Ahojte, občas by tu nejaká návšteva rada prespala.Nám to však z rôznych dôvodov nevyhovuje, najmä manželovi. Ani my nechceme u nikoho spať. Poradíte, ako slušne odmietnuť? Ďakujem.
Ako si napísala, nemáme nato vhodné priestory, máme malý byt a pod.
@elenka74 Ďakujem.
My to riešime zaplatením penziónu u nás v meste.
A to kto u vas chce prespavat? Trosku nezvycajne ze pride navsteva a rovno so zubnou kefkou..
ide o rodinu? byvaju daleko? osobne by som niekoho blizkeho kto si da namahu cestovat z dialky aby nas videli nevyhodila toboz nie ak by mali ist domov po tme a aj s detmi etc ... jedna noc sa da vydrzat .. ak ide o dlhodobe prespanie len neakeho znameho hold treba narovinu povedat ze nema kde prespat ..
Moja známa mala takýchto svokrovcov. Bývali na dedine, asi 30 km od mesta, kam chodili k lekárovi. K lekárovi mali ísť v pondelok, ale k známej sa nasáčkovali už vo štvrtok a ešte si rozkazovali, čo má uvariť a upiecť.
Ak u vás budú chcieť prespať, asi by Ti to mohli vopred oznámiť, a ty by si im pekne povedala, že nemáte na to priestory a hotovo. Máte jednoducho svoje pohodlie, svoju pohodu, svoj systém neporiadku napríklad . Ja osobne to tiež neznesiem, na šťastie sa k nám nikto nenatíska..
Keď sa niekto vopred ohlási, že chce prespať, tak normálne na rovinu poviem "nie, nemám rada keď niekto u mňa prespáva". A ak mám návštevu a ostane dlhšie a opýta sa či môže/môžu prespať, poviem to isté. Nevidím nič zlé na tom, keď človek povie pravdu. Ak to niekto nechápe, mrzí ma, ale na situácii to nič nemení, nebudem sa vo vlastnom cítiť zle aby niekto mal zadarmo ubytko.
Treba slušne povedať že u vás sa to nedá a nemate priestory a slušne naznačiť ze nedaleko je penzión alebo hotel ze budeš ochotná im rezervovať ubytovanie ale nezaplatila by som. Tiež to nemám rada pretože byt máme malý a mám rada súkromie a nie aby mi niekto cudzí po byte snoril čo kde mám.
Nikdy by som sa k nikomu nenatiskala a neznasam spat u niekoho tak, ze mu uberam z jeho zivotneho priestoru. Ja aj ked ideme k rodicom na chalupu tak si postavim stan a spim vonku (chodime tam len v lete), lebo neznasam spat nakope s inymi rodinnymi prislusnikmi a nie je tam tolko izieb.
Cize ked vam to nevyhovuje a nemate ani priestor, tak sa nerozpakujte povedat nie, tak ako sa oni nerozpakuju tlacit sa k vam.
@elenka74 🙄😨
Bežné prespavam u sestier, kamosiek a pod pričom sa aj sama ohlásim a donesiem so sebou deti. Tak isto aj oni u mňa. Mame hosťovsku, aj svokrovci pravidelne chodia na viac nocí atď. Teraz príde kolegyňa. Nevidím v tom problém a ani dôvody prečo by to malo niekomu vadiť.
Ale tak ak by som to cítila ako vy, na rovinu by som sa vyhovorila resp. možno aj povedala pravdu. Pretože ak začneš argumentovať s malo miestom u niekoho kto u vás už prespal, tak to by ma asi trosku urazilo(keďže sme už u vás spali). To radšej fakt pravdu povedať.manzelovi to vadí a hotovo. Ak sú inteligentní, neurazila sa a pochopia.
Ďakujem za všetky odpovede.
Keďže sa pýtaš na výhovorku...prerabete a mate všetko rozhádzané, malujete, deti sú chore.Ale ja som rovno na začiatku povedala jednej známej,ze nie,odvtedy nikto nechce:D asi sa to roznieslo:D
Tvoja veta ani my nechceme u nikoho spať je divna.Ideš za rodinou priklad s Košic do Bratislavy a prideš ráno a večer sa vezmeš ideš preč.Alebo opačne k tebe pride rodina tak ich pošleš kam do hotela na ubytovňu či kam nepochopila som.Mate malý byt a čo navšteva k vám pride a bude u vás pol roka ved na pár noci sa to uskoutočniť dá.Lenže tu ide o to že manželovi to prekaža čo konkretne, pýtaju jesť podriapu vám posteľne prádlo, osikajú matrace.My nikam nechodime spať tvoje slova to znamena že ste nikdy v lete neboli an žiadnej chate, na dovolenke v hoteli, na služobnej ceste, alebo na nejakej pracovnej ceste ked áno tak si protirečiš a v cudzom si spala.Všetko čo je hotel, ubytovňa, sukromný privát,služobna cesta ked sa spi mimo domu na dovolenke všade je to cudzie.Ved môže prisť situácia že pôjdete k nejakým známim čo ste sa dlho nevydeli aj 5 rokov a pošľu vás spať do hotela ako by si sa citila.Malý byt je čo garzonka, jedno, dvoj,troj, 10 izbový byt každý pod pojmo malý byt si predstavy niečo ine.
@dilino Nie každý má rodinu na opačnej strane republiky, sú ľudia čo jednoducho neznesú vo svojom byte cudzích ľudí na prespatie. Ani môj muž by to nedovolil. A ja osobne by som sa tiež vyhovoria. Myslím že autorka príspevku len chcela povzbudiť a pochopiť . Aby nemala výčitky, že spraví, alebo povie niečo strašné. Dovolenka a ubytovanie v hoteloch je iné .
@pragmaticka len vy mate hostovsku izbu. Viaceri okolo mna byvaju 5 (rodicia +3 mini deti) v 2i byte a su radi, ze sa sami naskladaju. Deti mozu byvat v noci uvrestane, manzel mozno trpiet plynatostou 🙂 ci rannymi prehankami na wc a maju papundeklove socikovske jadro v byte... aj to je život 🙂. Sa nerozkrajaju.
My sa doma vieme v pohode poskladat inak, aby sme ubytovali aj navstevu, no viem si predstavit ze ľudia ziju všelijako aj maju rozne problémy, ktore navonok nemusi byt vidno
@evkamotka k takým ľuďom by som sa ani nepýtala o prespanie.
Jedna segra ma tiež len trojizbovy byt a vždy keď tam spíme tak bud v obývačku alebo detskej izbe a decká si vezmú k sebe. Ale aj napriek tomu sa vždy na nás tešia, práveže by boli radšej aby sme častejšie chodili. Takže keď sa ľudia majú radi, priestor fakt nie je dôvod.
Ale možno je to tým, že žijeme všetci ďaleko od seba. Mne veľakrát aj ďaleka rodina navrhujú spanie, ak zajednam ubytko v ich okolí (výlet a pod) tak sú až urazeni. Tak isto aj mužova rodina.asi je to o povahe ľudí, my sme skôr extroverti a takých mame aj kamošov a známych. Ku nám kamoši s deťmi niekedy aj na týždeň prídu, ci rodina to je bežné že na dlhšie.
@pragmaticka no ved to, extroverti s tymto obvykle problem nemaju. Introverti su z toho chori a vycerpani.
@pragmaticka nam teraz ma prist svagrina, mame 3i byt a oni su 6ti. Nemame problem. Ale ludia su naozaj rozni aj maju rozne bytove podmienky (4 macky, nervne deti, zdrav problemy, neporiadok... .) fakt sa neda podla seba súdiť v tejto veci
Každý má právo poskytovať či neposkytovať nocľah v svojom byte alebo dome podľa svojho uváženia. Prípadným záujemcom o nocľah normálne poviem ako to mám nastavené ja.
Zaleží, odkial by došli. Ak je to blízka rodina, alebo dokonc dobry priatel, napr. ku nam došiel kamarat z UK tak som mu ponukla sama postel, a išli by z dialky Ba-Košice, tak by som ich neposlala večer spať na nástupište, aby šli nočnym spojom domov. Nam rodina bežne ponukla ubytovanie, aj ked sme to nepotrebovali. Na 1 noc sa da ubrať zo svojho komfortu. Na týždeň bývať to by som asi ani ja nesuhlasila, ale všade kam sme došli boli sme štedro pohostenní bez vyzvania, tak by ma hanba fackovala proste kvoli šetreniu na jedle niekoho odmietnuť. Ked sa tak zamyslím, my máme vlastne super príbuzenstvo
Máme svoj program, aj deti sú ešte malé, majú svoj režim, ďalej nedostatok miesta, keby sa jednalo o rodičov, takby sme to riešili, inak, napr.skladacie postele, ale rodičia bývajú blízko.
Veď je predsa úplne jedno aký máš dovod, nie je potrebné vysvetlovať a ospravedlňovať sa. Ubytovať sa u niekoho naozaj nie je nárokové.
A Ani na to nemáme priestory.