Ako sa máme rozhodnúť?

adusiq5
3. jún 2014

Ahojte mamičky, každý kto by mi poradil. žijem spolu s manželom a synčekom v dome, sme sami, a platíme podnájom, kedže vlastníkom domu je teta môjho manžela. Platíme inkaso: 140 €, a dohodli sme sa na tom že jej do vrecka budeme dávať 30 € čo si ešte ja osobne myslím že je málo, ale tak súhlasila s touto sumou. Muž už dlhšie chodí do práce na dvoj týždňovku preč, a ďalšie 2 týždne je doma. Problém je v tom že už vymýšľa načo sme v tom dome, keď on v ňom skoro vôbec nie je, aby sme odišli a Kam? Ku jeho rodičom. Bývajú v tom istom meste, v dome. Lenže jeho otec je alkoholik a to je to čo mi najviac vadí. Vždy som rozprávala, keby nepil, aj by som rozmýšľala o tom či sa k ním nasťahovať. Jeho mama, vlastne moja svokra je veľmi dobrá, ale až veľmi sa stará, mne to proste niekedy až vadí. Už len keď sa pýta čo sme dnes jedli, tak mám dosť. Neviem si predstaviť, žeby som mala byť u nich. Keď sme ešte nežili v tomto dome, boli sme u nich doma, ešte keď syn bol maličký. Najviac čo ma hnevalo, keď svorok, šiel k synovi v podnapitom stave. Strašne ma to rozčuľovalo. Som človek, ktorý je ticho, nepovie rovno do očí, čo ho štve. Manžel mi vždy prízvukuje že u nich doma by sme platili inkaso len 110 €. Moja materská je 220€, a mužov plat 640€, čo je si myslím až veľmi dobre. Manžel bol nezamestnaný, tak sme to mali trošku sťažené, priháralo nám pod riťou, tak už jediné východisko zutekať za mamkou. Možno mi niektoré manželky dáte tiež za pravdu, že od kedy som s mužom a žijem s ním všimla som si že: ,, mamka toto, mamka tamto" nežil by bez nej chápem je to mama, aj ja ju mám, ale niekedy jej všetko vešia na noc, potrebuje s niečím poradiť, tak už volá mamke. Niekedy mi to už naozaj vadí. Proste ide o to že to súkromie je na nezaplatenie. Už dlhšie žijeme sami. Mám tu pohodičku, keď mi syn zaspí. V kľude si navarím, poupratujem, pozriem tv, nikto mi nerozkazuje, nestojí mi za chrbtom, nepýta sa ma kam idem, načo idem, čo som kupovala, koľko to stálo. A už vôbec nechcem to aby môj syn žil s alkoholikom, a už od mala nato všetko pozeral, nezažila som to ja, nechcem aby to zažil ani on. Koľko krát prišiel, trepal z dverami, hrešil, spal v kuchyni za stolom, musela som počúvať to jeho zvracanie, lebo 4 krát za deň sa opiť je sila podľa mňa. :/ Niekedy si naozaj poviem, možno by sme aj niečo ušporili a tak ale keď si pomyslím nato všetko radšej nie. Radšej sa uskromním s tým čo máme, niekto to má oveľa horšie a žije. Čo myslíte hm? Čo by ste robili na mojom mieste?

hradnapani
3. jún 2014

@adusiq5 len pekne zostante tam, kde ste 😉 Ani len nepomysli na napad odist do domu svokrovcov! za tych podmienok urcite nie.

mawka
3. jún 2014

@adusiq5 ja som mesiac prec, mesiac doma, cize mesiac vobec nikto neni v byte a aj napriek tomu, ze si ini tukaju na celo, ze vyhodene peniaze do luftu, mne to za ten klud stoji. moja domacnost, robim si co chcem, pozeram, co chcem, varim co chcem. bola som mesiac u nasich, stacilo mi. mamka je super zenska, ale TV sa pozeralo zasadne co chceli oni - cize serialy ako Burlive vino a Chlapi neplacu, co mna dostavalo do vyvrtky, kedze ja milujem Kriminalky. Ked som varila, mamka ma stale kontrolovala, ja viem, ze v dobrom, ale liezlo mi to na nervy. Proste tam bol stret dvoch domacnosti, ona zvykla tak, ja inak. proste neslo to dokopy, tak som zbalila seba, deti, par svestiek a sla byvat sama a nelutujem a ani nebudem. nikto mi nedycha na krk. a ked si poviem, ze v nedelu si spravime spagety, tak si ich spravime a nemusim pocuvat to híkanie, ze predsa v nedelu nedelny obed. ked si upracem v paitok, tak v piatok, nemusim nutne upratovat v sobotu, sloboda je k nezaplateniu 🙂

majusqa77
3. jún 2014

pokial sa da, som zastanca vlastnej domacnosti. vzdy som tvrdila, ze aj keby mala ci uz mama alebo svokra byvat pri mne, tak aspon vo vedlajsom vchode 🙂))

d_anica
3. jún 2014

Ahoj 🙂 Tak keď sa pýtaš, čo by som robila na tvojom mieste, tak ja by som k svokrovcom, ako si ich opísala, bývať nešla ani za nič. Tých 30e predsa nie je žiaden významný rozdiel v mesačnom rozpočte!!! Fakt, kľud a súkromie sú cennejšie. Navyše s tebou súhlasím aj v tom, že by mi určite vadilo, keby syn vyrastal pod jednou strechou s alkoholikom! No a chlap, čo je samé ,,mamka toto a mamka hento" tak taký by sa ženiť vôbec nemal. Manželka musí byť na prvom mieste. Ako by sa asi cítil on, keby si ty stále chodila s tým, že ,,môj ocko toto...". Skús sa s ním porozprávať, že ťa to zraňuje 😉 Prajem pekný deň!

zzuzulaf
3. jún 2014

osobne by som neisla so domu s opilcom, presne, ako pises, syn to bude mat od malicka na ociach, mozno to prijme ako "normalne", a to zrejme nie je prilis dobre. a samozrejme, sukromie JE na nezaplatenie, pokial nie ste ozaj v zlej financnej situacii, urcite by som nevolila byvanie s pribuznymi, toboz nie so svokrovcami 🙂 neuvazujete nad vlastnym byvanim? hypoteka alebo tak?

sono2
3. jún 2014

@adusiq5 ahoj. Veď tam je rozdiel len tridsať euro. To nieje nejako moc. A si v dome... Pozri. Keď si taká že nevieš hneď povedať. Na jednej strane je to dobrá vlastnosť. Aspoň neprichádzaš do konfliktov. Tak keď je tak, aspoň si svoj za svojim. V otázke bývanie nerob kompromisy. Hľaď na seba. Možno je to sebecké ale muži sa prispôsobia, alebo im to je jedno... Trpko oľutuješ. Súkromie je veru k nezaplateniu! Veď časom nastúpiš aj ty do práce, peňazí bude viac. A hľadajte si nejaké svoje. Aspoň o tom premýšľajte. My máme hypotéku na 25 rokov. Splátka sa dá... Časom bude opticky menšia. Neľutujem. Každý raz niečo preplatí. Doba je ťažká. Ale súkromie to ja tiež milujem. Vyhovuje mi samota môj byt, keby už to bábätko chcelo prísť ... Želám veľa šťastia a nepusti z nárokov!

quixina
3. jún 2014

@adusiq5 ani neuvažuj nad možnosťou, že by si z VLASTNÉHO šla ku svokrovcom !!!

mysicka36
3. jún 2014

No a čo tak rozmýšlať nad vlastným bývaním? Teraz si na MD tak ešte vydržte tam kde ste. Ale ako nastúpiš do práce, mohli by ste si vziať úver na vlastný byt/dom. Lebo ani sa nenazdáš a prejde 10r. a stále budete riešiť ten istý problém len v ružovom. 😖

sandrika1986
3. jún 2014

zostaňte tam kde ste, kde Ti je dobre a kde je to najlepšie pre Tvoje dieťa 🙂

mysicka36
3. jún 2014

@quixina ale oni niesu vo vlastnom, ale u tety a to je velký rozdiel. 😢

adusiq5
autor
3. jún 2014

@sono2
@zzuzulaf
@d_anica
@majusqa77
@mawka
@hradnapani
@quixina

...no baby, kedže nie som človek ktorý povie človeku svoj názor do očí, vždy si ho poviem pre seba, ja mám vždy na všetko názor a proste jak si raz postavím hlavu tak je jak ja poviem. A vždy keď muž povie že ísť k ním domov, ja si poviem bez môjho súhlasu sa ďalej nepohneš. A samozrejme robím to pre seba no najmä pre svojho syna. Nedopustím to, aby sa mal zle. Každá matka chce dieťaťu len dobre, lenže muž to možno nevie veľmi pochopiť, kedže jeho otec pije od kedy bol malý chlapec a je takpovediac nato zvyknutý. A taktiež bol by v tom šialenom dome len 14 dní a odišiel do práce takže on by mal pokoj. A to ešte nevravím o jeho sestre mojej švagrinej 32 ročnej ktorá nieje ani vydatá, nemá ani priateľa a nemá deti. Des a hrúza. 🙂 Ale ešte mám nato nervičky. ;)

adrioska
3. jún 2014

Nesla by som tam za ziadne peniaze!

elina25
3. jún 2014

mladý majú byť samy,ver mi!!!

quixina
3. jún 2014

@mysicka36 bývajú tam sami, nie?
to je síce rozdiel, ale je to aj rozdiel, keď to porovnáš či bývať u tety, kde sú len oni sami spolu a platia smiešnych 140 € +30 € tete do vrecka, alebo sú u svokrovcov so svokrovcami, kde si nevesta nebude môcť ani prdnúť bez toho, aby o tom svokrovci vedeli.. a kto mu naj****ý svokor denno denne, tak čo myslíš, kde čo je lepšia varianta?

mawka
3. jún 2014

@adusiq5 nesla by som aj keby mi za to platili. des a hruza, dojst o slobodu, domacnost svoju, opatrovat svokru, svokor alkoholik, manzel odcestovany pracovne a svagrina, no dovi dopo. ufffffff toto je vela aj na kona.

sante81
3. jún 2014

@adusiq5 zostat doma, ziadne spoluzitie so svokrovcami, nerobi to dobre

bejbinka
3. jún 2014

@adusiq5 Pokial dokazete vyzit, v ziadnom pripade nechod byvat k svokre - je to krok spat a ver mi, ze to olutujes. Tvoj manzel asi chce byt pri svojej mamicke, mozno to aj spolu upiekli, kedze jej manzel je alkoholik, nemoze sa na neho vzdy spolahnut a obratit, ked jej nieco treba. To ze na Teba ide cez peniaze je typicky chlapsky ťah - akoze racionalny dovod, nemoze Ti predsa povedat, ze mu chyba mamicka 😉. Ostan len pekne tam, kde si, aspon zatial...vsak nie je vsetkym dnom koniec, je to docasne, pretoze ked zacnes pracovat, bude to s financiami lepsie.

mimla
3. jún 2014

NIe, Nie. Nie. Nie. Nie.

K alkoholikovi, k žene so zvedavým nosom, k svokrovcom všeobecne, nie.
Tvoja domácnosť, tvoje pravidlá.

Tam budeš musieť fungovať podľa nich.
Píšeš, že si na materskej. Vykrikujúci, smradľavý nadávajúci alkoholik, to je už len krásny vzor pre dieťa vo vývoji reči. Vieš, kto bude tie grcky po ňom nakoniec umývať, však? A asi vieš aj to čo sa stane ak po tom čo tvoje dieťa zaspí on do toho treskne dvermi.

A svokra, čo sa do všetkého stará tiež nie je terno. Si pripravená na to že ťa bude opravovať pomaly vo všetkom? Mám pocit, že vieš veľmi dobre, že tam ísť nechceš. Mám doma tiež hlau tvrdohlaú a zatiaľ sa mi najviac osvedčilo jednoducho oznamonať. Napríklad "Tam ja nikdy bývať nebudem." Až keď nejako javí záujem dozvedieť sa prečo, tak poviem. Ale krátko. Všimla som si , že čím dlhšie rozprávam, a čím viac argumentov použijem, tým menej ma počúva.

Tu je plno tém založených s podobným zameraním a ešte väčšia kopa tém o spolužití so svokrovcami, či dokonca vlastnými rodičmi. Sú to priam psychologické horory. Väčšina z nich by sa dala sfilmovať.

adusiq5
autor
3. jún 2014

@mimla
@bejbinka
@sante81
@mawka
Ďakujem vám za názory. Raz ma niečo zarazilo, muž mi povedal niečo o svojej sestre. Ona pracuje v zahraničí a chodí tu sem tam, no a raz povedala že ona tu nechce bývať, vo svojom dome patrí jej len polovica domu, pretože sa nechce o rodičov starať ked budú starí. S toho mi prišla aj akosi sama odpoved. Tak asi čaká na švagrinú čiže mňa, že prevezmem za ňu štafetu. No haha v duchu som sa smiala. No ako dcéra by som toto nikdy nepovedala :( moj otec zomrel, keď som mala 16, mamka mám tu najlepšiu na svete a budem jej pomáhať vždy ako môžem, aj keď bude stará. Nevravím že nepomôžem starému človeku , ale ona si myslí že si bude veľké peniaze zarábať, dovolenky, užívať si.... a ja hlupa staraj sa o svokrovcov. Dosť úbohé.

lulu369
3. jún 2014

@adusiq5 Ahoj, ja by som nevymýšľala a manžela by som tiež presvedčila, že najlepšie Vám bude samým 🙂 Viem o čom hovorím, my bývame s mojimi rodičmi v RD (oni majú prízemie, my poschodie, takže sme dve samostatné domácnosti), no vzťahy sa tak zhoršili (od dedovej smrti - maminho otca), že sme sa s manželom rozhodli kúpiť pozemok a postaviť si menší domček....Mám svojich rodičov veľmi rada, no ostať bývať u nich aj s rodinkou bola tá najväčšia chyba. Do všetkého sa starajú, nech robím čo robím vždy som tá zlá ja, vlastným deťom nemôžem dať po zadku keď si zaslúžia, nič zakázať ani zvýšiť hlas. Ak to urobím tak som krkavčia matka (no keď to robia moji rodičia tak je to v poriadku). A to nehovorím o tom, že keď potrebujem pomôcť, tak sa nenájde nik, ešte som znova ja tá zlá....

fra
3. jún 2014

teda ja by som tam nešla ani keby to inkaso platili oni mne... ani za svet ... su veci, ktoré sa nedajú vyvažiť peniazmi a spokojne manželstvo k nim patrí

bejbinka
3. jún 2014

@adusiq5 Tak je to jasne, podla toho co pises. Pekne si postav hlavu, musis to urobit pre seba a svoje dietko. Zit v domacnosti s alkoholikom je uz samo o sebe tazke, byt neustale k dipozicii svokre, lebo ked nebudes, budes zla...navyse xy dni v mesiaci budes s nimi uplne sama, takze budes vystresovana a nastvana, ze si sa tam prestahovala a to uz nehovorim o tom, ake by to bolo pre maleho vyrastat v takom prostredi. Je tazke vychadzat aj s vlastnymi rodicmi, ked s nimi mas zit a mas uz svoju rodinu, zvyklosti a predstavy o byvani a zivotnom style...nieto este so svokrovcami, lebo kosela je vzdy blizsia nez kabat. 😉

mahmulienka
3. jún 2014

170€ je stale "malicko" za byvanie kdekolvek,nieto v dome. a za ten pokoj a sukromie a pohodu by stalo aj dva x tolko. nikdy by som nesla byvat so svokrovcami,ani s mojimi rodicmi (zazili sme,dakujem,uz si neprosim,vztahy si doteraz narusene). takze za mna - nedaj sa, specialne ked vopred vies,ze mas vyhrady. drzim palce 🙂

nadineqq
3. jún 2014

urcite tam nechod...budes to banovat...a ak je svokor alkoholik, to uz vobec ani uvazovat, postav si hlavu, nech si manzel hovori co chce 😉

itwasajoke
3. jún 2014

necitam ostatne reakcie ale pre mna vzdy je a aj bude dolezite dobro deti...a to dobro by podla mna odyslo spolu z "vasim" kludom...ak ty nebudes spokojna a stastna tak nebudes vediet vytvorit pohodu ani synovi a muzovi...tych par eur hore dolu vam za to podla mna naozaj nestoji...ako vyargumenovat z mzom to bude tazsi oriesok ale pokial vas ma rad a nieje hlupy pochopi to ...hoc mamicka je mamicka drzim paste ...ja zijem uz 8 rokov v zahranici a predstava ze sa mam vratit domov ma desi!
nie ze by som nechcela spat ku priatelom a k rodine...milovala by som byt v ich blizkosti ale urcite nie do jedneho domu(bytu) s niekym...nieje nad to ked je rodina vo svojom...
navyse uz ked teraz su veci ktore ta obmedzuju alebo ta hnevaju a pod...

h2
3. jún 2014

@adusiq5 Celkom určite by som na Tvojom mieste k svokrovcom nešla. Keby ste nemali kde bývať, alebo platili za prenájom veľa, tak nepoviem, ale máte ideálne podmienky, síce neviem nič o dome, kde bývate, ale 30 € mesačne je veľmi dobrá suma za čokoľvek, máte zlatú tetu, keď vám to takto umožnila. Ak tam budete dlhší čas a niečo si časom našetríte, možno vám teta dom za dobrú cenu predá a budete celkom vo vlastnom. Mužov argument, že polovicu času nie je doma, nehovorí za to, aby ste išli k jeho rodičom, ale práve proti tomu: V čase, keď on bude preč, budeš tam so svokrovcami sama. ☹

danula.ch
3. jún 2014

@adusiq5 ver mi, ze to co ti vadi teraz ked s nimi nebyvas, potom ti to bude vadit 100 nasobne viac a bude sa to iba zhorsovat. takze ak chces prezit v psychickom zdravi a nechces si pokazit vztahy s rodinou, nebyvajte spolu. konik je plny odstrasujucich pripadov ako to dopadne, ked sa byva so svokrovcami, nech su na zaciatku aj neviemake superuzasne vztahy. po case sa to pokazi, cest vzacnym vynimkam, co uz teraz vies, ze vas pripad to nebude 😉
dalsia vec je, ty si ten, kto tam vacsinou s detmi byva, travis tam vacsinu casu, ty by si mala byt ten, kto o tom rozhodne
sama si si odpovedala uz v prvom prispevku, vies co chces, tak si za tym chod a nenechaj sa zmanipulovat

bordor
3. jún 2014

@adusiq5 v aj ked platite tete do vrecka smiesnych 30 e, ste v podnajme a mate to medzi sebou vyrovnane ... u svokrovcov ak budete platit 110 e inkaso a ziaden podnajom, tak Ti to kedykolvek vyhodia na oci, ze vas tam znasaju zadarmo, to mi ver!Svokor alkoholik, svokra sa do vsetkeho stara .... najlepsia cesta aby si si skazila zivot a neskor mozno aj rozvratila manzelstvo, ak je Tvoj muz na mamu naviazany. Teraz Ti to vadi, a co by bolo potom? Teraz ma menej prilezitosti, ale ver mi, ze potom jej nielen bude volat, ale hoci aj po robote pojde najprv k nej a nie k Tebe ....bude Ti to vadit este viac!Byvala som so svokrou na jednej chodbe v bytovke a ver mi, ze viem, o com hovorim!V ziadnom pripade na to nepristan.

maria1989
3. jún 2014

@adusiq5 keby nezarábala tie veľké prachy, asi ťažko by vám nechala barák za 30 € mesačne 😉

lucymk
3. jún 2014

@adusiq5 urcite by som ostala tam kde si.tych 30eu vam zato nestoji.mi sme sa tiez odstahovali a mame pokoj.som sama seba panom a som takto statna.nase pomeri su 700-750eu mesacne spolu a mame 2deti +3je na ceste.mesacne vydavky mame 280eu+strava a nemôzem povedat zeby som sa musela pocitat kazde euro.

map0007
3. jún 2014

@adusiq5 ja som v podobnej situácii,do teraz som akurát platila nájom 300 za 2 izby potom bolá možnosť vrátiť sa naspäť k rodičom-teda svokrovcom,ale zas sme sa rozhodli radšej do podnájmu za 300 ale do iného bytu.Ní a treti rok teraz zas bola dilema že by sme ušetrili že zas ku svokrovcom.Ale naskytla sa nám možnosť ísť bývať do tetinho bytu a to za 200€ -3izbivy a balkón.Ale ak sme sa s manželom o to rozprávali tak radšej to svoje súkromie. Nikto ma nekontroluje nehuči atd.ako predtým e koľko si dala prať pradla a na a na ako dlho kam ides a kedy prídeš a bla bla.Počas toho sťahovania po bytoch mám nakúpené svoje spotrebiče a stale ťaháme zo sebou aj svoj nábytok obyvacku a spaľňu.Dúfam že tu budeme bývať už dlhšie a nie zas sa sťahovať-nebaví na to už.Ale naspäť už si neviem predstaviť bývať zo svokrou.-to radšej budem z výplaty do výplaty žiť.Pri nej by som nešetrili iba som viac vrazila do jej domu ak sme investovali prerabanim a teraz nemám s toho nič