Ako sa vyrovnať s tragédiou?

optimalne_ph
24. mar 2013

zomrela mi starka, najlaskavejsia a najnesebeckejsia osoba, aku som v zivote osobne poznala... moje babo bude mat meno po nej, o tom som bola rozhodnuta davno pred tym, nez sa to stali a nez som vedela pohlavie dietatka... je mi strasne tazko, neviem sa s tou stratou vyrovnat :(
aky to ma vplyv na babatko? ako ho toho usetrit aby to nemalo nasledky?
dakujem...

mummy01
24. mar 2013

@optimalne_ph je mi luto co sa ti stalo.Mne zomrela milovana babicka na moje narodeniny ked som bola tehotna s dcerkou.Nebolo to lahke ale vedela som ze moja babka sa smrti nebala,verila v Boha a posledne roky bola zmierena s priblizujucou sa smrtou.Mozno to znie divne ale mne tento fakt velmi pomoho,nemyslela som tak na to ako velmi mi chyba ale na to ze uz jej je dobre a nic ju netrapi.Dnes ma moja dcerka uz 6rokov,ked sa na nu divam hreje ma pri srdci lebo ma usmev a ruky po mojej babicke,nikdy ju nepoznala no aj tak jej nosi na hrob pupavy.Chce to cas,isto si najdes cestu ako sa s tym vyrovnat.

skeptik
25. mar 2013

@optimalne_ph nehnevaj sa, ale to predsa nie je tragedia. Tragedia je, ked ti zomrie vlastne dieta. Tragedia je, ked ti zomrie rodic a ty este nie si dospela. Ale, to, ze ti zomrie "starka", nech uz bola akokolvek uzasna, nie je tragedia ale uplne normalna a bezna skutocnost.

Na babatko to nema ziaden vplyv, ale na babatko bude mat velky vplyv az sa narodi a jeho mama nebude vediet zvladnut bezne zivotne situacie a toto je este jedna z tych lahsich situacii.

dejnas
25. mar 2013

@optimalne_ph v prvom rade vyslovujem úprimnú sústrasť....
mne zomrela starká pred 10 rokmi a dodnes mi veľmi chýba, a vždy bude... je mi ľúto vecí a udalostí, ktorých sa už nedožila, ale zároveň spomínam na tie, ktoré sme spolu prežili 🙂 úplne chápem Tvoj zármutok.... vôbec nechcem zľahčovať situáciu, ale
@skeptik má v podstate pravdu.... smrť starého rodiča je smutná, veľmi smutná... ale nie tragédia ... možno to teraz prežívaš intenzívnejšie, keďže si tehotná... snaž sa myslieť na príjemné veci, na krásne spomienky, uchovaj si ju v pamäti takto a netráp sa už jej smrťou.... teš sa na dieťatko a neumáraj sa v žiali! taký je kolobeh života a nik ho nezmení.... veľa síl 🙂

bronia13
25. mar 2013

ja viem ako sa citis mne zomrela starka ked som mala 12 rokov a dodnes na nu myslim a my chyba lebo to bola najlepsia osoba na svete..ako pisu dievcata snaz sa mysliet na pozitivne veci a nestresuj sa

jabadaba
25. mar 2013

@optimalne_ph kolko rokov mala tvoja starka? Ak sa dozila pekneho veku potom je to len prirodzeny kolobeh zivota. Nikto tu nie je vecne a treba s tym ratat. Smrt nie je tragediou, pokial clovek odide ked uz nastal cas. 😉 No a na tvoje dieta to nema nijake dopady. Ake by malo mat? Jednoducho tvoje dietatko bude vyrastat uz v inom okruhu ludi, starka tam uz nebude a preto ani nasledky z jej "nepritomnosti" nebudu. Je to tak, niekto na svet prichadza, niekto odchadza a deje sa to neustale. Ale tragedia to nie je a tak to treba aj brat. Tragediou je ked zomieraju deti na tazke ochorenia, na tyranie a lahostajnost ludi a pod.

barcelona94901
25. mar 2013

@optimalne_ph chce to iba čas,
čas skutočne lieči
a ako vidíš,každá to berieme inak ,niekto sa s tým vyrovná zjavne bez problémov,niekto nie
ja myslím na to,že nás ochranuje 🙂 a nie je den,kedy by som si na nu nespomenula

stastnevydatam
25. mar 2013

@optimalne_ph ja ti napisem situaciu, co sa stala teraz nasim kamaratom, mozno ta to posilni.. pred tyzdnom tragicky zahynul nas kamarat, otec dvoch deticiek, tretie na ceste.. toto je tragedia..bol to jeden UZASNY CLOVEK..
je prirodzene ze stari ludia umieraju, treba to tak brat, ze im je teraz dobre.. vsetci sme tu len na "chvilu"

ewca
25. mar 2013

dievcata, kazdy berie za tragediu nieco co ho velmi zasiahne, a pre @optimalne_ph to zrejme tragedia je ak brala svoju staru mamu za velmi doleziteho cloveka, urcite je to pre nu strasne... mne umrela starka tiez ked som bola tehotna, starka nas prakticky vychovala a tiez som to niesla tazko, aj ked pre starku bola smrt vykupenim, kratko pred smrtou sa uz velmi trapila a sledovat to bolo ovela horsie... najviac mi bolo luto, ze sa nedozila mojej prvej dcery, ona zboznovala deti pracovala cely zivot v jaslickach, bola velmi stastna, ked sme jej povedali, ze budeme mat babatko... normalne sa mi teraz tlacia slzy do oci ked si na to spomeniem....
je to teraz urcite velmi tazke, ale ono to naozaj casom preboli....
inak v tejto sekunde ma napadlo, ze v kazdej rodine,ktoru poznam, kde malo prist na svet dieta alebo kratko po jeho prichode, niekto odisiel....

barcelona94901
26. mar 2013

@ewca ono to tak chodí všade..jeden umrie,druhý sa narodí
no napísala si to pre @optimalne_ph veľmi krásne

klementinnka
26. mar 2013

Dievčatá, mám z Vašich príspevkov pocit, že považujete za tragédiu iba situáciu, keď zo života odíde mladý človek. Pre toho zrejme neplatí nič o kolobehu života. Im už nie je dobre? To platí len pre starých ľudí??? Je jedno či má človek 20, 40, alebo 70 rokov, či si už v živote niečo prežil alebo si ešte prežiť mal, pre blízku rodinu to bude vždy obrovská strata, v inom pomenovaní tragédia. Zaujímavé sú aj názory na to, že dieťatku to neubližuje. Samotný fakt, že babka zomrela mu neubližuje, ale smútok mamičky za babkou predsa prechádza aj na nenarodené dieťatko. Utešovanie typu- veď už mala na to vek..., mysli na niečo pekné... tieto vyjadrenia asi nie sú veľmi povzbudzujúce. Keď máte v duši smútok, vtedy je naozaj veľmi ťažké myslieť na príjemné veci.
Aby som to aj celé nejako ukončila..."čas všetko vylieči"....a kým ten čas príde, babke treba poďakovať za všetko dobré čo pre nás urobila, prepáčiť veci o ktorých si myslíme, že nám nimi ublížila, zaželať jej nech sa má dobre tam, kde momentálne je a poprosiť o silu prekonať smútok, ktorý po nej ostal.

marunka12
26. mar 2013

mne zomrela mladsia sestra na boreliozu. myslim na nu kazdy den. aj si poplacem ale naucila som sa s tym zit.mam rodinu, rodicov a brata a sestrine deti, snazime sa pomahame si zvladnut to spolu...dodnes mam pred ocami rodicov ked som ich pocula kricat a plakat.na to sa neda zabudnut.su to 4 roky.