Na tú jazykovú bariéru, na to že keď si čítam časopis rozumiem 70% textu, no keď sa rozprávam kokcem a ľudia my musia všetko opakovať 2-3 x, pomaly. Hovorím plynulo anglicky, teraz sa učím nemčinu.. Pletú sa mi slovíčka, občas mám pocit že už neovládam ani slovenčinu správne :(( Som zúfala, cítim sa ponížene keď sa neviem vyjadriť. Vždy mám pocit že už už to pôjde ale nie, vždy príde niečo čo ma úplne položí a zistím že nič.
Napr. trapas naposledy si učiteľka spomenula že sme sa prisťahovali a sme tu nový, tak mi volala aby som sa nezľakla že sa skúša alarm. Ja som to pochopila že sa niečo deje, jasné panika stres hneď som volala mužovy nech tam volá a zistí čo sa deje. Potom mi volá naspäť s kľudom angličana že veď nič sa nedeje, len ti to chceli oznámiť aby si sa nebála zbytočne 😅 No hanba, ja už oblečená v aute že utekám pre dcéru.
Viete mi prosím poradiť, tie ktoré ste odišli do zahraničia ako ste to zvládli? A hlavne ako ste sa rýchlo naučili cudzí jazyk? Budem rada za vaše typy a rady.
btw. môj muž je slovák, nie nemec, len tu dlho pracuje
Nooo, ja mam angličtinu na decentnej úrovni, nemám problém porozumieť čomukoľvek, výnimkou sú snáď odborné výrazy. Nejakú dobu som strávila v US keďže môj muž je odtiaľ, nikdy som nemala problém rozumieť jemu alebo komukoľvek v okolí. Absolútne žiadny problém komunikovať...
...až kým som sa neprestahovala do UK 🤣🤣🤣. Do krajiny kde máš XY prizvukov z ktorých 100% pri výslovnosti ignoruje polovicu hlások 🤣🤣🤣 rozumej napríklad Leicester sa číta "Leste(r)" - teda približne, aj to "r" bude silent... 🤣
tipla by som cca mesiac - dva kým sa mi accent ako tak dostal do ucha. Dovtedy si určite museli myslieť, ze som "pomalšia".🙈 Daj tomu čas, postupne si na prízvuk zvykneš. Pracuj zároveň na slovnej zásobe, skus porozumieť lokalnemu slangu, to dosť pomôže. Nebuď frustrovana, takto to máš s každou relokaciou, všetci si zvykajú a v mestách s vysokou migráciou sú lokálni zvyknutí, ze im nerozumieš 100%. Je to úplne normálne.
Pracujes? Skus nevyhladavat Svk spolky ale rozpravaj sa s miestnymi … najlepsie stari ludia … je jedno co kvakaju, hlavne nech mas napocuvanych natives. Neboj zvyknes si … na mna v jednej krajine hovorili stale hlasnejsie a rychlejsie a nedali si vysvetlit, ze nie som hlucha ale neovladam ich rec… po rokoch, si z ostatnych casti vsimnu, ze mam tvrdy prizvuk zo severu a slovensky nepocuju.. takze to chce cas. Ked som sa ucila jazyk v danej krajine tak okrem telefonovania s rodinou nebol siroko daleko ziaden Slovak .. to velmi pomoze
pozri...ber to tak, ze proste vela vody nenamutis, uz z tvojej slovenciny je jasne, ze toto nie je to tvoje, proste na jazyky si lava. Pozeraj a pocuvaj telku, pocuvaj radio, pokvakaj s turecymi mamickami na ihrisku (budu na podobnej jazykovej note ako ty). O pisanej nemcine si nerob iluzie, kedze si nezvladla ani slovencinu
Naučíš sa,neboj... chce to len čas. Ta ,,echte,, nemčina je iná ako ucebnicova. Nehanbit sa za to keď nerozumieš. Kľudne aj popros ci by ti to vedeli povedať ešte raz,že si nerozumela. Nikto učený z neba nespadol. Dopln slovnu zasobu, ked pocujes nove slovíčko, tak si ho zapis. Manzel bol tiez vcera na krv a,ze nechapal sestricku co chce,ze mu ukazala. A ja som mu to povedala v nemcine, a uz vie opat nove slovicko. Len sa nenechaj znechutiť,začiatky sú vždy ťažké
No musíš veľa komunikovať. Nie len počúvať ale skutočne rozprávať. Inak aj SJ Ti ide horšie 🙂
Ahoj,
predpokladam, ze do prace nechodis. Je realne, aby si chodila na intenzivny kurz nemciny? Robila som operku v DE. Nemcinu som sa ucila v skole 10 rokov, ked som tam prisla, cotila som sa ako uplny vol! Chodila som na ontenzivne kurzy - 4x tyzdenne doobeda na 4 hodiny. Asi po troch mesiacoch mi ta mama, kde som robila povedala, ze po roku, dvoch si tam kludne nozem urobit VS. A ja som nerozumela anovtych 70% z casopisu ako ty. Normalne ma tym nas..., tak som som jej podrazdene hapkavou nemcinou povedala, ze to nie je vtipne.
Ona to vsak myslela uprimne a vazne - ze od nich operky odchadzaju so super nemcinou a jedna tam zrovna v tom case studovala.
Po 1,5 som si podavala prihlasku na VS vo Frankfurte. Bohuzial nevyslo to, no jazykove skusky som urobila bez problemu.
Vela som komunolikovala nemecky - slová hanba a trapne, som vyskrtla zo svojho slovnika.
Ale aby som bola ferova - zacinala som aj v Anglicku od nuly. Vedela som frazu Whats your name, my name is... Im loockung for a job and I like to stay here vor 10 years 😁
Tak som zacaka uoratovat v mekači. Tiez som doobeda chodila na intenzivne kurzy, o com moja hnusna sefka nevedela. Odžubala ma umyselne o hodiny, teda aj o peniaze. Za 3 mesiace od prichodu som bola schopna ist za hlavnym sefom toho mc donaldu a povedat mu zrozumitelne aky mam problem. On jej volal ako ho sklamala po tolkych rokoch, ze to by od nej nikdy necakal.
Ta mrcha neratala sctym, ze sa ucim a rychlo.
Po pol roku som odisla a mala na SK pohovor v nemcine aj anglictine. Nebola som sice v aj profi ale v pohode som sa dorozumela aj mne rozumeli.
Tak ti teda uprne odporucam tie kurzy, pokial je to mozne. Aj som chodila do obchodov trenovat reč. Napriklad do optiky, ze potrebujem ramik a rozpravali sme sa s predavacom. Alebo v potravinach, oytala som sa trebars na tovar, ktory nemali alebo na info ohladom vyrobku. Trebars nabytok, ezoobchod 😁 Hocico kde ti ti ludia odpovedat budu, to je zadarmo ako bonus a trening konverzacie.
Neviem ako v DE ale v AT ti urad prace ponukne kurz nemciny.
Drzim ti palce a prajem rychly uspech 🙂.
Ale naucis sa, ja som pred 14 rokmi dala ledva vetu dokopy, boze to bola hroza. A hned take veci riesit ako pokazeny kotol, internet. Proste studena voda a pekne som sa v tom machala sama. Ale clovek sa tak aj nauci asi najviac. Proste bez na kurzy ( mali by dat na pracaku zadarmo) a integruj sa co najviac ( miestne mamicky, starsi ludia) a kecat a kecat. Ono to pojde
Naučíš sa, ja som pred 14 rokmi prišla do UK so slovníkom v ruke. Ani neviem ako som si založila účet v banke. Po mesiaci som si našla priateľa a ten všetko vybavoval za mna. Po 2 rokoch som otehotnela a keď sa narodil syn priateľ na mna tlačil aby som si všetko riešila sama. A keď som šla opäť do prace to bolo strašne, všetko mi museli opakovať, a angličtina sa na mna sama nalepila. Syn hovorí viac po anglicky, takze aj to mi pomáha a v práci mám len jednu slovenku
@tenerifka Dakujem za tvoje mile slova, veru prispevok som si po sebe neprecitala, a spatne som si nasla nejake chybicky 🙂 . co sa tyka tvojho komentaru, asi zabudol vol, ze telatom bol. S mamickami si mozes pokecat na Tenerife ty, ale to asi nepojde, lebo ty si urcite spadla ucena z neba a ovladas aspon tri jazyky na C1…
Baby dakujem za podporu, sme tu len dva mesiace , pracujem na polovicny uvazok v malej kaviarni a to len doobeda, moc ludi sem nechodi, ale snazim sa. Tie bezne frazy a otazky mam zvladnute, no ked chce niekto debatovat tak sa stracam a to ma rozculuje.😅
a v ktorej krajine aktualne zijete? v Nemecku?