Ahojte, poradte prosim kde robim chybu...
Som mama dvoch deti, ta starsia je uz dospela vysokoskolacka, mladsia 5 rokov. V minulosti som si presla velkou tragediou, pred rokmi mi zomreli rodicia. Teraz vsak, da sa povedat, ze sme stastna rodina, az na to, ze ked starsej dcere poviem nieco, s cim sa ona nestotoznuje, zacne na mna kricat, vcera mi vulgarne vynadala, chytila alebo udrela ma po ruke tak, az mam modrinu. Len som od nej chcela, aby prisla dopoludnia na novy rok domov - spala u frajera, lebo mladsia dcera necakane ochorela,mala vysoke horucky, museli sme na pohotovost. Od nej som chcela aby prisla a postarala sa o domace zvierata. Tel mi nedvihala, len mi napisala ze nepride. Volala som aj jej frajerovi, tiez mi nedvihol. Na druhy den som jej povedala, ze mi to pride od neho dost nevychovane a egoisticke nedvihnut mame jeho priatelky tel., tak preto tie vulgarizmy na mna a ta modtina. Kde robim chybu? Ako sa ku nej mam po tom vsetkom chovat??
@janash no co dodat? Dieta udrie rodica- fuuuu......fakt nemam slov.ja mam 4 deti a sama neviem ako by som zareagovala.asi by som zostala v soku a mozno cakala reakciu z manzelovej strany.
Nabuduce ked pride domov zabuchni jej pred nosom dvere a neber telefon. To sa mi zda uz cez ciaru aby ma take velke dieta udrelo alebo mi vulgarne nadavalo
@janash To je absolutne neakceptovalne spravanie.Co si robila zle? Nebola si prisna mama.Ja by som si to k rodicom nemohla dovolit a fackat uz vobec nie.
Co to znamena vulgarne? Povedala slova ako ze si pi . Pripadne ta poslala do skaredeho miesta? Uz by mi hlava odletela. Je to nieco ako ucta k rodicom, laska i ked s nimi nesuhlasim, rešpekt..
1.prikazanie v biblii Cti svojich rodičov atd..
Neviem, co by som robila.Keby to bolo opakovans, vyšikovala by som ju k frajerovi nech sa tam prestahuje.Deti musia poslúchať alebo aspoň v diskusii prisť k nejake.u riešeniu.Dobre nezdvihla som telefón, ale zvery obhospodarím poobede a podobne
Jej spravanie je neprijatelne... ako si toto moze dovolit k mame... zial nie je to ojedinely pripad, moje deti by si to kumne nemohli dovolit a ked tak len raz prvy a posledny! Nedaj sa a pekne jej povedz svoje a ked si neda povedat oduj sa uraz sa nech si uvedomi, ze to prehnala a pride sa ospravedlnit!
@janash Ohybaj ma mamko, pokym som ja Janko. Zrejme si Tvoja dcera mohla robit co chce. Jednak by sa mi nepacilo, ze odmietne pomoct a o tej modrine, to uz ani nehovorim. To uz je silna kava. Ako si reagovala Ty a ako Tvoj manzel? Lebo mne stacilo, ked mi dcera odpapulovala, ze nieco napr. nechce robit. Deti nebijem, ale potrestat sa da aj inak a teda postupne vidim na svojej (takmer dospelej) dcere, ze s papulovanim uz prestala, lebo vie, ze je lepsie sa nejako dohodnut (napr. ak chcem, aby nieco urobila a ona prave nemoze, alebo sa jej len nechce, tak sa vzdy dohodneme, kedy to urobi). Ale treba byt dosledna a nenechat si skakat po hlave-s laskou, ale s pravidlami.
No nepoznám situáciu, ale ty si podľa mňa nemala právo tiež hovoriť škaredo o jej priateľovi. Podľa mňa dosť záleží od toho čo a ako si jej povedala, ale aj od toho čo si urobila, podľa mňa to nebolo len mierne vysvetlenie. Takže chybu by som nedávala, len na stranu dcéry. A to udretie po ruke nechápem, prečo by ťa udierala po ruke? Čo si ty s tou tvojou rukou robila? Nedržala si ju náhodou? Poprosila by som dovysvetlit situáciu.
Dcera je zalubena a uprednistnuje momentalne frajera.Nie je dobre utocit na neho,lebo ona pojde do opozicie.Pekne sa s nou porozpravaj citlivo,ze si potrebovala pomoct a ze jej reakcie su neprimerane.
Je tu vykreslena len jedna konkretna situacia, nikto z nas nevie aky vztah mate, ci sa to stalo prvykrat, co tomu predchadzalo a podobne. Pises, ze je vysokoskolacka tak puberta nehrozi a tento amok co mala mohol byt len vyvrcholenim niecoho co sa zbieralo dlhe roky.
je dospelá nevie sa chovať pobal jej veci a nech si žije s priateľom...viem že sa to ľahko povie ale možno raz padne na hubu a uvedomí si ako sa chovala
Koľko má rokov?
Osobne si nemyslím, že to u vás doteraz vyzeralo ako v láskavej a milujúcej rodine a z ničoho nič prišla podpásovka. Takúto vec neurobí dieťa, ktoré má so svojou mamou vrúcny rešpektujúci vzťah a dospelý už duplom nie. Domnievam sa, že tých problémov bude u vás oveľa viac a toto bolo len vyvrcholenie. Ak je to možné, sadla by som si s dcérou a porozprávala sa s ňou. Tým udretím môžeš začať, ale nehovor o nej čo urobila a prečo to urobila a neobviňuj ju, hovor o sebe - ako sa ťa to dotklo, nahnevalo, si v šoku a nechápeš... nechala by som ju nech to skúsi vysvetliť, otvoriť sa a povedať všetko, čo ju trápi. A nereagovať urážaním a krikom, ale vypočuť s porozumením. Možno prídete na to, ako to napraviť a fungovať ako rodina.
@karolinakr
@777januska777
@molllinka
@kopytko03 ona bola na zs taka tichsia jednotkarka, domased. Zmenila sa prichodom na gympel. Zacala vecer chodit von, malokedy prisla v case, na ktorom sme sa dohodli, tel nedvihala, neodpisovala, bali sme sa o nu. Raz nastala situacia, ked isiel v noci domov opity agresivny sused, vykrikoval a nadaval, zena sa ho bala pustit dnu, casto ku nim chodievali policajti, tak vykrikoval na ulici, ja som ju celu noc cakala na okne. Vtedy som jej dala facku a ona mi ju vratila, bola som v soku, rozplakala som sa. Ja som vyrastala v konzervativnej rodine, mala som milujucich rodicov, vedeli byt vsak aj prisni, nikdy vsak by som si toto nebola ku mame dovolila. Preto si kladiem otazku preco sa takto chova. Agresivna a vulgarna nebola teraz prvykrat, stla vsak prisla a ospravedlnila sa, prip aj objala, ze aj jej je luto ze niekedy take nervy chyti. Ja samozrejme prepacim, ale stale to mam v hlave a neviem ako sa s tym vysporiadat, ako s tym mam zit. Mam modrinu na ruke od vlastneho dospeleho dietata. Neustale mysli na to kde robim chybu. Snazim sa jej byt aj kamaratkou. Ona ked ma dobry den vela veci mi aj povie, aj sa mi zdoveri, poklebetime, o kamaratkach, skole a tak...toto ma vsak velmi boli a to ze sa pride ospravedlnit a nabuduce sa podobna scena zopakuje, to situaciu neriesi
Chcem ta iba povzbudit, ze si nikde nemusela urobit chybu vo vychove. Robila si co si najlepsie vedela, ale niekedy prerazia viac geny, povaha, charakter.
@janash mna by mama zdrala ako hada.Vulgarne oslovit rodicov a fackovat- mama by ma zabila a otec by sa pridal.Ja som tiez kricala, ked mi krivdili ale odtial potial.Urcite by som to dcere netolerovala.Radsej si veci vydiskutovat ale fackovat nie. Jasne by som jej stanovila hranice- proste este raz ma udrieš- a sťahuješ sa. A pripominam, ze ani mame som nedovolila ma fackovat.Ona mi dost casto krivdila a pre mňa to bol neadekvátny trest
@janash neviem, ale k istemu veku patri aj to, ze deti chodia vecer von, chodievala som aj ja, chodieva aj moja dcera. Keby raz neprisla v case, ktory sme si dohodli, tak vie, ze viac by nesla. Takze mne to pripada tak, ze nemate jasne pravidla. Keby mne dcera po pozdnom prichode vratila facku (dokazem pochopit, ze Ty, ktora si sa cely cas strachovala, si jej jednu z toho stresu vylepila-nechvalim, ale dokazem pochopit), tak by jej vecerne tulanie skoncilo a asi by plakala uz len pri mojom nastvanom pohlade. Takze treba sa porozpravat a mozno aj poplakat. Je dospela, ale ako dospela by sa mala chovat, zrejme nevie, tak to treba riesit.
@dskjhfdlkdjhl co si nasledne urobila, ked ti dcera odpapulovala?
A manžel čo na to?Ja keby si toto dovolím k name ....tak len raz.😮 Hranice musia byť.Je už dospelá musí znášať následky svojich činov.Kto jej platí školu?Kde býva? Pracuje? Ak áno tak je načase aby sa starala sama o seba ak vie dvihnúť ruku na osobu ktorá ju vychovávala a živila.Taketo správanie je neakceptovateľné.Ano mama odpustí veľa....ale odtiaľ potiaľ.
@janash nepije, alebo neberie drogy, marisku? To by možno vysvetľovalo agresívne ataky.
A poriadky si s ňou mala urobiť, kým nemala 18. Mne, keby raz decko v puberte neprišlo načas z diskotéky, z kina, na ďalšiu veľmi dlho nepojde.
Tu VS si platí sama, predpokladám... keďže môže spávať u frajera, je asi už sebestačná, zarába si. Či sa mýlim?
@janash pises aj ze tvoja dcera prisla neskoro domov a ty si jej dala facku a ze ona ti ju vratila...tak ja neviem ale asi ste teda agresivne obe nie?! Uprimne mne kebyze da niekto facku tak mu ju vratim tiez a ked ty reagujes na nejaky problem takto preco sa divis ze tvoja dcera pri dalsej konfliktnej situacii reaguje agresivne ked ty mas rovnake reakcie? 🤷🏼♀️
reakcia dcéry určite prehnaná podľa môjho názoru, ja by som si to nikdy nedovolila, ale druhá vec je, že vy takisto nemáte čo hovoriť na jej priateľa.. ak nezdvihla ona dám ruku do ohňa za to, že povedala aj jemu aby nezdvihol telefón a vy potom o ňom priamo nepriamo naznačujete že je egoista a nevychovaný? riešiť by ste si mali v prvom rade dcéru a jej nezvládanie "konfliktov" a nie cudzích ľudí..
@mrkvicka060 to je rozne, ale nebila som ju, riesila som to rozhovorom, niekedy zvysenym hlasom, to vzdy zalezi od situacie a hlavne aj od toho, ako od zaciatku fungujete. To sa neda napisat tak, ze urobila som toto, lebo nie som deterministicky automat😀Ale je pravda, ze ja po detoch velmi nemusim kricat, ale ked zvysim hlas, tak uz vedia, kolka bije😉A teda, nie som ziadna matka tyranka, my vacsinou riesime vsetko dobrym slovom, takze ked je pruser, tak staci zvysit hlas a hned chapu.
@janash neviem, mne osobne sa zda, ze sa jej ta tvoja facka dotkla. To fakt si jej musela facnut? Normalne sa porozpravat nestacilo? Ja osobne by som dospelu dceru na vs nejako nekontrolovala, kedy pride domov, kde je co je a urcite by som nerozdavala facky.. . Deti treba vychovavat a nastavovat hranice a pravidla do puberty. Ak bola vychova dobra, v puberte sa to ukaze a dospelym detom uz treba doverovat a nebrat ich ako male deti.
@0silvia0 ja som to pochopila tak, ze sa fackovali v puberte.
@janash no mala si robiť poriadky, keď začala vystrájať na gympli a nie že zasraňa ti vlepí a ty sa rozplačeš. Manžela / otca nespomínaš, ak žijete samé, tak musíš byť ešte tvrdšia. Očividne ste si v niektorých veciach vymenili role - ona je dominantnejšia a vie, že môže. Tak keď chce mladá šéfovať, nech potom aj platí účty, plní chladničku, varí, upratuje... a mysli na to, že mladšia čoskoro bude po nej opakovať, lebo veď prečo by mala ona dodržiavať pravidlá keď staršia nemusela, že?
Porozprávaj sa s ňou v kľude a jasne jej vysvetli, že takto to nefunguje. Ak sa jej nepáči, nech si ide bývať k frajerovi.
Na toto ti nikto neda odpoved, kedze nikto nevie ako si ju vychovavala, preco sa tak sprava a pod. Dospeli ludia si uz uvedomuju svoje spravanie. Ak je k tebe az takato, agresivna, nieco sa pekne muselo v detstve posrat