Ako sa osamostatniť od rodičov?

luk25
6. aug 2012

ahojte vsetci nenasla som tu este taku temu tak sa pytam Ako ste sa osamostatnili?rada budem za nejake nazory ci postupy ako to zvladnut. Moja situacia a určite aj niektorých z vas je ta že po svadbe sme stale v rodicovskom dome + 2surodenci, a už je to na nevydržanie, som sice doma ale aj tak mama mi neda vydýchnut ]-ciže ako by ste to riesili?a este ide o to že peniažkov nieje vela, manžel pracuje u sukromnika ciže nikdy nema rovnaky plat raz ma tolko, inokedy viac ci menej, ja pracujem v skolstve ale zmluva sa mi predlžuje iba na 10mesiacov a cez prazdniny som na urade prace ☹ s tým že neviem ci od septembra nastupim do prace ci nie(maju sa mi ozvat)hladam si aj ine zamestnanie ale bohužial tuna ak nemate znamosti nieje sanca sa zamestnat, ani dokonca do automob.sa nedostanete, ani brigada nic-v každom stud. servise vam povedia že na 1brigadu maju 50zaujemcov, určite tu budu nazory že aby sme odisli, už sme aj to zvažovali ale ist niekam len tak ?snad sa postastí?nie na to nemame odvahu. dakujem budem rada za každý nazor alebo aj ako to zvladate vy?

evakva
6. aug 2012

@luk25 My sme mali tu vyhodu, ze sme dostali stary dom, ktory sme si prerobili. Museli sme si vsak vziat hypoteku na 30 rokov. Nastastie manzel ma stale zamestnanie a ja tiez (tiez ucim, no mam zmluvu na trvalo). Vy to mate horsie, hlavne co sa tyka prijmu. Ja by som u Vas asi isla cestou podnajmu a zmeny zamestnania tak, aby ste mali obaja staly prijem. Potom by som asi isla do hypoteky a nieco kupila pripadne prerobila. Zelam vela stastia.

sissy27
6. aug 2012

@luk25 no čo ti na toto povedať... áno, mali by ste sa osamostatniť, ale žiaľ, ak nie si počerná, tak jediná šanca, ako sa dostať k vlastnému bývaniu, je hypotéka alebo dedičstvo...alebo teda také polovičné (a pre mňa nezmyselné) riešenie podnájom...
manželových rodičov nespomínaš - oni by vám nevedeli pomôcť? napr. založením ich nehnuteľnosti by ste si mohli zobrať hypotéku (to isté by pre vás mohli spraviť tvoji rodičia)... ale treba samozrejme zvážiť, či by ste to vládali platiť... jedna z ďalších možností je tzv. nájomný byt - nepíšeš odkiaľ si, či vo vašej obci je takáto možnosť, ale zas ak aj áno, poradovník býva dlhý a treba tam nejaké podmienky splniť, každopádne skús sa popýtať u vás ...
neviem, aký dom / pozemok majú tvoji rodičia / svokrovci, ale nedalo by sa pristaviť poschodie, alebo samostatný malý domček na pozemku? tiež je to otázka peňazí, ale dá sa...
a úprimne - prečo ste tieto veci neriešili ešte pred svadbou? alebo ste čakali zázrak? 😝

azarijka
6. aug 2012

@luk25 v 18tich som odisla na intrak odvtedy som viac-menej samostatna bez rodicov, domov som chodila raz za mesiac na vikend aj to som mala dost 😀 po skole podnajom v BA, hladanie si roboty.... a potom byt na hypoteku 😒

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maslenka47
6. aug 2012

Ked sa chcete osamostatnit, v prvom rade musite byt samostatni - aj financne aj organizacne (zvladnes sama celu domacnost? to by sa clovek divil, kolko veci sa deje "samych od seba"). Este viac ma zaraza, ze sa podla profilu snazite o dieta. Tak hadam sa najskor osamostatnite, pockajte rok, ci sa to osamostatnovanie ujme a potom robte dieta, lebo s dietatom ti mozem garantovat, ze osamostatnenie vam dobrych par rokov nehrozi.

Co sa tyka "ist niekam len tak", ved nemusis, mozes zostat tam, kde si. Ale tvoju situaciu to nevyriesi. Praca aj prenajom sa daju najst aj cez internet. Napriklad v Bratislave sa da zohnat 1izb byt cez realitku od 400eur aj s nakladmi (po vlastnej osi aj o 100e menej) , mi nehovor, ze to si dvaja dospeli ludia v produktivnom veku (bez dietata!) co sa chcu osamostatnit nemozu dovolit. Hoci aj keby ste boli mesiac bez prijmu. A keby sa vam to nepodarilo, hadam sa mozte vratit domov (neviem ake mate vztahy v rodine). A su aj ine lokality, len treba hladat. Nepises v akom odbore robi tvoj muz ani aku mas ty kvalifikaciu.

Inak co sa tyka mna, uz pocas vysokej skoly som zacala byvat na podnajme s priatelom a este jednou dvojicou, az som nakoniec bola castejsie mimo domu ako doma. Popri tom som robila na polovicny uvazok. Teraz mame byt na hypo.

evakva
6. aug 2012

@luk25 Tak pozemok je ozaj velky. Asi by ste mali cast predat, ved na dom s dvorom staci do 700 m2. Ak je ten pozemok priamo v Presove, cena zan by Vam mohla pomoct na postavenie domceka + stavebne sporenie. My sme mali tiez stavebne sporenie, ale nebolo to vyhodne brat z neho uver. Tak sme ho dokoncili a peniazky si zobrali. Radsdej sme si vzali hypoteku. Mozno by nebolo odveci poradit sa s financnym poradcom. My mame poradcu a radil a radi nam dobre. Najst pracu na vychode je tazke, verim, mame tam rodinu.

albireo
6. aug 2012

@luk25 zavisi od toho,ake mate vzdelanie,teda o aky typ prace by si/ste sa s manzelom mohli realne uchadzat. Ovladate cudzie jazyky? Nepises, v ktorej casti Slovenska byvate. Uvazovali ste nad tym sa prestahovat napr do vacsieho mesta v ramci Slovenska?
My sme sa brali mladi, prve styri roky -kym som dostudovala sme byvali v cca 40m2 velkom prenajatom byte. Aby sme zvladali platit najomne, v druhej izbe sme mali najomnika-najprv mojho spoluziaka, potom manzelovho kamarata zo ZS. Na dovolenky a setrenie nezostavalo. Nestazujem sa, uzili sme si studentsky zivot ako sa patri.
Z vlastnej skusenosti odporucam financne sa naprv postavit na nohy, ak zijete v nejakom regione, kde je prace nedostatok, zvazit prestahovanie sa za pracou a ak to so samostatnym byvanim myslite vazne, odlozit plany na dieta.

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liz_lemon
6. aug 2012

@luk25 kupili sme si byt na HU, nikdy by som nechcela byvat s partnerom u rodicov, ani mojich ani jeho, len to kazi vztahy
mimo temy: dufam, ze nie si ucitelka s takym prisernym pravopisom 🙂

maslenka47
6. aug 2012

@luk25 no este k tomu prispevku z 11:33. Na vasom mieste by som nesla hned do hypoteky, hlavne pokial nemate stabilnu financnu situaciu. Pokial sa tam, kde byvas nevies zamestnat, preco tam chces stavat a este sa popri tom zadlzit? To nedava z dlhodobeho predpokladu logiku. Ja by som to predala cele a riesila bud podnajom alebo nieco mensie vlastne (bez dalsieho uveru) inde. Alebo by som si zobrala uver (na nieco mensie vlastne inde) a zalozila ho tym pozemkom, nie tym, co kupujem (keby som nevladala platit, nezobrali by mi strechu nad hlavou). To by zalezalo od toho, ako dlho tam u vas trva predat taky pozemok a ako velmi by mi horelo za ritou.

sissy27
6. aug 2012

@luk25 mali pozemok, mali stavebné sporenie? a už nemáte? 😝

hradnapani
6. aug 2012

@luk25 mali by ste sa rozhybat co najskor, kym nemate dieta. Odvaznym stastie praje! Robte nieco s tym pozemkom, mate aspon zaklad. Neviem, naco sa trapite uvahami, ze komu ho predate, ze kto to bude... Verte, ze to bude v poriadku a tak aj bude. Takisto aj s pracou.. urcite nie si jedina s takouto hlupou prac.zmluvou, treba otravovat riaditela, nedat sa odbyt, vydobyt si svoje.
Vlastna skusenost: najlepsie je osamostatnit sa este pred svadbou 🙂 (podnajom, byt/dom na hypo po svadbe)

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
6. aug 2012

@luk25 tak potom neviem, kde je problém, buď peniaze zo sporenia použite na základ stavby, keď sa vám podarí dotiahnuť stavbu do určitej výšky (teraz si presne nepamätám, ale tuším dva metre), tak ju môžete založiť na hypo a dofinancovať stavbu... alebo predať pozemok, vybrať peniaze zo stavebka a kúpiť byt... a kým nemáte vyriešené bývanie, tak o dieťati radšej neuvažujte, už teraz nariekaš, ako je vám ťažko s tvojou rodinou pod jednou strechou a neváhala by si ešte priložiť? 😝

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
reanda
6. aug 2012

@luk25 ked mate pozemok a sporenie, tak to ste na tom celkom dobre, stari tiez este nie ste 😀 , ja myslim, ze to mate ok 🙂 , to sa casom este vykrystalizuje..
nie kazdy ma na to, odist do sveta "len tak", ja som na to nemala 😀 a tak zijeme stale v rodicovskom dome, aj ked teraz je uz moj, ale zijeme tu s otcom, ktory bude zit tak este asi 200 rokov 😀 , takze 'samostatna' nebudem nikdy.. ale tak aj to je cesta zivotom, no 😉

sissy27
6. aug 2012

@luk25 áno, mám dieťa, a preto viem, že s dieťaťom to nebudete mať jednoduchšie - čo sa bývania a financií týka, ale naopak, ťažšie... na jednej strane tu plačeš, ako sa nedá už bývať s tvojimi rodičmi a súrodencami, ako sa potrebujete osamostatniť a na druhej strane ak by prišlo dieťa - tak super, už by sa to dalo, už by nič nevadilo? najprv si rozmysli, čo ti vlastne vadí a čo chceš 😉 a ako si sama napísala - nie ste na tom až tak zle, pozemok a stavebko máte, čiže máte sa od čoho odraziť...

luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maznacik007
6. aug 2012

a uz ste doriesili ten pristup k tomu pozemku... on je v intravilane.. ? ak budes chciet cast toho pozemku predat podla tych rozmerov co si dala tam budes musiet aj cestu urobit pritiahnut siete a pod... s tou sumou co ratas to podla mna nepostavite ... ani malicke ani neviem aka svojpomoc...
radsej by som odlozila dieta a skusila si najst pracu v skolstve mozno aj s ubytovanim... aj take veru su hoci ty si asi vychovavatelka podla toho co pises... ze nie si ucitelka... v kazdom pripade uz na modrej streche ti ludia pisali ze s takymi prijmami sa pustat do stavby a hypo je velmi velmi ale ze velmi rizikove.... a najma ak planujes dieta... skor skuste ist hoci aj do podnajmu do jednoizbaku hladat pracu na tpp atd atd.. zbytocne sa unahlene nezadlzit s tym ze to ani nemusi vyjst... ta stavba a pod.

liz_lemon
6. aug 2012

@luk25 no, napr. pise sa nie je; nie som a nie nieje a niesom 🙂

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luk25
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maznacik007
6. aug 2012

no to len s dietatom pridu tie prave problemy.... milion rad a upozorneni ako sa starat o dieta co s nim robis preco place, a pod.... ako fakt asi je pravda ze niektori sa musia poucit na vlastnych chybach a iba mudry je schopny sa poucit na chybach inych ale je tu plno kociek ktore ti potvrdia ze prichodom dietata sa to len a len zhorsi.... a o to viac ti to bude luto a budes z toho na nervy ze tym trpis nielen ty ale aj tvoje dieta...