Ako sa vyrovnávate s kritikou a ako odpúšťate?

martinkaadominik
22. jún 2015

Zabudnúť a nespomínať viac... Som zástankyňou odpustenia, niekedy to ide ťažko, ale si to tak má byť. Mám svokra, ktorý je nespokojný typ, asi puntičkár. Ale zas aj pracovitý atď. Momentálne sa lieči na onkologickú chorobu a čaká na výsledky, je veľmi nervózny a okolie zraňuje hlavne rečami. Manželovi stále telefonuje a spomína milión vecí, ktoré by mi ani na um nezišli, čo sa mu nepáčia a stále sa sťažuje. Má predstavu, že by chcel ísť s nami na dovolenku, resp. ukázať nám pre neho neobyčajné miesto. No my máme iné predstavy a iné požiadavky potrebujú deti. Tak mu manžel slušne povedal, že nie. No nevie to pochopiť a stále mu to vyhadzuje na oči, že nechceme ísť. Ja by som to určite dokázala, no nebola by to pre mňa dovolenka stále sa prispôsobovať iným. Máme 2 malé deti, každý uspáva večer 1 a zaspia po 22:00. Som už nešťastná, že s manželom nemáme takmer žiadny spoločný večer, tak sa veľmi teším na dovolenku, kde budeme mať na seba viac času. Aj manžel to potrebuje a teší sa na to. Ani on nechce ísť s otcom, hovorí, že mu to stačí cez rok. Snaží sa ho vypočuť aj tie sťažnosti v telefonátoch, berie ohľad na zdravotný stav a že tá nálada prejde a nejako sa to utrasie. Manžel mi prezradil, že sa na mňa svokor sťažuje, že nie som schopná navariť a prečo on robí večeru... Je to tak, že cez týždeň nám nosia obedy, večere - polievku a druhé jedlo varím, keď dcérka spí. Polievku uvarím na 2 večere a druhé jedlo varím každý deň. Syn je tento rok v škôlke a s dcérkou som doma. Máme rodinný dom, od rána upratujem, periem, suším, sama sa starám o záhradu - sadím, plejem, okopávam, zberám úrodu. Dcérka vydrží krátko pri mojej práci, niekedy dlhšie. No pri varení nie, tak ju nestresujem tým, že vydrž, vydrž... Ale varím, keď spí, v pokoji a bez stresu. Obed má zabezpečený. Svokrovi to vadí, že míňame peniaze. Je to podľa Vás taká neschopnosť a lenivosť maminy na rodičovskej? Áno, snažím sa tie reči vypustiť, ale nejde mi to úplne ľahko. Ako sa stým vyrovnávate Vy?

eeffka
22. jún 2015

@martinkaadominik nepodavam informacie, a ked sa opytaju odpovedam tak aby nemali akukolvek konkretnu informaciu, nie kvôli kritike ale bars sa starali tak uz sa nemaju do coho

Priklad: co si varila? aaa sak nieco sme uz len jedli
kolko to stalo? ceny su vcelijake, vzdy sa najde nieco co ma dobry pomer cena/vykon
kam idete na dovolenku? tam kde je teplo

😀 😀 😀 nie nejak trucovito ale prirodzene, casom sa vymakas

gita17
22. jún 2015

naco treba varit teplu veceru kazdy den? a este aj polievku. sak navar na 2 dni, to staci. nebude ti ani svokor nic vycitat, lebo objednavat jedlo nebudes 🙂 a chapem aj svokra s tym vyletom, mozno si mysli, ze ma poslednu sancu vam to miesto ukazat...

bonaqa2013
22. jún 2015

@martinkaadominik píšeš, že svokor je onkologický pacient. aj môj otec bol a ešte stále je - aj keď už neberie chemo - ale chodí na kontroly. Keď bol ich pacientom, s otcom to bolo na nevydržanie. Ja som bola krátko po 4 pôrode, domasne sme bývali u mojich rodičov. A môj otec nás jedného večera chcel vyhnať. vraj máme odtiaľ vypadnúť, on chce dom len a len pre seba. A mamu moju. A my kde so 4 deťmi. aj sme hľadali podnájom, ale nevychádzalo nám to fin., pretože sme zrovna stavali dom a tam išli financie. Nakoniec ho moja mama prehovorila, aby ešte vydržal, že dom je veľký ..... ale vadilo mu všetko. Hádky boli takmer na dennom poriadku. Doteraz neviem či to bolo z tej chemo, či bol taký zúfalý z tej ťažkej operácie.... V súčasnosti bývame už 2 roky vo svojom dome. Rodičia bývajú na konci záhrady - ale vlastne sme každý sám.

mawka
22. jún 2015

onkologicke ochorenie zamava s kazdym. tak nejak asi citi, ze je mozno vo finale, toto su zachvaty aktivity. a ze vas chce vziat na neobycajne miesto pre neho.. no a? mozno vam umiera a vy sa tu idete ofukovat. moj dedko sa narodil vo francuzsku a tiez je vo finale. makam na tom, aby sa tam mohol aspon na chvilu pozriet. zela si to, odchadza nam pomaly, preco mu to nesplnit?
nebud prehnane sebecka, ze vy chcete ist tam a hentam, ale skus sa vcitit do jeho prezivania a pocitov.
a ze makas ako trubka, to je tvoj problem. nie je to o kvantite, ale o kvalite a o tom, ako vies komunikovat a ako vies byt asertivna. to neznamena, ze svokra posles do riti, ale ze ho inteligentne odpinkas ako ti napriklad @eeffka napisala.
skus sa trosku predychat a nebud vztahovacna.

sissy27
22. jún 2015

@martinkaadominik no nepíšeš, v akom štádiu je svokor s chorobou, ale ja ho chápem... proste sa mu kráti čas a chce ho čo najviac stráviť s rodinou... nepíšeš, či má ešte niekoho okrem vás, ale tipujem, že asi nie... ja osobne som strašne ľutovala a dodnes ľutujem, že som starkým nevenovala viac času kým som mohla ☹ nie je to len tvoj svokor, alebo manželov otec, je to aj dedko pre vaše deti... naozaj sa nedá mu jeden krát prispôsobiť, vyhovieť s dovolenkou? preňho je to asi posledný krát... čo sa týka jeho rýpania - tak ako bolo spomenuté vyššie - odpovedať tak nejak neurčito 😅 síce nič nepovieš, ale ani nebudeš za nezdvorilú, že neodpovedáš...
a toho tvojho vyťaženia - ja teda asi som náročná, ale áno, žena na materskej by mohla zvládnuť popri dvoch deťoch navariť teplé jedlo (nemusí byť každý deň, dá sa aj na 2-3 dni variť) a upratať... pranie / sušenie - čo stojíš pri pračke a pozeráš do bubna? 😅 záhrada je náročná záležitosť, ale tiež sa to dá poriešiť s rozumom (ak to nie je zrovna váš zdroj príjmu), nemusíš sa tam zodrať... dom sa tiež nemusí lesknúť, nech je tam proste obyčajný prevádzkový bordel... je to len otázka priorít... nie žeby som si jakživ neobjednala pizzu na večeru, ale tak zas domáca strava je domáca strava...

sheldonc
22. jún 2015

Načo komunikujes s ľuďmi, ktorí ta obtazuju? Potrebujes ich k zivotu?

maria1989
22. jún 2015

@martinkaadominik preboha, chudák svokor sa snaží upútať pozornosť na seba. veď mu (v rámci svojej trpezlivosti) vyhovej, nebude tu s vami večne.
čo sa týka toho, ako sa vyrovnávam s kritikou, zväčša buď jedným uchom dnu, druhým von, alebo vybuchnem a potom sa upokojím.

mawka
22. jún 2015

@maria1989 presne. za opravnenu kritiku podakujem, ked mi to pride za hodinu, ze to bolo opravnene 😀 a inak jednym uchom dnu, druhym von. najviac ma vie nasrat, ked mi niekto krivdi alebo respektive trepe o mne do mojich oci kraviny, na ktorych neni nic pravda. to ma nasiera. ale v podstate to viem za chvilu hodit aj tak za hlavu. co sa budem rozculovat. mam ine starosti. ale pretrhnut sa teda nejdem kvoli domacnosti. cisto mam tak normalne a ked moja mama poznamena, ze by som si mala poliat ten kvet a ze mam smuhu na stoliku, no tak mam, boze. sa neposerem z nejakej smuhy na sklenom stoliku. a ona je pedant nenormalny, ale sak jednym uchom dnu a druhym von. milujem, ked ma pripomienky na moje okna, ze by som si ich mala umyt 😀 😀 to ma vie vzdy tak pobavit 😀

natalym
22. jún 2015

@martinkaadominik Takto Ti ja poviem, ak Vám stav čo sa týka varenia, detí a pod. s manželom vyhovuje, tak je to ok. Je to len a len Vaša vec ako si to doma zariadite. Svokrovi by to mal manžel pekne vysvetliť a slušne ho odpálkovať. Ľahké to nemáte, zdravotný stav je jedna vec, chápem, že by ste chceli byť aj ústretoví, ale ako sa povie nevyhovieš tak by som si asi hľadela svojej rodiny, aby ste vy boli spolu, aby Vám bolo dobre. Čo môžte pomôžte, ale vyhadzuj z hlavy, resp. nepočúvaj, jedným uchom dnu, druhým von atď.
Možno tú dovolenku by som dala, ale poznám z vlastnej skúsenosti, a zrejem teda mám k tomu odpor, moja svokra je herečka čo sa týka chorôb a vynucuje a podmieňuje si tým všetko. Asi kus ústretovosti, kus empatie, snahy a aj kus sebeckosti by to chcelo. Taký rovnovážny stav.
Kritiku - od svokrovcov ťažko, veľmi ťažko, som vzťahovačná atď. moji svokrovci sú veľmi kritickí, nielen ku mne. Po dvadsiatich rokoch ma už len tak ľahko nenaserú aj keď ma sem tam vytočia. 😀 😀 😀
Všeobecne - príjmanie kritiky? Nemám rada, ťažko, nepríjmem od hocikoho.V tomto si tak o sebe dosť myslím. 😀 😀 😀 Snažím sa vypočuť, pouvažovať, ide to veľmi ťažko.
Varenie - môj názor- robte si ako chcete, ale pre mňa je nepochopiteľné ako jedna žena má problém navariť a musí si objednávať. Varím jednoduché jedlá čo nezaberú veľa času, zložitejšie na viac dní.

h2
22. jún 2015

@martinkaadominik Ahoj, k tej veci so svokrom sa nechcem vyjadrovať, ale k tomu vareniu: píšeš, že varíš každý deň, polievku na 2 dni a druhé na každý deň, kým dcérka spí. Ja tiež varím každý deň, večer. Zjeme z toho na večeru a na druhý deň si z toho ja aj muž berieme do roboty na obed. Keby si skúsila navariť viac, čo už Ti veľa času navyše nezaberie, tak by ste si tie obedy nemuseli objednávať, mali by ste z predošlého dňa. Podľa mňa je divné každý deň variť a ešte si aj objednávať jedlo. (Buď varím, alebo teda nevarím a objednám už aj na večeru.) V tomto Ťa tak trochu nechápem, ale tak robte si, ako uznáte za vhodné, v každom prípade, svokra do toho nič nie je.

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@maria1989 To nie je len o mne, že ja by som nechcela, hovorím, že by som sa prispôsobila. No neviem, ako by som prehovorila manžela. On za to veľmi nie je. Svokor nie je v poslednom štádiu, lieči sa. Ja neviem posúdiť liečbu ani výsledky, viem, len, že sa to zlepšilo o 15 %. Okrem toho, manžel už rezervoval a zaplatil niečo iné. No, uvidím, čo na to povie.

natalym
22. jún 2015

@martinkaadominik Tvoj muž to má zrejme vyriešené. Tak sa netráp. Oni si to vysvetlia.

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@h2 Čo sa týka toho varenia, možno musím zvoliť iný systém. Ak totiž navarím množstvo na 2 dni, to znamená, že by sme jedli 4-krát to isté... Deťom ani manželovi by to už nechutilo. Dcérka potrebuje teplé jedlo a polievku na obed, syn na večeru (obed má v škôlke). Tak preto, aby sme nejedli stále to isté máme pre zmenu objednaný obed. Neviem, ako by som mohla zlepšiť tú pestrosť, keď navarím na 2 dni - 2 obedy a 2 večere. Porozmýšľam...

mawka
22. jún 2015

@martinkaadominik ja varim tak, ze cez vikend normalne obed je obed a na veceru uz nieco lahke. sak muz ma obedy v robote nei? musi mat varene aj na veceru? mne sa deti prestravuju skola/skolka, vecera len nieco jednoduche. mavame studene vecere. a ked mala bola mala a maly nechodil na obedy, tak som si to poposuvala tak, aby mala obedovala ked sa maly vratil. a ked som bola este vydata, muz detto, sak obedoval v robote, veceru sme robievali studenu. alebo ja to nechapem nejako?
sak ja neviem teda, ale malej som robila ranajky, jedol maly, jedol ex, obed mal ex aj maly skolka/praca, malej som spravila a sebe obed a ked prisiel ex z prace a maly zo skolky, vecerali sme studene, nejaky chlebik oblozeny a podobne. normalne rozmyslam, ze ako to mas zariadene ty, pre mna je to divne.

malabiba
22. jún 2015

@martinkaadominik dve varené jedlá denne mať je naozaj zbytočné...na večeru stačí pripraviť niečo ľahšie a ešte pre tak malé deti...rovnako aj s praním, veď dnes perú práčky, či upratovaním...detičky môže uspávať jeden...treba si nájsť čas aj na oddych, trochu lepšie zorganizovať - veď si doma iba s jedným dieťatkom a asi aj to pôjde čochvíľa do škôlky....a svokor - nemusí tu byť dlho, vezmite ho niekam na výlet, alebo na víkend aj keď iba niekde tu na Svk, či do Čiech - bude sa mu páčiť.....

sivula
22. jún 2015

@martinkaadominik musite mat vecere varene? My obedy mame vsetci teple bud v praci alebo skolke.Vecera je sucha alebo velmi rychla a jednoducha. Jedno teple jedlo denne je v pohode aj pre deti.Takze ked som na materskej varila obedy,na veceru sa malo jedlo varene.Takze v pohode 2 dni po sebe rovnake jedlo na obed.

sivula
22. jún 2015

@martinkaadominik uplne suhlasim s malabiba. Treba preorganizovat cas.Mam tiez 2 deti,ale spia spolu a uspava ich jeden.Skus ich dat skor spat.Ked dam nasich o osmej spat,o deviatej mam nohy vylozene aj upratane po dni. Ak to nestiham,tak sa to pre moju smolu posuva.Taktiez robime kompromisy so svokrovcami,mame dva byty pod jednou strechou v dome.A treba sa vzdy spytat,ci je treba vsetko riesit a nafukovat.Vacsinou su to aj tak blbosti,o ktorych sa dohadujeme.Takze aj ked som dost tvrdohlava,viem uz aj mavnut rujkou a neriesim.Chvalabohu mame super vztah spolu.

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@mawka Naše deti potrebujú aj na obed aj na večeru teplú polievku a druhé jedlo, tiež normálne, nie studené. Sú tak zvyknuté a majú takú potrebu. Manžel tiež nechce studené večere. Takže tak. Ale už to neriešim, muž mi povedal, že sú tu 2 malé deti a treba to tak akceptovať. Od septembra nastúpi aj dcérka do škôlky, takže už budem variť iba večere. A táto fáza bude za nami.

mawka
22. jún 2015

@martinkaadominik ale mna by zaujimal dovod, preco komplet obed a este komplet teplu veceru?

mawka
22. jún 2015

@martinkaadominik sak ako si si naucila, tak mas. zo zdravotneho hladiska to teple jedlo dva krat denne nepotrebuju. to uplne postaci raz aj polievka raz za den. ale ked si si ich naucila, tak sa necuduj, ze nic nestihas a este doobjednavas. musite mat strasne vydavky za stravu.

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@sivula S uspávaním je to zatiaľ problém. Dcérka spí v detskej izbe, ale syn tam nechce spať ani za nič. Takže ich nemôžem dať spať spolu v jeden čas. Nie je to také jednoduché. Viem, že sú takí súrodenci, ktorí spinkajú spolu, ale syn to ešte nechce. Nemôžem ho nijako donútiť ani motivovať. Chce to čas. Takže každý uspávame jedného, dcérka spí do 30 minút, syn aj 1hodinu a pol.

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@mawka Dôvod? Jednoduchý... Hlad. Vždy mali polievku aj druhé jedlo, je to normálne, nie? Nestačí im jedno, polievka alebo len druhé. Syn je veľmi citlivý na hladinu cukru, ak nemá jedlo podané včas, je neovládateľný. Musí byť najedený a kompletne. Nie len hocičo... Dcérka je slabší jedák, polievky má rada a potrebuje tiež aj druhé. Neviem, čo je na tom nepochopiteľné alebo nenormálne.

alaguema
22. jún 2015

@martinkaadominik no...nechcem byť hnusná, svokra do toho nič, ale keď sa už na to pýtaš, tak mne to divné je, ako to máte zariadené. Ja stíham aj deti, aj záhradu, veľký dom, aj variť obed a večeru, naše baby sú na to tiež zvyknuté a mne to nerobí problém, na večeru pripravujem ľahké, rýchle jedlá. Podľa mňa sa to v pohode dá. Treba sa zorganizovať a dcérku do varenia zapojiť, nech pomáha, bude sa jej to páčiť 🙂 To je jedno, že to ešte nevie. Ja im dám niečo očistiť, kým očistia, ja mám polovicu práce hotovú a ony sú hrdé, že varia so mnou. Čo sa týka cesty so svokrom, tak je to na vás...ale manžel možno už tú možnosť stráviť s otcom nejaké voľné chvíľky mať nebude. Ja by som asi vyhovela, pokiaľ ten vzťah nie je úplne narušený...predsa je to otec, nech je aký je. Už nemá zmysel niečo mu dokazovať, alebo o niečom presviedčať a možno má aj pravdu, že sú to zbytočne vyhodené peniaze. Veď väčšinu dňa si len s jedným dieťaťom ak som správne čítala..

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@mawka To mám deti ukracovať na jedle? Dávať im iba polievku, aby sme ušetrili? Podľa mňa to nie je normálne.

nyusika
22. jún 2015

pokial by si nemala nejaku pochybnost o tom, ci je to OK, alebon nie, asi by si sa nepytala, Nie si povinna varit, ale v tom pripade ti moze byt uplne jedno, kto co vravi - jednym uchom dnu, druhym von. Kedze sa vsak na to pytas, podla mna to mas zle zorganizovane, alebo si menej sikovna...lebo s dvoma zdravymi detmi nemoze byt problem sa postarat o domacnost a navarit. Pozor, nie je to nutnost, ked to niekomu vyhovuje inak, ich vec. ale potom sa fakt nepytaj, ci je to tak OK.

k choremu svokrpovi - tazko povedat, nepoznam jeho zdravotny stav, nepoznam jeho.

a este nieco, naco dvaja uspavate ?

eeffka
22. jún 2015

@martinkaadominik hmm takze ty mas vlastne problem nie ze svokor pizuka ale ze pomenoval tvoju achilovu patu... varit 2 komplet jedla denne je chore ( aj ked jedno dovezu) , az pojdes do prace zblaznis sa ☹
mas zlu organizaciu prace, cely den si doma a nestihas. Ked si spomeniem na moju matersku a to som este robila z domu... precitane knihy, navarene, byt vyglanceny...

mawka
22. jún 2015

@martinkaadominik no, to, ze niekto vari teple 1x denne neznamena, ze deti ukracuje na jedle. deti v prvom rade potrebuju jest 5x denne a to ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera, pricom jedno jedlo dna, opakujem JEDNO ma byt varene - polievka a hlavny chod. to, ze ty si si deti naucila na teplu stravu 2x denne je tvoj problem. zalozila si temu s nazvom Ako sa vyrovnavame s kritikou, no ty sa s kritikou ocividne nedokazes vyrovnat vobec. na jednej strane sa pytas, na druhej strane negujes to, co ti tu baby napisu alebo poradia.
ano, mas to doma zorganizovane strasne zle. si predstav, ja som s detmi sama, s dvomi detmi, bez chlapa, domacnost si obriadujem sama, varim sama a vsetko je to len o organizacii. a bolo aj take, ze som nemala pri sebe ani starych rodicov, ani partnera, v cudzom meste, maly prvak, dcera mala rok a ja som chodila do prace a moje byvanie bolo ciste, veci vyprate, vyzehlene, deti najedzene a este sme dokazali aj travit spolu cas. takze ano, zla organizacia. koniec koncov, baby ti to tu napisali dobre. je vas plny dom a nevies si to zadelit ani so zdravymi detmi. tu na konovi su matky s tromi detmi, manzel stale v praci, aby ich uzivil a tie deti maju aj hendikepovane a aj tak si to dokazu zariadit.
zacni najskor od seba uz len tym, ze prijmes aj nazor inych a zamyslis sa nad nim.

moonlight1210
22. jún 2015

@martinkaadominik myslim, ze ta jedna dovolenka podla jeho priania vam neublizi.
ked sa to tak vezme a pánboh da, vy mate pred sebou este cele desatrocia zivota aj s detmi. takze casu mate dost aj potom. aj na dovolenky, aj ine povyrazenia podla vasej chuti.
svokor sa zase mozno vylieci, nie je napisane, ze do roka tu nebude.
ale je to take ludske niekomu pomoct splnit prianie, ak je to v nasich silach a on nas o to poziada. a za vyhliadok, ake aktualne ma.

samozrejme vas to bude stat nervy a asi si tu dovolenku vôbec neuzijete, lebo svokor asi bude rypavy, rozruseny zo svojej choroby. asi bude stale nieco vycitat a riesit. obrnte sa trpezlivostou a myslite na to, ze nie vzdy je cas mysliet len na seba svoje potreby. obcas treba kusok casu venovat aj niekomu inému a kusnut si do jazyka.

ved keby sa podobne dialo napríklad tebe, tiez by si asi tuzila si narychlo este splnit nejake to prianie, co sa mozno neskor uz neuskutocni. a bolo by ti fakt smutno, keby ten druhy zahlasil - naco? preco sa ti mam prisposobit, ked to tak nechcem? len preto, ze mozno o pol roka budes mrtva? myslis, ze si chcem pokazit dovolenku s tebou? mam len jednu do roka. chcem si ju uzit po svojom.

co sa tyka organizacie tvojej domacnosti, mas to tak, ako si to zariadis. chcete dve komplet teple jedla denne, mate ich mat. je to vasa vec.
svokrove reci jednym uchom dnu, druhym dvom, preto ich mas dve. chape ta aj tvoj muz, tak si vo vyhode. horsie by bolo, keby ti aj on frflal a bol s otcom proti tebe.
dalsia vyhoda - manzel chape tvoje ne/stihanie domacnosti. predstav si, zeby mu to vadilo aneustale by ti vycital, ze si leniva a neschopna.
takze naoztaj mozes prestat riesit reci svokra.
zase mozno neskor ako svokra budes cepovat zata na iných veciach. kazdy sme nejak nauceny a cim vyssi vek, tym viac pocit, ze tak ako sme to my robili, tak to bolo najlepsie. a kritizujeme, ani si neuvedomujeme ako. dokonca mame este pocit, ze vsak len dobre chceme.
tak to uz byva (okridlena veta "za mojich mladych cias by sme si neposluchnut dovolit nemohli... by sme si toto a hento robit nemohli dovolit..." - ved poznas).

martinkaadominik
autor
22. jún 2015

@eeffka Ale ja som nepísala, že nestíham, ani že nemám vyglancený dom...

natalym
22. jún 2015

Inak tiež by ma zaujímalo prečo to s tým jedlom robíte tak strašne komplikovane. To máte aj na obed aj na večeru polievku + druhé? A čo napr. jedávate? Podľa mňa je to strašne zložité a aj tak nič nestíhaš. Nepostrehla som aké sú staré deti, no strašne mi to príde komplikované. Mohla by si to objasniť, prosím?
Ja by som sa takto dávno zbláznila.