Ako sa zachovať, keď sa muž nebaví s mamou?

zzuunnaa
8. jún 2024

Zienky, hľadám názory na moju situáciu - manžel sa pohádal s jeho rodičmi, išlo o viac veci ale zase nič zivotohrozujuce… Každopádne, svokrovci sa extrémne urazili a že k nám domov už neprídu.. Samozrejme, že to malo aj rodinnu drámu a dohru dopočuli sme sa od kadekoho rôzne verzie “ako to bolo” a akože my sme ti zli atd.. Muž sa tvári, že kým si neuvedomia dôvod, on sa s nimi nebaví a svokrovci sa síce s ním nebavia ale posielaju napr po mojich rodičoch ovocie, či svokra mi písala, že nám zavarila jahody 🤷🏽‍♀️ A teraz môj problém, mame 2 ročne dieťa a mna dosť mrzí, že si babku nevidela 4 mesiace, už ju ani na fotkách nespoznáva.. 🤷🏽‍♀️ Oni k nám prísť nechcu, muž nechce tam. A jeden z problémov bol aj to, že hoc sme svokru x krát prosili, aby neposielala fotky malej ďalej (rozumej komukoľvek od kamosov po kolegov), nerešpektovala to, tak už davnejsie (pred hádkou), sme sa s mužom dohodli, že sa fotky malej neposielajú, že keď ju chcú babky vidieť, tak buď prídu alebo si cez kameru zavoláme. Takze malú svokrovci nevideli 4 mesiace a mna to mrzí (ani neviem prečo, asi by malo skôr mrzieť ich). Mala je jedine vnúča. A na jednej stráne má muž poprosil aby som rešpektovala jeho a stala v tomto pri ňom (čo zase uznavam dôvody prečo sa hadal), pno na druhej mi je ľúto, že svokra ani malú nevidí… Ako podľa mna by mohla mne návrhnut, že sa niekde stretneme, ja by som asi aj išla, ale nechcem byt iniciátor ja, aby sa zase muž nehneval za “zradu”. Alebo sa proste odosobniť a nechať tak, nech sa rozhýbu oni sami? Ani neviem prečo má to trapi za nich.. ja z rodiny take nepoznam, pohadame sa, vykricime si veci a potom sa ospravedlníme a život ide ďalej a fungujeme 🤷🏽‍♀️

anjelicek26
8. jún 2024

4 mesiace je sialena doba, nech sa nikto nehneva... porozpravaj sa s muzom, nech to da do poriadku... pretoze najviac trpi vnucka, ktora ma babku rada... a do tej doby zdvihni telefon, povedz svokre, ze vtedy a vtedy ides ty s malou - na ihrisko, do parku, na zmrzlinu, do zoo, kamkolvek von a proste sa tam stretnete ;) Ja ti neviem, ci je to zrada, ked nikto neurobi prvy krok, tak sa o par rokov bude vnucka pytat, ze preco ste sa vlastne pohadali, ani nikto nebude vediet, ale tak hrdost nepustila spravit prvy krok a roky ubehli... svokra sa tie kroky robit snazi, aj ked vam len po tvojich rodicoch ovocie posiela... ale vidis, ze jej na malej stale zalezi...

mojemenonikto
8. jún 2024

Tvoja svokra má veľké šťastie, že má takú skvelú nevestu 😉 Určite sa však s ňou nestretávaj mužovi za chrbtom. Skús sa s ním porozprávať. Daj mu najavo, že rešpektuješ jeho dôvody, prečo ste v takej situácii a že stojíš za ním. Ale povedz mu, že dcéra za to nemôže a prečo ju oberať o babku a tak, že či by mu veľmi vadilo, že sa s ňou stretnete, alebo aspoň si urobíte ten videohovor. Verím, že je natoľko veľkorysý, že to zvládne.

betulinka1
8. jún 2024

@zzuunnaa co keby si si skusila pohovoriť so svokrou. Ved ona si musi uvedomit, ze takto vnučku neuvidí. Jej syn a jej vychova. Musi si syna poznat. A ked nechce prist, tak tresta len seba. Muzovi za chrptom by som sa nestretavala. Alebo navrhni, ze sa stretnete niekde v restike vsetci spolu aby sa uzmierili.

tanyan
8. jún 2024

Rešpektuj muža a stoj pri ňom.
Svokra sa musí sama zamyslieť a rozhodnúť.
Dcére to vôbec neublíži ani nepomôže... Ale určite by jej ublížilo, keby si narušila harmóniu medzi tebou a tvojím mužom.

777januska777
8. jún 2024

Ludia sa hádajú a každý ma svoju povahu, aj tvoj muž, keď vychovava malú, tak isto sa ona na neho aj hnevá, kedze to co su pre nas drobnosti su pre ňu vážne veci, takže on ju teraz učí, že je správne sa do krvi uraziť? Ved nemusia sa objímať a srdcervuco plakať na zmierenie, niekedy stačí len uvedomiť si, že naše ego nemôže byť silnejšie ako naše dieťa a jeho vzťah s ľuďmi co ho majú radi. Ja osobne by som nedokázala tolerovať takúto situáciu. Lebo áno syn sa s matkou rozprávať nemusí nie je to jeho povinnosť a moze byt kludne urazeny dalej, ale nedovolila by som aby bránil vzťahu vnučky a babky, ak daný vzťah je dobrý a babka vnucke neublizuje.

tramtada31
8. jún 2024

Spoluziacky môjho dietata babka umrela v 54 rokoch, bez varovania, len ju nasiel jej manzel doma mŕtvu, keď prišiel z prace, pre mna je to take memento, že by sme sa s rodicmi nemali nikdy dlho hnevat, lebo nikdy nevieme, kedy sa vidime naposledy. Dohovorila by som mužovi a so starymi rodicmi spravila zatiaľ videohovor cez whatsapp. Keďže je tvoj postoj k ním, aký je, asi sa jednalo len o nejakú blbosť. A super, že si aspoň ty uvedomela a empaticka voči starym rodičom.

aliaray1
9. jún 2024

@zzuunnaa Ahoj, ja by som teda poza chrbat manzela nesla, bude ohen na streche vo vasom vztahu a vy dvaja ste jeden pre druheho podstatnejsi a nehovorim pre vase dieta.

Po dalsie vztah a zvada medzi nimi je hlavne na rieseni tvojho manzela a ja by som do tohto zbytocne do muza neryla, stupis do smradlaveho 💩 a moze ti velmi dlho "smrdiet topanka". On by to bral opravnene ako stratu dovery a podraz a mohlo by to nepekne vypalit.

Zas neboj sa, 4 mesiave nie su ziadna "sialena doba" a ked, tak by som sa manzela obcas obkkukou spytala ako sa rodicia maju a ze ci sa ozvu, ci sa uvedomili...

0silvia0
9. jún 2024

@zzuunnaa podla mna je super, ze tvoj muz si chrani svoju rodinu aj za cenu, ze sa pohada s tou povodnou rodinou. Sudim podla problemu s fotkami dcery. Je fajn ze veci riesi a nezameta pod koberec.
Cize ty drz s muzom, nezasahuj im do toho. Ale cim dlhsia doba hnevania sa, tym to pojde horsie do povodneho stavu. Tu by mala prvy krok urobit svokra, lebo nerespektovala vas, ako rodicov. Mozno by jej mohla dohovorit tvoja mama, kedze po nej posiela ovocie. Tiez by jej mohla povedat, ako ta to mrzi kvoli dcere.

markaterka
9. jún 2024

Niečo podobné sme zažili aj my. Muž sa prestal s rodičmi baviť, trvalo to skoro dva roky. Zlomilo ho, keď sa syn učil v škole na prvouke učil o rodine a povedal učiteľke, že on druhých starých rodičov nepozná, že si ich nepamätá. Potom manžel povedal, že sadajte do auta a ideme ich pozrieť. Prvé stretnutie bolo také o ničom, ale postupne sa to zlepšovalo. Ale u nás zasa svokrovci ani nejavili a ani teraz nejavia záujem o deti. Svokra nemá k ním žiaden vzťah.

tykat
9. jún 2024

@zzuunnaa su aj nezivotohrozujuce veci ktore su dolezite.

Ja by som drzala s muzom. Vy ste rodina. On nech si rodicov poriesi, ty mu mozes byt oporou a povedat svoj nazor. Pripadne mozes byt mediator medzi nimi. V podobnej situacii som aktualne aj ja. Komunikujem ale drzim s muzom.

A svokra nech vam neposiela ovocie a info o zavarenych jahodach ale nech sa so svokrom zamyslia ako napravit vztah so synom. Asi to nebude nejaka banalita ked je to pre muza take dolezite. A tiez by som neriesila ci vnucka uvidi starych rodicov ale riesila vztahy celkovo. To ze ju niekde na tajnasa zoberies so svokrou na ihrisko nie je riesenie.

kristinapetronela
9. jún 2024

Môj sa nebavil so svojou matkou 5 rokov ...podľa mňa strašne ale tak ona nám robila strašné veci

katarinka1990
9. jún 2024

@zzuunnaa u nas to trva uz skoro 4 roky, deti mame 3. Zo zaciatku mi to bolo luto( cca 2 roky). Teraz mi je to jedno. Ako boli tak aj budu to pre mna cudzi ľudia. Deti vedia ze maju babku a dedka. Nastastie to vynahradzaju nasi a maju aj prababku ktori ich lubia. Nesla by som proti mužovi, su to ich vztahy.

lucitta9
9. jún 2024

@zzuunnaa Podla mna v kazdej hadke je vina na oboch stranach. Pokial si odmyslime extremy ako alkoholizmus, fyzicke nasilie atd. Neverim, ze len svokrovci pochybili a tvoj muz ma 100% pravdu.
Nech sa s rodicmi hneva kolko chce, ked nevie skrotit svoje ego. Ale to ze okrada vlastnu dceru o milujucich starych rodicov je sebecke a toto by som ja nedovolila. Dcera je malicka a o tom, ze nevida svojich starych rodicov sa sama nerozhodla, rozhodol o tom jej otec, lebo on to tak chce.
Ak muz si toto nevie uvedomit, povedala by som mu, ze za nim stojim ale kvoli dcere sa so svokrovcami budem stretavat.
Naviac…stat sa moze cokolvek, nikdy nevieme. Zazila som sama situaciu, ked som sa s istym clovekom nestretavala kvoli mnohym nedorozumeniam a on potom nahle zomrel 😞 Doteraz ma strasne trapi, ze som za nim neprisla, kym som este mohla…

sense
9. jún 2024

Tak záležalo by o aký konflikt sa jedna.... A zjavne trápi len teba ze dieťa nevidelo babku, muža ani samotnú babku to netrápi. Ty nemáš rodičov? A prepáč ale moje dieťa videlo kvôli diaľke babky 1-2x do roka na živo a na fotke ich spoznávala.

sense
9. jún 2024

@lucitta9 tsk aj starí rodicia môžu prekusnut svoje ego a chcieť vnúča vidieť a nie sa urážať a ohovárať kade tade. Ťažko súdiť a prikláňa sa na jednu či druhu stranu ak autorka nepíše o aký konflikt sa jedna

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@anjelicek26
@mojemenonikto
@betulinka1
@777januska777
@tramtada31
@markaterka
@katarinka1990
@lucitta9

s mužom som sa rozprávala, ale on má taký názor, že ak sa on ozve prví, tak si rodičia neuvedomia o čom hádka bola a budú to robiť ďalej. Že u nich sa nerozpráva ale hádky sa zametajú pod koberec (asi ako sa snaží svokra s jahodami). On si v tej hádke zastal v podstate rodinu (dali sme im strážiť malú s pokynmi okolo stravy, svokra si aj tak išla svoje napr, poprosili sme ich nech nehovoria širšej rodine, že som tehotná, že povieme neskôr a svokor asi o 5 minút na to volal a každému to vykecal, najviac manžela mrzelo, že dedkovi to chcel povedať sám, rodičom prizvukoval, oni, že jasne, ideme 2 hodiny autom za dedkom a on dedko, budete pradedko a on joooj ja viem, tvoj oco mi to včera povedal… a x takých “drobnosti” ktoré vyústili už do hádky keď u muža pretiekol pohár trpezlivosti, preto som v tomto “s ním”. Ako ani predtým svokrovci nejako extra často nechodili (raz za 3 mesiace) ale aspoň sme volali… A keď poviem mužovi, že som písala jeho rodičom tak na mna tak pozrie, ale nepovie nič, opyta sa že čo majú nové.. Svokrovci bývajú od nás cca 2 hodiny autom, no chodia k rodine čo je od nás pol hodinu, ale neozvu sa, že su tam 🤷🏽‍♀️ muž má názor, že mala by mala chýbať im, z ich strany som počula “vraj” hovoria, že ich cez malú vydierame 🤷🏽‍♀️

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@tanyan no to nechcem vôbec, tiež by sa mi asi nepáčilo, kebyže muž sa poza môj chrbát snaží urobiť niečo čo ja sama nechcem… len nechápem, prečo to (mám pocit) ako jedinu hnevá mna

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@aliaray1 hej, toho sa presne bojím, že ja budem tá iniciatívna a na konci dňa tá najhoršia 😀 Ako som si vravela, že musia oni cítiť kedy je ten čas sa porozprávať … len som včera písala svokre ako sa majú a pýtala sa či mala je zdravá a prišlo mi tak ľúto,že mala tak podrástla (pri tých malých deťoch to vidíš riadne) a svokra ani nevie aké pokroky urobila, nič… a jedine vnuca

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@0silvia0 tá jej dohovarala, vravela jej že čo sa diví, ako sa môj muž správa keď sú rovnaká povaha 😀 a že kvôli malej by sa mali urovnať atd a ona jej len vravela, že my mame k ním dvere otvorené vždy ale oni k nám už neprídu…. len neviem ako chcú aby sme išli tam keď sa nikto s nikým nerozpráva 🤷🏽‍♀️

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@tykat tak u muža je to o tom, že má pocit, že ho rodičia dlhodobo nerešpektujú a idu si svoje, aj napríklad keď sú u nás a robia si na záhrade podľa ich predstav atd… malé drobnosti čo vyústili do velkej gule.. muž čaká, že si svokrovci uvedomia o čom hádka bola a svokrovci čo viem tvrdia, že on sa nemá čo k ním tak správať (hádať sa) a že sa nehnevaju ale k nám neprídu už (a akosi sa nebavia) 🤷🏽‍♀️

denisa0504
9. jún 2024

@zzuunnaa keď si uviedla dôvody hádky, tak vôbec nechápem, že o tom vôbec rozmýšľaš. Tvoj muž má pravdu. Nechaj ich tak

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@sense mám, naši chodia často, to problém nie je. Mala poznala jedných aj druhých ale proste keď nie je žiaden kontakt tak zabuda (zase chodili k nám asi 1 za 3 mesiace). Keď som jej ukazovala fotky tak vždy baba no posledné týždne vôbec, ja jej ukazujem že baba a ona ukáže iba na moju mamku že baba.. ako ona je veľmi kontaktná, takze si myslím, že kebyže prídu tak sa s nimi “baví” ale podľa mna by ju nemohli postrážiť alebo zobrať von atd.. 🤷🏽‍♀️

bambulka79
9. jún 2024

@zzuunnaa nuž musím s tvojím mužom len súhlasiť... jeho rodičia si musia uvedomiť, že už je dospelý a naučiť sa ho rešpektovať. Ak prídu jeho rodičia ku vám na návštevu, platia tam vaše (jeho) pravidlá! Tam sú jeho rodičia v pozícii "hostia" a je absolútne neetické ak nerešpektujú vaše pravidlá a zvyklosti. A o "vykvákaní" tvojho tehotenstva širšej rodine bez vášho súhlasu sa nejdem ani rozpisovať...to je maximálne chrapunstvo! Toto je extrémne citlivá vec! Ak tuto nerozumejú jeho rodičia, čo sa patrí,,tak sa absolútne nečudujem tvojmu mužovi, že mu odletel dekel...ty pevne stoj pri mužovi... žiadna kaša sa neje taká horúca ako sa navarí...

zzuunnaa
autor
9. jún 2024

@denisa0504 ok, ďakujem. nechám teda tak.. aj tak sú to ich vztahy a nikoho do vzťahu nútiť nemožno…

0kristina0
9. jún 2024

@zzuunnaa moj nazor je, ze mas stat za svojim muzom, zastal sa teba, dcery jednoducho zastal vasu rodinu tak by si to mohla chapat a svokra ak by tak strasne chcela vidiet vnucku, sposob by si nasla. Ja byt tebou by som nebola vobec iniciativna a zvazte kolko informacii zavesite svokrovcom na nos. Co by dali ine zeny zato aby ich takto muz branil. Vaz si to.

kristinapetronela
9. jún 2024

@0kristina0 presne ...tými jahodami len skúša prekročiť hranice .možno sa mýlim ... Ale ja by som jej neverila .verila by som mužovi

mojemenonikto
9. jún 2024

@zzuunnaa Po tom čo si napísala rozumiem dôvodom sporu a osobne by som asi reagoval podobne. Môžeš samozrejme povedať mužovi, že ťa to trápi, ale určite nerob nič poza jeho chrbát. Dôvera medzi vami je veľmi dôležitá a tento spor ti určite nestojí za to aby si ju ohrozila. Nestavaj sa ani do pozície sprostredkovateľa. Samo od seba sa to asi ťažko vyrieši, najmä keď podľa toho ako to popisuješ, svokrovci vôbec nechápu, kde urobili chybu. Pre vyriešenie situácie zrejme budete potrebovať niekoho ďalšieho, kto by mohol citlivo svokrovcom vysvetliť podstatu problému. Mohli by to byť napríklad tvoji rodičia. Ale keďže sa zjavne cítia ukrivdení, bude to veľmi ťažké. A môže sa ľahko stať, že sa "rozkmotria" aj so sprostredkovateľom. Stoj pri svojom mužovi, jednoznačne. Ani neiniciuj kontakt z tvojej strany. Ak by sa ti ozvali sami, buď zdvorilá a určite všetko rieš spolu s mužom. Opakujem, čo som povedal už predtým. Si skvelá nevesta a žena pre svojho muža 😉 Držím palce!

0silvia0
9. jún 2024

@zzuunnaa ked si poznate svokrovcov, to tehotenstvo ste im ani nemali oznamovat. Asi vas maju stale za sopliakov, ktorych netreba respektovat.

sasa1310
9. jún 2024

zajtra tvoj muž už rodičov nemusí mať. Život je nevyspytateľný a zbytočne ním plytvať vďaka hádkam. Toto by som svojmu mužovi povedala.

domkakvet
9. jún 2024

@zzuunnaa porozpravaj sa s tvojim muzom, nech ide za jeho mamou a nech si to vydiskutuju.