Neviem ci sa to na tuto stranku hodi, ale skusim to.
sme kamaratky uz od zakladnej, teda cely zivot. Ona ma tri male deti, ktore mam velmi rada, od narodenia som jej s nimi pomahala, maju ma radi, proste vsetko je ok. Lenze jej sa velmi nedari s peniazmi. Jej chlap sice nieco zarobi, ale malo, je to taka pomocna praca, ona ma obcas brigadu, ale len obcas. Nedari sa jej najst pracu. A zvykla si odo mna poziciavat peniaze. Kym ich vracala, neriesila som to, ale uz asi rok a pol nevracia a nabalil sa mi u nej pekny dlh :( A pyta dalej. Lenze ja jej uz nechcem nic davat. Prednedavnom som sa vydala, zaciname s manzelom platit hypoteku, opravu bytu, energie... ved viete. Jej argumenty su take, ze "ja mam tri deti a nemam pracu. Ty nemas deti a mas pracu, tak urcite mas viac penazi". No to je pravda, zarabam {aj ked nic moc, ale zarobim si na seba}, ale chceli by sme si s manzelom aj nieoc usetrit, lebo tiez zaciname pracovat na dietati.
Aj s telefonovanim. Ked nieco chce, stale dookola prezvana {nema samozrejme kredit} az kym jej nezavolam. Pritom mna to tiez cosi stoji.
Ja viem, ze by som jej rovno mala povedat, ze jej uz nic davat nebudem, ale ked jej to takto priamo povedali jej svokra aj jej sestra, velmi sa na nich urazila a prakticky sa s nimi uz nebavi. A ja nechcem, aby nase kamaratstvo dopadlo rovnako :(
Inac parkrat som jej skusala vysvetlit, ze jej nemozem tolko poziciavat, ale stale argumentuje tym, ze ona ma tri deti a ze to je pre deti na jedlo a na oblecenie...atd...
Ako sa z toho dostat?
Musíš jej proste vysvetliť, že ako kamarátke rada pomôžeš, ale už nie finančne. Začala si si budovať svoju rodinu a peniaze na existenciu potrebuješ. Ak to nepochopí, bohužiaľ. Ale citovo ťa nemôže vydierať donekonečna. Má manžela a je na ňom a jej, aby si finančnú situáciu riešili sami.
@erika04
@erika04 na rovinu ! niekedy musíš či nechceš,alebo nie jednať proste na rovinu 😉 ! Držím palce !
je od teba velmi pekne, ze jej pomahas, vidno, ze si dobra kamaratka, ale...
mas dve moznosti, bud ta bude vyciciavat aj dalej alebo jej to povies natvrdo a stratis ju.
Nuz povedz jej, ze teraz skratka ti nezostavaju peniaze, pretoze platis hypoteku, a ked nezaplatis, tak to bude velmi zle. Citovo ta vydiera a manipuluje "je to pre deti a na jedlo". Nie si povinna jej neustale davat peniaze.
No mne to bohuzial pride tak, ze s tebou dotycna udrziava kamaratstvo uz len zo zistnych dovodov ☹ povedat NIE - nemas a hotovo. a ze ti este nevyplatila stare dlzoby a bohuzial si nemozes dovolit takto davat peniaze. alebo ked uz tak velmi pyta pre deti, tak nech si to ide k tebe aspon odpracovat. nech ti raz za tyzden dojde vyupratovat byt a das jej 5-10€. nic ine ma nenapada....
@janinah raz som jej povedala, ze sa musim poradit s manzelom ci jej poziciame alebo nie, lebo teraz vsetko berieme ako nase spolocne peniaze. A ona na to, ze "to si nechas, aby ti muz hovoril, kde mozes a kde nemozes minat svoje peniaze?" ... A ja neviem...asi to nechcem zvalovat na muza, ze on mi zakazal. To by som klamala.
len jej nejak jemne ale razne povedat, ze uz proste jej poziciavat nebudem... len hladam tie spravne slova alebo sposob...
@rora predpokladam, ze by jej povedala, ze pri troch detoch nema cas... 😖
@erika04 je to vyciciavac a nie kamaratka, ako tu uz aj bolo spomenute. kamaratstvo ma byt obojstranne vyhodne - poskytovat radost na oboch stranach. toto uz nie je kamaratstvo - ona vyciciava, ty ticho trpis. je svojpravna osoba, nie si zodpovedna za ich situaciu! par-krat sa pomoct da, ale ked uz ani nevracia, tak to uz co je?!
nechcem sa nikoho dotknúť, ale načo si urobí tri deti ak ich nedokáže uživiť? oni sú rodičia a majú sa o ne postarať a nie bývalá spolužiačka zo základnej školy.
povedz jej na rovinu, že teraz si riešiš svoj život a odkladáš si na čas keď budeš ty na materskej a pre SVOJE dieťa.
som za pomoc typu - povarujem ti deti, dám ti čo už nepotrebujem, mám toho prebytok napr. zo záhradky, ale finančnú pomoc ééééééééééé, to nerobí dobrotu.
jednoducho si z teba urobila dojnú kravu. stále si myslíš, že je to kamarátka?
@erika04 nebuď taká "slušná",je to v tomto prípad ena škodu..a niečo o asertívnom správaí si prečítaj,veď ona tebou manipuluje,hraje ti na city,ale ty predsa nie si zodpovedná za to,že nemá deťom na jedlo,joooj,takú vypočítavku by som hnala až do afriky...táto sa na kamarátku len hrá,skús ty niečo od nej požiadať a uvidíš ako dopadneš 😒
ja viem, ze je to je z jej strany vyuzivanie. Ale nemyslim si, ze je to pre nu jendostranne vyhodne. Ona mi velakrat pomohla, ked som sa s niecim trapila, aj radami a tak. Proste sme kamosky.
len sa bojim, ze ked jej to poviem narovinu, nas vztah sa zmeni, co by mi bolo luto... aj deti ma maju velmi radi, aj ja ich...
Ja bych ji rekla nezlob se ale dluzis mi tolik a tolik a nevracis mi to takto to dal nepujde dokud nesplatis co mas pujcene nemuzu ti nic pujcit. Holky ti dobre rikaji toto neni kamaradka a jeste ti takto povie ze to si nechas od manzela libit tsss ta ma drzet kdyz uz tak pusu a ne si jeste vyskakovat..toto se mi nelibi.. vis co me naucil jeden moc moudry pan? "Naucte se rikat ne"! Drzim palce a takova kamaradka? Vypada to ze neni o co stat 😉
@erika04 z tvojej kamarátky sa stal "príživník".... úplne chápem tvoje pocity... ty sa vôbec netráp a odmietni jej požičať... vysvetli, že teraz máš už tiež zvýšené výdavky a už to nejde, peniaze takisto potrebuješ.... skutočná kamarátka to pochopí a vaše vzťahy to nenaruší.... vôbec sa nedaj citovo vydierať: to čo je za argument, že ona má 3 deti a je bez práce? čo si jej tie deti urobila Ty a máš nejakú povinnosť živiť ich? to predsa nie je tvoj problém....
áno, priatelia by si mali pomáhať, ale v tvojom prípade zašla pomoc už priďaleko a tvoja kámoška si zvykla, že ju dotuješ.... čudujem sa, že jej samej nie je trápne neustále z teba ťahať peniaze, navyše, keď má voči tebe už dlh 🙄 😝
ak sa po tvojom odmietnutí prestane s tebou stýkať - je jasné, že z jej strany o skutočné priateľstvo nešlo a za takou "kámoškou" potom nemusíš žialiť... držím palce 😉
@erika04 tak keď má 3 deti nech sa o ne stará ona a jej muž, veď nie sú tvoje aby si ich živila. Ja som takto dopadla so susedkou a dodnes mi nevrátila nič. A ešte som sa začala starať o môjho uja, nemá nikoho začala som mu prať, potom si požičiaval a nakoniec len bral a ešte mal tú drzosť zavolať mi 3 dni po tom čo dostal dôchodok aby som mu priniesla cigarety lebo nemá ani korunu!!!!
Rátaj s tým že ak nebudeš požičiavať váš vzťah sa na 100% zmení. Je to smutné ale je to tak ☹ ale predpokladám že to sama tušíš, inak by si tak starostlivo nehľadala "vhodné slová" len aby sa neurazila 😖
@erika04 toto stopni a mala si uz davno. Forma akou od teba kamaratka pyta peniaze uz hranicia s vydieranim. Jej argumenty su nemiestne. Ty nie si zodpovedna za to, ze ona ma tri deti a nevie ich uzivit. To je zial vyhradne jej problem. Akokolvek tvrdo to znie. Navyse ma uz u teba znacny dlh. Takto to nejde. Ak to mam povedat bez obalu - Ty nie si dojna krava, ktoru moze ona dojit kedykolvek potrebuje. Bohuzial rataj s narusenim vasich kamaratskych vztahov. Inak to nepojde. Nie ak niekto nerespektuje to zname otrepane, ale stale platne - "kamarati budme, dlhy si platme". Kamaratka uz davno prestala byt spolahliva a bude to len horsie ak Ty aj nadalej budes mlcky prechadzat neuhradu predoslych dlhov. Pekne jej povedz, ze jej nemozes viac pozicat nakolko Ti nevratila este ani za minule obdobia a jednoducho ju nemozes nadalej sponzorovat.
@erika04, nepaci sa mi argument, ze ty mas urcite viac penazi. V mojom okoli je to bieda, aj ludia, co donedavna nevedeli co s peniazmi sa nemaju najlepsie a to som z BA. Slusne by som jej povedala, ze zial mala som vydavky a nemam. Berieme si hypoteku, planujeme babatko.... ak by sa nahnevala, alebo urazila a utrpi tym vase priatelstvo, tak priatelstvo u vas nebolo a asi ta len vyuzivala posledne obdobie. Je to pekne pozicat si, ale je aj normalne povedat, prepac, ale teraz nemozem, lebo nemam a je normalne to pochopit. Ak mozem, poziciam, ale nemozem predsa poziciavat na ukor svojej rodiny. Drzim palce, aby sa jej podarilo najst si pracu cim skor, aby sa takto netrapili.
@erika04 Ja bych ji to rekla tak,ze jsi ji rada pomohla,ale ted uz nemuzes protoze planujes svoji rodinu.Pokud je opravdu kamaradka a zalezi ji na tobe jako cloveku,tak se mozna urazi,ale necha si to projit hlavou a prijde se ti omluvit.a ty ji muzes treba pomoct hledat praci,nebo nejakou brigadu.A pokud to nepochopi tak ti za to nestoji.Ja mam pravidlo ,ze lidi kteri me nemaji radi pro moje JA kolem me nepotrebuji
hm co je to za kamaratku ako pisu dievcata tak ta vyuziva, ved ty si jej nekazala mat 3 deti, len si teraz davaj bacha aby ste sa nerozkmotrili lebo ti uz tie peniaze co ti ma vratit nevrati, ja som sesternici pozicala par tisic $ a ked som ich pytala po roku naspet tak mi povedala "moja mila a ty nevies ze ja mam 2 deti" ako keby som jej ich ja kazala mat - tak styk so sesternicou od vtedy nemam a ani peniaze neuvidim....
@erika04 ona je tvoja najlepsi kamaratka, ale otazne je, ci aj ty si jej najlepsia kamaratka..alebo aspon kamaratka, lebo kamaratkam sa taketo veci nerobia...poslat ju do kelu co najskor, lebo babula zjavne vie ako na teba (argumentuje detmi), ale ONA je matka, tak ona sa ma postarat a nie hadzat starostlivost na vsetkych naokolo a skusat to pomaly uz aj s citovym vydieranim...ako vidis, problem ma s viacerymi ludmi, takze chyba je v nej...
Ak nevies ako na to, tak jednoducho povedz nie, nemam a je to....ty nie si povinna nikomu vysvetlovat, preco mu nepomozes....skor by som jej pripomenula, ze este ma u teba dlh ona...kokos, drzost niektorych ludi nepozna hranic....a este ty aby si mala vycitky svedomia, ze jej nepomozes, nie?
@erika04 a tvoj manžel sa k tomu nevyjadril?? 😕 ona ti hovorí či si dáš kafrať od manžela?? 😠 ..a to ze ona ta má pod palcom to je ok??....preber sa prosím ked ta takto vyciciava a využíva to uz nie je kamoška......a to ze ta v ťažkej chvílke vypočula alebo poradila máš pocit ze si jej nieco dlžná?? 😒 podla mna nemá charakter tá tvoja akoze kamoška..požičiat je jedna vec ale drzo pýtať peniaze stále ako keby si bola povinná tak toto nie 😎 ....
povedz jej to pekne na rovinu.ked bude pytat peniaze,povedz,ze teraz pocitate kazde euro,lebo mate hypoteku,planujete babatko,..neviem ake ciastky si jej pozicivala,ale urcite bude drankat aspon 2e,5e..ale nedaj sa.lebo 3x5e mas 15e...a zase si v tom istom...ale tebe je luto tych deti,ze ano?ked to je kamaratka pochopi...len,bohuzial mne to tak vychadza,ze to kamaratka nie je.priatelstvo ma byt obojstranne,nie aby si z teba robila (prepac) dojnu kravu.ty niesi povinna zivit jej deti.za rok a pol,tusim aj viac,bolo pomoci az az.
@erika04 Nuz, usila si si na seba jednu obrovsku budu. Poznam to, mala som taky problem s kamosom, ktory stavkoval. Bolo to este na vyske. Boli sme super kamosi........a ja, aby som neprisla o kamarata som mu vsetky peniaze odpustila....nezaplatil mi nic.
Dam ti jednu radu do zivota: " KAMARATOM SA PENIAZE NEPOZICIAVAJU! NIKDY!"
Je jedno, ci najdes spravne slova, ci to dokazes jemne povedat a podat.....akonahle vyrieknes slovko NIE, vas vztah sa tym v momente zmeni..........a nikdy, nikdy uz nebude taky, ako bol predtym.
Neviem kolko ti dlhuje, ale jedna vec, ktora ti zostava, aby si si ju nepohnevala je ta, ze v case, ked sa rozhodnes, ze jej povies NIE, tak jej odpustis vsetky predosle dlhy, ale iba za podmienky, ze uz jej viac peniaze nebudes poziciavat.
Ak to prijme (co vacsina ludi vzdy suhlasi, lebo zmazat dlh je dobry pocit) tak uz jej nikdy nic nepozicaj a priprav si vyhovorky na rozne projekty a financne narocne kupy do buducnosti ako je setrenie na novy televizor, novu postel, dovolenka v zahranici.....proste tie pozicane peniaze ti idu do rozpoctu na tvoje buduce projekty a plany.
Ak chces, aby dlh vratila a rozhodnes sa jej povedat aj NIE, tak v tom pripade urcite prijde k zmene vaseho vztahu.....bud sa s tym zmieri,co je velmi nepravdepodobne (kedze uz si zvykla, ze ty si jej zalozna) alebo sa urazi a prerusi s tebou kontakt....sice sa neskor znova vrati, ale uz to asi nebude to prave makove.
Jednoznacne vsak musis prestat. Povedz jej, ze je pomozes inak, nie financne- postrazis jej deti, aby si mohla ist najst pracu, pomozes jej tym, ze detom kupis male drobnosti,ked sa stretnete.....ale jednoznacne povies, ze nemas!
Co sa tyka manzela, tak by som jej povedala, ze ak by moj manzel niekomu poziciaval peniaze bez mojho dovolenia, tiez by som s tym nebola spokojna. A financie su vec, ktoru vzdy s manzelom riesite spolu ako team, nie ako samostatne jednotky. Vy ste manzelia a mate spolocnu kasu.
ja to mam s mojim bratom,je slobodny stary somar,byva s mojou mamou,ja mam rodinu a dve male deti,jedno ma 2 mesiace,nekojim,takze financie mam kde davat,a druhe dieta do 3.triedy,on nic neplati mamka ho zivi,a furt si chodi poziciavat,ze mu neni hanbaje mi z takych ludi tazko...
na rovinu a otvorene, jasne povedat, ze "nehnevaj sa, ale peniaze ti viacej poziciavat, davat nebudem". bud to pochopi a uvedomi sa, alebo sa urazi a vtedy budete vediet, ze to nebola ozajstna kamoska, ale vyuzivacka.
@erika04 necitala som vsetky prispevky, ale to nie je kamaratka, a pokial jej nepovies na rovinu ze jej nic nepozicias tak bude drankat stale peniaze. To nie je predsa tvoj problem ze ma tri deti a nema pracu?....a aj s tym telefonovanim ani ty predsa nemas telefonovanie zadarmo zvlast ked ona nieco potrebuje....takze jej treba pekne povedat ze ty nie si charita, a ze si planujes zalozit rodinu a preto tiez potrebujes peniaze, a ak sa urazi, tak to nie je priatelka a o take priatelstvo by som ani nestala.....
Ja ti poviem, že môj muž je presne ako ty... a som mu rázne povedala, že takto to nejde, že potom ho každý len využíva za jeho ochotu.... ak je naozajstná kamarátka, mala by to pochopiť. AK to nepochopí, tak je to naozaj z jej strany iba využívanie.
to nie je kamarátka,ale vyciciavač 😒 raz-dvakrát požičať je ok,ale donekonečna? to nie...povedz,že ti manžel zakázal požičiavať 😉 a mobil?nedvíhaj,vypni ho a hotovo...o takú kamošku by som nestála,to,že ste spolu od detstva neznamená,že má právo ťa využívať