Ako som zvíťazila nad neporiadkom v domácnosti

25. dec 2023

Ahojte. napiste mi ak ste v minuloati trpeli neporiadkom v domacnosti co vam pomohlo udrziavat poriadok. U naw to ide uplne z kopca odkedy mame druhe dieta a vyrazne menej ulozneho priestoru a otvorene ulozne priestory. teoriu ovladam. ze veci maju mat svoje miesto ale v praxi mi to zial vobec nejde....

anjelicek26
25. dec 2023

Deti vyrastli a zacali si po sebe veci odkladat a teda uz roky upratujem vecer a nejdem proti prudu🫣🤣🤣

eeffka
25. dec 2023

Jedina cesta je vystahovat deti aj chlapa 🤣 len vtedy budu veci tam kde maju byt

vanilkovazmrzka
25. dec 2023

Zatvorene ulozne priestory.

marca12
25. dec 2023

Mat co najmenej veci doma a co chytim do ruky,to aj odlozit. Ale pri malych detoch udrziavat poriadok je nemozne. Uvedom si,ze je to len obdobie a ked vyrastu,bude to lepsie. Proste sa treba zmierit s neporiadkom. Upratat,ked bude cas a chut. Nesil to vsetko.

marcellka32
25. dec 2023

Zminimalizovat domácnosť...všetko čo na nič neslúži vyhodiť/darovať/predať a mať všetko v skrini/šuflíku

tykat
25. dec 2023

Travit co najviac casu vonku
Kazdy vikend vyhodit z domu za 1 igelitku veci (vzdy sa najde).
Davat veci na svoje miesto, mne toto kazi muz, kupi nieco a polozi to napr.na vrch skrinky, a vzdy len prilozi, uz som sa vyhrazala ze objednam nabytok co ma vrch skoseny v 45 stupnovom uhle 😂

uglybetty1234
25. dec 2023

Za mna vyhadzovat veci, ziadne ze to sa este zide. Vsetko v suflikoch. Deti vsetko v krabiciach. Co najvaic casu mimo domu. Raz za cas prechadzka po dome s igelitkou ;)
Teoria tiez fajn, v realite obcas zaostava 😂

viestta
25. dec 2023

Zminimalizovat pocet veci, ktore v domacnosti mas. Zrusit pracholapace, nedrzat v skriniach haldy oblecenia.
Kazda vec, ktora v domacnosti je ma svoje miesto
Kazda vec, ktora sa pouzije sa po pouziti vrati na svoje miesto. Uplne najlepsie hned.
Kazdy, kto veci pouziva sa ma naucit po pouziti veci na miesto vracat.
Kazdy kto je v dome sa ma naucit nerobit bordel a udrziavat poriadok, upratovat po sebe. Nenechava povalovat papieriky, riady, oblecenie... tam kde spadli, ale vsetko da tam kde patri.

lenkakravcova
25. dec 2023

Minimalizmus. Ale fakt riadny. Napr žiadne sošky, dečky, všetko upratané tak aby si to vedela každý deň zmyť. Uzatvorené skrinky.

aliaray1
25. dec 2023

Ahoj, u nas funguje nasledovna rovnica:

Vela veci = vela bordelu = chaos = stredna nuroza

Malo veci = mensia bolest hlavy, lahko sa utrie prach, zvysi sa bezpecnost pred zakopnutim a nasledkami = usmiata mama bez neuroz

🤣

rorino
25. dec 2023

Hlavne sa preto nestresuj,žiť sa dá aj v chaose,len si naň treba zvyknúť😂😉.Hlavne že sú všetci zdraví.🙏

bettie
26. dec 2023

@eeffka u nas staci vystahovat deti, zistila som, ze ked sme sami s muzom doma, mame neskutocny poriadok 😀

slniecko5
26. dec 2023

Zatvorené úložné priestory, malo nábytku, žiadne lapace prachu, minimáizmus, žiadne skladovanie zbytočnosti, pravidelne triedenie a posúvanie veci. Radšej zopár drahších kusov nábytku, ako veľa blbosti.
Všetko ma svoje miesto.
Roboticky vysávač.

medynka82
27. dec 2023

Aj u nas jedno dieta sa este dalo, ale po druhom je to uplna katastrofa 🙈 a muz sa tiez opustil 🤷🏻‍♀️ cize som zufala matka 😭 ale tak robim co mozem, upracem ked sa da, ale to je velmi malo. Este funguju navstevy vtedy ich posurim,ze treba uprata a aj sami chcu 👍

kocko
27. dec 2023

@eeffka čistá pravda. Mne sa najlepšie riadi, keď je muž v robote.

veronicka88
27. dec 2023

Nič povykalfane po skrinkách,zbavila som sa poličiek,všetko sme zavreli do troch veľkých vstavaných skríň. Povyjadzovat bordel(u nás šlo z domu 13 vriec )a postupne sa zbaví ať po deťoch ch oblečenie a hračiek,nekompromisne

veronicka88
27. dec 2023

Plus robotický a tyčový vysávač,sušička a umývačka riadu samozrejme. Dieťaoje od 7 rokov vie vypratať a napratta sám umývačku takže u nás tieto práce robia všetci,takisto robotický vysávač vie pustiť každý člen domacnosti

nyusika
27. dec 2023

Zminimalizovat veci v domácnosti.
Žiadne zbytočne dekorácie, sviečky , rámiky, vankúšiky...v kuchyni všetko do skriniek, nič
na pracovnych plochách.
Deťom nechať na hranie par hračiek - ostatné odložiť a hračky striedať. Keď aktuálne omrzia, vymeniť za niečo z tých odložených.

Priebežne upratovať, nič nenechávať "n potom"

Ak je finančne možné, zohnať si pomoc na upratovanie.

angela85
27. dec 2023

Odkedy máme druhé dieťa je to katastrofa. Syn má 10 a bordel maximálne vo svojej izbe, aj to keď nariadil,tak uprace. Dcéra má päť a veci po celom dome, z času na čas má normálne chytá hystéria

katka700
27. dec 2023

Pri malých deťoch nebude nikdy upratané tak ako keď sú v byte len 2 dospelí. Udržať aký taký poriadok pomohlo:
Zavreté úložné priestory.
Nič sa neskladuje na zemi či pod posteľou.
Každá vec má svoje miesto kde sa po použití vráti - platí pre každého aj deti, keď vedia hračku vybrať, vedia ju dať sami na miesto (nečakaj dokonalosť, snaha sa cení).
Jedava sa len pri stole - platí pre každého aj dospelých, takže žiadne chrumky pri telke 😂
Deti čím najskôr nauč že si majú po sebe upratovať, ale nečakaj dokonalosť, dôležitá je snaha, napríklad pochopenie aha nechtiac som natrusila, pozametam to, nie dokonale čistá dlážka. Keď ti chcú pomôcť s upratovaním neodhanaj ich, daj im nejakú ľahkú úlohu primeranú veku. Keď chcú utierať prach dovoľ im to (pokiaľ nie sú alergici) a zmier sa s tým že výsledok bude aký bude a že po 20 minútach ich to prestane baviť 😂

hendikep
27. dec 2023

po prve neskladovat zbytocnosti .. po druhe , veci robit hned … t.j. hned umyt riad, hned odlozit detske oblecenie, hned vybrat pracku, ked je pradlo suche hned ho roztriedit do skrin … proste ja ked pocujem ze sa zeny stazuju ze sa to neda tak nech mi kazdy odpusti, ale je to len lenivost a odkladanie povinnosti … ja neznasam ked sa mi praca kopi a preto robim vsetko hned, ci v praci ci doma… a mam dve deti a doma poriadok… ked neratam co deti ponosia po byte ale aj ich ucim nech si hracky drzia v izbe

dusankomoj
27. dec 2023

Ja mám pravidlo 1 minúty: všetko,čo sa dá urobiť za 1minútu urobím hneď. Vyzliecť veci- rovno upratať,dojesť- rovno do umývačky,dovariť- upratať po sebe...jednoducho neodkladať veci na neskôr,lebo potom sa to kopí a poriadok nerobiť,ale udržiavať.

blackcat8885
27. dec 2023

@hendikep pre mňa napríklad je úplne samozrejmé robiť veci hneď. Hneď po jedle umyť riad, hneď ako práčka doperie vyvesiť prádlo(10minut)hneď keď su smeti vyniesť ich, ked je wc špinavé umyť ho(to je 5minút ). Tieto veci nezaberaju veľa času. Ja tiež nechápem ked niekto nestíha a je napr doma s deťmi. Ja som aj pri deťoch stíhala veď malý sa mi chvíľu pohral v ohrádke kym som vysavala alebo som ho dala do nosiča. Alebo som urobila také veci ked bol doma muž

hendikep
27. dec 2023

@blackcat8885 presne rovnako to mam … ja ani spat nemozem ist ked je spinsvy riad v dreze … a hlavne preto lebo sa v neporiadku necitim dobre, a takisto nemam rada ten pocit ze ma cakaju povinnosti … a deti aspon vidia ze sa to nerobi samo … a ze nie su pupky sveta .. vedia potom pockat aj ked sme niekde inde… a nehadzu sa mi hned o zem ze nerobim hned v ten moment co chcu…

blackcat8885
27. dec 2023

@hendikep ano to poznám ked idem spať musí byť kuchyňa upratana, detská izba tiež dovtedy nejdu deti do postele. Vedia ze špinavé oblečenie ide do koša na prádlo, tanier do drezu

minticka
27. dec 2023

@blackcat8885 ja mám tiež 2 deti (4 a 6)staršiu sa snažím už troška učiť poriadku,ale s jej povahou ďaleko nedojdem 🙄..teda snažím sa..u nás sa zaviedol už zákaz hračiek všade okrem ich izieb..a ako píšeš,snažím sa dať do poriadku všetko hneď ako sa dá... umývačka, práčka,drez..proste mám rada čisto..dost veľký pomocník pre mňa je ručný vysávač🙏..a áno mám čas,lebo som doma a nechodím do práce,ale mám to v sebe a viem,že boli aj budú situácie keď aj s promile som v noci upratovala,len aby bolo ráno všetko čisté 😉😂

basska_b
27. dec 2023

Ja som tiez uz tak nejak prijala, ze nikdy nebude tip top, ako keď žiju len 2 dospeli, 3 male deti stale s niečim prášia, trúsia, proste to je nekonečný kolobeh... otročina čistá... dom veľký... ja hasim len to, čo najviac horí :/ ale dcerka 6rocna zlata, ze mama ja umyjem zem. Hovorim si, na, tu mas handru. A ona za chvilku mala aj chodbu, schody pobehane. Nebolo to dokonale, ale bola na seba velmi hrda a ja ma nu tiez 🙂

cafelatte
27. dec 2023

Zatvorené police vsade ci kuchyna obyvacka chodba, robotický vysávač a roboticky mop, pravidelne triediť veci a posuvat/ vyhadzovať.

sandra49
27. dec 2023

Minimalizmus. Začni knihou Minimalisticky domov od Andrei Richardson. Ako náhle to začneš aplikovať zmení sa ti život k lepšiemu 🙂 a uz sa veru nevratis do starých koľají.

atomic3004
27. dec 2023

@viestta teória pekná, ale v praxi mi to tak vôbec nefunguje bohužiaľ....čakám, kým deti odrastú