal kto prichylit ze som mala kde byvat. Zamenila som SK vodicak za UK, tam bola aj adresa, takze som mala "proof of address" a s tym si v pohode otvorila ucet v banke.
S byvanim nebol problem, cez agentury to vzdy slo hladko. Tam vsetko islo tak nejako jednoduchsie v porovnani s Sk.. akekolvek uradne zalezitosti, zdravotne poisky, materska, stahovanie a s tym spojene prehlasovanie zmluv za elektrinu, plyn a vodu.. .
Vlastne najkomplikovanejsie, co som zazila, bolo vybavit dietatu jednorazovy doklad na cestovanie a to sa riesi na slovenskej ambasade, takze asi tak.. 😂

vevesh
23. feb 2024

@minenkak s rodicmi som si to vydiskutovala aj so surodencom. Pokial su sebestacni a vedia sa sami postarat, su na sk. Pokial budu potrebovat opateru, idu za mnou- kamkolvek budem. Financnu pomoc im samozrejme poskytnem tiez, ked len to budu chciet. Ja nemam problem sa o nich postarat, len na sk to nebude....