Ako sa zachrániť pred gamblerom?

30. okt 2021

Ahojte, posledne cca 3 mesiace manžel prepadol stávkovaniu. Je to veľmi zlé, doslova nám vybielil všetky účtu, aj sporiace, viem, že si pobral aj nejaké pôžičky, no pravdu sa nedozviem. Už som si dohodla stretnutie s advokátom, no najskôr budúci týždeň má čas a ja sa bojím, že koľko dlhov narobí manžel kým nás rozvedú a ja to budem musieť potom splácať 😩.
Pýtala som sa advokáta aj na to, že by som najprv požiadala o zrušenie BSM a potom o rozvod, ale vraj to zrušenie môže trvať aj rok, ak sa odvolá tak aj viac....no koľko bude trvať rozvod? Bože, ako sa ochrániť pred dlhmi? Máme spoločný byt, na ktorom je hypotéka a ešte vlastníme pozemok v dosť vysokej hodnote, na ktorom nie je hypo, no bojim sa, ze ked bude robiť dlhy, tak aj pozemok dajú do exekucie a nebudem ho vedieť predať. Máte prosím nejaké rady?

zmrzlinka2021
30. okt 2021

skusim dat nick pravnika z tadeto @draik

drzim palce!

falbala132
30. okt 2021

ak je situacia takto zla, da sa tam urobit predbezne opatrenie kym Vas rozvedu. ale toto je aj na liecenie.
pravnik poradi.
drzim palce.

autor
30. okt 2021

@falbala132 zatiaľ čo som volala s pravnikom, tak jeho jediné riešenie bol rozvod. Neviem či hľadať iného právnika, alebo fakt neexistuje rýchlejšie riešenie 🤷

maribell
30. okt 2021

Bola som v podobnej situácii. Rýchlo to bsm dať na súd (veru trvalo to rok a 3 mesiace 🤦) a popri tom tlačiť na manžela na liečenie.. mať pod kontrolou všetky financie, aj keď viem, že pôžičky neovplyvniš .. mne sa našťastie podarilo manžela presvedčiť na liečenie.. každý mi hovoril že to je zbytočne keď tam nešiel sam od seba..a vieš čo som povedala? apsoň dva mesiace nebude robiť dlhy
Mimochodom rozvod riešila moja kamarátka, jej muž bol alkoholik.. tiež to trvalo cez rok a to tam on ešte plakal ako sa zmení tak to odročila že sa ešte majú pokúsiť o záchranu

falbala132
30. okt 2021

spytaj sa na to predbezne opatrenie, detaily neviem, ale viem, ze je tam v niektorych pripadoch pri podani navrhu tato moznost.

autor
30. okt 2021

@maribell Ježiši 🤦 to fakt tak dlho? Čiže ak by povedzme vysporiadanie BSM trvalo rok, tak všetky dlhy co dovtedy spraví budem musieť ja splácať? To maju trošku nedomyslené, keby to bolo aspoň tak, ze ked uz je žiadosť podaná, tak odvtedy sa to uz nepočíta.... akože ja sa s nim rozvediem každopádne, ci prestane alebo nie. Čiže co sa tyka liecenia, jedine prečo by to malo zmysel je, že počas neho by nerobil dlhy 🙈 akože vôbec to nie je smiešne, ale ja už neviem či sa smiať alebo plakať

autor
30. okt 2021

@maribell neviem čo by bolo lepšie/horšie : Odstaviť ho úplne od peňazí (tam však hrozí, ze si naberie pôžičky aby mal za čo hrať), alebo mu nejakú ciastku nechávať?

autor
30. okt 2021

@falbala132 ďakujem, popytam sa na to

maribell
30. okt 2021

Bohužiaľ je to nedomyslene..aj ja som vtedy bola zúfalá a v koncoch 😔.. presne viem čo prežívaš. Aj teraz keď som si čítala tvoj príbeh tak mi stiahlo hrdlo a to je už 6 rokov... To s peniazmi ti neviem poradiť, alebo sa skôr bojím ti poradiť, lebo naozaj neviem ako to dopadne nech sa rozhodneš akokoľvek..no ja som držala všetky financie skrátka.. ja na rodičaku a dve malé deti, takže sa inak nedalo ..a nedávala som mu veru nič... samozrejme pobral pôžičky ale ja som mala to šťastie, že som manžela presvedčila v dobrom čase na liečenie a nenapáchal až toľko škody... Hlavne nech sa nenájde nikto z rodiny, kto ho bude zachraňovať... musí padnúť na dno .. ja som sa tiež hrozne bála, všetko som zachraňovala, lebo však boli to aj moje dlhy "👌👌" .. ale aj tak to nepomohlo... nakoniec som ho vyhodila aj z domu, vôbec som o ňom nevedela, mobil v záložni ...🤷 Až potom padol na dno, keď spával vonku v aute a nikto mu nechcel pomôcť ani požičať...

autor
30. okt 2021

@maribell a ako to dopadlo s financiami? Musela si to nakoniec všetko podplácať?

nikpa
30. okt 2021

A nedá sa s ním normálne dohodnut aby ste zachránili aspoň to čo sa ešte dá, že by prepísal majetok teda aspoň polku bytu, ten pozemok alebo auto... na teba alebo na deti. Teda aby ak príde na rad exekútor nemal mu načo z toho siahnuť. Dlhy narobí, to je jedna vec ale nemuseli by ste takto aspoň o toto prísť.

autor
30. okt 2021

Ešte ma napadlo, že máme auto, ktoré je napísané na mňa, myslíte, že by som ho mohla predať bez jeho súhlasu? Keďže spadá do BSM

autor
30. okt 2021

@nikpa pokiaľ viem, nemôže na mňa prepísať nič, pokiaľ nemáme zrušené BSM. Dovtedy je všetko spoločné

maribell
30. okt 2021

@autor My sme nakoniec ostali spolu, čiže sme to spolu splatili.

autor
30. okt 2021

@maribell a nelutujes? My sme už mali aj predtým nejaké problémy iného charakteru, no stále som otalala s rozvodom a teraz lutujem, ze som to nespravila skor a nemusela som teraz riešiť takéto veci 🤔

sissy27
30. okt 2021

Rozvod a vysporiadanie bsm sú dve odlišné veci. A každý právnik ti povie, že rozvod nie je problém, ale majetkové vysporiadanie sa môže ťahať roky. Dlhy, ktoré narobí počas trvania manželstva (teda do rozvodu), sú spoločné. Tie, ktoré narobí po rozvode, budú len jeho, aj keď bsm ešte nebude vysporiadané.

autor
30. okt 2021

@sissy27 hej, to viem, len som dufala, ze by sa to dalo vyriešiť aj nejak rýchlejšie, ze ked poziadam o zrušenie BSM pocas manzelstva, tak ze to bude skor ako rozvod. Hlavne, ked su taketo dovody.

sissy27
30. okt 2021

Skús pozrieť v skupine Právne poradenstvo, tam je o tom popísané dosť od právnikov, určite sa to nejako dá, ale osobnú skúsenosť nemám.

maribell
30. okt 2021

@autor .. praktické veci som ti napísala aj sem..ale suktomne otázky mi môžeš napísať ip 😊
Čo sa týka dĺžky rozvodu a bsm tak je to asi na rovnako..len vždy je pri rozvode možnosť, že manžel zahrá divadlo a vás nerozvedu 🤦

falbala132
30. okt 2021

ono ak aj teraz minie nejaku cast z vasho spolocneho, sud na to potom pri rozvode/vysporiadani BSM prihliadne. teda ze vsetko co ostane pripadne tebe. teda AK ostane. nemate nejaky spolocny ucet? zeby si to vsetko odtial vybrala v hotovosti a tak zachranila.

autor
30. okt 2021

@maribell prepáč, nechcela som vyzvedat 🙈 ďakujem ti, ze si napísala, je to dosť chulostivy problém, ja sama mám problém povedať o tom niekomu známemu, rodine.... Ach, nech to je uz za mnou.

autor
30. okt 2021

@falbala132 vsetky účty sú jeho, ja som len disponent. Peniaze som si mohla kedykolvek vyberat podla potreby, on nikdy neriesil na co ich pouzivam. No nestihla som ich vybrat, proste boli jedneho dna vsetky prec. A tie co zostali boli prec do druheho dna. Bola som hlupa, ze so nevybrala aspon tie, no ani ma nenapadlo, ze pojde az do takeho extremu. Cize momentálne mám k dispozícii 0€....a zaciatkom mesiaca maju strhavat hypo a ine poplatky, moja vyplata nepokryje ani polovicu

maribell
30. okt 2021

V pohode 😊 ale súkromne veci moc nechcem písať takto verejne... kľudne napíš ip

maribell
30. okt 2021

@autor vedia to jeho alebo tvoji rodičia?

mpg
30. okt 2021

Ja by som to povedala jeho rodičom, čo robí, ak by vedeli zasiahnúť.

autor
30. okt 2021

@maribell
@mpg jeho rodičia to vedia, moji nie. Nechcem im pridávať starosti, viem, ze by z toho boli na infarkt. Jeho rodičia su strašne mäkký, budú len vyplávať, ale nič nespravia, ked k nim pride, ešte mu mamička aj navarí kávičku, pohostí ho obedom a tvári sa, že nič sa nedeje. Toto on očakáva aj odo mňa.

maribell
30. okt 2021

@autor to je najhoršie čo môžu urobiť 😑😑 povedz im že vám majú odísť z účtu hypotéky a poplatky a je tam čistá nula vďaka ich synovi, či si vôbec ten obed a kávu zaslúži ..na tvojom mieste to čím skôr poviem rodičom..aj tak sa to dozvedia takže toto nehrá rolu ...a možno ti pomôžu

autor
30. okt 2021

@maribell jeho rodičia ho celý život vysekavaju z kazdeho problemu, on nemusel nikdy nic urobit. Co sa tyka financii, na tento mesiac sa oni poskladaju na splatky. Cize toto je ich riešenie, daju mi peniaze namiesto toho, aby synáčik dostal jednu cez pysk 🤷 ale to už je iná téma 😅

maribell
30. okt 2021

@autor ..viem že ich riešenie sa ti momentálne nepáči, ale hrá v tvoj prospech... Daj žiadosť na súd čím skôr..

karolinakr
30. okt 2021

Za 3 mesiace sa takto spustiť? On už musel byt dlhšie v niečom namočeny, žeby až taky blazon celoživotne uspory za 3 mesiac pustiť dou vodou? a to ho netankuje, že bude rozvedeny? hruza, držim ti palce, toto je nočná mora