Ako sa zachovať?

9. jan 2023

Ahojte,
Prosím Vás ako by ste reagovali na toto.
Babka mala som a pozemok a troch synov 1 syn zomrel, jeho žena zostala bývať pri babke a babka jej nechala dom s väčším pozemkom. Dvaja synovia dostali pozemok a postavili si dom. Ešte zostal pozemok o veľkosti 1500 M2 ktorý vždy chxhela dať vnukom a vnuckam 2 a 3 syna. Odjakživa to hovorila a celú rodinu na to pripravovala a neveste číslo jedna hovorila ..ty si dostala tento dom a už nič viac nedostaneš a ona bola s tým uzrozumena... Medzičasom sa syn 2 môj otec dozvedel že mala darovať ten pozemok tejto 1 neveste s tým že vraj ho kupuje od nej na splátky..ale nikomu nepovedala že to má v úmysle ani prečo ..prišli na to úplnou náhodou. Syn 2 narobil bordel, nevesta sa zľakla pozemok vrátila. Bol kľud asi okolo roka. Babka ochorela aj sa medzitým z toho dostala ale ochorel môj otec asi rok a pol dozadu...takže sa liečil dlho už bol v poriadku ale nedávno sa choroba vrátila a zomrel. Mama išla riešiť veci ohľadom domu a ako pozerala kataster zistila že zase ten dom pred rok a pol prepísala na nevestu c 1 s tým že teraz dala kúpno-predajnú zmluvu a polku dala neveste a druhú polku nevestinec dcére..tým ktorým povedala že už nedostanú nič lebo dostali dom s pozemkom.

Popravde neviem či to vie syn c 3 a jeho rodina, keďže sú všetci ticho a rozmýšľam aký postoj zaujať ..naozaj ma veľmi zaujíma prečo to dala zrovna nej ( ona na našu rodinu vždy neznášala kydala a nadávala na nás lebo babka mňa a môjho otca mala veľmi rada ..a ona to nezniesla )
Nebral by som to tak zle ale zaujíma ma prečo to dostali oni ( dokonca staré matere hovoria že deti od syna 1 nie sú jeho deti že bol neplodny a ona si deti uhlanala od bohvie od koho - niečo možno bude vo wc sa nepodobajú do našej rodiny a to sú všetci bratranci a sesternice ako cez kopirák

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
9. jan 2023

Reagovala by som tak, že kým žije, je všetko jej a môže si s tým robiť čo chce, či by dala všetko tebe alebo nejakému okoloiducemu postarobi, je to jej vec. Ak to robí pri vedomí a nie je zbavená svojprávnosti.

autor
9. jan 2023

Mám tam normálne ísť a narovinu sa opýtať babky ? Alebo sa to mám opýtať tej jej nevesty ? Alebo sesternice prečo nás všetkých obišli. Prečo si nás nezavolali že takto to chceme urobiť preto lebo a povedali dôvod.

Alebo sa mám opýtať syna c. 3 teda uja že či o Tom vie že ho mama vydededila.

Som naozaj znechutený z tohto konania.
Ja všetko čo mám som dosiahol sám, nikto mi nič nedal nemusim byt nikomu aspoň vďačný. Nie som priživnik ani som nechcel ten pozemok pre seba ale nechápem prečo teda polku nedala vnukom od syna 3 ale všetko len rodine syna 1, ktorý teda zomrel ako mladý. Pritom sesternica od syna 1 má svoj dom, že nepotrebuje stavať lebo nemá kde bývať.
Najlepšie je že aj babka aj sesternica a aj ta nevesta u babky sa tvária akoby nič že všetko je v poriadku nič sa nedeje. Sesternica príde na návštevu a chichi Chi Che che che. Proste sa tvária akoby nič.

veronikaszabova
9. jan 2023

Chapem, ze ta to mrzi, avsak babka si so svojim majetkom moze robit co len chce.

melanta
9. jan 2023

Je úplne jedno, aký dôvod na to babka mala. Išlo o jej majetok a je plne na jej rozhodnutí, čo so svojim majetkom za svojho života urobí. Aj keby ho darovala úplne cudziemu človeku. Nie je povinná nikomu zdôvodňovať svoje rozhodnutie. Ani svojim deťom. A celkom nechápem tomuto príspevku. My nevieme, prečo tak babka urobila. Akurát si protirečíš, lebo na jednej strane píšeš, že nie si príživník a nechcel si ten pozemok, na druhej strane ťa to serie a chceš ísť k babke a riešiť to. Ach, koľko riadkov zloby, že si nedostal nič z pozemku.

deti95060810
9. jan 2023

ak sa opýtať - tak potom babky
potom aj opýtať aj uja č., či o tom vie...
babka je už mimo???

ejbyk
9. jan 2023

Asi by som od baby zistila či vôbec o tom "predaji" niečo vie. Nevesta č 1 jej kľudne mohla dať popodpidsovat papiere a babka ani nevie.... možno.

autor
9. jan 2023

@melanta nie nie je to tak ..keby ste poznali tu nevestu vedeli by ste prečo tak reagujem ..nazývala nás skurevnou rodinou ..keby to dala farárovi alebo hocikomu tak to neriešim ale jej ..🤦 preto ma to se..rie...
A áno môže to dať hocikomu ale vždy sme fungovali ako rodina a vždy bolo všetko povedané na rovinu a zrazu sa dozvieme toto ...ale keď potrebujú pomoc volajú našej rodine alebo rodine syna c. 3.

autor
9. jan 2023

@deti95060810 hej babka už je dlhšie senilna .ma 86 rokov .teraz ju pozdravis a o hodinu to nevie že bola s tebou...práve preto rozmýšľame že či náhodu sa nemohlo stať aj niečo podobné

katkaseiner
9. jan 2023

Na jednej strane babka moze urobit cokolvek

Na druhej pises ze je dlhsie senilna, tak by som sa skusila spytat - ale teda neviem co ti povie, moja babka ma 82 a nevie ani ci dnes mala ranajky - ale ano mala lebo je v specializovanom zariadeni....

ckocka
9. jan 2023

Ak sa vám stará o senilnú babku tak bohato zaslúži.

autor
9. jan 2023

@katkaseiner
No každopádne toto chovanie nám k nej nesedí a budeme to musieť aspoň preveriť a možno nám povie racionálny dôvod prečo sa tak rozhodla a či to vôbec riešila ona alebo nie.

zanka777
9. jan 2023

Je to jej dom a keď zmení názor komu akú časť dá alebo nedá aj 100x do roka je to len jej vec.... Jej rozhodnutie.... To že sa ústne dohodla inak nie je nič platné..... Aj keď áno nie je to od nej pekne ani férové ale má na to právo

sasanka605
9. jan 2023

Nemusí ti to pripadať pekne a férové, tvoje vyjadrovanie je tiež pekne na h.... Vies co je to doopatrovať stareho cloveka, este k tomu ak postupne straca aj pamäť. Taketo rodinne vydrbavacky mam rada, najlepšie za ziva dotyčného deliť jeho majetok 😫 A inak ak ste vždy fungovali ako rodina tak myslíš ze koho by mala volať na pomoc ked nieco treba co nezvládne nevesta c.1 sama?

dianka555
9. jan 2023

Môžeš sa ísť opýtať, jedna vec je čo starká spravila so svojím majetkom, ale na druhej strane mala to rozdeliť rovným dielom na všetky 3 deti. Je jedno aké sú deti, po správnosti by to malo tak byť, len v realite je to iné. Nevesta ju ovplyvnila, nech sa to dozvie celá rodina, ďalšia vec je čo tu píšu ženy. Ale povedzme si po pravde, každého by to nasralo, keby bol na tvojom mieste.

saxana000
9. jan 2023

Slubit neni dat to zaprve.a za druhe babka je majitel a moze so svojim majetkom narabat ako chce.nevdacne hamizne deti aj vydedit a majetok stavit na psie zavody Vas je do toho ale ze vobec nic

Rovnym dielom sa dedi ak je aj pozornost a starostlivost od vsetkych deti vyvazena co ak tam chodi jedna nevesta castejsie?maju lepsi vztah viac babke pomahaju nakupy lieky zahrada?

sense
9. jan 2023

Ja by som to nechala tak, babka žije, nie je zbavená svojpravnosti, s majetkom môže spraviť co chce. Prečo si nevezme babku do svojej opatery ty a nestarás sa o ňu?
Osobne by som sa hanbila žijúcej babky pýtať na to co urobí so svojím majetkom.

nikolka1986
9. jan 2023

Kokóóós, to nemyslíte vážne ! Viete aké sú ceny nehnuteľností? To vám príde fér že dá dom s veľkom pozemkom neveste a i ďalší pozemok ?! A ešte tam i žije ! Mne teda nie. Zase opatrovane je náročné, ale si zober, že luxusný špecializovaný starobinec by ju do konca života vyšiel menej. Kľudne sa opýtaj toho tretieho syna ako to je, či o tom vie, aby ste aspoň niečo zdedili, keď vám to nasľubovala. Nie všetko neveste, zrejme ju zmanipulovali.

mimka1402
9. jan 2023

Ja autorku úplne chápem, nie je v poriadku, že sa nejako dohodlo a niekto využíva senilnosť staršej osoby. A je jedno či sa o ňu stará alebo nie. Dohoda nejaká bola a dostali svoje a chcú viac? V dnešnej dobe všetkých zdražovani? Prečo by mal niekto si hrabať viacej kvôli starostlivosti? Ten kto sa stará by to mal robiť fakt nezištne aspoň u nás v rodine to tak je. Treba to riešiť s nevestou, že čo to má znamenať. A skúsiť v dobrom.. Ak nezaberie tak by som skúšala to vyriešiť. Tiež sme si zažili takéto oblbovanie staršej osoby...

nikolka1986
9. jan 2023

@mimka1402 Veď ona to nerobí nezištne, žije tam roky - čo je tiež veľká výhoda, že nemusela kupovať byt, stavať dom. Plus dostane ten dom s veľkým pozemkom. Ak už to nestačí, tak neviem.

panelacikova
9. jan 2023

Mňa zaujalo slovo "vydedila", ktoré je uvedené v príspevku o 13:58. Nikto nikoho nevydedil, keďže babka žije. keby umrela a vy sa dozviete z testamentu, že väčšiu časť majetku odkázala práve tomu synovi, po ktorom ostala nevesta číslo 1, vtedy by šlo o vydedenie, alebo teda závet v neprospech ostatných.
keďže babka žije, nešlo o vydedenie. jednoducho so svojím majetkom nakladá tak, ako uzná za vhodné, alebo možno tak, ako je oblbovaná - aj to sa mohlo stať.
porozprávať sa môžeš s kýmkoľvek o čomkoľvek, to po právnej stránke nezmení nič na tom, že babka sa rozhodla niečo niekomu podarovať. mohla to darovať aj charite, teba je do toho hovno. obzvlášť, ak si už vnuk/vnučka.
takže rozhádajte sa s kým chcete (celá vaša rodina), to je už na vás, nakoľko pociťujete krivdu.. ale nič tým nikto nevyrieši.

a ako by som sa zachovala ja? ak by sa o tom naozaj roky rokúce hovorilo, opýtala by som sa priamo babky, prečo sa takto rozhodla? moju otázku by som odôvodnila tým, že sme počítali s týmto pozemkom, plánujeme stavbu apod. jednoducho slušná otázka. a podľa odpovede by som sa zachovala. je dosť možné, že nevesta ju dosť ovplyvňuje a oblbuje a babka proste podľahla tlaku. a možno sa tak rozhodla sama od seba. ak podľahla tlaku, tak s tou nevestou a teda pre teba asi tetou, by som už neprehovorila ani slovo. babka za to nemôže, je stará a veľa starých ľudí sa, bohužiaľ, nechá dosť ľahko ovplyvniť rodinnými príslušníkmi a mnohokrát aj v takejto chúlostivej veci ako je majetok :( nešla by som sa kvôli nej potrhať, ale by som sa jej vždy slušne pozdravila, pri návšteve prehodila pár zdvorilostných viet a šla domov. starostlivosť o ňu by som nechala tej, ktorej babka prenechala väčšinu majetku... ale toto asi nebudeš riešiť ty, ale tvoj otec.

autor
9. jan 2023

@sasanka605 keďže má dve dospelé 30 ročné deti tak zvládne toho naozaj veľa

autor
9. jan 2023

@sense ale ona dostala dom aby ju dochovala aj s pozemkom a má v Tom dome doživotné právo babka.

mimka1402
9. jan 2023

@nikolka1986 My opatrujeme a nič nedostaneme.. A ani s dotyčnou osobou nežijeme a vlastne často ideme do mínusu pri starostlivosti.😀 Takže nevesta celkom dobre obstojila. U nás je to, že nechce vyvolať staršia osoba hádky tak to necháva tak, hoc ostatní členovia rodiny sa nezaujímaju.

autor
9. jan 2023

@nikolka1986 ono babka sa sama obslúži ešte chodí aj okolo domu okopavat a vytvára tej neveste ktorá nevie ani uvariť, takže nejedná sa o to že by ju prebalovala alebo dávala jej lieky ..pamäť jej nesluzi ale je ciperna a obrátna.

nikolka1986
9. jan 2023

@mimka1402 U nás tak ten kto opatruje tiež dostane dom, ale zase dostaneme niečo i my. Takže mi to príde fér.

panelacikova
9. jan 2023

ešte som dočítala diskusiu a dodám, že ak by sa nevesta o ňu aj starala a opatrovala ju, nie je správne, že babka sa takto zachovala. keď už, mali si dať rodinnú "radu" a dohodnúť sa, kto bude babku opatrovať v jej starobe s tým, že babka tomu dotyčnému ešte za života podaruje väčšiu časť ako vďaku za opatrovanie. ale nie takto, že niekto si niečo vydranká a tu ju budú ženy obhajovať, že si zaslúži, lebo opatruje babku.
a ak takto bolo dohodnuté už s domom, ako uvádza autor/autorka, tak nevesta už dostala za opatrovníctvo ten dom. zrazu je ale navyše na ňu písaný ďalší pozemok. tam pôjde určite o ovplyvňovanie babky nevestou. v tom prípade by som tej neveste povedala rovno do očí, čo si myslím a už s ňou neprehovorila.

nikolka1986
9. jan 2023

Tak nech sa s ňou syn porozpráva, že čo oblbuje. Aj ten nevesty by som sa opýtala, či jej nie je hanba všetko hrabať , keď tam dlhé roky žije v podstate zatiaľ za nič a dostane dom s veľkým pozemkom. Babka nech povie narovinu a pravdu ! Nemusí Vám dať nič, to je fakt, ale nech Vás neoblbuje !

mimka1402
9. jan 2023

@nikolka1986 U nás to fér nie je, lebo tí čo sa nezaujímaju dostali svoj podiel už dávno. Ale tak, my nie sme tie typy, ktoré by chceli sa hádať pre peniaze hoc ich nemáme najviac. Tiež mi príde fér, lebo je ine keď sa niekto úprimne záujima aj za života a iné keď zdedi človek, ktorý sa nezaujímal a prišiel raz za rok na návštevu. Aj tak tí čo sa nezaujímaju prídu ako prví sa hádať. 😀 To bude rosambo u nás v rodine ešte.😀