Ako ste prijali adoptované dieťa v rodine?

23. dec 2022

Maminky, ockovia, ako ste prijali dieťa v rodine ktoré je adoptované?
Sestra má zatiaľ v pestúnskej starostlivosti dievčatko, nedávno malo 2 roky, má ho od 10 mesiacov.
Dievčatko je rómske, ale je veľmi zlaté, ja osobne nemám žiaden problém.
Ale vidím že môj partner a aj môj otec problém majú.
Partner mi povedal že si neželá aby sa naše deti s ňou stretávali, lebo často robí zle, snaží sa ubližovať a cielene ísť do situácii kde môže ublížiť. Nerozpráva zatiaľ, je stále s plienkami, veľa kričí a rozbíja veci.
Keď sa o nej bavím s ocinom, vždy odvedie tému niekam inam, nechce sa o malej a ani sestre baviť.
Ako ste vy prijali takéto dieťatko do rodiny? Alebo ak ste si vy adoptovali, ako to zobrala vaša rodina/okolie?
Mňa to mrzí, veď s mojimi deťmi sú si sesternice. Chcela by som aby ju partner prijal, aby k nám časom mohla chodiť aj na "prázdniny" , aby mali spolu deti kamarátsky vzťah. Ale nedá sa s ním o tom ani baviť. Povie mi striktné nie a dodebatovali sme.

viestta
23. dec 2022

No poviem ti, ze tvoj muz je prinajmensom divny. Ak by sa tak isto spravala ich vlastne dieta, tiez by robil take oracie. Proste tvoj otec aj muz sa spravaju detinsky.
A ano, mame adoptovane dieta v rodine a prijali sme to vsetci uplne bez problemov.

cyberk
23. dec 2022

Tvoj muz by sa mohol zamysliet, nie kazdy ma to stastie mat vlastne deti...
U nas v rodine tiez bude taka situacia (bratranec so zenou si idu adoptovat), ale uz teraz sa tesim na to dieta, ktoremu daju novy domov a budu s nasou dcerkou partaci ;)

rivini
23. dec 2022

V prvom rade je uplne normalne, ak dvojrocne dieta este nosi plienky! Tiez si myslim, zemas cudneho muza, aj otca. Dieta nemoze ani za svoj povod, ani za nie idealny start do zivota, kedze bolo nechcene uz ocividne v brusku. Ak by si moja sestra adoptovala dieta, snazila by som sa jej pomahat a podporovat ju, co najlepsie, ako viem. Muza s takymi predsudkami, ake ma tvoj, by som si ani nevzala, vonec si takuto diskusiu neviem predstavit.Asponze ty sa zdas mat normalny pristup, skoda, ze si v tom sama..

petulda333
23. dec 2022

Tak ja by som nechcela,aby sa moje deti stretavali s dietatom kt im ublizuje. A bolo by jedno ci vlastne ci adoptovane. Tiez sme sa chvilu nestretavali so znamymi. Ich syn nebol zly,len bol divoky a casto moje udrel a bali sa ho. Muza sa rovno spytaj ci mu vadi,ze je romske alebo fakt len to,ze ublizuje

heidy222
23. dec 2022

Na to čo opisujes existuje jednoslovny názov: rasizmus

petamich
23. dec 2022

tak ono sa na to da pozriet optikou, ci mu vadi, ze je aktualne ako z divych vajec a vasim detom ublizuje alebo mu vadi, ze je romka - lebo to su dve diametralne odlisne veci, to prve viem ciastocne pochopit, moj manzel je prehnane citlivy na nase dieta a ak by ho hociktore dieta z rodiny "terorizovalo" nechcel by, aby sa stretavali ale ak je to ten druhy dovod 🤷‍♀️ tak to je potom smutne, lebo co presne chce potom muz ucit vase deti

adalmba
23. dec 2022

@viestta ty si fakt odborníčka na všetko. Mať tvoj rozhľad. Ja mám iba 3 chlapcov, romov v pestúnskej, len bohužiaľ, načo písať, keď ty vždy máš na všetko odpoveď... škoda drat klávesnicu..

beata_k
23. dec 2022

Dieta sme do rodiny prijali bez problemov. Vedeli sme, ze za to nemoze. Chodi aj sam k babke na prazdniny. Nerobime rozdiely v detoch.

viestta
23. dec 2022

@adalmba ale dieta s problemovym spravanim moze byt aj to vlastne. Bez zjavnej priciny moze mat akekolvek dieta problemove spravanie. O to mi islo.

jana_eyre_2
23. dec 2022

@petulda333 dvojročné dieťa si vôbec neuvedomuje že ubližuje..

sono2
23. dec 2022

2 ročne dieťa!!!nerobí cielene zle, este keď ho majú už tak dlho.
Deti majú vzdory, vyžadujú pozornosť všelijakými spôsobmi čiže, ostáva len, že vadí lebo je cudzie a róm. Moja vieš aká bola v 2 rokoch?? Nejdem opisovať.

jana_eyre_2
23. dec 2022

@adalmba a čo také poburujúce viestta napísala?

marca12
23. dec 2022

V rodine si tiez vzali romake dievcatko do pestunskej statostlivosti a ma podobnu povahu ako popisujes. Vsetci sme ju prijali,ale stale je tam urcity odstup. Hlavne teraz,ked je starsia a cim dalej,tym zakernejsia. Geny sa nedaju vychovou nijako zmenit.

sono2
23. dec 2022

To už chcú 2 ročne aby pomaly do roboty chodilo, všetko, chapalo, lebo veď ma dva nie??
Rodičia kľudných detičiek sú alergickí na normálne spravajúce sa deti, lebo aj vzdor je časť vývinu a myslia si, že len ich detičky sú len normálne a vychované v 2 rokoch.
Ja som moje deti od malička učila vychádzať so všetkými deťmi a riešiť situácie.

kacena4
23. dec 2022

treba si uvrdomit ze dieta z DED je "ine" ako dieta blastne. ci je romske alebo nie. preslo si traumov odmietnutia. ci uz 9m v brusku alebo u nej 10m. po porode. takze dieta z ded ma pravo sa takto chovat, nosit plienky, nerozpravat, vrieskat co rozbijat veci. hoci... vase deti to nerobili ked boli malicke?? toto nech si uvedomia ludia z rodiny ktori ju odmietaji. 10r. som vychovavala ako profirodic taketo deticky a po pravde romske boli najlepsie a najzdravsie. takze sestre gratulujem k drobcovi a prajem jej vela sil s vychovou a nech sa nenechaz znechutit niektorymi ludmi. za dieta bude musiet hojovat neustale aby sa "vyrovnalo" vlastnym ci uz z pohladu babky dedka ci inej rodiny 🙏♥️

joannita
23. dec 2022

Mam 2 adoptovane deti a rodina ich prijala vrelo a uzasne ❤️

vanilka83
23. dec 2022

Hlavne a prvoradé je aby sa nikdy nerobili žiadne rozdiely medzi žiadnymi deťmi toto by ste si vy so sestrou mali všetci 4ia vydiskutovat spolu s tvojim mužom a otcom a ak to nemienia rešpektovať ja osobne byť tvojou sestrou prestala by som sa s nimi normálne stykat mne by to ubližovalo asi rovnako ako tej malej, keďže je to teraz jej mama a navždy už aj bude.Drzim palce.

onedaynick
23. dec 2022

@viestta nie je to jej muz, nevzal si ju.

rivini
23. dec 2022

@sono2 uz sa tesim na moje dieta v 2 rokoch 😂.

zuzi0911
23. dec 2022

Úprimne by som sa tešila...tešila by som sa z netere ci synovca ...a s mužom by som si to iným štýlom vydiskutovala a otcovi by som tiez dohovorila..je to vnúča aj ked nie pokrvne

nikolka1986
23. dec 2022

No, hneď by som upratala celú rodinu. Za dieťaťom, to je jedno či je adoptované - vlastné , by som stála ako levica. Nikto opakujem nikto by si toto nedovolil a to ich pomaly pripravujeme, že si chceme adoptovať dieťa a neprekážalo by nám ani keby bolo rómskeho pôvodu. Jedine mama sa vyjadrila, že ako by ho vzali tam kde žijeme, no lebo tu sa Rómovia nevyskytujú.

zooeynka
23. dec 2022

Opytaj sa priatela, ci by dievcatko akceptoval, keby bolo biele. Bielemu by odpustil, ze je besne? Ak ide len o to, tak tam vela nenarobis, je to rasista a debata skoncila. Ak mu leze na nervy len tak standardne, ako dive decko, tak tam je cesta k naprave casom....(tvoj otec je uplne ta ista zalezitost - proste vlastna krv je vlastna, tej odpustis aj vrazdu, ale cudzie a este romske a besne, tak to je tazko akceptovat)

scila
23. dec 2022

Osobne si myslím, že majú obavy ohľadom genetiky dieťaťa. Poznám viac adoptovaných rómskych detí a napriek tomu, že mnohé sú veľmi zlaté, aj ja by som mala obavy, kedže poznám rodinu, ktorá si adoptovala rómske chlapča a napriek tomu, že ho vychovávali zlatí ľudia tak z neho vyrástol alkoholik, ktorý po smrti otca bil mamu a nakoniec vďaka nemu prišla o dom. Genetika je silná vec, vidím to aj na vlastných deťoch.
Daj otcovi aj partnerovi čas. Keď dievčatko podrastie a bude sa správať priatelskejšie, snáď si ju obľúbia.

petulda333
23. dec 2022

@jana_eyre_2 az tak nesuhlasim

zoeeoz
23. dec 2022

Premyslam co s tym vsetkym maju tie plienky :D

kattrin5
23. dec 2022

Ja som bola adpotovana🤣 ale romka niesom( teda aspon o tom neviem), inak som tiez bola zle decko, na zakladke som stale mala problemy, 2-3 zo spravania. Vzdy som mala pocit ze nas( mna a brata) celkovo rodina ani okolie nejako neprijalo, s rodinou sme sa stretavali velmi zriedka. A teraz? Vystudovala som v USA jednu z top Univerzit(60 naj uvierzita na svete) mam super pracu, mamku beriem na dovolenky niekolko krat za rok, posielam jej peniaze, ma vsetko na co si pomysli, a vsetci z rodiny jej hovoria ako jej zavidia ako sa na stare kolena ma dobre, ako sa o nu obaja s brachom starame a to niesme jej! Takze len k tomu, adpotovane deti sa raz tvojej sestre snad odvdacia viac ako sa casto krat odvacia vlastne! Netreba mat taketo hlupe predsudky.

kattrin5
23. dec 2022

Inak som tiez mala spoluziacky romky z Trencina, Detske Mestecko a vsetky su dnes uspesne, vystudovali vysoke skoly a maju normalny zivot, takze neverim ze to je o genoch, ono je to skor o prostredi, kde dieta vyrasta.

maryetta
23. dec 2022

Kedze mam 3deti. Najmensi ma 2r2m tak… mi je toho dievcatka luto ☹
Verim ze sa to zmeni k lepsiemu.

nicegirl369
23. dec 2022

@heidy222 ak by nejake dieta mojmu dietatu ublizovalo, rozbijalo veci a podobne, odmietla by som sa s nim stretavat bez ohladu na to, ci by to bol aziat, beloch alebo rom.

saxana000
23. dec 2022

Nemame ado0tovane ale brat si zobral slobodnu mamicku dievcatko malo 4 roky teraz uz 21.ale je a bola pre mna rovnako neter ako deti muzovej sestry..