Ako sa vysporiadať s krivdou?

12. jan 2023

Chcem sa opýtať, z detstva mám problém s mamou, nikdy nebola správny rodič ale snažila sa. Aj keď nie úplne dobrým spôsobom, robila hrozne veľa chýb, ale mohla si za ne sama a mňa so sebou ťahala. A teraz v dospelosti mám problém sa s tým vyrovnať, ako mi ubližovala a ako sa ku mne správala. Avšak viem, že to väčšinou myslela dobre len to nerobila správne. A ja mám kvôli nej traumu a všetkého sa bojím a cely život na seba nakladam všetko zle, lebo ma to naučila, že vždy je všetko moja chyba a samu seba dávam na posledné miesto a nikdy v ničom nie som dosť dobrá. Neviem sama seba presvedčiť, že je to v poriadku to čo robím a ako to robím, hlavne, že ja som so sebou spokojná nepotrebujem aby bol so mnou spokojný niekto iný. A napadlo mi, že keby som jej tak vnútorné odpustila toto všetko možno by mi to pomohlo v živote. Nemáte radi ako to spraviť?

autor
12. jan 2023

*ako sa vysporiadať s krivdou, ospravedlňujem sa za chybičku

pribinak
12. jan 2023

Nad psychoterapiou si neuvažovala?

zuzinka888
12. jan 2023

Psycholog a odpustenie. Viem tato rada nie je popularna ale pomoze ti. To ze vsetko vyrozpravas a nik ti nebude nakladat ako sa to robi tu. Mozno aj spolu s mamkou na taku " parovu terapiu". Skus.

autor
12. jan 2023

@pribinak uvazovala, ale neviem presne ako to funguje. Môj názor je, že človek si aj tak musí všetko uvedomiť sám a dojst ku riešeniu. A ja si všetko uvedomujem, len sa neviem dopracovať k tomu riešeniu.

autor
12. jan 2023

@zuzinka888 ja jej práve chcem odpustiť, ale neviem ako. Už xy rokov sa o to snažím, ale neviem k tomu nejako dospieť. A mali sme o tom pár krát debatu povedala mi, prečo to všetko bolo tak ako bolo, ale stále mám v sebe niečo prečo jej odpustiť neviem

pribinak
12. jan 2023

Funguje to tak že si napr cez poisťovňu nájdeš zmluvného psychoterapeuta a poisťovňa ti preplatí istý počet sedeni
Alebo si nájdeš podľa recenzií a pôjdeš na priamu platbu

Áno, všetko poriesis sama, ale terapeut ti môže ukázať cestu, dá ti nadhľad, iný uhol pohladu

zuzinka888
12. jan 2023

Psycholog ti s tym pomoze, vyrozpravas sa a najdes riesenie. Oni ti len kladu otazky a ty postupne na to prides aj to preco ta to tak velmi zranilo.... Musis mamku pochopit- tede vzit sa do jej situacie zivota .... Nic lepsie pre seba urobit nemozes ako to zo seba zmyt.

biela_sova
12. jan 2023

Skus pozriet profily na instagrame @detijsoutakylidi @barbora_bali @ocimaditete

cavabcici
13. jan 2023

Ahoj. Skús si nájsť literatúru na tému vnútorného uzdravenia,odpustenia,je jej dosť....mne to pomohlo....mne to stačilo a pomohlo.

0silvia0
13. jan 2023

Treba si uvedomit, ze ona bude tvojou sucastou navzdy. Aj ona mala mozno matku/rodicov, ktori ju nevychovavali spravne a preto odovzdavala nespravne vzorce dalej. Mala by si s nou mat sucit, spytaj sa jej na jej zivot, ci bola stastna, sebavedoma a milovana. Mozno zistis, ze ste na tom rovnako.
Kazdopadne robila ako robila, nevedela inak v tej dobe. Otca nespominas, bol v detstve aspon otec pre teba ten pozitivnejsi element?

alexnina777
13. jan 2023

@biela_sova ešte by som doplnila tento profil na Ig , táto live - ka ideálne https://www.instagram.com/tv/CnPrORHJz5V/?igshi...

dadis
13. jan 2023

@autorka ja som na tom rovnako s tym, ze robim niektore veci pre uspokojenie inych a nie svoje, ze seba davam na posledne miesto. ale to nie je len vychovou, ja nenam pocit, ze moji ridicia vyrazne pochybili v mojej vychove. urcite je cast aj povahova. tyvh faktorov je vela. ale prvym krokom je si to uvedomit, co je najlepsia cesta ako s tym pracovat..a s krivdami popracovat asi so psychologom, drzim palce

katkine_terapie
13. jan 2023

Autorka: Na to, aby sa posunula ďalej nie je nevyhnutne matke odpustit (to je az posledny krok a nie vzdy je potrebny). Podstatne je si v psychoterapii prejst vsetky tvoje traumy z detstva, ktore sa ti preniesli aj do dospeleho zivota. Nie je to vobec lahke, lebo budes otvarat pre teba velmi bolestive zazitky, ale je to nevyhnutne, aby si mohla fungovat ďalej "bez tocenia sa v kruhu svojho detstva". Ale, urcite sa oplati na tom popracovat 🙂 Takze za mna smer dobry psychoterapeut.

jennky13
13. jan 2023

@katkine_terapie Odpustenie je nevyhnutne. Ak si svoje krivdy bude stale nosit so sebou, tak jej srdce stvrdne horkostou a stane sa z nej utiahnuta zatrpknuta zena.

autorka- skus si precitat knihu https://www.martinus.sk/?uItem=314 a najst niekoho s kym svoje detsvo a krivdy prejdes. Potrebujes odpustit nie len raz , ale urcite obdobie budes mat pocit, ze odpustas stale - vzdy ked si na nejaku krivdu spomenies. Potrebujes odstrihnut tie negativne vazby, ktore sa tam vytvorili a to sa deje odpustenim.

katkine_terapie
13. jan 2023

@jennky13 pisem, ze svoje traumy treba poriesit a az ked ich poriesi moze vediet odpustit. Naopak to nefunguje. Odpustenie nie je nieco, co poriesi traumy z detstva. Preto odpustenie je az na konci procesu a neznamena, ze ak sme neodpustili, nemame traumy poriesene. Su veci, ktore sa odpustit nedaju napr. take tyranie je neodpustitelne, ale moze ho mat clovek spracovane a neprenasat si ho dalej.

yonce
13. jan 2023

myslim si, ze navsteva psychoterapeuta by ti velmi pomohla. mozno by bolo fajn, ak by si tam doviedla aj mamu a spolu by ste to uz len nejak dali nakoniec dokopy, aby si sa dalej nemusela trapit

jumama
13. jan 2023

V podstate by ta mozno psychoterapeut priviedol k tomu, ze obzri sa este hlbsie ako za svojim zivotom aj a maminym zivotom. Ake ona mala detstvo, ako ju vychovavali, bola stastna, mala dobrych rodicov, alebo tiez narobili chyby? A takto dalej by sa dalo ist do minulosti svojho rodu z maminej i otcovej strany. A pochopit, ze v kazdej chvili zivota clovek zije najlepsie ako vie, s tym, co ziskal vo svojej poodnej rodine a s tym, aku cestu na sebarozvoji presiel.

Dospiet znamena nielen dosiahnut vek, ale aj odpojit sa od rodicov, najst si vlastny a vyhovujuci sposob zivota.

V minulosti sa osobny rozvoj az tolko neriesil, v takej miere ako sa riesi teraz. Dnes mas najroznejsie koucovacie kurzy, staci si otvorit youtube... Dnes ludia mozu dojst dalej. Aj ty mozes dojst dalej a pochopit mamu, mat k nej dobry vztah, aj ked s noou nebudes suhlasit, budes vediet mat svoj silny postoj, nezvyklatelny. No ani ju uz nebudes robit zodpovedou za svoj zivot, pretoze ak ho chytis do vlastnych ruk a popracujes na tebe, nebude uz ta minulost podstatna.

Ako na sebe popracovat? Ak mas na vec nejaky nazor, odhod strach a chod si za tym, co chces. Strachje len stav mysle, okolo realita je stale rovnaka. Strach je brzda, ale ty ju mozes odbrzdit, zasmiat sa, rozbehnut sa....

jennky13
13. jan 2023

@katkine_terapie nemas pravdu, kazde uzdravenie zacina odpustenim.
Odpustenie nie je negovanie krivdy, ale pretatie negativnych put. Poraneny clovek stale nad svoj krivdou rozmysla a preto sa jeho puta zvacsuju. a stale je silnejsie poviazany vlastnym hnevom, krivdou a vo svojich ociach sa stava obetou. Cim neskor odpustame, tym viac rastie nasa horkost a trapenie.
Takze sa zacina tym, ze sa pomenuje krivda, ktora sa nam stala ( pomenujeme ju z nasho pohladu, nie objektivne) a nasledne sa rozhodneme odpustit. To nie je zabudnut, ale vymazeme dlzobny upis daneho cloveka. Uz neocakavame ospravedlnenie, alebo zadosťučinenie alebo pomstu. Následne sa spusti proces uzdravenia danej krivdy.....je to dlhy liečivý proces, ale začína odpustením.

katkine_terapie
13. jan 2023

@jennky13 ok tvoj nazor na mam iny.

mimusha3
13. jan 2023

Ahoj. Ak chceš, napíš mi správu. Možno ti nepomôžem, ale som na tom podobne. Ja mám však také rany, že mi ani klinický psychológ nepomohol...

katkine_terapie
13. jan 2023

@mimusha3 a neskusala si ineho? Nie vzdy vie pomoc hned prvy ☹ a skus takeho, ktory ma psychoterapeuticky vycvik.

teleskop
13. jan 2023

wow smekam klobuk, ze si na to prisla, vela ludom to ani nedojde a posuvaju lavu dalej do oklia na blizkych a na deti, ak mas peniaze na terapeuta skus to, EMDR je ne spracovanie traum, odporucam, je to pre ludi, ktori nie su zaostali a maju radi vyzvy a moderne veceke postupy. Ak nemas peniaze urcite skus knihy o vnutornom dietati, velmi ti to pomoze, este raz, bravo, ze si si to vsetko uvedomila, 50 perc alebo viac liecby maz uz za sebou. Mas pravo na svoj hnev.

teleskop
13. jan 2023

@mimusha3 nebol dobry...

beatta7
13. jan 2023

psychologicka alebo niekto taky by ti podla mna vedel pomoct, je to o tom pozriet sa na to aj z ineho uhla, uvedomit si, ze tymto nic nezmenis, len skodis sama sebe, ale sama budes s tym bojovat marne, tiez som sa o to snazila a sama som nezmohla nic

autor
13. jan 2023

A môže sa stať, že jej nikdy neodpustím? Ja rozumiem všetkému čo robila a prečo to robila, ale aj tak to proste robí, keď viem, že to mohla robiť inak. A najhoršie je, že presne toto všetko robí pri mladšom súrodencovi, úplná kópia a možno to má nevie posunúť ďalej, že vidím, že sa vôbec nesnaží zmeniť pritom o všetkom čo mi kedy "spravila" vie a vie ako má to trápi a robí to isté súrodencovi

autor
13. jan 2023

*aj tak to proste boli keď viem, že to mohla robiť inak

teleskop
13. jan 2023

odpustis jej, ver mi, len to musi tvoj mozog spracovat

katkine_terapie
13. jan 2023

Autorka: Ona ma naucene vzorce spravania z rodiny. Ak by ich chcela zmenit musela by sama pracovat s odbornikom. To, ze vie o tom co ta trapilo a trapi stale neznamena, ze je schopna to robit pri surodencovi inak. Naozaj, vyhladaj odbornika, pomoze ti to spracovat. A nefixuj sa na to, ze jej nikdy neodpustis. To nie je podstatne. Podstatne je mat to v sebe spracovane. Nie rozumovo, ale emocionalne.

biela_sova
14. jan 2023

@alexnina777 anoo, toto som videla, je to skvele 😊

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz