Ako sa rozhodnúť a ako ďalej v živote?

mihalnickajanicka
14. dec 2016

Ahojte žienky,volám sa Janka,
somn tu nová,ale čítam vás pravidelne, no odhodlanie napísať sem som nemala,až teraz. Som v poslednom piatom ročníku VŠ, so zameraním na cestovný ruch, a neviem, čo ďalej so životom. Ku frajerovi( kt. je odo mńa v inom meste) sa ešte nechcem nasťahovať, mám 25 rokov, ale neviem,čo so životom. Som na tom už psychicky blbo. Popri škole som si privyrábala v jednej spoločnosti na písanie prác, čo mi celkom slušne vynášalo,lenže boleli ma oči z toho aj hlava. Učím sa na ačka, vždy som bola drič. veľa som sa nacestoala za svoj život krátky.Baví ma to,čo študujem aj to, čo robím,lenže nemám žiadnu víziu do budúcna. Rozmýšľam aj nad psychologom, ale ten mi nič neporadí. Neviem sa rozhodnúť a pohnúť z miesta. Neviem,či chcem ísť do práce, či študovať ďalej, či odísť do zahraničia. veľmi ma láka robiť delegátku, prípadne sprievodkyňu, ale nechcem byť zase od frajera toľké kilometre. Mojím snom je žiť pri mori a tam si nájsť nejakú prácu, nemusím byť ani bohatá. Ale zas na druhej strane chcela by som aj študovať ´dalej, trebárs Phd, no s tým je problém,lebo ako tak pozerám nikde ma nevezmú študovať Phd , jedine tam na škole,kde to študujem a to tam nechcem ostať kvôli viacerým veciam. Nemám šancu sa ale inde dostať. Mňa by to aj bavilo a tak,ale nechcem tam,kde som pokračovať. Rozmýľala som nad pedagogickým minimom, prípadne štátnicou z Angliny, ktorú dobre ovládam,alebo účtovníckym kurzom, či študovať niečo inakšie, napríklad žurnalistiku ale odznova neviem,kto by to financovbal, kedže naši ma už nebudú živiť.a ja na to mať nebudem. Ale nechce sa mi ani pracovať ešte,nejako extra. Ked si pomyslím, že už mám pracovať od 25-ky reálne,tak mi je nanič.Tak neviem, čo so životom, o pol roka sa budem musieť rozhodnúťč, aj skôr,.ale neviem ako a čo dalej. Bola by som rada, ak by ste pomohli nejako, nejaké nápady alebo tak..veľká vdaka

sibalka21
14. dec 2016

Ako prepac , ale nie ze nevies co dalej, ale sa ti nechce.. V tom mas pravdu, si dost stara na to aby ta uz nezivili rodicia a osamostatnila sa.... Ja pracujem od 19tich, dva dni po skole som odisla do zahranicia a nelutujem to, aspon som sa osamostatnila a zazila nieco nove, a hlavne zarabala som sama na seba, nemusel ma nikto zivit.... A ty by si mala urobit to iste.... Najdi si pracu, zarob si nejake peniaze a mozes dalej studovat, alebo si nasporis a mozes ist kam len chces.... Vies, bez prace nebudu peniaze, bez penazi nebude skola ani zivot pri mori ;) Co chces cely zivot studovat a tahat peniaze od rodicov, len aby si nemusela ist ,,realne,, do prace? :D

timea7
14. dec 2016

@mihalnickajanicka skrátka všetko je problém, možno by pomohla nejaká brigáda na onkológii, aby si zistila, že problém nie je nič, že dokážeš všetko, čo si zaumieniš, ale musíš hľadať spôsoby, ako to ide a nie dôvody, ako to nejde. Psychológa? Skús terapiu fyzickou prácou, alebo aspoň športom. Okrem toho, dnes sa nerozhoduješ definitívne na celý život, môžeš to veľa krát v budúcnosti zmeniť, len to chce zdvihnúť zadok....

hivanik
14. dec 2016

Nevies co chces ale vies co nechces.

sardinka336
14. dec 2016

@mihalnickajanicka ja mam skor pocit ze nevieš čo od dobroty. Ak nepojdeš do prace kto ta bude zivit? Rodičia? Fuha..takze zoberiem to ,,z kraja,, ...Phd nechceš študovat tam kde si, inam ta nezoberu a vnimam to skor ako oddialovanie od ,,nástupu do prace,, - takze tudy cesta nevede.
Pedagogicke minimum ti je nanič ak neuvazuješ nad tým, ze by si niekedy ,niečo,, učila. Zameranie mas na cestovny ruch takze okrem nejakej hotelovej školy...no neviem...asi sa nechceš zašiť niekde za 500 eur na škole predpokladam. Angličtinu aj učtovnictvo si mozeš urobit aj popri praci. A kde je problém odist na pol roka niekde na skusy robit animatorku do hotela, delegatku? Ved tam nemusis byt neviem ako dlho..dajme tomu len v hlavnej sezone, vyskušaš, uvidiš....moze to byt aj skuška vztahu a pevny vztah nejake to odlučenie vydrží. Proste si ,,niečo vyber,, po čom ti srdce najviac piští a za tým chod..alebo si napiš všetky moznosti na papierik a jednu vylosuj😝 alebo si zalozte rodinu a nudit sa zaručene nebudeš...😝

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

@timea7
@sibalka21 ste mimo témy ženy,ale aj to sa stáva.
ja som nechcela kritiku alebo zhodnotenie mojej osoby,aká som, chcela som reálne nápady, čo ďalej so životom.
ja si vážim zdravie, tak nechápem,prečo tu spomínaš onkológiu. Ja neviem, ako sa pohnúť dalej v živote, pripadám si stále aj výzorom aj zmýšľaním strašne mladučká, taká na 18 rokov sa cítim.
Neviem sa rozhodnúť, baví ma strašne veľa vecí, ale neviem,ako ďalej-

@hivanik no ale to mi nepomôže

ja potrebuýjem nejaké reálne príklady toho, čo môžem po škole ísť robiť/ študovať ďalej.
Rozmýľala som nad rigorozkou, lenže to neviem načo mi bude a len peniaze vyhodím za to,ale potrebujem niečo dalej, chcem veľmi študovať aj sa vzdelávať, ale neviem v čom, čo ako ďalej.

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

@sardinka336 študovať ísť inde PHD nemôžem,to by bolo zbytočné, ved tam si berú svojich, nie z iných škôl,to je reálne,takto to chodí,čo píšem,a tam,kde som byť nechcem, otrasný kolektív. Mňa práveže by celkom možno aj bavilo niečo učiť, alebo sa vzdelávať dalej,preto ...a furt každý mi hovorí, že s mojou hlavou a vedomosťami je škoda, že študujem "iba" toto, že som mala na viac, že nech idem ďalej,lenže nemám an to financie.Vydávať sa nechcem ešte,ani mať deti, vôbec nechcem. Pri mori by som chcela robiť, ale len delegátku nič iné,a to nechcem byť pol roka od frajera. A on tam za mnou nepríde, a aj tak, načo mi je jedna sezóna robiť toto ? Buď už nech niečo robím,alebo nie.
Mala som také vízie ,že si spravím phd, potom docenturu, potom aj profesora,ale to nejde.

hivanik
14. dec 2016

@mihalnickajanicka No ale ked to nevies TY tak MY sme bezradne🙂

timea7
14. dec 2016

@mihalnickajanicka sorry, ale ja mám pocit, že mimo si ty, ale totálne. To cudzie ženy ti majú písať návrhy, ako sa má uberať tvoj ďalší život? Si takto kompletná? Čo na to tvoj priateľ? Aké má plány on? Prečo si vlastne študovala túto školu? Čo by ťa bavilo a napĺňalo, to vieš len ty sama, keď ti tu napíše desať báb, aby si išla študovať do Paríža, pôjdeš? To ako keby tu niekto položil otázku, či mu viac pristane modrá sukňa alebo hnedá a nedal sem foto ani tej sukne, ani seba. Prečo som spomenula onkológiu? Pretože máš práve v rukách všetko - zdravie, mladosť, školu (teda takmer, ale to je len otázkou času), možnosť študovať tu (samozrejme popri zamestnaní), to isté v zahraničí, alebo pracovať tu, či v zahraničí....to si taká hotová z toľkých možností, alebo? Ja mám pocit, že si hotová z toho, že by si mala konečne zobrať vlastný život do svojich rúk a začať sa starať sama o seba. No niektorí to robia od 19- tich....Inak či už phd, docentúru, profesora si bežne ľudia robia popri zamestnaní, ženy aj popri deťoch, tak nechápem prečo je to u teba neprekonateľný problém.

sibalka21
14. dec 2016

@mihalnickajanicka No tak toto vysvetluje vsetko.... Si este ocividne decko, ako si sama napisala.... Nevies co chces ... My sme mimo, hlavne ze ty si leniva dvihnut zadok a ist makat, namiesto toho budes cecat peniaze od rodicov a chodit po skolach aby si nemusela robit... No zbohom.... Ved sme ti povedali, dali sme ti rady co mas robit po skole... ZARABAT peniaze a osamostatnit sa.... Ved si hladaj na internete nieco co by ta bavilo... Nemame ti este aj robotu vybavit?

sibalka21
14. dec 2016

Samozrejme, ked si zarobis, kludne mozes studovat aj v Londyne... Lenze ty rozmyslas, kde studovat po tejto skole... Ale myslis na to kto ti tu skolu bude platit?

sardinka336
14. dec 2016

@mihalnickajanicka tak ked nemozeš tak to nechaj tak a nerieš, čo je len jedina fakulta tam kde si ty? Ludia idu do Brna, Prahy, Olomouca...pišu maily, informuju sa. Vieš ako sa vravi...kto chce hlada sposoby a kto nie hlada dovody...
,,Niečo učit,, vieš to tiez nie je len tak...ja sa s tým dost často stretavam ze ludia čo sa nevedia nejako uplatnit si myslia ze ved ,,pojdu učiť,, toto uz nebude fungovat. Ako nehovorim ze na to nemaš bunky, alebo by si to nevedela, ale jednak nemas ziadny odbor vyštudovany a musiš to tých neborákov ,,vediet naučiť,,. Takze to si treba zvazit, či sa citiš na to postavit sa pred 25 detí a realne ich ,,niečo naučiť,, s platom 500 eur.
Delegatka nie lebo budeš od frajera čize vychadza z toho jedine - najdi si dievča pracu.

veronika_e
14. dec 2016

Ja si myslim ze nie si urcite jedina ktora ma takyto problem lebo po vysokej skolesa casto stava ze clovek nevie co chce alebo nejako nevie co skor. Ja by som z toho rozhodovania nevylucovala draheho ale skus sa s nim porozpravat ako to s vami vyzera ved 25 rokov zasa nie je az tak malo aby si neuvazovala aj nad usadenim alebo rodinou.

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

to sa vždy sa tu znesie vlna kritika na človeka, ktorý sa nevie v živote ďalej pohnúť ?aký je lenivý a tak ?to som nečakala teda.ale kritika a takéto správanie je to posledné,čo momentálne potrebujem.
@veronika_e on moc nerieši, čo ďalej, ako so životom našim. Nevyzerá taký, že by sa chcel usadiť, a ja eštee tiež nie.
Ón mi nijako neporadí, on nemá nijaké nápady,ani plány, on má svoju prácičku teplé miestečko,a iné ho moc nezaujíma

@sardinka336 ako nehnevaj sa,ale píšeš bludy,asi nevieš,ako to chodí na VŠ,že len známosti a pod. si myslíš, že by ma vzali do Prahy len tak študovať PHD ?:D:D to určiteeee
@sibalka21 tie urážky si nechaj,prosím ťa, neprišla som sem písať preto,aby ma niekto urážal.Cítim sa strašne mladá, nie ako decko, čítaj čo píšem pls.

@timea7 ty si mimo,lebo si nepochopila diskusiu,už radšej neprispievaj,.prosím ťa.

timea7
14. dec 2016

@mihalnickajanicka ty si skrátka celkovo tak pozitívne naladená 😎, no želám ti aby si raz našla samú seba

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

Mne ide o to,aby som zozbierala čo najviac infa, čo ďalej v živote, či ste boli v podobnej situácii,ako ste sa rozhodli, čo môžem začať robiť s touto školou, kam ísť,prípadne nejaké iné postrehy.

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

@timea7 ako sorry,. ale to ty nie si pozitívne naladená, začať hneď urážať niekoho cudzieho a začať mu čistiť žalúdok, to je choré.

timea7
14. dec 2016

@mihalnickajanicka prečítaj si po sebe ešte raz všetky príspevky a porozmýšľaj, ako asi pôsobia na cudzie ženy, keď ti tu takmer všetky odpovedali v podobnom duchu.

sibalka21
14. dec 2016

@mihalnickajanicka ja som ta nijak neurazila :D ty mi napises ze som mimo a ty sa ocapis ked ti napisem ze si jak decko :D aj ja sa citim mlada, ved som mladsia ako ty a uz mam 5 rokov odpracovanych, lebo viem ze sa treba osamostatnit a nie rodicom za zadkom behat... Nechapem zmysel tvojej diskusie, nevies co chces a my to mame vediet? Urazis sa jak pubertacka ked ti povieme aby si isla robit a skolu si platila sama? Tak tebe ziadna rada nepomoze....

alex49
14. dec 2016

napísala si všetko čo by si chcela robiť, ale zároveň to robiť nemôžeš, lebo frajer, lebo peniaze, lebo pol roka atd. Bud chceš byť delegátka a vyskúšať to, alebo chceš sedieť pri frajerovi a štopkať mu ponožky.

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

vy ste tu fakt daktoré totálne pribrzdené---

@sibalka21 no však sa dalo podľa štýlu vyjadrovania a písania vydedukovať, že budeš asi ešte mladá sopľaňa,čo si myslí, že zjedla celú múdrosť sveta

asi normálnych rozumných odpovedí sa tu človek nedočká, takže bola chyba sa registrovať a vraj sa tu so všetkým, pomôže človeku :D no jasné, len uraziť a zhodiť totálne seriózne človeka so serióznym problémom.

sardinka336
14. dec 2016

@mihalnickajanicka pribrzdená si jedine ty...my sme si svoje zivoty uz zariadili a čuduj sa svete aj bez ,,konika,,. Ja som ti dala rozumne odpovede, no holt asi nešteklili ušká tak sa ti nepačia...tak asi nie si taka nadana a uzasna ked ta nikde inde chudatenko nevezmu len na vašej fakulte, inak je všasde cesta zarubana, neverim tomu ze mas take obmedzene študijne moznosti len koli akoze znamostiam a skusenostiam z jednej fakulty, no ale budiš... ja som študovala len na UK, kto mal na to financie mohol študovat aj do penzie...kazdemu to bolo u vyfuku.
A ze vysokoškolaci...ty kokooos....

sibalka21
14. dec 2016

@mihalnickajanicka tak ty mna nedokazes urazit :D :D ty si rozumovo niekde v puberte a ja som soplana :D :D ja aspon nececam od rodicov peniaze, lebo niesom leniva robit ;) Uz len preto ty mna urcite neurazis :D :D

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

@sardinka336 jaaj,ty....tvoj nick jasné, mi hneď napovedal,ako čítam forum,ty si riadne zákerná a uštipačná, preto ma tvoje odpovede nijako nedvíhajú zo stoličky...kľudne, rýp si koľko chceš. Však mám o tebe mienku, si poriadne pribrzdená.
HAHAHAH ...mala si ty červený diplom?🙂 a samé ačka ?🙂 pochybujem,že máš nejakú vôbec výšku a nie to UK,pretože takú kravinu nedokáže napísať človek zainteresovaný v danej problematike...
ty asi nežiješ na Slovensku, keď nevieš, ako to chodí s VS tu...že na doktorandské nezoberú človeka z inej školy. len svojich primárne,si poriadne mimo,sorry,a to ešte aj berú jedného príp.dvoch.A nebudem sa chváliť čím som nadaná, a podobne, ja viem o sebe,čo ja viem,a aká som vzdelaná, nepotrebujem sa tým pýšiť.

mihalnickajanicka
autor
14. dec 2016

@sibalka21 primitívka 🙂nič viac...pls radšej si doštuduj základné normy slovenského pravopisu, urobíš viac pre seba 🙂
a neviem odkiaľ máš, že ja cecám ( inak to je aký druh slangu, kde sa tak hovorí v nejakej zapadnutej dedine ?-)netuším,čo to slová znamená, ale budiš,nepýtam od nikoho peniaze,asi si nečíťala s porozumením úvodný príspevok, že si privyrábam sama.Ale s takým primitívnym človekom,ako si ty,a ešte aj sopľanou,čo má už decko v 20-ke sa baviť nebudem. Radšej si mala ísť študovať, urobila by si lepšie.Ale ži si jak chceš.

oliva276
14. dec 2016

Ak si študijný typ, pouvažuj o internom doktorandskom štúdiu - počas neho máš nárok na štipendium vo výške cca 560 €, nemusíš si z neho platiť ani ZP. Ako doktorand nemusíš priamo pracovať na svojej fakulte - väčšinou je i možnosť pôsobenia v kooperujúcich inštitúciách (SAV ap.).

sibalka21
14. dec 2016

ja mam ovela viac ako ty, mam vlastnu rodinu ktoru by som nevymenila ani za tu najlepsiu skolu ;) zamysli sa koho urazas 🙂

alex49
14. dec 2016

no a sme doma, začíname sa urážať a urážať druhých, hlavne,že ty si dokonalá 😀

sardinka336
14. dec 2016

@mihalnickajanicka ha ha ha...mysli si čo chceš. Ja som ti povedala, ze ak chceš študovat tak hladaj sposoby ako to ide nie ako to nejde.

Ano, taketo doktorandky sme mali na fakulte...mysleli si ze požrali všetku mudrost sveta a su dolezitejšie ako profak, nosili sa ako hovno na hajzlovej kefe a na pisomkach kontrolovali ešte aj šupky od pomaranča v lavici, či tam niekto nema tahak a chovali sa k nam povyšenecky a arogantne - presne ako tato pucmola.

janinah
14. dec 2016

Dcéra má v Kolumbii kamaráta a ten si bol v lete v Nemecku vybavovať doktorát z fyziky...a ty ani Prahu skúšať neideš,lebo....mám dcéry 22,5 a 21 a teda rozhodne sú zrelšie ako ty a vedia čo chcú /to len na okraj/...ako ti už písali,postav sa na vlastné nohy- finančne,s bývaním,s prácou,vek na to máš a rodičia ťa už podporovali dosť.A tvojeurážky 20ročnej matky vravia o tebe viac ako dosť...čiže presne ako si tuy jej písala- ži si ako chceš,nám je to tu total jedno....

timea7
14. dec 2016

@janinah aj môj kamarát robil doktorát v Nemecku a to ani nevyžieral rodičov v tridsiatke, asi myslela, že sa tu poskladáme z jej inteligencie, ale prejavila sa hneď na prvej strane...