Ako si zabezpečiť budúcnosť?

1. mar 2023

Ahojte dievčatá.
Potrebujem radu a vlastne sa aj vyrozprávať.
Pracujem ako čašníčka, bolo to riešenie na krátku dobu, ale nevyšlo.
A práve teraz potrebujem poradiť ako si zabezpečit budúcnosť.
Plánujeme dieťa v najbližších rokoch ale nechcem ho kým nebudem mať stabilné zázemie.
Po dieťati sa nedá robiť krátky-dlhy a ani to nechcem.
Čo robiť, aby som sa mala dobre.
Spraviť si vysokú školu, aký odbor aby som sa uplatnila?
Skúsiť vytvoriť biznis?
Urobiť si nejaký kurz a zamestnať sa podľa toho ?
Dá sa robiť VŠ alebo kurz popri materskej ? Samozrejme to závisí od dieťaťa, ale máte s tým skúsenosť? Uplatnili ste sa po materskej ako nováčik?
Som v koncoch

martinp288
1. mar 2023

Niesom mamička, ale skúsim sa spýtať takto. Čo ťa baví robiť? Dá sa z toho hobby urobiť biznis? Ak sa dá, tak pomaličky ho rozbehnúť popri MD. Keď dieťa vyrastie, nebudeš na začiatku podnikania a môžeš zatlačiť na plyn a venovať sa tomu ešte viac.

dskjhfdlkdjhl
1. mar 2023

Pytas sa velmi vseobecne, tu sa da povedat len tolko-da sa aj VS urobit, ale da sa aj vrhnut na podnikanie. Napis aspon aku mas strednu skolu a co Ta bavi, resp. v com si dobra.

mirko84
1. mar 2023

Dobre ze si spametala, je to ale uz trochu neskoro. Na to bolo treba mysliet pri vybere strednej skoly. V IT platia dobre, da sa ale predpokladat ze keby ta k tomu tahalo, tak to uz davno robis. Biznis bez kapitalu nerozbehnes a aj samotny kapital ti je nanic, ak nemas napad. Podla mna niekolko mesacny kurz cohokolvek ta nenastartuje na mnoho € rovy job lebo keby to tsk fungovalo, tak by si ho spravila kazda.

Ja by som sa odrazil od toho, co si studovala. Sprav si prieskum kam sa vies s danou cinnostou platovo dostat a ak ti to pride vyhovujuce a aspon trochu ta to bavi, tak sa do toho s nasadenim pusti.
Ak vyssie spomenute nie je moznost, mozes skusit najst zahojeneho partnera a dovtedy bud robit nieco mimo oboru alebo potencialne vycestovat do zahranicia, niektore joby a to aj manulne (pripadne dva ak si trufas) vedia vyniest dost - aspon by si si nasetrila.

autor
1. mar 2023

Strednú školu mám chemickú, ale k tomu sa nechcem nikdy vrátiť. Napadlo mi ešte si urobiť nejaký obchodný kurz, že by som možno robila obchoďáčku s liekmi. Lebo s chémiou nechcem robiť. Ale všade chcú VŠ. A biznis si nejaký vymyslieť, mám jeden plán, do ktorého treba investíciu väčšiu, to by problém nebol. Ale či sa to v tejto dobre oplatí.

colsami
1. mar 2023

Vsetko sa oplati, ak budes sikovna. Ak budes robit nieco co Ta bude bavit, budes to robit naplno a zodpovedne a spolahlivo, a budes sa tomu rozumiet.... Tak to ma velke sance.
Urobit si len nejaky "vikendovy kurz" napr hovori o opaku, tym narazam na ludi co si nieco taje spravia a potom sa vrhnu do podnikania a cuduju sa ze toto ozaj nestaci.
Ty musis vediet ci si chces zvysit kvalifikaciu alebo chces podnikat sama za seba, alebo sa chces zamestnat a v com.
Drzim palce!

Ps: obchodacka liekov, to Ti pochybujem ze ze prejde so SS, aj ked chemickou. Trosku sa pohybujem v tejto oblasti a mam priatelov vo velkych farma/zdravotnickych firmach, a podla vyberu ich ludi/zamestnancov, stredna chemicka v spojitosti s obchodnym kurzom ich nezaujme.

mila19
1. mar 2023

Nepíšeš odbor, ktorý si skončila. Možno by som lovila v doplnkových “kurzoch” vodách okolo odboru prípadne niečoho príbuzného. Tiež si myslím, že na farmaceutického reprezentanta treba VŠ. Ale obchodný reprezentant z teba byť môže pre konkrétnu značku. Ale byť obchodník znamená naháňať obraty a plniť ciele.

otazka1
1. mar 2023

@mirko84 nehnevaj sa,ale treba myslieť pred strednou školou?to jw taká volovina,až to boli..v 14 sa má dieta rozhodnúť,čo ho bude baviť a živiť cely život.tento systém je absolútne chybný,veď koľko % tých deciek nemá ani paru o tom,čo ich v živote bude baviť a koľko % ľudí robí to,čo vyštuduje?.autorka sa spamätala v správny čas,mysli skôr než rodí deti náhodným chlapom,fandím jej..nikdy nie je neskoro.

mikadooo
1. mar 2023

Pozri aj ty v IT. Ponúkajú kurzy a následne myslím aj možnosť zamestnania, ale osobnú skúsenosť nemám. Okrem toho ak sa niečo dá robiť na home office, tak sú to z veľkej časti práve it pozície 😉. www.ajtyvit.sk. vysokú by som behal extra neriešila, ak nemáš nejakú vyslovene srdcovku,predsalen drať 5 rokov niekde lavice, potom vlastne tiež nemôžeš hnev istý na materskú, najskôr by to chcelo nieje sa zamestať a nadobudnúť nejaké skusenosti (aspoň rok dva), aby si nemala po RD problém, že hneď ťa aj vyrazia, to mi príde dosť na dlho čo sa časového horizontu týka. Popri dieťaťu či dáš vysokú, hmm, no poviem ti tak, že musíš mať fakt ochotných rodičov/svokrovcov a partnera. Alebo fakt dobré dieťa 😄.

mikadooo
1. mar 2023

sorry za preklepy

tehulka2011
1. mar 2023

Kasli na vs, nauc sa anglicky ak nevies a preber si napr. Udemy kurz na vyvoj ios aplikacii, poriadne si to precvic a hlas sa niekde za juniora 😄 to je len jedna z nekonecno moznosti

jamimo
1. mar 2023

ako obchoďáčka budeš lietať ako šarkan z okresu do okresu kade-tade a to podľa mňa nieje veľmi baby friendly job

83lenka83
1. mar 2023

Pozri projekt Nestrat prácu, vzdelavaj sa. Je to pre zamestnancov, ktorí uvažujú o zmene. Všetko prepláca úrad práce.

eva8
1. mar 2023

Ak s liekmi, tak študovať farmáciu. Tam je pravdepodobne aj predmet spojený s chémiou.
Mala si prestávku po škole, teda 1. ročník ľubovoľnej vysokej školy by som začala studovat interné. Potom uvidíš - brigády popri škole, alebo prejdes na externú formu a škola popri práci. A po "rozbehu" aj škola popri bábätku. Len sa rozhodnú ci VŠ a ak áno, tak ktora

milanemila
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katuskamala1
1. mar 2023

Nemozem radit tebe,lebo netusim ake kvality mas..ale poviem ti,ze co by som urobila ja kebyze mam 20 r resp poviem ti co urobilo par mojich znamych a maju sa dobre...
Ak by som nesla na vysku,tak po strednej by som sa zbalila (a frajera alebo kamosku)a sla by som makat do zahranicia,zdokonalila jazyk,a smazila sa mat casom stale lepsiu a lepsiu pracu. Nasporila a sporila nejaky balik penazi,naslene poprosila rodicov mevh mi dovolia zalozit ich nehnutelnost kvoli kupe mojej nehnutelnosti (uver) a pekne si splacala hypoteku pocas mojho pobytu v zahranici. V co najvacsej splatke tak,ze za max 10 r je splateny. Ked prides na svk vydat sa,zalozit rodinu,bud mas prijem z najmu bytu alebo byvas vo svojom bez hypoteky a teda usetris riadne prachy..
Kamoska sice robila na svk,ale takto s muzom kupili 3 byty. 2najmy im platia hypo aj naklady na treti byt v ktorom ziju..

guiseppinka
1. mar 2023

@eva8 no urovna farmacia nie ideal na denne studium s babatkom. Skor by som si spravila maturu nadstavbu na farm. laboranta a skusila niekde v lekarni...

oli18
1. mar 2023

V renomovanych farma firmach musis mat VS so zdravotnickym zameranim. Ale je vela obchodakov so strednou skolou a dari sa im. Napr.s cajmi, kavou, preumatikami, drogeriou.... s kadecim.

zuzana76
1. mar 2023

@autor s tou chemiou by som si vybrala zdravotnicku fakultu - ošetrovatelstvo, budes moct pracovat ako sestra, najst si nejaku ambulanciu praktockeho lekara alebo pediatra a budes mat celkom fajn pracovnu dobu popri dietati, ale to sa da studovat len interne, cize by ti s dietatom musel niekto pomahat, alebo to stihnut este predtym, alebo potom strednu farmaceuticku a robit laboranta v lekarni, VS farmacia sa da tiez len denne a je to dost tazke studium

zuzana76
1. mar 2023

@autor popripade ak inklinujes k veciam ako nechty, kadernik, tak mozno rekvalifikacia tymto smerom

mirko84
1. mar 2023

@otazka1 to teda vobec nie. Katergoricky odmieta robit to co vystudovala co znamena, ze spravila pri vybere fatalnu chybu. Mozno sla za kamaratmi, mozno to mala blizko domu, mozno pocula, ze je to lahka skola a mozno si myslela, ze ju to bude bavit a casom zistila ze ee. Ak dieta nema predstavu, su tu gymnazia (normalne aj osemrocne) mohla zakotvit tam a odlozit rozhodnutie na neskor. Autorka uviedla velmi malo detailov, ja nemam vestecku gulu.

Zial, svet je taky, ze ti ktori spravia dobre rozhodnutie zamlada (ci uz sami alebo s pomocou rodicov alebo pedagogov) tak maju potom zaciatok realnej dospelosti ovela lahsi. Mozes sa nad tym rozculovat kolko chces, je to fakt. Ja som chcel robit IT odmlada, bol som v matickej triede na druhom stupni aj gymnaziu, potom vysoka a teraz si programujem z domu a mam sa dobre.

Ja nevravim, ze sa to autorke nemoze podarit, ale roky rozvoja a sustavnej prace na sebe jednoducho tak lahko nenahradi.

zuzana76
1. mar 2023

@mirko84 súhlasím s tebou, že je to narocne zacat on nuly a spamatat sa neskoro, ano je to strateny cas, preto je dolezite sebapoznanie, pripadne nejake vedenie rodicov, absolvovat psychologicky test zamerany na osobnost a volbu povolania, robi sa u deviatakov a potom aj na gymnaziach u druhakov, alebo tretiakov (asi len skoly, ktore o to poziadaju, ale moze aj sam rodic navstivit CPPP a ziadat takyto test), ale nie je to nemozne, aj v 50, ak niekto objavi v sebe nejaky talent, smerovanie, zaujem, je mozne zacat od nuly a dosiahnut niec, flintu do zita by som nehadzala

zuzana76
1. mar 2023

@autor alebo ak ti celkom ide matika, tak mozno VS ekonomicka, uctovnictvo, to je tiez fajn a robota, ktoru mozes robit aj z domu a popri detoch

bluka2
1. mar 2023

Náhodou s tou chémiou by som si to ešte premyslela. Už počas študentskych časov som poznala iných študentov chémie, ktorí mali super Joby - napríklad v londýnskych bankach, tam boli sami chemici 😀 mňa na tom štúdiu bavilo, že mi to udržiavalo mozog v kondícii, či ako to povedať. A potom s tou školou som kadejaké práce a ponuky dostala - všetko mimo odboru lebo v ňom som ani neskúšala - na ľudí robí z nejakého dôvodu tá škola dobrý dojem. Tak ak ti ide chémia, môžeš to rovnako využiť vo svoj prospech

otazka1
1. mar 2023

@mirko84 ja sa nerozculujem,ale snad si pochopil podstatu môjho príspevku,že je absurdne tvrdiť babe,ktorá ma možno 20 a život pred sebou,že už je trochu neskoro 😃v tomto mi musíš dať zapravdu..to ze spravila “fatálnu chybu” neznamena,že nemôže byt v konečnom dôsledku úspešnejšia ako niekto,kto ma pred ňou vyhodu v podobe správneho výberu školy v puberte..
podstatne je,ze to rieši a ma záujem,nepláva a nečaká čo bude.

katkine_terapie
2. mar 2023

Napis, co ta bavi, nie co robit nechces. To je velmi malo, aby sme ti tu vedeli poradit. Mas SŠ odbor chemia, takze ak ta nebavi byt laborantkou, ale napriklad sa zaujimas o kozmetiku, pokojne pomaturitne studium kozmeticka. Alebo aj Chemickotechnologicka fakulta ma myslim odbor zamerany na kozmeticke pripravky. Ak ta zaujimaju lieky, tak VŠ farmacia alebo pomaturitne farmaceuticky laborant (mozes robit v lekarni). Pripadne, ak si skor sociálny typ, tak osetrovatelstvo/prakticka sestra alebo nutricne poradenstvo, fyzioterapia... Naozaj velmi zavisi od toho co ta bavi a aky si typ. Ak sa nevies pohnut, skus tento test: https://www.emiero.sk/

nwnw
2. mar 2023

A preco nechces ist studovat VS? Cokolvek.

autor
2. mar 2023

Čo sa týka VŠ neviem sa rozhodnúť. Vôbec neviem čo chcem robiť. A 4 roky niekde študovať a potom to nerobiť mi nepríde veľmi rozumné rozhodnutie. A časovo náročné.
Z hľadiska strednej školy nechcem pokračovať - vôbec v tom smere, bola chyba vybrať si odbor, ktory som si vybrala.
Rada by som pomáhala ľuďom, to ma hrozne napĺňa, ale finančné ohodnotenie na Slovensku ma v tomto odrádza. Akokoľvek by som to chcela robiť, zo 700€ nevyzijem ani keby som chcela.

autor
2. mar 2023

Len ma neskutočne štve ako všade chcú VŠ, to je jedno aký odbor vôbec nemusí byť na danú pozíciu len, aby bola VŠ. Nikoho nezaujíma, že som zmaturovala na čisté 1-tky, že viem tri jazyky

jamimo
2. mar 2023

tu si dovolím nesúhlasiť. Kamarátka má vyštudovanú obchodnú akadémiu, po škole šla robiť aupair do Francúzska na 3 roky, potom predávala pár rokov zeleninu v Taliansku. Po návrate na Slovensko sa zamestnala v nadnárodnej spoločnosti a bola jediná adeptka s kombináciou francúzsky - taliansky jazyk. Slovom, písmom, žiadne certifikáty, VŠ, ona proste typ ktorej stále ústa melú. A presne takú hľadali. Mala na starosti objednávky a zákaznícky servis. Keď bola na materskej dovolenke prosili je až nastúpi skôr. Skús aj ty stavať na jazykoch.

zuzinka888
2. mar 2023

@martinp288 aj prezradis blizsie info? Len ma zaujima ake zalubi sa daju " spenazit". Lebo tie moje isto nie.😪