Ako skĺbiť prácu a rodinu

13. dec 2022

Obaja s manželom pracujeme, končíme o 3, čo je v poriadku, mame celé poobedie na deti. Sem tam nejaký nadčas. Lenže veľmi ma štve, že mi znovu nedovolili dovolenku medzi sviatkami. My ako deti sme s rodičmi strávili celé sviatky s rodinou, išli sme na lyžovačku a podobne. Cez leto si môžem vziať maximálne 2 týždne dovolenky a potom mi je ľúto deti, že ostatných 6 týždňov musia tráviť čas počas našej prace s inými ľuďmi a nemôžu si užiť leto tak, ako sme boli zvyknutí my. Mám pocit, že medzi časom sa práca akosi posunula na prvé miesto a rodina je pre zamestnávateľov len príťažou, ktorá zamestnancov oberá o čas na prácu. Ako to máte vy? Alebo ako to vnímate? Je mi z toho fakt smutno. Keby sa dá, idem na polovičný, ale žiaľ financie to nedovoľujú.

drzaopica
13. dec 2022

Tak ako ty....ale nepoznám v mojom okolí páry kde obaja pracujú do 15 ani nevieš ako sa máš dobre

mirko84
13. dec 2022

Povedal by som, ze v porovnani s priemerom na slovensku mas dost dost casu na rodinu, predstav si ze obaja s manzelom robite na 3 smeny. Samozrejme, vzdybsa da priat mat lepsie podmienky. Tento rok vysli vianoce ozaj blbo, co sa tyka sviatkov

zojazoja
13. dec 2022

10-14 dní dovolenky nárok za celý rok? Zákon vraví niečo ine pokiaľ viem. Ci vy nemáte nárok na zákonnú dovolenku?..počet dní myslím.

autor
13. dec 2022

@zojazoja no ako rodič mám 25 dni dovolenky ročne, no zamestnávateľ ňou môže disponovať :/

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
13. dec 2022

@elizabet173 no môžem si čerpať dovolenku, len cez leto max 2 týždne, cez sviatky vôbec, ostatne dni dovolenky si môžem vybrať kedy chcem

zojazoja
13. dec 2022

Môže disponovať,ale v rámci zákona. Čiže keď napríklad v októbri by si si vypýtala 3 dní dovolenky,tak ti ju zamietne?

viestta
13. dec 2022

Tvoji rodicia zdaleka nemali tolko dovolenky ako mame my, ani neviem v ktorom roku sa predlzoval vymer dovolenky, ale viem, ze nasi sa striedali na dovolenkach cez prazdniny, chodili sme k babke aj do taborov. A my sme mali vianocne prazdniny od Stedreho dna, do Noveho roku, jesenne vobec neboli, boli jarne ale neboli velkonocne a neviem ci sme polrocne vobec mali. Rodinnu dovolenku sme mali tak tyzden, niekde.
A ano, aj my to mame zlozite ale nejak to vzdy dame.

zafir01
13. dec 2022

Dovolenku máš.. Aj ju vyčerpás.lrn teda nie, ako som pochopila cez sviatky. Ved môžeš ísť s deťmi a rodinou na predĺžený víkend napr v máji. Mimo sezóna, malo ludi.. Alebo na dovolenku na jeseň. Aj deti vedia v školách ospravedlnit na ten týždeň.
Keď som robila ako predavačka v tescu, ešte neboli sviatky povinné zavreté. Na štedrý deň som pracovala. Jeden víkend v mesiaci voľný. Medzi sviatkami stále v práci, na Silvestra cez deň tiež..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simsalabim
13. dec 2022

Pises, ze cez sviatky ti dovolenku nedaju. Tak co keby ste sli na lyzovacku nie cez sviatky, ale povedzme 3.1.? To uz je po sviatkoch.

andreatytler
13. dec 2022

Na Slovensku je to s dovolenkami este celkom dobre.
U nas novacik ma 10 dni dovolenky. Po 15 rokoch prace mas 20 dni. Ak si na poste tak mas len 10 dni bez ohladu na dlzku zamestania. Mozem si ju vybrat len ak a kedy sef odobri.
Robim od 7-3 a muz od 10 do 6
Kolko mate statnych sviatkov? U nas 10 a to niektore musim do prace, lebo ine provincie nemaju sviatok v ten den a mame celostatnu firmu cize niekto musi byt v kancli ak by volali z inej provincie... aj ked dostanem nahradne volno v iny den uz to nie je to iste, lebo ten sviatok je pase.
Teraz mam stastie lebo mam super sefa ktory mi odobri tak vela dovolenky kolko potrebujem a je to ovela viak ako 10 dni lebo syn byva chori, ale vybrat si ju stale nemozem kedy chcem. Nepocitujem to ako krivdu, som rada ze mam robotu, ktora ma bavi a zivi. Dokazem si uzit aj par hodin vecer s rodinou.

19gemini89
13. dec 2022

No nam vyjde dovolenka asi 1 tyzden cez letne prazdniny spolu, ostatnu dovolenku prisposobujeme pocas celeho roka kedze robime 12hodinove sluzby, ked sa nam nedaju pomenit na dany mesiac aby sme nemali spolu tak jeden si musi vziat voľno, deti su este male na to aby boli same doma. Ale som s tym v pohode, vedela som aku pracu mam aj manzel ked sme planovali deti, neberiem to tragicky, nase deti su tiez zvyknuté

autor
13. dec 2022

Máte pravdu všetky, len son zabudla poznamenať, že tento rok som vyčerpala len 10 dni, žiadna PNka a OČR berie všetky manzel, o to viac to štve... pritom práca nestojí na mne, kolegyne ma vedia zastúpiť, aj svoju prácu si viem nadrobit aby bolo všetko prichystané :/

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
13. dec 2022

Ja si musím nahlásiť dovolenku rok dopredu. Plus mame bodový systém a podla toho dostaneš poradie kedy si môžeš zadať ty. Každý týždeň môže mať 10 ľudí naraz dovolenku a je nás cca 150.a čím obľúbenej si týždeň tým menej bodov. Takze podľa bodov vyjde dovolenka vez sviatky každých pár rokov. Ale každá práca ma svoje plusy a minusy

morgane1975
13. dec 2022

Nuz dnesna doba je taka ze nie je naklonena rodinnemu zivotu. Vacsinou je to tak ze rodicia makaju a deti maju vsetko materialne a dostatok alebo sa uskromnia. U nas je to tak ze mame flexi dobu a robota musi byt urobena. Chvala bohu male deti nemam.

panelacikova
13. dec 2022

@simsalabim no neviem, neviem, či im vydá na lyžovačku. veď píše, žeby robila na 1/2 úväzku, ale financie to nedovoľujú. komu nedovoľujú financie, je preňho obrovský luxus ísť na rodinnú lyžovačku. možno tak 1x za sezónu a to sa dá aj cez víkend alebo štátny sviatok.
a autorka - čo sa týka tvojej poslednej vety, čo by akože vyriešil ten 1/2 úväzok? aj tak by ti nedali dovolenku tak, ako si želáš. zase len by si si ju čerpala inokedy, podľa toho, čo o zamestnávateľovi tvrdíš ty. jediné, čo by to vyriešilo, že máš zo 2-2,5 dňa cez týždeň voľné.. a to zas nerieši prípadný výlet (akýkoľvek) s rodinou.
každé zamestnanie má za a proti. a stále sa zamestnanie zmeniť dá...

simsalabim
13. dec 2022

@panelacikova ja jej lyzovacku nenavrhujem, o lyzovacke pise ona...

autor
13. dec 2022

@panelacikova je to tak, že mám dosť vyšší príjem ako manžel, preto ja nemôžem robiť pol úväzku, nevyšlo by to, preto on chodí aj OCRky. Mám dobre zaplatené, celé o čo tu ide je že by som chcela ich prázdniny tráviť s nimi, veď to je to, na čo ako dieta spomínam najviac.

autor
13. dec 2022

Nuž asi v zamestnaní to tak chodí. Ďakujem vám za vaše názory, aspoň viem, že nie som v tom sama.

kris_tin257
13. dec 2022

Tak ja robievam do večera do 21:00 a robím víkendy, dovolenku cez leto nemám a november december máme zákaz brat dovolenku lebo je najrusnejsie obdobie. A som tu a dá sa to zvládnuť 😊

ibrunova
13. dec 2022

Myslíš, že tvoji rodičia boli s tebou ako dieťaťom celé leto doma? Pochybujem.

syslik81
13. dec 2022

moja dcera kazde prazdniny travi v skolskom klube .. nemam tu rodinu a ani starkych a otec nejavi zaujem .. takze mam na nu cas len na vianoce 2 tyzdne a v lete mesiac ked mam neplatene volno .. hold nic ine sa neda robit ... vtoto leto ju budem musiet zanies na sk a nechat ku tam a na konci prazdnin vziat kedze aj v maji mi treba volno ... ona e rozumna zvlada to lepsie ako ja ... ale ani s nami rodicia netravili vela casu . prazdniny letne sme boli v tabvoroch al s kamosmi pred panelakom ... a prezili sme ...

jaja20
13. dec 2022

Nikdy v živote som nemala dovolenku medzi sviatkami a to mám už 19 ročnú dcéru. A cez letné prázdniny ucelené 2 týždne dovolenky len raz za 2 roky.
Jednoducho,treba využiť aspoň to,čo v rámci svojich možností môžeš.

zojazoja
13. dec 2022

Tiež si nemôžem vziať dovču ako si zmyslim a to mam naozaj veeelmi ustretoveho šéfa. V dňoch v mesiaci kedy sa robí výkaz DPHcky a odvody v žiadnom prípade.cez zimné prázdniny tiež isto nie..to je nával objednávok, atď atď. Preto si beriem iné mesiace postupne. Samozrejme ak by nastala výnimočná situácia to je niečo úplne iné.

riyadh
13. dec 2022

Ty si inac rozmaznana.. Praca v zdravotnictve, Leto max 2t, obaja s manzom smeny, deti aj same musia byt, ja robim nocne sviatky vikendy a ty ti riesis ze kralovna nema Cele prazdniny volno... Si Mala ist za pedagoga

lucky_k
13. dec 2022

Uplne nerozumiem ako to myslis? S mamzelom ste obaja doma o 3 a mate zvysok dna volno, v lete 2 tyzdne tiez spolu dovolenkujete....Treba zacat podnikat a byt sam sebe sefom a teda mozes dat i inym pracu, vsetkym zamestnancom v lete cele prazdniny dovolenky a tiez na vsetky ostatne prazdniny i sviatky. Samozrejme za nich treba i v tom case zaplatit odvody a mzdy! Takto by som ja videla riesenie tvojho problemu.

janickacrazy
13. dec 2022

Pochybujem, že tvoji rodičia mali celé leto voľno cez prázdniny. Ved museli chodiť do práce, nie? Teda ja si pamatám, že možno týžden-dva sme boli s rodičmi, potom babky a tábory cez leto. O 15:00 doma každý den je luxus. Moj muž chodí každý den o 19:30. Bud rada, že to máš tak ako máš.

amelie2017
13. dec 2022

Tak ja robim vacsinou poobede od 16 do 24. Muz robi od 10. do 16. A od 19. do 23. Ja mam 2 dni volna, on 1 den. A leto sme si uzili. Aj bez dovolenky. Nemala som ju- Spanielsko, praca v hoteli, dovolenku ti nik neda. O 6. rano budicek s rocnym synom, pustila som pracku, vylozila umyvacku, pohrali sme sa. O 10. som uz bola so 4 rocnou a s rocnym na kupalisku alebo na plazi. O 13. domov, urobit obed, vyvesat pracku, spratat kuchynu, pohrat sa, o 15:30 do prace. Ked sa podarilo, o pol noci som bola doma, vacsinou o 1., spat 4 a pol hodiny, maly sa stale v noci budi a o 6. zas budicek. Ale deti si naozaj uzivam. Meliem z posledneho, ale ony to nevedia. Teraz mam 2 mesiace volno- posledny krat, od januara otvarame cely rok.
K tomu tvojmu detstvu. Ano, ja si pamatam, ze nasi mavali volno cca od 22.12. do 7.1., ale v lete maximalne tyzden. Cele prazdniny sme boli u dedka alebo same doma. Uz ako 6 rocne sme chodili same ba jazera, kupaliska,..podla mna mas skreslene spomienky