Ako sám sebe odpustiť?

niktooooo
20. feb 2023

Dobrý deň, píšem znovu, opäť nejaký ten príspevok. Chcem sa opýtať poradiť ako sám sebe odpustiť chyby. Týkajúce sa partnerstva. Robil som chyby za chybou neuvedomujúc si, že tým len veci kazím. Rozchod som už ako tak prijal. Zmieril sa s tým, že to nevyšlo. Ale ako si odpustiť chyb. Uzavrieť minulosť. Nevracať sa myšlienkami. Povedať si, je to čo to je, urobil som všetko preto pre nápravu a nevyšlo. Ale ako prijať tie chyby, ktoré ma sekundu čo sekundu zožierajú. Respektíve, si chcem sám sebe odpustiť a nedokážem to. Viem minulosť nezmením ani slovíčkami keby keby, mal som, mohol som a bolo by to a to ..Čiže sa pýtam, ako sám sebe odpustiť a prijať realitu a sám seba s víziou byť už len lepším človekom a nerobiť chyby a zlyhania.

peta2202
20. feb 2023

Netreba sa upinat na to, co bolo. Minulost nevie zmenit nikto, treba sa jednoducho posunut vpred, mysliet na pritomnost a na to, co bude. Ina moznost tu nie je, myslim si, ze ti nikto neporadi nic, recept na toto jednoducho neexistuje.

ckocka
20. feb 2023

@niktooooo Ako prvé by som oputila tú víziu nerobiť chyby a zlyhania. Lebo to nie je reálne.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucka_ke
20. feb 2023

zamestnať hlavu niečím iným - čítaj, počúvaj hudbu, športuj, začni nejakú záujmovú činnosť, rob dobrovoľníctvo, ujde ti skôr čas a nebudeš sa tým zbytočne zapodievať, keďže nemáme stroj času a preto z minulosti sa môžeme akurát tak poučiť a ideme ďalej a čo sa týka toho nikdy nerobiť chyby - sme len ľudia, každý z nás robí chyby väčšie či menšie, to je nerálne

niktooooo
autor
20. feb 2023

pokúšam sa už mesiace ale proste človek ked je človekom tak to svedmoie je vela záležitost a velmi zožiera..mrzi ma ze druha strana to chapat nechce ..nechce odpustat su to pre nu iba prazdne slova rozprávky a že je to preto lebo ju nemožem mat ...ale mna to všetko tak trápi uprimne

lenuska9999
20. feb 2023

@niktooooo skus psychoterapiu ak sa z toho nevieš dostať sám. Ak nechceš platiť drahé sedenia, nechaj si vypisat výmenný lístok. Poisťovňa prepláca myslím 15 sedení, alebo 10. Neviem presne

ivangeline
20. feb 2023

Cesta. Nikdy nebdues dokonaly. ;) Nie si Boh.

kiwi3
20. feb 2023

neviem, ake chyby mas na mysli, ale pride mi, ze zjavne nechces prijat koniec. zbytocne sa v tom pitves, nechaj ju proste ist. ak to inak nevies, tak ju vymaz zo socialnych sieti aj inde, kde sa da. ty si este ani len nezacal proces zmierenia sa so stratou, takze dovtedy fakt nie je co radit. zbytocne lpies na niecom, co uz neexistuje.

mk22
20. feb 2023

Nerieš co bolo.
Pouc sa.. A vyvaruj sa tým istým chybám.
Druhej strane daj čas.. Neprinutis nikoho.
Chce to čas, proste nerieš, netlac na pílu.. Dosiahneš opak.
Daj tomu čas.

ejmylia
20. feb 2023

Spíš si, čo si potrebuješ odpustiť, čo si uvedomuješ, že si robil zle a takéto veci, mne veľmi pomáha vypísať sa z toho a potom akoby som to pustila, že sa mi tak uľaví.
Cítim sa potom slobodnejšie.

lenocka8894
20. feb 2023

@niktooooo chyby nemame lutovat mame sa z nich poucit...pokial sa clovek z chyb nepouci budu sa mu opakovat dookola pokym sa z nich nepouci

janne318
20. feb 2023

Pokiaľ je možné tie chyby odčiniť, odčiň ich. Tak si ich dokážeš odpustiť. Ak ich nie je možné odčiniť, treba sa z nich poučiť a vyvarovať sa im v budúcnosti.

moonlight1210
20. feb 2023

@niktooooo Prijat, ze nie vsetko sa da vysvetlit hned vtedy, ked o to velmi stojime. Niekedy je prave to proste ten nas trest za chyby.

Niektore veci sa nevysvetlia nikdy, na niektorych casom prestane zalezat (stratia vyznam), niektore sa casom vysvetlia sami od seba. Napriklad, ked aj ta druha osoba prejde nejakymi skusenostami, ktore jej pripomenu minulost. A zacne ju vidiet inak. uvedomi si, ze odpustit chce.
Alebo ty ziskas sancu zachovat sa tak, ze ta druha osoba pochopi, ze si sa zmenil. Ze to neboli slova.

Silit to vsak nema zmysel. V drvivej vacsine dosiahnes opak a upevnis odpor.

ninka297
20. feb 2023

V minulej téme si dostal všelijaké odpovede a nebolo ich málo...ak ti nestačia a potrebuješ sa znovu a znovu pýtať, tak ti pomôže už iba psychológ...ale aj toho ti už radili
a ľutujem to dievča...daj si pozor, aby ťa nezažalovala za stalkovanie

nika23t
20. feb 2023

@niktooooo mam pocit, že to nie je o odpustení si, ale o sebalútosti. Ty sa strašne ľutujes. Nerieš nepodstatné a zameraj sa na budúcnosť. Tvoja ex šla ďalej, očividne urobila dobre, tak sa posun dalej aj Ty.

reanda
20. feb 2023

tak chces sam sebe odpustit, alebo chces, aby to pochopila byvala? to su dve rozdielne veci.. necakaj, ze ked si odpustis, odpusti ti kazdy..

niktooooo
autor
20. feb 2023

@ninka297 ja ju nestalkujem..niesme už v kontakte.

Ako hovorím ja si už chcem sam sebe odpustiť posuniem sa pôjdem ďalej..ale chcem si odpustit

niktooooo
autor
20. feb 2023

@nika23t áno ľutujem
..lebo ľutujem chyby a viem že niesom zlú clovek

niktooooo
autor
20. feb 2023

@reanda najlepšie aby aj ona..no keď sa nedá aspoň ako hovorím ja sám sebe

reanda
20. feb 2023

@niktooooo no ved to, ze 'aspon'.. ale to nie je 'aspon', odpustit sebe je dolezitejsie, ako ci ti odpusti ona, na tom v podstate nezalezi.. odpustit ale neznamena, ze sa 'ocistis' a nejak vyriesis to, co bolo.. odpustit je doslova pustit to, ako ked vypustis spinavu vodu z vane.. nejdes ju cistit.. vypustis/odpustis.. a je to.. poucis sa, ale ides dalej a to stare uz nechas tak

ninka297
20. feb 2023

@niktooooo tak fajn, ked si sa uz od poslednej temy posunul..lebo si tam tusim pisal, ze jej stale pises a prosis ju a stale mas nadej, ze sa k tebe vrati..ak to tak uz nie je, tak gratulujem..odpustit neznamena zabudnut, ale naucit sa to prijat, ze to bola vtedy sucast teba a poucit sa..

niktooooo
autor
20. feb 2023

@ninka297 áno prijal som ..len sam seba ešte ničím tým že má trápia moje chyby

ninka297
20. feb 2023

@niktooooo naozaj navstiv psychologa, alebo este lepsie, psychoterapeuta..vedia s tym pekne pracovat..inak, nie je to dobre, ze sam sebe nevies odpustit, moze ti to velmi poskodit do buducna, ale nejdem ta zatazovat teraz uvahami..

niktooooo
autor
20. feb 2023

@ninka297 viem všetko si uvedomujem a musím konat

wig
20. feb 2023

@niktooooo prečo si chceš hneď zaraz odpúšťať svoje chyby? Uľaví sa ti, ak sa nájde niekto kto ťa hneď posunie smerom k odpusteniu? Chyby sú tvoje svedomie a tvoj najlepší priateľ, tvoj najlepší učiteľ! Zamysli sa nádychom a nechaj tie chyby v sebe v pokoji pracovať. Nič zlé sa ti nedeje, len v tebe pracuje majster čas! Je to tak správne a nemusí ťa to desiť. Je to v poriadku.

loliki
20. feb 2023

@niktooooo Nikto z nás nie je dokonalý a bez chyby. Niektorí sa zdokonaľujú, lebo si tie chyby priznajú a ľutujú ich ako ty. Povedz si: No, nepodarilo sa ti to. Nevadí. Skús znova. 😉 Nech sa Ti darí.

jennky13
21. feb 2023

@niktooooo moja skusenost : clovek nevie odpustit sam sebe, vie svoju vinu minimalizovat, odôvodnit, ze nemohol onat inak, vie sa otupit voci tomu hlasu , vie....ale vysporiadanie s vinou je v ludskych silach nemozne.
Znova opakujem, moja skusenost - Boh zmazal kazdu moju vinu a vyslobodil ma od bolesti a znevazovania samej seba.
Netvrdim, ze nerobim chyby, robim, ale viem uz kam ist. Viem svoje zlyhanie vyriesit s Bohom. Rozpravam sa s nim o tom a On ma vzdy ocisti. Vnimam to, citim pokoj, uvolnenie a zvlastnu radost z toho, ze mi je odpustene.

niktooooo
autor
15. mar 2023

@mk22 áno chce to čas po stretnutí to skončilo otáznikom že chce to čas ..síce neviem koľko mesiacov ale vydržím neotravovať a nechám čas a už čo bude