Ako sa zmeniť?

22. júl 2024

Ahojte veľmi tažsko sa mi o tom píše a hanbím sa preto anonymne. Najskôr v skratke opíšem moje detstvo potom ten problém čo mam . Pretože to spolu súvisi .Teda nepíšem to kôli lutovaniu.Otec bol gambler a alkoholik neskor zomrel. Mama mi za všetko mi nadavala a kričala . Príklad stratila som 1 ceruzku. Tak som bola j..nuta p.ca co si nevaži veci . Kricala po mne asi 3 hodiny len za toto.Takto to bolo za každu blbosť nevedela som úlohu , prišla som o 10 minúť neskôr. Nemohla som jej ani utiecť nie to ešte jej oponovať . Tym to trvalo len dlhšie. Nenaučila ma základy hygieny , domáce práce( ako si umyvat hlavu, telo ,zuby )To som sa naučila sama.Som uz dospelá a keď niekto na mňa začne kričať nedokažem reagovať. Stuhnem a buď
nepoviem nič alebo začnem kokťať. Môžem to zmeniť sama alebo psychológ? Ako by to prebiehalo so psychológom? Mám este jeden problém. Ja potlačam hnev. Ja sa nedokazem hnevať. Viem ze je spravne cítiť všetky emocie a kazda je uzitočna ( Videla som V hlave ) U nás doma sa nesmelo plakat ,hnevat ,nudiť. Ak som plakala moju mamu to otravovalo . Odisla o preč to inej miestnosti. Alebo zacala po mne kričať . Dokonca sa tomu niekedy smiala. Nikdy ma neobjala, nepohladkala a neopýtala sa čo sa deje. Ja chápem prečo je moja mama taka aká je . Generačná trauma - výchova mojich starých rodičov. Otcovi som odpustila s mamu to je veľmi naročné ale snažím sa .Ďakujem za prečítanie a prípadny komentár. Ospravedlňujem sa za gramatiku.

terka402
22. júl 2024

Ahoj. Koľko máš rokov, prosím? Partnera máš?

khuliniova
22. júl 2024

Vyrovnávala som sa s niečím podobným. Nastav si ciele, čo chces zmeniť na sebe, dosiahnuť.. To co ti mama nedala. Napreduj, čítaj knižky,vzdelavaj sa.. Nadobudnes viac sebavedomia a budeš si istejšie sama sebou aj v situáciách kedy máš pocit, že na teba niekto útočí. To je tirz jedna z veci možno to ľudia cítia, že môžu. Je to náročné sa s tým naučiť pracovať ale zvládneš to. Skus psychológa alebo terapeuta ktorý ťa nesmeruje ako reagovať v takých situáciách 🌼🍀

autor
22. júl 2024

@khuliniova dakujem za podporu. Prosím napiš mi nejaku knihu o seberozvoji. Co si precitala.

autor
22. júl 2024

@terka402 mám 25 rokov. Priatela nemám . Celkovo som mala len dvoch .

chelgi
22. júl 2024

Ja sice nemam ziadnu radu, ale chcela by som ti poslat jedno velikanske silne objatie a povedat ti, ze verim, ze vsetko isto zvladnes ako si zaumienis!

terka402
22. júl 2024

25rokov je krásny vek🤗 čiže je čas začať žiť slobodne bez strachov,ktoré ťa ťažia. Keďže nemáš momentálne partnera, ktorý by ti mohol byť nápomocný,skús osloviť niektorú z kamošiek, alebo niekoho z rodiny, kto by ťa vypočul a pomohol ti,ku komu máš dôveru. Určite ti odporúčam skočiť k psychológovi a práve nejaká blízka osoba by ťa mohla 1.x doprevádzať. Netráp sa,všetko bude dobré. Sú ľudia,ktorí ti vedia pomôcť,len k ním musíš ísť a dôverovať im. Detstvo ovplyvňuje celý život,ale verím,že sa k tomu postavíš čelom a budeš mať perfektný život.
Prajem ti veľa šťastia 🍀❤️👍

solange7
22. júl 2024

Mala by si vyskusat psychoterapiu. A mozno by bolo dobre tu situaciu vnimat aj z pohladu tvojej mamy. To ako ta vychovavala samozrejme nebolo ok, ale mala ako pises zly zaklad z domu a manzela gemblera a alkoholika. Cize uz by som v sebe nezivila tuto krivdu ale skor by som si to chcela vyriesit na psychoterapii. Inak tieto veci z detstva dokazu cloveka prenasledovat cely zivot. Cim skor zacnes s terapiou tym lepsie. Drzim palce.

petra372016
22. júl 2024

Ak by si chcela napíš mi správu. Môžme sa o Tom porozprávať

alexanderkovacs
22. júl 2024

Ahoj. Keďže vedela si napísať v com je problem, a co chces aby sa zmenilo , rak 1 najdvolezitesi krok si spravila. Psicholog určite ti uľahčí prekonanie tohto bloku. Inac nechapem načo by na teba dakto kričal, na mna asi naposledy kričali ked som mal pubertu. Dospeli nezvyknú len tak kričať jeden na druhého.

marianarem
22. júl 2024

S takouto minulostou je podla mna najlepsi ten psycholog. Podla mna je dolezite, aby si sa naucila nejako pracovat so svojimi emociami - spolahlivo ich rozoznat, prijat, nepotlacat, pochopit a vhodne vyjadrit. Budes potom lepsie zvladat aj emocne reakcie inych, napriklad ten krik. Da sa to aj svojpomocne, je na trhu dost vela knih, ale odbornik je podla mna ucinnejsi. Ja som sa to tiez naucila u psychologicky a velmi uzitocne boli pre mna jej pozorovania mojich reakcii a rozpolozenia, spatna vazba a rozne otazky, pomocou ktorych mi pomahala pomenovat a rozoznavat pocity a tiez zistit, preco su niektore az take silne. Proste ten vnimavy druhy clovek, ktory o prezivani ludi vie vsetko mozne, tam robi vela.

miriel
23. júl 2024

Tu treba terapiu zameranú na prekonanie traumy. Lebo presne to si zažila v detstve a to potláčanie emócií a stuhnutie/koktanie pri kriku je naučená, sebazáchovná reakcia. Proste, aby si prežila v detstve, vytvorila si si obranný program správania. A trauma sa ti emočne uložila do tela (ukladá sa do fascií = časti svalov v rôznych častiach tela). Myslím, že terapia zameraná na uvoľnenie potlačených emócií v tele/fasciách by mohla pomôcť. Plus teda skombinovaná s inými technikami na prekonanie traumy.

lenkakravcova
23. júl 2024

Buď psychológ alebo dobrá kamarátka, alebo možno aj viera. Myslím, že kombinácia tých troch je naj 🙂

katkati
23. júl 2024

Ja by som nemohla byť v kontakte s takou mamou. Ty si?