Ako s rodičmi?

23. máj 2023

Ahojte. Vlastne ani neviem, čo od tohoto príspevku čakám, ale možno len chcem nejaké odpovede, ktoré mi pomôžu sa rozhodnúť. Chcem podotknúť, že nie som teen-ka už niekoľko rokov.
Ide o to, že mám priateľa s ktorým už dlhú dobu bývame. Obaja pracujeme. Svadbu sme ešte nemali, nakoľko peniaze sa odkladajú pre nás na dôležitejšie veci ako kus papiera. Napríklad deti. Obaja už chceme deti ale nastáva tu taký pre mňa psychický blok. Ide o to, že moji rodičia nie sú veľmi presvedčení našim vzťahom. Vždy keď sme s nimi, dávajú mi to patrične najavo pretože problém je, že priateľ je o 12 rokov starší ako ja. Aj to je vlastne problém, ktorý majú moji rodičia. Mám s nimi kvôli tomuto všetkému naštrbené vzťahy, ale s priateľom chceme byť spolu, vziať sa a mať deti. Prichádza čas, kedy by sme chceli mať dieťa ale ja mám normálne bolesti v žalúdku keď si predstavím, že by som mala našim povedať, že čakáme bábo. Takisto mám už len strach si vybaviť, čo by robili, keby im poviem, že sa vezmeme. Nedokážem na tieto veci prestať myslieť pretože viem, že by mi spravili zo života peklo.. Robili to vždy doteraz, ak niečo nebolo po ich vôli, pol roka sa so mnou nebavili, keď som sa presťahovala. Čo robiť? Máme sa snažiť o dieťa, alebo? Ide o to, že nechcem, aby nemalo dieťa starých rodičov. Vôbec neviem čo od nich čakať... Je tu niekto taký, kto mal problém s rodičmi a má podobnú skúsenosť?
Ďakujem.

s_o_n_i_k_e
23. máj 2023

Neviem Váš vek ale za mňa a moje životné skúsenosti:
- ak sa máte radi, si šťastná choďte do toho,
- ak príde dieťa veľa krát vnúčatko zmäkčí srdce starých rodičov,
- vzťah je o Vás dvoch, ak sa máte radi, láska je to najviac čo môžete mať,
- keby som mala takýchto rodičov a ľúbime sa idem do toho bez názoru rodičov.
To je môj názor. Hlavne, ak si rozumiete nie je o čom 🙂 Držím palce!

martina803
23. máj 2023

Nemám podobnú skúsenosť, ale myslím si, že by si mala robiť tak, ako to cítiš ty, a nie hľadať partnera aby vyhovoval tvojim rodičom. Tvoji rodičia už mali možnosť nájsť si partnera, aký im vyhovoval a rovnaké právo máš na to ty. Držím ti palce 😊

majtik
23. máj 2023

Nežiješ život svojich rodičov. Tvoje rozhodnutia sú len a len tvoje. Sú výhrady tvojich rodičov opodstatnené? Preto vplývajú na tvoje životné rozhodnutia?

jana0215
23. máj 2023

Ako dlho ste s priateľom spolu? Ja som mala 21, keď som začala chodiť s 31 ročným mužom (niečo vyše 9r je medzi nami). Našim sa to tiež vôbec nepáčilo. Ja som si s ním ale rozumela, vždy som bola mentálne tak aspoň o 5 rokov staršia. Trvalo to nejakú dobu a začali ho mať radi. Po pol roku som sa k nemu nasťahovala, chvíľu na to začal kovid, tak som sa s našimi stretávala menej. Asi po roku vzťahu to už bolo ok, začali ho mať radi a teraz by ho za nič nevymenili. Mama teraz stále vraví, že akého dobrého muža som si našla :D Chcelo to len čas a pochopiť, že sa nejedná o chlapa, ktorý chce ich mladú dcéru len zneužiť.

luccija
23. máj 2023

Píšeš, že takí boli vždy...rovnako aj teraz budú proti.Citovo s tebou manipulujú.Uz si dospelá, chces s ním byť budú to musieť akceptovať už nie si malé dieťa nemusíš sa ich báť🙂

mandzula
23. máj 2023

Chod do toho, rodicov neries, teraz je tvojou prvoradou ulohou byt parnerkou, matkou a az potom dcerou, z toho si uz vyrastla. Tvoji rodicia su mozno tie typy, ktore by neboli spojne s akoukolvek tvojou volbou, tak ich pokojne nechaj zozierat sa, je to ich rozhodnutie.

mamelka
23. máj 2023

Poznám situáciu, a babka s dedkom sú radi,že majú vnúča....
Ži svoj život, nemaj bolesti brucha a nervy z toho. Názor im nevezmes, budu to musiet priat...a nemôžeš neustále pozerať na to čo chcú rodicia a zit tak ako si to rodicia predstavujú. Si dospelá osoba ktorá za seba rozhoduje. Normálne postaviť pred hotovú vec, rátať vždy aj s negativnou reakciou. To koľko budeš znášať to ich nechutenstvo je na tebe.
Áno deti potrebujú babku a dedka, ale kde pozeráš ty na svoje potreby? Chceš im dat deti s niekym koho nemilujes? Nenávidieť svoj život.rodicia musia ísť stranou a pozeraj na seba.
Drzim palce

rillwen
23. máj 2023

Uvedomuješ si že ten kus papiera (ktorý je v prípade sobáša v mieste trvalého bydliska zadarmo) ti prináša značné právne a spoločenské výhody či garancie? Po narodení dieťaťa obzvlášť

kamaratnahranie
23. máj 2023

a aky je dovod ze sa im nepaci partner, len vek?

autor
23. máj 2023

@s_o_n_i_k_e ďakujem Vám veľmi pekne.

@martina803 ďakujem.

@majtik nemyslím, že sú opodstatnené. Vždy som bola viac mentálne vyspelá, nikdy ma nelákali mladší.

@jana0215 sme spolu od 2018 počas začiatku korony sme začali spolu bývať čiže 2019/2020. Už je to dlhšie a stále to nie je ok, pri každej príležitosti si neodpustí, že zomrie skôr ako ja a že pekné dievčatá si vyberajú mladých a nie dôchodcov. Moja sestra má ešte o 4 roky mladšieho ako je ona, takže je len o rok starší ako ja a to je úplne v poriadku, to im nevadí. 🤭

michelle567
23. máj 2023

Tak...bohužiaľ. Keď sú takej povahy, niečo by si našli aj na mladšom partnerovi, čo by im vadilo. Keby som sa tak obávala ich reakcie, najskôr by som prišla so zasnubami....nie je to taký úplný šok ako hneď oznámiť že čakáte dieťa/bude svadba (veď tá nemusí byť hneď)... Ale už to ukáže, že to myslíte spolu vážne a potom ďalší vývoj vzťahu už bude taký prirodzenejší

maranta_leuconeura
23. máj 2023

Ak chcete mat dieta, urcite sa vezmite. Budu z toho viacere vyhody, danovy bonus na manzelku aj na dieta si uplatni muz (kym ty nebudes nat prijem), kazda koruna dobra. Keby sa cokolvek zle stalo, si na rozdiel od partnerky, co nema kus papiera, pravne ako manzelka chranena (vdovsky, vyzivne na manzelku...). Ja by som si spravila svadbu len so svedkami, vyjde vas to minimum penazi a rodicom to len oznamila az potom. Uz nemas 5 rokov, takze si ,,mozes robit co chces" a oni to bud budu respektovat alebo nie. Chapem, ze ta mrzi, ze to tak beru, ale je to ich rozhodnutie, nie tvoja chyba 😉

eeffka
23. máj 2023

3roky spolu zijete, nie si zavisla od rodicov a predpokladam ze nemas 20. Uprimne by som si zila podla seba a rodicia nech setria dychom. Nevidim dovod aby mi komentovali vztah ktory je normalny a aby som mala nejaky bruchbol kvoli cloveku s ktorym zijem a som spokojna. Teda ak naozaj si a nemas sama pochybnosti.

autor
23. máj 2023

@rillwen áno uvedomujem 🙂 ale nie je to naša priorita. Na svadbe chceme veľmi veľa ľudí cca 140 osôb (rodina) a bez nich to robí nechceme, bohužiaľ toľko peňazí hneď teraz naraz nemáme a chceme svadbu poriadnu. Až bude viac peňazí, aj svadba bude. Ale tieto peniaze, čo máme teraz chceme nechať na deti.

@kamaratnahranie keď som sa bavila aj so sestrou, čo naši, jediný problém bol vek. Vraj ja budem mať 40 a on 52 atď a že zomrie skôr ako ja, že ja možno sa budem chcieť ešte baviť a užívať si život a on mi ho zničí,lebo mi nebude vládať..

@mamelka ďakujem ❤️

@mandzula ďakujem za odpoveď ❤️

autor
23. máj 2023

@michelle567 áno jasné 🙂 zásnuby "planujeme" ale asi ešte nenastal ten správny čas 🤭🤣 chceli sme to, že do roka a do dňa. Z toho mám rovnaký bruchabôl ako z ostatných vážnych vecí..

evica17
23. máj 2023

nechcem byt zla, ale to s tou svadbou to su take vyhovorky, to takto nidky mat nebduete , lebo pridu deti a tie peniaze pojdu inam. ale tak aj bez svadby sa da zit, len svadba ma viac vyhod. ak planujes dieta, ja by som necakala kym si nasetrim na velikansku svadbu, ale mala teraz hoc aj o dvoch svedkoch :P aspon to budes mat jednodchsie, povies len rodicom ze ste zobraty a hotovo a uz nebudu mat kedy hustit do teba ze neber si ho

autor
23. máj 2023

@maranta_leuconeura ďakujem, chceme sa vziať, ale už so všetkým, preto s tým neponáhľame. 😊 Máme v tom všetkom jasno. Chlap je živnostník, preto odkladáme peniaze na horšie časy, keby niečo prišlo.. nakoľko vieme, ako to všetko funguje.

eeffka
23. máj 2023

Svadba o 140ks je pekne nakladna polozka , tolko penazi si viem predtavit dat na nieco uplne ine ako na 1vecer. Pridu deti a uplne ine priority. Svadba vie stat presne nula eur. Tehotna kolegyna sa teraz vydavala na urade. Stalo ich to obrucky. Ani poplatok nemali.

angela85
23. máj 2023

Len toľko ti poviem,že vyberaj si muža hlavne podľa toho aký je,aký máte vzťah. S rodičmi si žila cca 20 rokov s ním môžeš žiť trojnasobn dlhsie. Ja mám manžela o deväť rokov staršieho a sme spolu 15 rokov. Našim nevadil vekový rozdiel ani to že mal zdravotné problémy,skôr sa nevedeli zmieriť s tým že idem žiť 100 km ďaleko od nich. Držím ti palce,a nenechaj sa citovo vydierat. Niekedy je dobré sa narovinu porozprávať,možno aj povadiť,ale je to lepšie ako ustupovať na úkor svojho šťastia a duševného zdravia.

autor
23. máj 2023

@eeffka viem, že to ide aj lacno. Ale chceme si ten deň užiť, dúfame, že to bude prvý a posledný krát, čo budeme mať svadbu 😁 takže už so všetkým 😊 toto ani jeden meniť nechceme. Vieme, že na to nikdy možno nebudú peniaze, ale zatiaľ to máme takto. O všetkom komunikujeme, všetko sa snažíme vyriešiť a odkomunikovať tak, aby to vyhovovalo obom. 😊

autor
23. máj 2023

@angela85 vzťah máme naozaj dobrý, občas zamračené, občas prehánky, ale prevažuje slnečno 🙂 rozumieme si, mne toto vyhovuje. Dokáže ma podporiť, vypočuť, pochopiť, aj v zlých situáciách mi pomáha, počas tohoto roku sa vzťah utužil, nakoľko som mala veľa zdravotných problémov a bol tu celé dni a noci pre mňa. Ja som na tom rovnako, ak sa s ním niečo deje. Máme rovnaké ciele a priority.

domkakvet
23. máj 2023

Skus sa este s rodicmi porozpravat, vysvetli im, ze je slobodny, nema deti a potom im povec vyhody toho, ked je muz starsi, nebude sa obzerat po mladsej alebo napriklad je uz viac financne zabezpeceny.

jana0215
23. máj 2023

Mňa sa mama tiež pýtala, že čo budem robiť, keď ja budem mať 40 a budem plná energie a on už bude pomaly starnúť, senilnieť 😆 akože ja ani teraz nemám už toľko energie čo on. 😅 A radšej takto, ako by som mala vychovávať rovesníka, ktorý je pre mňa správaním ako decko 😁

autor
23. máj 2023

@jana0215 presne. Občas sa hanbim, kde berie energiu, keď ja meliem už z posledného 🤣🤭

lukbe
23. máj 2023

Ja fakt nepochopím také reči,že je starší,zomrie skôr,bude sa o neho treba starať...veď dnes nevie človek,či nezomrie v mladom veku,zomierajú aj mladí,aj deti,čo je samozrejme smutné,ale musela som to napísať. Rodičia majú veeelmi konzervatívne názory,ktoré síce niekedy nemusia byť zlé,ale v tomto prípade sú dosť na škodu a ty sa nimi nechávas asi dosť ovplyvňovať.

kitycat
23. máj 2023

Sice uz nebyvas u rodicov, ale spravas sa tak

babulkomale
23. máj 2023

Ja som sa zasnubila, vydala a mala dieta az ked som na to dospela.
Nemalo to nic spolocne so zodpovednostou v inych veciach ani uradnym vekom, ani s mnozstvom penazi ani s pracou.
Len ma proste nebolelo brucho z rodicov.

lilope
23. máj 2023

Dieťa ťa bude stáť oveľa viac ako svadba. Bývate spolu a aspoň si spoluvlastníkom toho bývania keď by si náhodou zostala s dieťaťom sama? Aby si poton nemusela rodičon hovoriť, áno viem, že ste na odhovárali a ja hlúpa som si urobila po svojom.

aniele
23. máj 2023

Manžel našej najstaršej je tiež o 12 rokov starší od nej. Nikdy nám to nevadilo, rozumieme si. Prostredná má skoro rovesníka, najmladšia o 8 rokov staršieho. Dokopy sú fajn partia. Kým si rozumejú... nás je do toho nič.

sunshine_18
23. máj 2023

Nepovedala by som im o ničom a zobrala by som si ho za muža a mala s nim deti. Nemusíš sa ich pýtať o povolenie a je to len ich rozhodnutie ci sa budú tešiť s tebou alebo bojovať kým nebude neskoro, pretože aj tak s tým nič nezmenia len tebe uškodia.