Ako sa psychicky pozviechať?

tina011
5. nov 2020

Ahojte zienky, potrebovala by som vediet, ci bol niekto v podobnej situacii a ako to zvladal... mam 30, som kratko po rozvode, stihli sme si pred rozvodom s exmanzelom postavit dom...exmanzel ma vsak zastrasuje a psychicky vydiera, od odstahovania sa (vyse rok) neplati spolocnu hypoteku ani ziadne naklady k nehnutelnosti. Caka nas vysporiadanie BSM, vyhraza sa sudom (sud si vsak berie vysoke poplatky a nezaujima ho, ci strati on, hlavne aby uskodil mne).. rodina mi pozicala nemale financie na dom a vyhraza sa, ze ich zaprie...chce, aby som prisla s navrhom na jeho vyplatenie, pricom spominal, aby som mu vyplatila aj nejake odskodne za psychicku ujmu a ine nezmyselnosti...v mojej rodine podporu nemam, skor mi vzdy pripomenu, cim vsetkym mi este exmanzel moze ublizit :/ exmanzel sa citi velmi ukrivdeny, a ja nerozumiem preco.. nezivil ma, vsetko sme platili napoly, byvali sme 5 rokov v byte mojej rodiny ( tej, ktoru chce teraz obrat o peniaze)... citim sa, ze som uplne zlyhala, ze som ho vobec neodhadla, aky je clovek a neviem momentalne najst ziadne svetielko v mojom zivote :( v com mi tiez tato korona- izolacia nepomaha... dakujem za kazdu reakciu

pribinak
5. nov 2020

Toto chce dobrého právnika

tina011
autor
5. nov 2020

@pribinak pravnika mam, ale hrozne sa to s nim natahuje :/ veci mu trvaju o nieco dlhsie, a ak to bude pokracovat tymto tempom, tak mam chvilkami pocit, ze to nezvladnem...cele to vydieranie trva uz odkedy sme sa odclenili, cize 15mesiacov (11mes trval len rozvod)

marca12
5. nov 2020

@tina011 neboj on len krici,steka,ale nic nezmoze. Len ta zastrasuje. Vsetko si racionalne odovodni napr.platit za psychicku ujmu? Uz si niekedy pocula,ze by sud take nieco nariadil? Nie a ako by to vycislil? Ved je to smiesne. Ze zaprie peniaze? Ako ich zaprie? Slovne moze,ale fakty a dokazy a vypoved svedkov nepustia. Neboj zvladnes to vacsi magori boli a odisli s dlhym nosom. Ma privelke ego a tieto ega rozchody nezvladaju. Cim vacsi teror,tym viac dava najavo,ake nizke ma sebavedomie,ved je to uplny chudak. Mali sme v rodine podobneho uboziaka a viem,co prezivas. Musis sa naucit nebat sa jeho slov. Vsade,kde mozes ho blokni,soc.siete,mobil vsetko. Co ti popisal si vytlac,mas dokazy. Ak pride na teba uzkost,povedz si stop a zamestnaj mysel niecim inym. Zakazdym,ked ti pride myslienka na strach z neho povedz si stop a dalej na inu myslienku. Postupne sa naucis vytesnit toto vsetko. Mne pomahaju filmy alebo citat knihy,ktore ti nieco daju. Anpr.pribehy,kde zistis,ze ludia sa maju ovela horsie tematika vojnova je super.

simoncik
5. nov 2020

@tina011 zmenit pravnika?

tina011
autor
5. nov 2020

@marca12 dakujem, super si to napisala a velmi pravdivo 🙂 Ja si v podstate viem racionalne odovodnit, na co ma alebo nema narok. Ale podvedome ma to zoziera a prejavuje sa mi to na zdravi, sustredeni, castokrat zapnem Tv/otvorim knihu a po chvilke mi uz lietaju myslienky. Nedokazem to nejak cele absorbovat, ze clovek, ktory sa cely cas tvaril, ze ma lubi, je teraz tohto vsetkeho schopny

lucka_ke
5. nov 2020

nič nepokazíš ak zájdeš za psychológom, potrebuješ to celé spracovať a vidieť z odstupu, právnika nemeň, všetci toho majú veľa... mediátor by vám nepomohol?

marca12
5. nov 2020

@tina011 veru,je to neuveritelne. Skusaj tu metodu stop. Mna to zachranilo pred zblaznenim sa. Bola som uz tesne pred zrutenim a na youtube som nasla video o tejto metode a naozaj to funguje. Nie hned,ale da sa to natrenovat. Drzim ti palce,nech to mas uz za sebou.aj ked kvoli to tak skoro nebude,ale vydrz,dobre bude.

tina011
autor
5. nov 2020

@lucka_ke u psychologa mam uz termin cochvila. Mediatora beriem ako zaloznu moznost, ak pravnik nepomoze

lyci
5. nov 2020

@tina011 tiez som bila nedavno prekvapena ako dobre sudy funguju a taketo hluposti akymi sa ti vyhraza byvaly odignoruju a rozhodnu spravne. ale to vsetko by ti mal vysvetlit tvoj pravnik, ze sa takych blbosti nemusis bat

kakawah
6. nov 2020

Neviem ako na sk, ale tu v ym keby predložil papier od Dr.ze ma depresie a berie nejaké lieky...ze je v prdeli z toho rozvodu a odlúčenia od deti, ze nemôže koli tomu spat a fungovat, tak tu by mu aj to vyčíslili. A to sa da samozrejme aj lahko pred dr.zahrať

denkatn
6. nov 2020

@kakawah na sk, ked sa s niekym rozides, tak samo o sebe mu tym pravne nemozes sposobit traumu, lebo mas pravo sa s niekym rozist. keby niekto niekoho inac tyral a z toho by mal ten druhy psychicke problemy, (napr. by musel byt doma len v jednej izbe alebo nieco take) tak to aj u nas po dokazani by musel uhradit aj psychicku ujmu, ale nie psychicku ujmu sposobenu z toho, ze sa niekto chce rozviest

denkatn
6. nov 2020

@tina011 ked bude prilezitost vo vsetkom mu pritakaj a medzi recou si daj podpisat papiere, kde prizna, ze peniaze na dom su aj od tvojej rodiny. mohol by sa ten papier inac volat a mohlo by to byt len "mimochodom" zakomponovane do textu. mimo sudu sa s nim nehadaj. naco? o rozdeleni BSm aj tak rozhodne sud, tak nech hovori co chce. tvoja uloha teraz je zbierat dokazy, co kto dal. na to sa sustred. Je jedno co ti hovori!!!

namornicka
6. nov 2020

V rodine nemas podporu asi preto, ze vam mozno dlho pomahali a k nicomu to neviedlo. Pozicali byt, prispeli na dom, aby vam ulahcili zivot. A to sa cele zrutilo, usilie vyslo na zmar, tak mozno citia taku otupenost voci tomu celemu, tak to uz nechavaju plynut. To neznamena, ze nedrzia s tebou, len uz sa nechcu angazovat.

tina011
autor
6. nov 2020

@denkatn toto nepojde, jednak nie je hlupy a odstahoval sa do inej casti Slovenska, uz par mesiacov som ho nevidela

tina011
autor
6. nov 2020

@namornicka skor tomu vsetkemu nerozumeju a davaju mi to za vinu. Presviedcaju ma, ze ved bolo vsetko v poriadku (lenze nebolo a oni to nevideli, nakolko exmanzel sa vyhybal kontaktu s ludmi, teda aj s mojou rodinou)...myslia si, ze dovody na rozvod su len tri: alkohol, nevera a fyzicke nasilie. Je tazko im to vysvetlovat. Navyse babka je silno veriaca a manzelsky slub berie ako nieco, co sa povysuje nad vsetko ostatne :/

denkatn
8. nov 2020

@tina011 ale toto je tvoja uloha to nejak vymysliet, chod za nim pod zamienkou, povedz ze sa nechces hadat (ved sa ani naozaj nechces, chces doriesit) daj mu podpisat papier, povedz pri kave alebo dobrom jedle, ze aj tak vas rozdelia, len ked budete platit pravnikov vas to vyjde drahsie, nieco vymysli, ked nerobis nic, aj tak ta to zoziera, tak vymyslaj ako to uzavriet a nedat sa celkom o vsetko obrat, musis najst silu, aj tak zivot je trochu hra, tak teraz si herecka, ides do toho!

lujza123
9. nov 2020

@tina011 zažila som podobne. Niektorý ľudia to tak proste majú, obzvlášť ak je narodený v znamení škorpióna tak by mozno prestal cítiť krivdu asi tak po 15 tích ľudských životoch. Samozrejme podobne exempláre sa vedia narodiť hocikedy počas roka.

Jasne ze ta ľúbil. Ako ťa ľúbil tak ta teraz nenávidí. V jeho hlave si ta zakonzervoval ako pôvodcu všetkého zla v jeho živote a je presvedčený ze môžeš za všetko. Spôsobujes zle počasie, koronu, globálne znečistenie. Keď sa mu pokazí auto, bankomat zhltne kreditku, stupi do psieho hovna bude to iba tvoja vina. Jeho mysel si to tak nastavila aby sa nemusel zaoberať sám sebou. Niečo ako keď máš amneziu po nehode, mozog si to tak sám nastaví aby nemal zle spomienky.

Co ti môžem poradiť sustred sa na seba a skus ho vypustiť z hlavy. Neries ho, nesnaž sa pochopiť, nedufaj že sa to najblizsie roky zmení a zmier sa s tým ze v živote nebudete kamaráti. Čím menej myšlienok mu venuješ tým ti bude lepšie. Ak môžeš komunikuje mailom, alebo len cez právnika.
Normálne ako keď človek prestane fajčiť a z hlavy si odhana chuť na cigaretu tak odhanaj akúkoľvek emóciu voči nemu. Sustred sa na iné, zakaz svojej hlave čokoľvek riešiť ohľadom neho, nerozprávaj o ňom s nikým. Odpusti mu jeho debilitu ani vyhrazky, myslí na to ze ty máš šťastie a dokážeš to. On sa bude machrat v bahne ešte roky. Vymaž všetky dlhy, všetko o co ta obral, nerieš.
Rieš iba to co je, nie co by mohlo byt, čo sa vyhráža súd ešte neprebehol a keď prebehne budeš potom riesit to co bude aktuálne.

Rodina, spoločnosť býva bohužiaľ skoro vždy na strane chlapa. Ale uvidíš, po nejakých rokoch sa ukludnia, babka nech si myslí co chce, aj ju to časom prejde.

Ak chceš osobnú skúsenosť tak u nás sa to po 10 tích rokoch trochu lepší, už ma aj pozdraví, ani zle už nerobí.
Mne je to úprimne jedno, nezaoberá sa nim