Chcela by som sa poradiť alebo si prečítať iný pohľad na vec, iný názor, radu...
Pred rokom som skončila zdravotnícku školu (pomaturitné štúdium), zamestnala sa v nemocnici ako praktická sestra-asistent. Už vtedy som rozmýšľala, že o rok by som skúsila ísť na VŠ. Podala som si prihlášku, prijali ma. Len ako sa blíži september, mám stále viac pochybností o tom, či to vôbec zvládnem. Či už finančne, časovo, vedomostne, proste či to dám. Pre predstavu musím dodať, že som rozvedená s 1 dieťaťom (12 rokov), platím hypo, atď. K štúdiu by som musela žiadať o stabilizačnú pôžičku (otázne, či by ju vôbec schválili). Ďalšia vec je čas, či by som ho mala dostatok na venovanie sa dcére (plus mám priateľa, nebývame spolu). Do školy by som chodila každý druhý týždeň od štvrtka do soboty. Zatiaľ mám požičané auto od priateľa, ale na to sa nemôžem spoliehať, že ho budem mať vždy k dispozícii, a spoje do daného mesta sú veľmi zlé. A tiež teda mesače náklady na benzín by ukrojili z mojho rozpočtu. Mám veľkú dilemu, čo robiť. Nerada by som sa totižto do toho pustila a následne by som to z niektorého z uvedených dôvodov musela ukončiť. Na druhej strane je pravdepodobné, že by som to neskôr ľutovala, ak by som to neskúsila. Vôbec neviem, čo mám robiť. Viem, že rozhodnutie bude na mne, ale rada si prečítam vaše komentáre.
@zmrzlinka2021 žiaľ s tými poslednými dvoma vetami to asi úplne pravda nie je, ale to nie je téma, ktorú tu chcem rozoberať. On má svoje starosti, 2 deti a nejak extra podporu nemám a nemyslím že to v budúcnosti bude iné.
Treba sa zamyslieť, za 5-10 rokov by si viac ľutovala to, že si to skúsila alebo neskúsila? Ono každý problém má riešenie, keď náhodou deň, dva školy vymeškáš, tak sa nič hrozné nestane. 🙂 Choď do toho, určite. Rozumiem tvojim pocitom, prežívam podobné. Ale my ženy zvládneme veľa 😊. Držím palce, veľa úspechov.
@denkabemommy skúsiť a nedokoncit by ma trápilo najviac. Keďže to stojí nemalé financie, ktoré odkroja každý mesiac z výplaty. Keby som si bola istá, že mi pôžičku schvália ( bez nej to jednoducho nedám s 1 priemerným príjmom), ďalej ta doprava. Ak už náhodou s priateľom nebudem (vždy je taká možnosť), tak spojom sa ťažko dostanem, musela by som tam asi prespať a dcéru nechať úplne samu od štvrtka do soboty tiež nie je úplne v pohode pre mňa. Preto mám momentálne takéto zmiešané pocity.
Nemáš rodinu alebo kamošku, u ktorej by mohla dcéra prespať, byť pod dohľadom? Ono vieš, štúdium môžeš skončiť alebo prerušiť, keď ti to nebude vychádzať. Naozaj všetko má riešenie. Nepríjemné pocity, sú strach z neznámeho.
Smelo do toho!
Autorka,
neostavaj v pseudovztahu, kde sa len tvarite ze sa lubite.
@denkabemommy rodičov síce mám, ale obaja pracujú, mamina chodí do Rakúska. Takú kamarátku tu žiaľ nemám, každý má svoju rodinu a nikomu až tak nedoverujem.
Viem že škola sa dá vždy ukončiť.ale v mojom prípade, keď jednak chcem žiadať o stabilizačnú pôžičku (je to pre študentov ošetrovateľstva a sú tam aj určite podmienky), ďalej ak chcem aby mi aj v práci vyšli v ústrety, tak musí.podpisat zmluvu o študijnom voľne ( tiež to má svoje podmienky- musím odpracovať určite roky po ukončení školy, bol by veľký problém keby štúdium nedokončim, musela by som vracať určitú čiastku, ktorú by mi platili za študijné voľno). Proste nie je to také jednoduché, skúsiť a ukončiť, keďže by som sa musela k niečomu zaviazať. A nedodržaním by som da ešte dostala do problémov zbytočných.
@zmrzlinka2021 tu nejde o to, že by sme sa nelubili. Len žiaľ sú okolností, ktoré sa nedajú nijak zmeniť. Vnútorne viem, že to budúcnosť nemá, ale keďže ho ľúbim, je ťažké sa odpútať (plus je to dobrý človek)
Zvládneš to, problémy budeš riešiť za pochodu. Keď sa chce, všetko sa dá zvládnuť.
Strašne ti držím palce. Daj sa na to. Ber to ako investíciu do tvojej budúcnosti. Otvoria sa ti iné možnost. Dcéra to dá, už je veľká. Ja som vyštudovala výšku, popri práci a rodine, nikto mi nepomohol, len rečami... Daj sa na to, neboj sa. Ten prvý pocit je ohromujúci, hovoríš si určite to nedám a pochybnosti ťa opantaju...ale to je prirodzené. Ako niekto radil, tiež všetko za pochodu, veľmi to neanalyzuj. 🙂
No keby si to mala v budúcnosti ľutovať, že si neskúsila, tak sa na to daj. Ak veľmi budeš chcieť, tak všetko zvládneš. Ak je možné skúsiť to o rok dva, tak by som to skúsila neskôr. Dcéra Ta každým rokom bude potrebovať menej a možno aj finančný dopad krízy už ďalšie roky nebude tak mozno cítiť. Zvážila by som aj fixáciu hypotéky, lebo pravdepodobne bude úrok rast a náklady na dieťa vekom tiež...
Metoda mensej lutosti: predstav si situaciu o 10 rokov ak by si
A. isla studovat a nepodarilo sa to
B. sa rozhodla nestudovat
Co z toho budes lutovat menej?
Ludia casom zvyknu viac lutovat viac rozhodnutie neurobit nieco co mali moznost urobit, nez rozhodnutie urobit nieco co sa nepodarilo.
Mala by si ist studovat, zvladnes to.
chod do toho dcera je uz velka existuju mobily a robis to aj pre nu aby ste sa mali lepsie
Skus to.
@hugger viac by ma mrzela prva možnosť, keby som šla študovať, no nepodarilo sa to z akejkoľvek príčiny doštudovať. Predsa človek do toho vraví veľa energie, času a peňazí. Čiže menej by som ľutovala možnosť B
@mamina7070 áno, preto som sa v prvom rade pre to rozhodla. Aby sme sa mali neskôr o trošku lepšie. Ale zas tie 3 roky by sme sa museli uskromnovat, ako tie 2 roky keď som si dorabala pomaturitné.
Autorka, 2 roky pri pomaturitnom ste sa uskromnili, teraz je to už lepšie. Tak máš víziu, že bude ešte lepšie. Choď do toho. Teraz si ešte nabehnuta na štúdium, viac-menej kontinuitne študuješ, učiť sa ti bude ľahšie.
Teraz máš aj k dispozícii auto, ulahceny presun.
Je tu viac pozitív, ktoré hovoria pre aktualne štúdium. Držím palce, dáš to!
@lilke auto mám momentálne, ale to sa práveže môže kedykoľvek zmeniť (nie je moje, len požičané, takže na to sa absolútne spoliehať nemôžem).
No uskromnovali sme sa, ale ak pôjdem do školy, znovu sa budeme musieť uskromniť. Ďalšie 3 roky 🤔
Prečo by mala dcéra byt od štvrtka do soboty sama? Nemá náhodou aj otca? Nech sa chlapec o ňu postará, keď ty budeš v skole
Nesla by som, pracovala by som, venovala sa dcere, kym je este mensia a nie je pubertacka, ktora ta uz nepotrebuje 🙂 a setrila a isla studovat neskor
@mamusa123456789 od otca bývame 55 km, takže to určite nie je možné.
@trema no v puberte už je statočne 😁
Zisti si, či sa dá štúdium prerušiť a z akých dôvodov. Zistíš, či sú zadné vrátka. V súčasnosti stačí určitý počet kreditov, skúšky sa dajú prekladať. Určite niečo už vieš, doplnia si základy. Dôležitý je kolektív, vytvorte si skupinku spolužiakov, aby ste si vedeli posielať poznámky. Spoluprácou sa viac podporíte, ešte zažijete okrem stresu aj študentské roky. Kto sa v sobotu postará o dcérku? Už je veľká, na jednej strane bude rada, že je sama, na druhej strane jej to bude chýbať. Štvrtky a piatky budú na nejaký paragraf, alebo v rámci dovolenky, či neplateneho voľna? Ak náhodou nenastúpia tento rok, pokúsia sa na budúci rok.
55km,nie je taka strašná diaľka... Skus si s ním sadnúť a porozprávať sa, ze by si potrebovala, aby chodil k nej od štvrtka do soboty v prípade, ze nebudeš mať auto
@mamusa123456789 s ním sa bohužiaľ dohodnúť nedá. Ani to tu rozoberať nechcem. Nerozišli sme sa v dobrom, ma problém s alkoholom, ani psychicky nie je kvôli tomu v poriadku. Má ju síce každý druhý víkend, ale ak by to vychádzalo práve naopak, nie keď má byť v škole, tak sa určite nedohodneme. Raz som sa o to pokúšala, proste nie z jeho strany. Takže tadiaľ cesta nevedie. A už určite by som ho nenechala v mojom byte aby s ňou bol. V žiadnom prípade.
A nedalo by sa to dat na súd, aby upravil ich stretávanie na ten týždeň, ktorý by si mala školu? Neviem ci je to možné, len mi to tak napadlo... Urcite hľadaj všetky možnosti ako do toho ist
@mamusa123456789 akože stačia mi opletačky so zvýšením výživného, vysporiadaním BSM (čo sa kvôli ex naťahuje vyše rok a pol), fakt už nemám síl aj toto dávať na súd. A je možné, že o rok to bude zas vychádzať opačne. Toto je len 1 prekážka z viacerých, ale nie až taká hrozna, ako napr.financie, dochádzanie...
Financie-trosku sa uskromnite a keď skončíš školu bude lepsie
Dochádzanie-momentálne auto máš, tak nestresuj
Chod do toho, časom by ta to mohlo veľmi mrzieť, ze si nevyužila príležitosť, môžete sa mať lepšie 🍀
Autorka,
za vsetkym (takmer) v zivote su aj urcite obete a rizika. Nic nie je zadarmo, moze sa vyskytnut hocico, ale ukoncit to zo strachu, ze nieco nepojde, je vzdanie sa prilezitosti aj karierne porast a mozno vykonavat odbornejsiu pracu.
Dceru uz mas velku, uz potrebuje mat viac priestoru pre seba a kamaratky, nie mat mamu za chrbtom. A mas priatela, ktory ta urcite lubi a vzdy ta podpori, bude stat pri tebe, takze nie si v nicom sama. O tom je vztah - stat jeden pri druhom.