Ako sa uchránim, aby som nemusela brata vyplácať z aktuálnej ceny domu?

11. nov 2020

Chcem vás požiadať o radu. Pred rokmi sme kúpili dom od môjho strýka len polovicu. Druha patrí môjmu ocovi. Kúpenú polovicu sme si s manželom rozdelili na polovicu. Mám brata. Naši sú rozvedený. Mame ostal byt otec išiel bývať do podnájmu. Ústna dohoda medzi nami bola že brat si nechá byt a ja dom. Cena bytu bola 90k a cena polovice domu 42k. Na byt bola hypo ešte tam je 37k. Mame preplo asi predala byt a kúpila dom. Nevládze to platiť už má dlhy. Brat býva s ňou prispieva ale nestačí. O mesiac sa sťahuje aj on do iného mesta. To že chcem pomôcť mame je úplne jedno nedá si povedať ani pomôcť. To tu riešiť nechcem. Chcem aby ste mi poradili čo mám robiť. My sme s manželom dom prerobili aktuálny znalecky posudok je na 270 tisíc EUR. Pred tým to bolo 84. Cela dohoda padla o tom ako brat má byt ja dom. Chcem radu ako sa mám ochrániť aby som nemusela brata vyplácať z aktuálnej ceny domu. Nehovoriac o tom že ja ho ani nemám z čoho vyplatiť hypo nám nenavysia. Dom predať nemôžem lebo otec nesúhlasí. Mame dom pravdepodobne casom zhabe exekutor. Neviem aké kroky mám podniknúť. Pevne verím že brat by nebol taký že pýta viac. Ale človek nikdy nevie. S manželom je to momentálne veľmi nastrbene. Nepočúvam iné len ako za moju rodinu sa mame bat o strechu nad hlavou a pod. Je mi z toho hrozne

marseillefan
11. nov 2020

1. Kľúčom všetkého je otec. Skúste ho presvedčiť, aby aj druhú polovicu domu prepísal na vás už za živa (a dajte mu tam hoc aj doživotné právo bývania).
2. Z domu vás nikto nemôže vyhnať, vlastníte jeho polovicu. Ale aj druhý vlastník v ňom môže bývať rovnako ako vy.
3. Ak vám dom otec za živa neprepíše, v hre budú nasledujúce alternatívy:
a/ brat sa ti vypíše
b/ brat sa ti nevypíše, budete dediť obidvaja, štvrťka domu pripadne bratovi - zo štvťky ho potom teoreticky musíš vyplatiť
c/ otec napíše závet.. závet môžeš napadnúť ty aj brat. Ak napadnete závet, tak osmina domu pripadne tebe, osmina bratovi a štvrtina sa zdedí podľa závetu.
V každom prípade budete vlastniť viac ako polovicu domu. Problém bohužiaľ je, že vám hrozí, že budete musieť vyplácať brata. Ono to v podstate nie je až také nespravodlivé, lebo on nie svojou vinou nedostane od rodičov nič. Otázka je aká suma bude férová...

maria1678
12. nov 2020

v prvom rade je vždy chyba investovať peniaze do nehnuteľnosti, ktorú nevlastním v 1/1 alebo v 1/2 s manželom. A už vôbec nechápem, že ty s bratom si delíte nehnuteľnosti /hoci len slovne/ ešte za života rodičov, ktorí sú pritom rozvedení a pravdepodobne ešte v produktívnom veku, keďže mama mala ešte dosť veľkú hypotéku na pôvodný byt.

autor
12. nov 2020

@marseillefan dakujem za odpoved

autor
12. nov 2020

@maria1678 super dakujem za radu veľmi mi pomohla

katkami123
12. nov 2020

A čo bude mať brat? Chápem vás, lebo ste tam kopu penazi vrazili. Ale toto jedine nech otec prepise druhu polovicu domu. Len on asi s tým nesúhlasí, podľa všetkého mysli aj na tvojho brata. Najlepšie by bolo sadnúť s otcom a porozprávať sa, sadnúť s mamou a porozprávať sa a urobiť tak, aby mal aj niečo brat.

autor
12. nov 2020

@katkami123 ja brata nechcem ošmeknúť a chcem aby niečo mal ... ale nechcem mu vyplácať polovicu z aktuálnej ceny lebo to je nasa zásluha ak mi rozumieš a zial s mamou sa komunikovať nedá a oca si chcem posadiť tento víkend len som chcela
nejaké rady typy nech viem kam uberať rozhovor

katkami123
12. nov 2020

Chápem, posad sa s otcom a dohodnite sa na nejakej zmluve s tým, ze z pôvodnej sumy domu ešte pred vašimi úpravami mu vyplatiť určitú finančnú čiastku, na ktorej sa dohodnete. Aby aj on ako otec necítil výčitky voči svojmu synovi, že vy máte a on nič iba kvôli nezodpovednej matke. Dalsia vec, hovoríš o hodnote domu, nespomínaš hodnotu pozemku, na ktorom je dom. Či sa ti to už páči alebo nie, budeš musieť dať peniaze aj bratovi. Urobili ste chybu, ze ste vrážali peniaze do niecoho, čo nebolo úplne vase. Na druhej strane, ak ma dom tersz hodnotu 270 000 podľa znalca, nemáte sa asi až tak zle 😉 za takú sumu ľudia nemajú rodinne domy, ktorí by treli núdzu, pripadne je ešte možnosť, ze ste sa rozhodli mat super vilu s obrovskou pôžičkou a popri tom nemáte už na nič.

katkami123
12. nov 2020

Klobúk dole, pred tvojim otcom. Nie každý rodič by išiel dobrovoľne do podnájmu, keď môže bývať v spodnej časti domu, keďže je dom z polovice jeho a mat zbytocne výdavky na vyše za podnajom. A otec utiahne financne podnajom z dôchodku?

mucuinka
12. nov 2020

A neda sa predat mamin dom, splatit dlhy a poriesit brata s tym, co zostane? Ak by to vyslo.na byvanie len pre brata, mama by zatial.mohla byvat v danom.byte, ak ide teda brat prec do ineho mesta. Alebo jej najst podnajom, ak je sama, stacila by jej garsonka a to sa zas utiahnut celkom.da. ale presnu situaciu nepoznam

ukulela
12. nov 2020

Ak ste do nehnuteľnosti investovali vaše peniaze a viete to dokázať, a ak máte ako píšeš posudky pred investíciou, tak by predsa nemal byť problem sa normálne dohodnúť. To by ste vyhľadali aj pred súdom v krajnom prípade hádam.

prasiatko30
12. nov 2020

@mucuinka uff - dedicstvo sa dedi az po umrti toho co nechava nejake dedicstvo to co tu navrhujes je ine kafe - to je vystrnadit matku zo svojho este pred tym ako umrie🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️Aj ked mize o ten dom prist ale bohuzial je to jej majetok nie synov ani dcerin - ak to otcovi vyhovuje dat dom dcere este pred tym ako umrie v tom mu nikto nebrani ale pravdepodobne otec neprepisal na dceru nehnutelnost v ktorej byval 🤔 a to ze surodenci si delia majetok este pred skonanim rodicov to je zase nainu diskusiu.

autor
13. nov 2020

@mucuinka no to by bolo fajn riešenie už sme to navrhli ale ona nechce o tom ani pocut

autor
13. nov 2020

@ukulela dúfam že má máš pravdu len sm si to chcela poistiť už teraz pre každý pripad

autor
13. nov 2020

@katkami123 pozri mame hypo 150k. Žijeme normálne nič extra. Je to veľký dom potreboval novú fasádu a rekonštrukciu. Bol taký zanedbaný atd. Fasáda bola nutná lebo už opadavali steny a vlhly atd. Necakala som ani ja že po investícii 150k tak rapídne stupne cena. Čiže nie sme milionári a hypo s našim príjmom nam už nenavysia. A to uz je cena vrátane pozemku

autor
13. nov 2020

@prasiatko30 nikto by nič nedelil keby rodicia tak nenavrhli sami

prasiatko30
13. nov 2020

Hej ale tu treba aj trochu rozmyslat aj za rodicov - ako hovorim je lahsie prislubit a zrealizovat darovanie- nehovorim dedicstvo lebo tvoj otec este stale zije - ked v tom dome pravdepodobne ani nebyval ako darovat byt v ktorom tvoja matka este stale zila. Predpokladam, ze tvoji rodicia su este v podstate mladi ludia co nemaju este ani 60 mozno v case ked ste sa dohovarali o deducstve vasich rodicov nemali este ani 50rokov - ste rozmyslali nad tym, ze oni este kludne mozu zit aj 30-40rokov??? Aj viac. Uz ked ste rozmyslali nad tym, ze ti otec daruje jeho polku mali ste radsej urobit tak, ze ste mali vyplatit z tej polovice brata a mamine dedicstvo a aj otcove budete riesit ked ten cas nastane. Jedine co ti ostava je porozpravat sa s bratom a otcom a navrhnut bratovi ze ho vyplatite z povodnej sumy domu jeho 1/4 a byt vami tak sa este poradim s pravnikom ako tomu dat formu tak abyzase po smrti tvojho otca neboli problemy

katkami123
13. nov 2020

Chápem... a s bratom sa dá vyjsť? Žeby ste si aspoň vy traja spolu sadli -Ty, brat, otec a na niečom sa dohodli, zobrali sa za právnikom a spísali to aj na papier? V opačnom prípade ako Ti baby radili, treba mat v nejakej krabici Id topánok všetky bločky a účtenky, koľko ste do domu vrazili. Ak aj nemáš zo všetkého faktúry, firma Ti môže vystaviť dodatočne, keď ich poprosiš, ze si ju stratila.

mucuinka
13. nov 2020

@prasiatko30 nikto ju nikam nemusi vystrnadit. Moze mat dozivotne pravo uzivania. Na byte moze byt vecne bremeno. Riesili sme to tak u nas. Moji stari rodicia si sadli so svojimi detmi, dom darovali dcere, co sa o nich starala s tym, ze tam budu do smrti zit a ona ich doopatruje. Ostatne deti vyplatila dcera z ich podielu. A po ich smrti sa uz nikto kvoli peniazom nedohadal ako to casto v rodinach byva. V mojom okoli je tento model akesi vysporiadanie dedicstva este za zivota pomerne casty. Nie je to hyenizmus ale pragmatizmus. A v tomto pripade radsej ako byt bezdomovcom, co mamine pisatelky realne hrozi, by som si zabezpecila byvanie aj v byte alebo garsonke. Je to o komunikacii. A majetok si nikto z nas na onen svet nevezme