Je to už mesiac, čo som odišla od muža aj s deťmi a bývam v podnájme. Môj manžel má psychické problémy, striedajú sa u neho rôzne fázy a keď je dolu, zažívali sme s deťmi dosť peklo po psychickej stránke. Chcela som to riešiť, no manžel striktne psychológa či psychiatra odmieta, nechcel ísť ani do manželskej poradne. Rozum mi už dávno hovoril, že toto nikam nevedie, len som v strese, začala som mať depresie a deti mávali záchvaty plaču. Preto som sa rozhodla, že ak on nechce urobiť žiaden krok (hoci už niekoľkokrát sľuboval), aby sa zmenil, tak budem musieť urobiť krok ja. Problém však je v tom, že napriek tomu, že ho za tie stavy a veci, ktoré mi/nám spôsobil nenávidím, vo vnútri k nemu niečo stále cítim, bola to láska môjho života.
Myslela som, že dňami a týždňami to prejde. Ale možno aj tým, že o nás bojuje, že ma prosí, aby sme sa vrátili, že sa trápi, ma to ešte viac ponára ku dnu. Plačem každý jeden deň a noc. Najradšej by som bežala za ním, no viem, že to nie je rozumné a vrátim sa tam, kde byť nechcem.
Ženy, maminy, ktoré ste rozvedené a rozvádzali ste sa z vlastnej vôle, ako ste to prežili?
Prebolí to niekedy? Momentálne mám pocit, že umieram zaživa, že už nikdy nebude dobre, že toto utrpenie neskončí. Dúfala som v úľavu, no zatiaľ je to ešte horšie.
@deti95060810 A to bolo koľko od rozchodu/rozvodu?
Neviem, ci niekoho budem este lubit. Tak naozaj. Dnes si to neviem ani predstavit. ☹
@simona1981 tymto som si prechadzala rok, ci som urobila dobre, ked som ho vyhodila. Dnes viem ze ano! V utorok nas rozviedli a taka stastna ako som teraz, som nikdy v nasom vztahu nebola
@veronikastrickova A preco si sa rozvadzala? Lubila si ho este? Lebo u mna je to boj medzi srdcom a rozumom. V hlave viem, ze je to spravne a asi jedine mozne riesenie, ale srdce ma k nemu stale taha, je to neskutocne tazke vediet povedat nie. Bojim sa, ze si to raz budem vycitat. Ze to budem lutovat. Bojim sa, ze nevysvetlim detom, ze ich otec chodil a prosil, plakal, no ja som ho odmietla. Zabija ma to. A neviem ako dalej. Co vam pomohlo v tom obdobi? Snazim sa sustredit na deti, ale vidim, ze cakam len kedy zaspia, aby som mohla plakat.
Budes plakat dlho, ale sla som za rozumom, lebo ked som pocuvla srdce, olutovala som to. Ako nahle vam sudca povie ze vas rozvadza, ulavi sa ti. A ide aj o to, ze pre nieco si od neho odisla. Riadila si s rozumom ma psychicke problemy-chces ochranit deti, odisla si od neho. Riadis sa srdcom vrat sa k svojej "laske" ale budes trpiet dalej a aj deti.
napíšem ti IP
@veronikastrickova Ja viem. Ale je normalne, ze ho stale lubim?
Niekedy uz o sebe pochybujem.
To, čo prežívaš, sa zmierni časom, získaš odstup. V deň keď ex odišiel (tiež prosby, hrozby, zjavoval sa, sledoval nás na ulici a pod.) som cítila - úľavu, neistotu, hnev, žiaľ.. a to stále dookola. Postupne sa tie vlny zmierňovali, keď som videla, že dokážem ráno vstať, celý deň fungovať a večer som po týždni už dokázala pokojne zaspať. Po dvoch týždňoch som zistila, že si už viem s plánovať veci na pár dní dopredu, že sa prestávam báť, že čo bude. Po mesiaci som sa začala tešiť zo života. Po pol roku som to už bola opäť ja, taká a ešte silnejšia ako pred tými rokmi trápenia pred rozvodom. Nesiľ sa fungovať na 100%, aj 20% je dobrých, zajtra bude lepšie. Najhoršie bolo rozhodnúť sa. držím palce.
Ja to mám zase opačne, že mi srdce vraví odíď, ale rozum zostaň.. už sme sa rozisli v októbri a mne sa uľavilo, ale ešte stále sme stále bývali spolu a aj byvame a chcela som dať tomu šancu ešte kvôli deťom hlavne, ale pred týždňom sme sa tak pohádali, také veci mi povedal, čo ma dosť zasiahli, že som si povedala dosť..ja ho už vôbec nemilujem a fakt keď mám byť sama s deťmi, tak som spokojnejšia... A vôbec tiež neviem čo robiť, na jednej strane si hovorím radšej byť sama a byť spokojná a šťastná, ale na druhej strane ísť do podnájmu, striedať si deti, ako to budú vnímať a zase celý život nemôžem byť v podnájme a dokážem sa ešte vôbec zamilovať, bude má vôbec niekto chcieť s dvomi deťmi a milión otázok a veľký strach... Tiež by sa mi zišla rada a podpora 😕
ja som sa rozvadzala tiez kvoli rozumu hovi šrdce ine pistalo. ale do pol roka to bolo so mnou uz uplne ok. a som stastna ze zvitazil konecne ten rozum a nie srdce. dobre pre mna aj pre deti. laska je slepa!
co namena ze ste zazivali peklo? da sa tomu vyhnut, dat si nejake pravidla na den, dva ze pojde spat do hotela, alebo staci ze sa nebude ozyvat a zatvori sa do izby???? ked su tam nejake bitky tak to nech rozum velmi rychle zabudne na neho.
@dooomca pravy muz, ktori ta bude milovat ta vrzme aj s 10timi detmi. Ale radsej byt s detmi a kludna, ako zit v strese. My sme to s ex ukoncili ked nemal maly ani 3 mesiace a ten maly sa odvtedy tak neuveritelne zmenil, ukludnil, neplakal, len sa smial. Spokojna matka=spokojne dieta
@lenkakravcova Este som nepodala ziadost, len som odisla. Chcela som, aby sme sa najprv dohodli rozumne a nebojovali. Ale on sa s tym stale nevie zmierit. A tym padom aj ja. Jemi ho luto, nechcem aby trpel. No je mozne, ze len vydiera, aby som sa vratila. Lebo uz to urobil neraz a vysrzal byt dobry tak par dni nanajvys.
@simona1981 ked nevydrzal predtym, tak nevydrzi nikdy, moj mi tiez sluboval hory-doly a ako mi je super bez neho. Tazky je 1rok, a ked vam sud povie ze ste rozvedeny uz budes uplne v pohode. Neverila som tomu, ale je to tak.
@veronikastrickova Ja neviem ani ako prezijem ten sud, budem tam plakat urcite, neviem, ci zvladnem ten pocit, ze to uz skratka skoncilo. Cele tie roky, co sme spolu prezili. Mame dve deti. Je toho vela, spomienok...
@simona1981 nemusis sa nutne hned rozviest. ved zijete oddelene , takze to cele mas pod kontrolou. rozviest sa mozes kedykolvek.
- co sa tyka jeho - vysvetli mu ,ze teraz to je to len na nom. nech zacne na sebe pracovat , nech o svojom stave studuje , nech vyhlada odbornu pomoc , atd ...a podla prezentovanych vysledkov a pokroku sa dalej rozhodnes.
- co sa tyka teba, prestan sa tyrat , nema to ziaden zmysel ...vsetko len zhorsujes. ber to ako prilezitost - bud na realnu opravu vztahu, alebo na novy . zacni sportovat, meditovat , planovat potrebne kroky ..zdravie, peniaze ..atd.
skuste nieco spolu ? spolocne v posilke jeden den , kazdy druhy spolocny beh . ..alebo nieco podobne.
ni je nic lahsie, ako sa vzdat.
@tova On ma fazy, v jednej je v pohode, dokonca az moc mily, tak prehnane, no a v druhej je na nas zly, je negativny, kazdy je hajzel, vsetko robim zle, ako keby ma nenavidel. Povie veci, ktore v dusi zostanu. Podozrieva ma, zacne si vymyslat aj milencov a ine hluposti. Deti ho maju radi, ale tiez vidim, ze su z toho na nervy. Nakoniec vzdy vyrobi taku scenu, ze ma to uplne psychicky polozi. A na druhy den sa tvari, ze sa nic nestalo, ze to asi bol len sen. Ani sa neospravedlni, nic. Len chce, aby som sa tvarila stastne, ze sme dokonala rodinka. Zijem v tychto fazach uz velmi dlho a cim dalej, tym viac maju psychicky dopad aj na mna. A tym samozrejme aj na deti. Toez vie byt k nim kruty (hoci ich nebije) a na druhy den mily. Strieda im to a oni to nechapu.
Velmi to je tazke pre mna. Lubim ho, chcela by som s nim mat normalnu rodinu, ale nejde to. Aj slubi, ze sa zmeni, ze to bude riesit. A nic neurobi, ked sa vratim.
@simona1981 zvladnes budes sa cudovat, ale mne teda v tomto pomohla pravnicka, pri nej som bola istejsia, ako tam byt sama
@simona1981 a navyse si myslim, ze by sud aj mohol nejaku poradnu odporucit a mozno by sa spametal. Ziadost o rozvod sa da stiahnut vzdy
@prevenar A kto mi bude strazit male deti, kym s nim budem v posilke? Moja rodina urcite na to nepristupi, zesa budi starat o deti a ja budem randit s clovekom, ktory nam uz tolko krat ublizil. On ma problemy, realne. To nie je o tom, ci si spolu vyjdeme. Potrebuje riesit svoje stavy. So mnou ich neporiesi. Akurat ma bude pri takej prilezitosti psychicky vydierat, brnkst na city ako ma ludi a nech sa vratim. Vsetko berie ako nadej. Preto som s nim nemohla ostat ani zit do rozvodu, lebo kazdy kˇustretovy krok berie ako odpustenie a pokracovanie, ze sa ni nestalo a ideme dalej
@simona1981 precitaj si co pises, ty to chces sama ukoncit, tak naco sa pytas na rady, ci ano?
@simona1981 pozri sa ..aby sme si to ujasnili. chcela si radu a dostala si radu od cloveka, ktory ma zhruba 1000x uspesnejsi vztah ako ty ..odpovedal som jedine preto, lebo mi je luto tvojich deti. co s mojou radou spravis a ake riesenia najdes je cisto tvoja vec ..a moja zbytocna starost. v kazdom pripade ti drzim palce, nech to vyriesis, najlepsie ako sa da.
@prevenar @prevenar Myslela som, ze je to diskusia. Nemam pocit, ze by som ti nejao vynadala alebo ta zhadzovala. Len som slusne odpisala, ze toto v nasom pripade asi mozne nebude. Neviem, ci si niekedy zila a riesila rozchod s chorym alebo zavislym clovekom, ale je to ako keby si odisla od alkoholika, lebo ta jeho zavislost nici, a na vyrovnanie sa s tym isla s nim do posilnovne a na kavu. Tu to nie je o tom, ze spolu travime malo casu. Problem je uplne inde a ja ho spolocnymi aktivitami nevyriesim.
A nemyslim, ze je na mieste porovnavat sa tu, kto ma uspesnejsi vztah. Myslis, ze je to zasluha cloveka, ked mu partner ochorie/neochorie alebo podlahne zavislosti? To je to iste, ako keby si sa vytahoval, ze si vacsi maco, lebo nemas partnera s rakovinou. Ci je choroba fyzicka ci psychicka, stale je to choroba.
Kazdopadne dakujem za drzanie palcov.
@prevenar A s vacsinou, co si napisal, suhlasim. Len to polocne travenie casu i pride aktualne ako nemozne.
@veronikastrickova Nechcem rdu ako to ukoncit, treba citat poriadne, prosila som o radu ako sa vyrovnat s touto situaciou. Kto zazil, mozno vie, co mu vtedy pomohlo. Ci uz iny pohlad na vec, nejaka cinnost, psycholog, cokolvek.
@simona1981 ved som ti napisala, ze dobre bude az po roku a rozvode, nikto a nic ti v tomto nepomoze, si rozhodnuta to ukoncit, tak naco riesis, ze ho lubis, ked toto robi? Stazujes si to akurat sama
@simona1981 uvedomit si treba 2 vec 1i/ ZIADEN vztah neni vodenie za ruku a 100% romantika, v kazdom sa manzelia phadaju do miery. 2/nikto neni idealny. Urcite je nieco aj na tebe co by si mohla zmenit, tolerovat, prispsobit sa. Neviem co povazujez ze vam ublizuje? to zee ti vycita ze si nieco nespravne spravila? ze mozno chodis za inymi chlapmi? Mozes sa urazit, hadat sa snim a rozviest za to alebo s usemovm mu povedat jasne, kazdy den si ich striedam. Jednym uchom dnu druhym von. Ked su ale hadky dlhodobe par mesiacov tak bud zit chvilu oddelene alebo sa rozved. (znama sa prave dala dokopy so svojim ex po 15r. obaja hladali nieco ine, mali par vztahov, policajtov na seba volali ked sa rozvadzali, a teraz ruka v ruke chodia na dovolenky skoro v dochodkovom veku.
@tova Mas uplnu pravdu. Ja viem, ze mam svoj podiel viny. Nie som idealna. Ja som vsak krok spravila, uz vyse roka chodim na terapiu. No on sa nikam nehybal, nevidel v sebe chybu, nechcel. Zacal az po tom ako som odisla. Vie vsak, ze keby som sa vratila, tak prestane na sebe pracovat. Lebo zatial to nerobi kvoli sebe, ale preto, ze dufa, ze ma tym presvedci. Preto aktualne cesta naspat nieje mozna. No ktovie, kde budeme o mesiace, roky...
@simona1981 má aj iné ako manipulatívne sklony?výbuchy zlosti, depresie...prečo sa odmieta liečiť?či on si myslí, že je zdravý?píšeš veľmi rozumné a už len to, že si odišla s malými deťmi svedčí o Tom, že to bolo veľmi zle.Zmieris sa s tým, ale bude to na dlho dobre, že chodíš na terapie, deti si zaslúžia žiť v kľude to máj na pamäti.Skus nerozmýšľat príliš do budúcnosti či o pár mesiacov, na rozvod....teraz musíš nabrať silu a čo najmenej s ním komunikovať.Ak je psychopat manipulátor nič lepšie si spraviť ndmohla.oni majú tieto výkyvy deň dva dobre potom zle a dokolecká dokola, až je človek uplne zblbnuty z jeho spravania
úplne som zabudla pri ďalšom vzťahu...a keď prišli na svet deti z druhého mm, slovko bývalý mi už nič nehovorilo...
V súčasnosti sa už na neho ani nehnevám, nič....Možno by som sa aj rada porozprávala na tému náš spoločný syn...