Vedeli by ste nám poradiť ako ešte sa postarať o starú mamu ktorá má 86 rokov? DD sme už vyskúšali všetky možné aj sa skúšal zaplatiť poplatok aby sa posunulo poradie no nie je voľné miesto.Opatrovateľky si pýtajú cez 300€ takže stará mama by to neutiahla.Skusali sme osloviť organizáciu ktorá viedla aspoň troška opatrovatelstvo a už to nerobia lebo že nemá to kto robiť.No a stará mama ma 3 synov a 3 nevesty ale nikto nechce z nich sa o ňu starať za nejaký poplatok,lebo každý má riadnu prácu a rôzne pôžičky alebo hypotéky.Napada vás ešte nejaká možnosť čo by sa dalo vyskúšať aby sa mal o ňu kto postarat?Má psoriazu,skoro vôbec nechodí,cukrovka,kopec liekov na srdce a tlak,astma a je sama v 2 generačnou dome.dakujem.
jedna ju nebude opatr
@uzanka16 Predať dom a zaplatiť súkromný domov pre seniorov, to je najlepšie riešenie, tam by sa o ňu postarali.
...požiadať o opatrov.prispevok ste skusali? Vychádza to teraz mesacne cez 400€,no musel by niekto zostať doma...
@ivankalaco aj tie súkromné DD majú plný stav boli moji rodičia osobne a nepochodili
Su traja surodenci. Kazdy po stovke a ma aj sv9j dochodok,aj opatrovatelku.
@bambulienka1984 no veď toto že nikto nechce žiadať o opatrovateľský príspevok lebo každý zarobí nad 600€ v čistom.Nikto teda nechce s ňou ostat.
Bud predať dom a z toho platit sukr. zariadenie, alebo nech sa deti vyskladaju na opatrovatelku
Skúsila by som aj sukr. zariadenia v inom meste, vo väčšom.
Ak ma babka dôchodok + nieco od deti, tak urcite by ste nejake zariadenie dokázali zaplatiť, len treba skusit aj ine mesta
@uzanka16 treba dat sponzorsky dar. To ju posunie v poradovniku. Co viem z blizkeho okolia, riesili to prave predajom bytu danej osoby a to bol ten dar (vacsia cast, co zostalo islo na mimoriadne vydavky ked bolo treba nieco kupit danej osobe, rodina to mala odlozene). Dochodok potom isiel kazdy mesiac na zaplatenie mesacneho poplatku.
predat dom babke kupit garsonku a zvysok penazi pouzit na doplatky za opatrovanie
@littleslovak dalo sa 500€ na posunutie poradovník zo 49 na 7. miesto ale že to môže trvať rok,2 nevedia kedy
Predat dom by bolo asi najidealnejsie... ale ono je to tazko so starymi ludmi. Malokto sa dokaze bez problemov vzdat domu, ktory cely zivot budoval a zveladoval. Ti starsi ludia su velmi viazani na svoje nehnutelnosti a casto sa s nimi neda na tuto temu ani viest nejaky duchaplny rozhovor.
Skuste aj domovy dochodcov v inych, vzdialenejsich mestach. Moji znami tiez umiestnili babku az na niekolky pokus a vyse 200km od bydliska.
Este mi napadlo, ze surodenci by sa mohli vyskladat babke urcitou sumou a mozno sa dohodnut s nejakou babkinou susedkou a tej platit za starostlivost.. nejaka cipernejsia dochodkyna alebo niekto nezamestnany v okoli, kto babku pozna. Ak teda nikto z deti a z vnucat nechce zostat opatrovat.
...napadlo mi este-co tak dat do prenajmu ten dom? ak ho chcete,nemusí sa predat a budete mat este aj peniaze,z coho budete platit DD prip.opatrovatelku a dve rodiny by tam kludne mohli byvat (ak je to dvojgeneracny dom) a platit tak-myslím si,že aj to by bolo riesenie...
@uzanka16 to traja nevedia dat dalsich 500e? Vsak budu dediť a z domu budu mat urcite viac ako par stovák.
Ja sice toto nemam rada, ale ked je taka situacia ze fakt nema kto sa starať, tak by som urcite dala tych par stovák
Navyse babka im urcite svojho casu nejake tie peniazky urcite davala
@uzanka16 poskladat sa na opatrovatelo, ak dakych najdeme...muzov otec skoncil na vozíku po porazke a tiez sa skladaju obe deti, pripsievaku na opatrovanie.. ale poviem.rovno, najst nejakych, je problem.. v inštitúciách o ničom, maju len z domov a dochodcov na par hodin, aj to je cista katastrofa..
@diewcatqoo ked uz zvazuju domov dochodcov,tak zrejme babka nieje proti stahovaniu. 😉 a je ovela lepsie ho teraz predat a mat z coho platit opatrovatelku, a nemusi sa nikto ukracovat. jedine , ze dom predat nechcu lebo chcu dedit... 😉
Ak babka suhlasi s domovom dochodcov, tak este skusit. Ale ak by rada ostala vo svojom, tak nech sa synovia poskladaju na opatrovatelku.
Predat dom ani za svet, ze...?
@zulumilo nuz, niektori stari ludia nie su striktne proti domovom dochodcov. V konecnom dosledku casto usudia, ze im tam bude asi lepsie, ako samym vo velkom dome.
Ale casto to byva tak, ze oni do toho domova pojdu, ale dom nepredat a ani neprenajat za ziadnu cenu. Nebude si tam predsa do svojho pustat cudzich ludi. Stari ludia su obcas ako male deti a debata na tuto temu byva velmi obtiazna.
Urcite predat dom alebo prenajat, ak chcu raz dedit, by bolo najlepsie.
Je to smutne ked sa o mamu nema zaujem ziadne z deti postarat...moj dedko je umiestneny v DD a platibsa to z jeho dochodku a deti sa k tomu skladaju.tak nech sa takto vlastne deti postaraju o opayrovatelku!stavim sa ze ked bude treba dedit dom to nabehnu hned...smutna doba.
no ono je to tak, dedičstvo chce každý a čaká , teda niečo hodnotné predať nie, lebo však hádam už babka tu dlho nebude a bude to ich dedičstvo, poskladať sa mesačne pár eur tiež nie. ☹ najlepšie nech sa postará štát a oni len dediť. ale tak to nefunguje. takže predať a kúpiť garsonku a z rozdielu platiť opatrovateľku alebo sa skladať.
DD sú plné (aj súkromné) a tam sa dlho čaká, nakoľko čakacie listiny sú plné a poradie sa posúva veľmi pomaly
Kto sa ma postarat????? To snad myslis zo srandy tuto otazku!!!! Deti, ktore tato pani v tazkych casoch vychovala.
Alebo predat dom a dat ju do zariadenia - vidis len tu sumu, ktoru treba zaplatit... vies si vobec predstavit, aka je to robota???
Ale dom by chceli vsetci... Takmer v kazdej odpovedi Ti baby pisali, ze predat dom - ale akoby si trpela selektivnou slepotou...
@diewcatqoo áno, starší ľudia sú proti ked niekto chce toto riešiť popredu a majú nejaké sily ešte, hoci z dlhodobého hľadiska môžu ľutovať lebo sa to mohlo kedysi vyriešiť tak že by bývali napríklad blízko nejakého príbuzného alebo s ním, ale ked už nemajú žiadne sily čo je prípad aj tej babky nenavyberajú si už,takže možnosť že nesúhlasí tu už nie je
@uzanka16 fúha, traja synovia, tri nevesty, možno aj dospelé vnúča... týždeň má 7 dní a to je taký problém, aby mal každý jeden deň po práci “službu” a počas dňa sa tri rodiny nevedia poskladať na opatrovateľku, ktorá cez deň na babku trošku dohliadne, pomôže? Osloviť miestnu faru, či nejaké rádové sestry nevedia pomôcť?
Nezabúdajte na to, že okrem morálnej povinnosti pomôcť svojim rodičom je to aj povinnosť daná zákonom... jasné, babka na súd nepobeží, tak sa nič nedeje...
Má 3ch synou ukážkových...starať sa im o ňu nechce ale keď umre a bude sa dediť vtedy sa zbehnú jak supy na zdochlinu.....najidealnejšie by bolo zaistiť dedenie doopaterou a bolo by vyriešené...
@uzanka16 neponúka náhodou vaša obec niečo ako denný stacionár - väčšinou vo velkých mestách alebo "opatrovateľku", ktorá je platená obcou-väčšinou dediny. Viem, že v dedine z ktorej pochádzam to tak bolo a kým boli deti v práci postarala sa o nich "opatrovateľka" a potom už poobede prišli deti, buď s nimi bývali alebo sa striedali, že každý deň prišiel niekto iný. V mestách zase fungujú denné stacionáre- niečo ako škôlka pre dôchodcov, ale to je väčšinou pre pohyblivých. Treba sa popýtať aj na mestskom/ obecnom úrade čo ponúkajú oni. Napr. viem, že aj obedy sa dajú pre dôchodcov takto objednať cez obec.
Predať dom a z toho si platit dd.
@uzanka16 treba požiadať o opatrovateľku cez mesto alebo obecný úrad....u nás sa dopláca 1euro/za 1hodinu opatrovania....čiže denne za 8hodín by to vyšlo cca do 200euro mesačne....ak ju nechcú opatrovať - každý nech jej prispeje po 50eur na opatrovateľku...a ak nie, treba aby slúbila dom tomu kto ju doopatruje - je jedno či syn s nevestou alebo niektorá z vnučiek.....dom darovať darovacou zmluvou tomu kto ju doopatruje a jej tam nechať doživotné právo a v zmluve podmienku že ju musí dotyčný doopatrovať....žiadne vnučka nie je po škole bez roboty? alebo vybaviť opatrovateľský príspevok jej a ešte nech sa zložia a nejaké peniaze jej doplatia naviac....toto je najväčšia tragédia- dediť by chceli všetci ale nikto sa nechce postarať....
nooo.... toto nie, hento nie.... tak uz ostava asi len zastrelit.....
to je hanba... tri deti a ani jedno nie je vdacne za vychovu od plienok! mamka moja najdrahsia, ak bude treba doopatrujem ta a nikdy by som sa na teba nevys*ala, z vdaky kolko roboty si so mnou mala a co vsetko si mi dala.... nie je normalne, ze nie su tri deti schopne sa postarať o DD, neverím, ze su vsetky plne ba celom Slovensku, kedze sa o nu nik nechce postarat, nemal by byt problem hoci by bola 800km v riti od vas. vela by za nou asi aj tak nechodili. 🤦♀️🙄
No jedine co ma zatiaľ napadá je predať dom, ísť do menšieho a z utrženého zisku platiť opatrovateľku.