Ako sa chrániť pred "radami"?

nnnuuunnn
25. feb 2017

Mozno sa to bude zdat niekomu ako banalita, ale ja uz nevladzem. Neviem brat toto mudrovanie uchom dnu/von. Vsetko si moc pripustam a vnimam to, ze s kazdou "radou" mi hovoria, ze som zla matka. Mam taku babku a svokru. Mama ta rovno na mna nahuci. Okrem toho 99% radia zle. Mam chut prerusit so vsetkymi kontakt, lebo ine vychodisko nevidim. Ked sa s nimi stretnem a zaplavia ma komandovanim ohladom dietata, tak sa z toho tyzden neviem upokojit. Uz sa fakt citim psychicky labilna v tomto smere, dnes som ani celu noc nespala, co sa neviem ukludnit. Robim pre syna vsetko najlepsie ako viem, pre to, ze chcem... Ale neustale som zhadzovana ako je vsetko zle. To su nekonecne nezmyselne komentare z ich strany. Napr.syn mal otlacene ucho od ciapky a uz komentar Natieras mu to niecim? Nie. A PRECO? Jeden a pol rocnemu mam dat jest toffifee salonky parky vysmazanu rybu... Hned utoky na mna, ked si to nezelam, aby to do neho pchali. Potom komentare Co to trepe ta maminka? Dala by som ti piskotku, ale mama nedovoli. Oblec ho takto, daj mu jest to... Cukor potrebuje na mozog. Aj keby to boli rady "k veci", ja uz nevladzem s tymto bojovat. Neustale sa ako na skuske obhajovat aka som matka. Z tohto dovodu normalne lutujem, ze mam dieta! Preco mi nedaju pokoj? Normalne mam nervy tyzden pred svokrinou navstevou a tyzden po nej. Co zas vsetko budem robit zle a co by som podla nej mala a nemala. Najlepsie je, ze ona sama si za sebou nestoji. Ked bola u nas jej svatka a s nou som mala rovnake nazory na starostlivost o deti, tak hned svokra jej dala za pravdu, nechala sa presvedcit a svoj chybny nazor zmenila, ale ona nikdy nepripusta moznost, ze mladsi od nej moze mat pravdu. Mne to pride strasne ubohe, namyslene spravanie, proste ma pravdu lebo je starsia. Strasne ma toto vycerpava. Citim sa po porode ako boxerske vrece, kopnite si ked idete okolo... Mam usudok, viem si skontrolovat svoj nazor aj z doveryhodnych zdrojov, vacsinou je spravny. Muz je nastastie na mojej strane, lenze jemu nikto nic nehovori. Vsetky poznamky idu smerom ku mne. Som uz z toho chora. Ze ma vidia ako neschopnu zenu, ktora vychovava syna "zle". Neraz som im uz povedala, ze si to neprajem tieto reci, avsak to je do vetra. Svokra povie, ze vsak nemusim robit, nech si spravim po svojom, ale na co potom ma tym sikanuje? Babka tu uz neriesim, ta ma uz vek, tam chapem, ze uz nerozmysla... Hoci milionkrat jej vyplakam do telefonu co mi robi svokra a vtedy ano babka mi pritakava, ale ked ju stretnem, to je este horsie. Ja sa citim, ze na mna normalne utocia ako zurive psi, aby bolo po ich... Pritom kazda inak "radi". Poradte mi ako z tohto von? Mne napada len prerusit kontakty, rozist sa s muzom, inak mat pokoj nebudem.

majcika
25. feb 2017

Zažila som - pri prvom náznaku komandovania,konania atd som sa zdvihla vzala dieťa a nahlas dôrazne oznámila, že je to moje dieťa, ja som matka a ja rozhodujem. Ony už šancu mali a keď sa im nepáči, nie je nutné sa stretávať. Urobila som to 3x odvtedy je pokoj. Ak sa skúsi niekto ozvať rypavo okamžite im oznámime že toto počúvať nebudeme a odchádzame.

sunny8
25. feb 2017

Tak toto banalita nie je toto je poriadny problem ktory nici teba a casom moze aj dieta ked bude vacsie a rozumne aby ho nehuckli proti tebe a VER ze POZA tvoj chrbat budu robit veci ktore sa tebe nebudu pacit napr ked pojde k svokre na prazdniny napcha ho sladkostami co ako ani ja si nezelam velmi ked mala papa vela sladkeho... Treba zakrocit teraz ja by som osobne to tiez nezvladala poznam sa sice to nie je az v takom pomere u mna pravda ale predsa najde sa paru vycitok toto urob tak a tak a podobne ah .... Ked chces napis spravu kludne sa vykecaj budem sa snazit ti nejk poradit niekedy faaaakt sa uz neda zazila som vela zleho v zivote a vela utokov ako toto robis zle si nemozna to sa nikdy nenaucis si hlupa a podobne ... To potesi veru sebavedomie aj psychiku ;(

sykorkauhliarka
25. feb 2017

mas velke plus ze drahy stoji pri tebe zdover sa mu a stoj si za tym aby to vysvetlil svojej mame on..mne ked svokra vravi co a ako tak jej poviem ze ona je moje dieta...ze ja si spravim ako chcem a drzi usta....a ked nemam chut jej vysvetlovat tak poprosim muza nech jej to vysvetli a jeho posluchne( naposledy sa riesil bublifuk na oslavu ja som povedala ze nech ho nenosi ze to nieje pre malu vhodne pretoze to bude chciet mat ona v rukach....isla ma presviedcat ze ved jej ho nedame do ruk iba bubliny bude pustat ..viem si predatavit ako by plakala ze chce ten bubliuk ustami oskumat....no a potom jej to muz polopate vysvetlil a uz pochopila)

alaguema
25. feb 2017

@nnnuuunnn nechala si to zájsť ďaleko. Hneď pri prvých náznakoch, si to mala stopnúť. Teraz už pomôže len rázne zastaviť. Presne ako urobila @majcika Niekedy jednoducho treba konať. Dá sa to všetko aj veľmi slušne, ale dostatočne mrazivo, aby pochopili. V prípade potreby opakovať. Ak nepomôže, odstrihnúť ich, tváriť sa, že nie ste doma, nevolať, nereagovať, oni pochopia.

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@persica viem ze nemyslia zle, ale mna to nici. Mala som to cely zivot byvania s mamou ako dieta, a uz mam 32r a uz mi toho stacilo. To ma stale s babkou riesili aj poza chrbat co som pocula, aj rovno pred. A potom by chceli nech mam sebavedomie a dosahujem v zivote nieco... Vsak ma nenechaju ani dychat.

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@sunny8 tiez neviem ako to bude brat syn ked bude rozumiet, strati istotu vi svojom malom zivote, bude si mysliet, ze mama sa o neho nedokaze postarat? ☹ alebo ze mu chcem zle, lebo mu nedam co mu ublizi?

sense
25. feb 2017

Jedna rada obmedz kontakt na minimum a kazdu "radu" daj odpovrd vy ste si deti vychovalu teraz je rad na mne....

evittam
25. feb 2017

@nnnuuunnn Suhlasim s tym co ti uz bolo napisane. A proste im povedz ako sa napisala ...."nech ti daju pokoj...."

nini1010
25. feb 2017

Ziadne obmedzovanie kontaktu a protiutoky.to sa obrati len proti tebe.Co ja vidim ako problem ze ty sa nechas takto deptat a este sa z toho aj psychicky skladad.Jedno ci je to babka,svokra,mama...povedala by som pri prvom najblizsom vyryvani: "Tak takto mami,toto je moje dieta a tu plati to co poviem ja.Budem ho obliekat a krmit tak ako ja uznam za vhodne,pretoze som jeho mama.Rozumieme si?".Ostanu v soku ale skrotnu.Ak sa to zopakuje tak povies :"Nehnevaj sa na mna ale comu si nerozumela,ked som minule povedala ze o tom co bude moje dieta rozhodujem iba ja?"
Prestan smoklit,nariekat nad rym ako nanteba vsetci utocia a slusne zaujmy stanovisko.
Moja svokra toto nikdy nerobila,na 100% respektuje moju vychovu lebo ja som matka a hotovo.Moja mama nie.Velmi slusne ale jasne som jej vysvetlila kde su hranice vychovy za ktore nema zachadzat a viac menej to akceptuje.Obcas jej to pripomeniem a ukludni sa.Moja segra ta si to s nou nevusvetlilal a ma z toho nervy doteraz.Tak nesmokli a ries.Ak chces aby ta respektovali ako dospelu rozumnu zenu a hlavne ako matku,tak by si tak mala vystupovat aj pred nimi.

cucoriedka337
25. feb 2017

no mam presne to iste...ja to sice az tak neprezivam ze by som v noci nespala ale trapi ma to.....to ze do mna rypu ma az tak netrapi skor ma trapi ked moje dieta napchavaju sladkostami v mojej nepritomnosti....a tiez som neschopna matka keby som sa riadila radami babky, mamy svokry tak moje dieta je krmene sladkostami uz od 3 mesiacov- to este ani prikrmovane nebolo vtedy, na nocniku by vysedavalo od bliziaceho sa 6 mesiaca co mimochodom este ani sediet nevedelo uplne samo este sa chudatko sem tam vyvratilo, do umeleho mlieka by som jej mala pridavat 2 lyzicky cukru ( z toho mi je az zle, lebo tie UM sa mi zdaju aj tak dost sladke) a odkedy vie chodit a brat si veci zo stola tak by si mohlo zjest cokolvek zdrave/nezdrave , keksiky by jedlo od rana do vecera......
moja babka na mna este huci ked malu po papkani utieram aby bola cista ved samozrejme dedi su spinave az za usami a mala sa samozrejme vzpiera nerada sa umyva :D no tak hned uz po mne vyskakuje ze co ju nenecham na pokoji....keby ze moja babka nema svoj vek tak jej poviem aj nieco sproste ale drzim sa lebo ju vidim niekedy len raz za tyzden tak este sa drzim :D
takze takto ...a to nehovorim o tom ze moje dieta samozrejme bez mojho dovolenia a vedomia okusilo uz aj alkohol ked nemala ani rok ....

livka_
25. feb 2017

Ja si pamatam z detstva, babka otcova mama kecala do vychovy mojej mame..ona sa postavila na slaby odpor asi tak ze "ja si deti vychovam sama" a ona jej kontrovala " ale ja ti preto radim,lebo ja som uz raz vychovavala a zle som si syna vychovala a prave preto uz viem ako robit to inak! a preto ti hovorim ako a co mas robit!" a tu uz chudak mojej mame dosli argumenty...toť tolko zo zivota..🙏

jana_eyre
25. feb 2017

Urob svojmu synovi tricko s napisom "nebudes mojej mame radit mila moja" muzovi slovo mama vymen za zenu, sebe daj nieco ako "nechcem rady, dik!!!" a na navstevy si obliekajte len to 😁

petronela1985
25. feb 2017

@nnnuuunnn Tvoja rodina nema voci tebe respekt a tymto stylom to moze, zial, dopadnut aj tak, ze aj syn strati voci tebe autoritu. Moja kamaratka ma presne tento problem, ponizuje ju kazdy v rodine a dcera si vsimla, ze teda asi mamu nemusi respektovat ani ona a nechci pocut, ako sa s nou bavi.
Jednoducho, dorazne a hlavne razne konaj. Uz teraz si z toho na nervy, co bude casom. Suhlasim s prvym prispevkom, plne.
Mne sa napriklad minule stalo, ze sa moja dcerka udrela a plakala, utekala ku mne. Svokra mi ju vytrhla z ruk, ze ona ju ukludni. To nemala. Tak som na nu vyletela a dorazne som jej povedala, ze takuto scenku uz nikdy nestrpim. Je to moje dieta, nech si to uz nikdy nedovoli, jednoducho to nebudem tolerovat a bodka. Ak bude chciet dcerka, nech ju upokoji babka, ok, ale ak chce maminku, tak nech sa nestavia na moju poziciu.
Manzel so mnou velakrat nesuhlasi, ale postavil sa v tomto na moju stranu.
Moje dieta=moja vychova=moje rozhodnutie. Jediny, kto ma moze poucovat je manzel, ma na to pravo. Ostatni musia respektovat nasu vychovu.

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@sense
@evittam chcem zostat slusna. K mojej rodine chodim malo, z dovodu ze nemam auto a nemam sa tam ako dostat, autobusom s malym dietatom 3h cestovat a s vecami sama vsetko niest, to si predstavit neviem. Ale po tychto dnoch doma, zistujem, ze aj chvalabohu, ze nechodim castejsie, na co... Pocuvat aka som zla mama. Cize z tohto pohladu je vacsia hrozba svokra, ktora mi posiela aj mudre maily a castejsie s nou som. A potom by chcela aby som prisla k nej s malym, aj bez muza, no co som samovrah? 😀

siska53
25. feb 2017

@nnnuuunnn Podakovat sa za radu a spravit si po svojom. Je to tvoje dieta.

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@jana_eyre nad tym uz rozmyslam dlho ale zda sa mi to prilis drze 😀

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@siska53 podakovat za radu? Len moj syn presne ako pisala
@petronela1985 strati doveru ze jeho mama vie co robi! A este svokra stale sa chysta kut pikle proti nam ako rodicom s vnucatami. Neviem este ako si to predstavuje, ale nepaci sa mi to. Tiez neplanujem pred detmi ohovarat ju ako babku, ani jej robit napriek. A nezelam si ani aby to ona ucila mojho syna. Zda sa mi, ze mi chce len vsetko stazit, aby ma syn nerespekoval, nepocuval. Ta ma musi nenavidiet asi.

mahalo
25. feb 2017

Napis list vsetkym ktorym to robia. Napis v nom ako sa citis, preco ti to vadi, skratka napis vsetko to co si napisala tu a posli im to. List preto, lebo v nom v pokoji napises vsetko co ta trapi a zaroven tam napises aj veci, ktore nevies povedat do oci..oni si ho precitaju (nebud pri tom) cely a nebudu ti skakat do reci 😉 List ukonci pointou, ze ti zalezi na vasich dobrych vztahoch a dufam ze sa o zmeni, lebo ak nie, tak budes musiet nastavit hranice tak, ze sa nebudete napriklad stretavat vobec atd. Drzim palce, nie je to malickost a treba to rozhodne riesit!

moni244
25. feb 2017

vedia, že si to môžu dovoliť, lebo si príliš mäkká, aby si zakročila a tvoje úvahy mi neprídu normálne, rozísť sa s mužom? to ako zabrániš, aby dieťa bolo s babkou?

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@moni244 nie, zabranim ja aby som s nou bola 😀 a pokial sa mi donesu reci ze ma pred synom ociernuje, tak potom aj jemu zakazem kontakt.

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@mahalo presne takto to citim aj ja. Ked toto neprestane, je mi luto, ale ja Potrebujem byt psychicky v pohode ak sa mam starat o dieta a nenecham sa urazat ani znizovat si sebavedomie, uz mam toho dost, ked som bola dieta som musela, ale teraz uz nemusim nic.

tiper24
25. feb 2017

posli vsetkych do teplych krajin a hotovo co ti kto ma do coho kecat 🙂

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@tiper24 na dovolenku? Mne by mohli oni kupit ako odskodne, co mam z nich nervy 😀

tiper24
25. feb 2017

@nnnuuunnn tak razne zakrocit povedz im ze si nezelas aby ti dirigovali do vychovy kazat co ma dieta jest atd skusila by mi svokra kafrat do vychovy hned leti von len sa za nou zaprasi 😀😀😀

persica
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@tiper24 ja si myslim ze sa vztahy pokazia nech by som to povedala barsako citlivo. Uz som skusala. Starych ludi neprerobis. Ale tak radsej si pokazim vztahy, ktore aj tak uz z mojho pohladu pokazene su, ako so synom. Ako matka ho budem chranit, a to ze sa mi chrbtom otoci zvysok rodiny... Nuz budem sa riadit basnickou, radsej nebyt, ako byt otrokom... A aby moj syn nemal pevnu zakladnu ako istotu vo svojej mame, tak o to sa postaram, aby to tak nebolo. Kto uz sa na tejto ceste zivotom od nas odkloni, tak uz bude. Mamu potrebuje viac ako babku.

tiper24
25. feb 2017

@nnnuuunnn presne tak vystacite si aj sami so synom a hlupe rady vam chybat nebudu 🙂

nnnuuunnn
autor
25. feb 2017

@tiper24 hej len je to aj smutne, ak to tak dopadne. Ja kvoli dusnu so svokrou to asi nevydrzim a rozidem sa s jej synom. Nevedela by som tak zit... Bud sa toto nejako znormalizuje, alebo nech vsetci zabudnu, ze existujeme. Robit peklo zo zivota si nemam dovod nechat.

moni244
25. feb 2017

@nnnuuunnn kvôli tomu, že si nevieš otvoriť ústa, ideš brať dieťaťu otca?