som bezdetná, idem sa rozvádzať no mám nejasnosti
- ako sa vysporiada dom na ktorý máme zobraný úver ? dom si nechá manžel ale čo s úverom ?
- pokial mi bol darovaný pozemok pod dom počíta sa tiež do spoločného majetku ?
- môžem pred rozvodom darovať jednu budovu bratovi ? (používame ju spoločne)
- môže byť problém s rozvodom ked on pred sudcom bude tvrdiť ako ma miluje aj ked viem že je somnou len koli majetku a ničomu inému _?
ďakujem za pomoc a každú radu
ahoj @dadolina. takze po poradi:
- dom s hypotekou sa vyporiadava tak, ze hypoteku bude platit ten, komu ostane dom. ale na tom sa musite dohodnut a riesit to aj s bankou. ak by to neslo, treba podat navrh na sud.
-pozemok po domom, ak bol darovany vyhradne LEN tebe, a nie aj manzelovi, je tvoj. v SR plati pravidlo, ze stavby nie su sucastou pozemku-cize manzel s pozemkom nema nic. ale ak chapem spravne, tak vam nastane situacia, ze pozemok je tvoj a dom bude manzelov, co budete asi tiez chciet-a musiet-riesit.
-budovu mozes darovat bratovi, ak je tvoja. ak mas na nej len podiel, mozes darovat ten. ale ak je budova v bezpodielovom spoluvlastnictve s manzelom, tak musi s darovanim suhlasit.
-problem s rozvodom je vzdy, ak ho jeden z manzelov vyrobi..ale sudcovia-napriek tomu, co sa o nich hovori-nie su blbi, maju skusenosti a ucastnikov spravidla "prekuknu". na zamietnutie rozvodu zdaleka nestaci tvrdenie, ze mnazela/ku stale milujem... prihliada sa na take veci, ci spolu hospodarite (kto kolko zaraba a mina, kto co nakupuje, ako platite ucty), kto sa osobne stara o domacnost, ako travite volny cas, ako zvladate mensie ci vacsie krizy, ci si vzajomne pomahate a ste si oporou, ako dlho spolu intimne nezijete, a vsetko mozne... je dobre, ze nemate deti, tam to byva zlozitejsie. bezdetne manzelstva sa spravidla rozvadzaju na prvom pojednavani. ale stres je to aj tak, to je jasne.
ohladne majetku sa v prvom rade skuste na vsetkom dohodnut, a to pisomne, hned po rozvode. ak to pojde, treba navstivit advokata a dat si spisat dohodu o vyporiadani BSM. ak to nepojde, mozes sa sudit, ale to by som sa na tvojom mieste tiez nechala zastupit advokatom. nehovorim to preto, ze by som bola advokatka-fakt nie som 🙂, ale ak je sikovny, naozaj vie dost pomoct, a vyhnes sa chybam, ktore by si bez neho mohla urobit.
drzim palce