Ako si zvyknúť v zahraničí?

laurinka2023
10. sep 2024

Ahojte babenky . Chcela bi som sa opýtať ty čo žijú v zahraničí s deťmi ako si vaše detičky zvykli na novú školu ,jazyk,kolektív ako sa začleniť? A ako ste to zvládali vy? Mam 8 ročnú dcerku chodí do školy už od minulého roka čiže druhý rok ale je to ťažké aj pre ňu aj premna, Na Sk bola šťastná mala dobrý kolektív proste tam chodila s radosťou ale ja som tam život mala zly, Mame sa ty dobre viem,že peniaze niesu všetko ale mala bi som to doma ozaj ťažké na koľko som slobodná mamička ,, cítim sa niekedy veľmi zle ako matka som možno zlyhala mam pocit že som zla matka že nepozerám na malú ale viacej na seba fakt neviem čo robiť

hedviga2
11. sep 2024

@laurinka2023 by je vždy s tvrdým y.

kiki68
11. sep 2024

@laurinka2023 a v com je problem u dietata? Ja som 15 rokov cca v Rakusku. Cize pre mna je toto uz domov a definitiva. Mam tu muza, dieta sa narodilo tu, muz nevie po slovensky skoro nic. Ak je Problem a kolektivom, jazykom, tak riesit s ludmi, co mozu pomoct . Vela ludi ma rozne problemy adaptovat sa v inej krajine, vacsim detom to moze trvat aj dva roky. Ale vacsinou ten navrat nema zmysel, nakolko tiez nevies co zase vychytate. Vsetky kolektivy su na rok, dva, mozno dlhsie.

melanta
11. sep 2024

@laurinka2023 a nie je to pre dcéru ťažké preto, že na ňu presúvaš svoje negatívne pocity? Ak dieťa vidí nešťastnú mamu, šťastné nebude. Čo robíš pre to, aby si bola veselá a tvoje dieťa tiež?

monika4487
11. sep 2024

Neboj, ked sme sa mi prestahovali s detmi, tak kazdy nam vravel, ze hranica je 3 roky kym si ako tak zvyknes. A naozaj bola. Kazde dieta je ine. Aj nase su, dcera je extrovert ta si zvykla po 2 rokoch, syn introvert, ten si zvykol az ked si nasiel v skolke kamarata a su partaci. Dolezite pre teba je, aby dcera si niekoho nasla v skole. Skus to potom nejak aj rozvyt, napr. zober ich niekde na zmrzlinu, popripade do nejakeho parku, cize nachadzaj cas pre nu a rozvyjaj ju. Daj ju na kruzky kde ona sama inklinuje, nech si najde kamaratov a rozvyja sa aj odtial berie slovnu zasobu. Mozno mate tam aj komunitu Slovakov, Cechov, ktori sa stretavaju. To zase nam pomaha a deti tiez si tam nasli partakov. Proste chce to cas, vysvetlovat, rozpravat sa o pocitoch, ale pritom hovorit aj o pozitivach. A kedze dcera je velka tak porozpravt sa s nou aj preco ste irobiki taku zmenu. Zvyknete si, ale jedine co stale bude chybat je budovanie vztahov na SK a travenie spolocneho casu, to nenahradi nic. Neboj, nezlyhala si, vsetci to tak niekedy citime.

bukajka_mata
11. sep 2024

Sestra žila v zahraničí, ale vrátili sa. Našťastie sa mali kam, no ale oni si proste nedokázali zvyknúť ani po čase, každé dieťa je iné, akosi sa nevedeli zaradiť do kolektívu, všetko odtiaľto im tam chýbalo.

karolinakr
11. sep 2024

teraz sa ma mala zle, za 10 rokov ti bude ruky bozkavat, že bez drahej jazykovky a dlhych rokov študia sa naučila prirodzene druhy jazyk, za par rokov bude bez prizvuku hovorit ako domaci a poznať aj slang, čo by som ja dala za to, či ste v Nemecku alebo Anglicku, pre ňu buduješ lepšiu buducnost aj za cenu toho, že teraz ma nejaku chvíĺu trápenie. A kedže je mala, rychlo sa prispôsobí, to skôr dospely má problem sa adaptovať